Към съдържанието

Порнофикация

16.02.2010

Следите ли 8-битова еротика? Какво мислите за снимките на момичетата от блога?

Този тип ‘секси мацки’ не са някакъв нов феномен. Има ги от много време… в мъжки списания като Playboy, FHM и Penthouse.

Това, което на мен ми прави впечатление е, че ако до преди няколко години подобни фотографии бяха пример за конкретен тип сексуално изразяване, то напоследък те все повече и повече се превръщат в синоним на женска сексуалност. Ако до преди време така изглеждаха порно-актрисите и чалга певиците, то в момента така изглеждат МНОГО млади момичета. Ако не ми вярвате, направете си разходка в Студентски град.

Целият този феномен ми е много любопитен и страшно объркан.

Кои са тези момичета? Зашо изглеждат и се държат по такъв начин? Какви са техните родители? Как са възпитани? Кой/Какво ги кара да вярват, че трябва да култивират подобен външен вид и поведение? Какви са техните сексуални партньори? Какво е тяхното влияние върху възприятията, вкуса и поведението на по-малките момичета и момчета?

Помогнете с мнения и идеи!

71 коментара leave one →
 1. 16.02.2010 01:17

  ха! много як сайт!

 2. 16.02.2010 01:52

  Всеки ден, когато излезна на улицата, съм обградена с така изглеждащи момичета. Разликата е, че някои са брюнетки. И аз си задавам същите въпроси. У мен има една тревожност, която все още не съм вербализирала, но е свързана със значима промяна на света наоколо – промяна, която имам чувството, че не ми харесва. Може би има нещо общо с този текст:

  http://lydblog.wordpress.com/2008/06/11/losh-vkus/

  От друга страна, в такива случаи се сещам за Доли Партън, която не познавам кой знае колко добре, но ми се струва, че е добър и свестен човек. Тя изглежда по начин, който не ми харесва. Спомням си едно интервю с нея – разказваше за детството си – че харесвала една лека жена, която се изрусявала и имала големи лакирани нокти; за тази жена майка й казвала, че е боклук, а малката Доли казвала „Ама аз точно това искам да бъда, мамо“, вероятно все още не разбирайки значението на думата.

  Така че хем не харесвам и нямам добро усещане за тази тенденция, хем се чудя, дали нямам някакви предразсъдъци към чисто външни форми, придавайки им по-дълбоко значение, отколкото всъщност имат. Като си спомня, че като гимназистка през 80те смятах, че върхът на естетиката е рамене с подплънки, панталоните широки горе, а много тесни долу, а сега направо се дивя как е възможно това да ми е харесвало … но вътрешният ми живот и тогава и сега следва едни и същи тенденции … може би не винаги това отвън има връзка с онова вътре… вие как мислите?

  Мога да кажа, че си отдъхнах, когато тези дни научих, че бъдещото ми бебе ще е момче … доста време се чудех в какви ли отношения бих била с дъщеря, която иска да изглежда по начин, по който не ми харесва и да цени неща, които на мен не ми харесват … и аз можех да съм един от тези родители, за които Петя се чуди … или пък всичко щеше да зависи от мен?

  • 20.07.2010 08:48

   Здравей,
   добре написан коментар.
   Без опит да те засегна ще те помоля да си отговориш на друг въпрос: Ако сина ти след 20 години примерно доведе увас такъв тип жена която ти не харесваш, какво би направила?
   Искам само да кажа, че това което виждаме около нас формира и начина ни на мислене! Ако стандарта за жена е „мисис перфектна“ тогава какво ?! Нима няма и момчетата да харесват такива момичета?! Нима е късмет да имаш момче само и само да не е като тези – буклуци?! Не бих казала, няма как да се раждат само момчета…
   Не знам какво би могло да се направи….според мен няма никакво успокоение, дори е още по-гадно да имаш син-свикващ с полуголите жени около себе си….нима импотентността им и сексуалната ориентация не е застрашена?!

 3. 16.02.2010 02:06

  8 битова ерокика и 8 битова криминалистика са отличен старт на деня. Тук и мъже и жени ги следим. Няма други сайтове, на които да има толкова много концентрирани глупости. Винаги успяват да ме разсмеят. В края на краищата ако сам се направиш смешен, няма как да не ти се смеят :)
  А колкото до въпроса, защо приемаш, че извадката от „социалните“ сайтове е репрезентативна?
  Винаги е имало такива момичета (по-мое време поне си имаше), само нямаше интернет и обсега им беше по малък :)
  А родителите е ясно какви са, не е нужно да си психолог, за да направиш портрет на семейството…

  • openlyfeminist permalink*
   17.02.2010 23:06

   Не бях обърнала внимание на 8-битова криминалистика. Мерси, че го спомена. Там нещата саа…. абе, башка луди, както обича да казва дядо ми.

 4. 16.02.2010 02:09

  Кои са тези момичета? Те са най-обикновени 17-24 годишни момичета от обикновени семейства.

  Зашо изглеждат и се държат по такъв начин? Най-вече стадният принцип. Ако това се харесва и е модно, хей, защо да се хабя да ползвам главата си и да се отличавам от другите, къде по-лесно ще е да се меря с приятелките си по това, чие деколте е по-по-най-изрязано!

  Какви са техните родители? Склонна съм да мисля, че също са най-обикновени хора, пред очите на които е станала тая трансформация на детето им от обичайно изглеждащо момиче до Плейбой зайче, но някак бавно и неусетно – докато в един момент детето ти изглежда като начален кадър от Спайс платинум, без да си разбрал кога и как, особено ако не си внимавал много в картинката.

  Как са възпитани? Ако са от междинното поколение на много работещите родители, които нямат много време за децата си, то най-вероятно са възпитани в духа на максимата, че е по-важно да си пробивен, успял и да те забележат, нежели да си възпитан, начетен и приятен… Все си мисля, че тези ценности се завръщат сега.

  Кой/Какво ги кара да вярват, че трябва да култивират подобен външен вид и поведение? Кой? Какво? Кръговете, в които се движат – поп-фолкът има далеч по-голямо влияние, отколкото се струва на хората, които не го слушат. Защото никой няма да поиска да се облича като оперна певица, колкото и да обича опера, докато призивния външен вид на поп-фолка, директно продаващ секс, е много по-привлекателен в главите на 15-17 годишните момичета.

  Какви са техните сексуални партньори? Като гледам по улиците – най-обикновени момчета :) Чак някой път се чудя от странните съчетания, които се получават на външен вид (защото вътрешният, склонна съм да мисля, си е подобаващ, т.е. пасват си един на друг като начин на мислене) – момичето нагласено като за новия епизод на порнохит или като минимум, нов фолк клип, в пълен боен грим и съответстващо облекло плюс задължителните 10-сантиметрови токчета без значение сезона, мястото и часа на денонощието, момчето – си изглежда най-обичайно в ежедневно спортно облекло.

  Какво е тяхното влияние върху възприятията, вкуса и поведението на по-малките момичета и момчета? Ще ми се да кажа ‘никакво’, но това не е вярно. За съжаление както е било винаги, по-големите са ролевите модели, които до голяма степен оформят представите за идеал на по-малките.

  Но грешиш, ако мислиш, че това се случва само на по-големи момичета в студентска възраст. Всъщност е достатъчно да влезеш в което си искаш средно училище, за да видиш девойки от 14 години нагоре в тоя вид. Това, което учудва мен е, че няма никакъв контрол в самите училища. Със сигурност има много други начини човек да изрази себе си и ярката си индивидуалност и без да ходи облечен така – най-нормалното нещо би било училищните заведения да въведат правила и регламент за външния вид на възпитаниците си. Но това, по някаква причина, се прави рядко – аз съм чувала засега само веднъж такова нещо.
  Дете на моя позната миналата година изненада родителите си, които бяха викнати в училище, за да им направят забележка за вида, в който дъщеря им ходи – твърде поп-фолк, с една дума, твърде много грим, придружено от твърде показна демонстрация на любов с приятеля си по коридорите. Училището е езикова гимназия, детето – най-обикновено дете от обикновено, добро семейство, с нормален характер – беше подготвителен клас.

  • openlyfeminist permalink*
   17.02.2010 23:08

   Бу: Според теб тези дрешки и маниери обвързани ли са със сексуална свръх-активност? Свилен по-долу писа, че тези момичета „не си лягат сами“…

 5. 16.02.2010 02:12

  Не знаех за сайта, но поздравления за популяризирането му :) (thumbs up!). Ако бях още ученик щях да му се изкефя. Различни хора, различни разбирания…кои сме ние та да определяме световните тенденции? Аз лично ценя други неща, де…

 6. 16.02.2010 02:16

  Ами първо те не са ‘секси мацки’. Те са някакви диви кичозни селянки. Нямат нищо общо – особено с FHM.
  Мисля, че донякъде си отговорила на въпроса – „Ако до преди време така изглеждаха порно-актрисите и чалга певиците…“ .
  А защо родителите не са опитали поне малко да култивират вкус, стил, усет за красота(независими дали става дума за момчета или момичета) – това е друг въпрос. Според мен на родителите се пада основната вина.

 7. 16.02.2010 02:42

  Бу е права – движи ги стадният принцип и те са просто продукт на средата си. Преди 40 г. са щяли да са хипита, преди 30 – метълки, преди 15 – със синя коса по рейвовете.

  Хората без особени интелектуални претенции също имат право на себеизразяване и създават собствени субкултури.

  • openlyfeminist permalink*
   17.02.2010 23:14

   Субкултурите, които споменаваш обаче (хипита, метали, етц) всъщност са насочени срещу мейнстрийма. Не мисля, че аналогията е точна. Проблемът с 8-битовата естетика е, че е мейнстрийм. ТОВА е мейнстрийма в момента. Човекът, който избира картинките в 8-битова еротика показва по-екстремни екземпляри… но е факт, че масовата женска естетика в момента е точно такава.

   За мен проблемът не е в самата култура или атрибутите, които я асоциирам. За всеки влак си има пътник, дет се вика. Проблемът поне за мен идва от това, че е МАСОВО и ако си на 10 години и се опитваш да формираш самосъзнанието си… няма как да не се повлияеш…

 8. 16.02.2010 03:28

  мен визията ме кефи. друг е въпроса с ментал капаситито.

 9. трайчу permalink
  16.02.2010 05:12

  With three simple words: Мамата си джаса…

 10. 16.02.2010 05:27

  Аааах, сутринта оставих един пространен коментар, ама нещо се е затрил :( Понеже нямам сили да пиша отново, оставям линк към моя стара публикация, която мисля, че има доста общо с темата: http://lydblog.wordpress.com/2008/06/11/losh-vkus/

 11. 16.02.2010 08:18

  Да си дойдем на думата…

 12. 16.02.2010 08:31

  това са момичетата, които не и лягат сами!

  снимките малко лъжат, в реалния живот ходят по анцузи

 13. 16.02.2010 08:42

  ако тези жени са грозни, значи и мъжете с мускули са грозни

 14. 16.02.2010 09:09

  За да изглеждаш по един определен начин, най-вероятно получаваш одобрението на други. Тук си и поставям въпроса – кому харесва такъв „стил“?

  Иначе такива екземплуми са особено биещи на очи в чужбина -).

 15. 16.02.2010 09:52

  мен ми харесва такъв стил. ти порно не гледаш ли?

 16. opexume permalink
  16.02.2010 10:33

  Очевидно тези момичета няма да станат мозъчни хирурзи,няма да посветят живота си на квантовата физика или да пишат дълбокомъдри слова ,но тях винаги ги е имало-по-умните от тях(има ги,малко са,но именно те управляват този свят в сянка) са жените стоящи зад „всеки успял мъж“,по-глупавите доставят удоволствие на човечеството по един или друг начин.И да, на мъжете им харесват ,макар че никога ,ама никога няма да го признаят на жените си,защото „лошите момичета“ са всичко онова,което родилата ти две деца „рутинна съпруга“ никога няма да бъде.Говоря тези неща от опит споделен от стотици „татковци“ изпадали в откровение след втората бира и интересното е че почти всеки един е имал преживяване с подобна порно-фолк-турбо кака и това е спомен който го топли форева.

  • 17.02.2010 02:47

   Всъщност повечето от тези момичета ще станат точно рутинни съпруги, които ще раждат и възпитават деца …

   • openlyfeminist permalink*
    17.02.2010 23:04

    Съгласна съм, lyd. Според мен тази супер буквална сексуалност е по-скоро пърформанс. Не мисля, че е „автентична“ сексуална освободеност или еманципация…, прекалено е премислено всичко (от чепичките, до екстеншъните и ноктопластиката); няма спонтанност. Може и да греша, обаче. Не знам.

  • 02.02.2011 23:05

   Напълно съм съгласен с твоето мнение, но гледам, че много са гласували против него. Със сигурност са жени.

 17. Г. permalink
  16.02.2010 11:36

  Това ми напомни за кастинг на „Мюзик Айдъл“ преди 1-2 години. Явява се непълнолетна участничка, която изглеждаше малко по-скромно в сравнение с девойките от сайта, който коментираме. И все пак девойката си се вписваше напълно в чалга визията. Родителите й я придружаваха и журито ги попита какво мислят за визията на дъщеря си, не смятат ли, че е прекалено малка, за да се облича толкова предизвикателно и неща от този род. Отговорът: „Ние се гордеем с нея, със заниманията й, с външния й вид, насърчаваме я да продължава.“

  Някой по-нагоре отбелязва, че такива екземпляри се набиват на очи в чужбина. И си е така. Поне в онези страни, на които уж искаме да приличаме по хубавите работи. Не ви ли е направило впечатление, че по летищата ако не се заслушате в речта на пътниците, трудно можете да различите един белгиец от един немец, примерно. Обаче българските екземпляри се забелязват отдалеч. Това, което е трагично, е че за секс-символи у нас се смятат ей такива хора:

  Ясно е що за общество сме и що за вкусове имаме.

 18. Йоана permalink
  16.02.2010 12:49

  Emil Georgiev каза: „За да изглеждаш по един определен начин, най-вероятно получаваш одобрението на други. Тук си и поставям въпроса – кому харесва такъв „стил“?“

  Много добър въпрос. Предлагането обикновено отговаря на някакво търсене. Същото е и с проституцията – всички се чудят защо жени стават проститутки – или си продават девствеността по интернет – но никой не се сеща да попита що за хора търсят и плащат за това. Чудя се дали това е още един пример за приемането на мъжкото поведение за даденост (the „boys will be boys“ attitude) и вторачване единствено в женските действия и мотивация, когато се обсъжда нещо, приемано като „неодобрително“. Както обикновено жените са виновни за действията на изневеряващите мъже и дори понякога за тези на изнасилвачите…

 19. mumintrol permalink
  16.02.2010 13:17

  Кои са тези момичета?
  Това е представителна извадка на българската популация. Гледахте ли Идиокрация?

  Зашо изглеждат и се държат по такъв начин?
  Защото общоството ни няма ценности и морал, които да пречат на това поведение, което е първично и не изисква никакви специални усилия. Т.е. хормоните им казват да се държат така, и няма висша мозъчна и/или социална активност, която да се противопоставя.

  Какви са техните родители?
  Средно-статистически – 40-50 годишни чичковци и лелки, зациклили в консумация на материалните блага.

  Как са възпитани?
  Детска градина, игри пред блока, а лятото – на село при баба. Вкъщи има много книги, всяка неделя ги забърсваме от прах. Училище в гетото, НБУ. „Учи, мама, за да не работиш“ – „ще си сложа силикон и нито ще уча, нито ща работя“.

  Кой/Какво ги кара да вярват, че трябва да култивират подобен външен вид и поведение?
  Примерите от живота в гетото.

  Какви са техните сексуални партньори?
  Виж в сайтовете за запознанства. Мускулести олигофрени, каращи коли втора употреба.

  Какво е тяхното влияние върху възприятията, вкуса и поведението на по-малките момичета и момчета?
  Огромно, те създават следващото поколение, което ще е още по-невъздържано и глупаво.

  За добро или лошо, това ни чака през следващите десетилетия – популация от безмозъчни организми, на вид подобни на Homo Sapiens. После популациите ще се разделят на отделни видове, някои от които ще изчезнат скоро. Ще видим кои… Отново гледайте Идиокрация :)

 20. Eneya permalink
  16.02.2010 13:21

  Интересно е как се изменя представата за женската сексуалност и по-точно как женската сексуалност се редуцира до атрибути: гърди, коса, устни, пози.

  Порнификация е много точно описание на това, едно хипертрофиране на сексуалността.
  Обсебеността от външния вид и притежанието на необходимите белези са просто следствие от начина, по който се дефинира и разпространява социалната роля за женския пол.

  Каките по „мъжките“ списания в общи линии изглеждат по същия начин, само имат подобри гримьори и гардероби… и определено по-добри фотографи.

 21. 16.02.2010 23:26

  Страхотия. 8 битовата еротика е готин сайт, защото показва страхотията. Бу го е нацелила съвсем точно защо е така, обаче искам само да кажа, че това не е любопитен и интересен феномен – това си е чудовищен проблем, който ще ни блъсне в зъбите през следващите години. Упадък, ужасен, грозен упадък – на всичко. Аз съм в потрес.

 22. 17.02.2010 03:35

  Аз мисля, че става така поради масовото разпространение на порнографията. Порноактрисите ги чукат, значи ги харесват, а ги харесват, тъй като имат съответния външен вид, поза и са на разположение (това май също е важно). Елементарно, Уотсън! Момичетата имат проблем с това, че просто искат да са харесвани, тези момичета в сайта „8 бита еротика“ определено имат проблем, че другите не ги харесват. Ей как излезе въпросното противоречие между харесвани и нехаресвани чалгарки. Прибавете към това и неограничения достъп до порнографски филми по интернет. В това е разликата отпреди 20 или 30 години, преди просто хората не гледаха толкова порнофилми, тъй като се искаше човек да има видео, съответните касети и т.н. Иначе хората са си съвсем същите, няма смисъл да ревете за моралния упадък, имаше си го и преди 20 години. И преди 20 години имаше кич, имаше момичета, които искаха само с външен вид да привличат мъжете, да изглеждат предизвикателно, тъй като нямаха какво друго да предложат.

 23. mr. ice permalink
  17.02.2010 03:38

  „Ако до преди време така изглеждаха порно-актрисите и чалга певиците, то в момента така изглеждат МНОГО млади момичета“

  Всички са wannabe-горните-две-категории. Порно има и в Америка, но тук сме друга класа. Чалга певицата е ъпгрейдната порно-жена, която освен секс е и майка на деца и фатална жена (поне в сънищата на продуцента и). Тя не просто се търкаля в кочината като най-обикновен бездуховен наследник на империя, а е способна да приготви и сервира вечеря там, както и да обича силно и земетръсно, което я прави истинска хубава земна българска жена. Българска в кавички. Опаковката е ориенталска. Бар-кодът върху нея е закодирал лайтмотива на новата генерация – „лесния начин“. В него е концентрирана цялата неофилософия. Всичко става по лесния начин у нас. Защо да се полагат усилия от жените, когато истинските мъже вече са обрали държавата. Пак по лесния начин. С повече грим и разголени бедра парите потичат в правилната посока. Работят само идиотите. Специфичният дрес-код излъчва сигнал, заявка за бързо и безлихвено финансиране. Успелите се познават по скоростта си на издигане. Примерът за подражание е спуснат свише от Партията-Майка, която само за шейсет години успя да изстреля всичките си внуци в техния златен Нов Ерусалим, където ще живеят вечно свои, отбрани хора. Тя също е облечена лековато макар и не с токчета, а с цървули. Изкачвайки се по стълбата всички долу видяха тлъстия й червен задник. Изходът? Изход има само за невписващите се в модела. Този на летището.

  • openlyfeminist permalink*
   17.02.2010 22:56

   Относно „скоростта на издигане“, скоро четох One-Dimensional Woman на Nina Power, книжката е малка, но много интересна. Особено много ми хареса главата, в която Power обсъжда съвременния натиск да се само-промотираме, да се продаваме, да се брандираме и как в целия този процес дори губим възможността да говорим за „сексуална обективизация“. Защото, нали, говоренето за обективизация предполага наличието на някакъв минимално разсъдлим субект. А толкова много жени са изцяло заети с това да изтъкват „активите“ си, че на практика не им остава време да разсъждават.

 24. Xquisite permalink
  17.02.2010 07:10

  И според мен двигателят е стадното чувство. Този външен вид се котира най- вече в тийнейджърска възраст и малко над нея, рядко съм попадала на такъв при жени над 24- 25 години и ако се е случило, въпросните са гонели коефициента на интелигентност на Форест Гъмп. Приобщаването към групата е особено силно в пуберска възраст, дори за свестни деца. А въпросът за родителите не е еднозначен. Съдя по собствен опит- през обърканото ми пубертетстване, когато обсесията ми се наричаше гръндж и ходех със скъсани чорапогащници и кубинки, майка ми стигаше само до назидателните въпроси “ не те ли срам да излизаш така“, „няма ли да започнеш да държиш като нормално момиче“ и подобни, на които само отговарях ядосано „не, няма пък“. Сега мисля, че е постъпила добре в сравнение с това да ми беше вдигала скандали и да ми изхвърли всички дрехи, да речем. Така или иначе този период отшумя.
  Феноменът всъщност не е феномен, всяко поколение има нещо подобно както го е казал Лонганлон. Сега проблемът мисля, че идва от културата и образованието, които липсват.

 25. Eneya permalink
  17.02.2010 08:13

  Амии, малко по-сложно е от това.
  Какво дефинира една жена като жена? Ами външния вид, какво. Наличието на вторичните полови белези, специфичните дрехи и поведение.

  Защо подчертаната сексуалност е толкова атрактивна и то сред специфична група (образование и възраст)? Ами защото на една жена не й трябва друго, освен да изглежда сексуално и животът й е уреден.
  Това, разбира се не е вярно, но поговорете малко с момичета, които се обличат така и ще чуете всякакви интересни обяснения и причини на вида им, кое е по-важно, интелект или външен вид и без кое може да се мине спокойно.

  После си поговорете с младежите, дето ги „рутят“ тези девойки и ще видите за какво иде реч.
  Интересното е, че чалга-мацките са много удобни за по-възрастните мъже, с които ходят, защото са лесни за манипулация и са взаимно-заменяеми, пък и е лесно да си ги уредиш. Ако някой възприема себе си като стока е много по-лесно да го купиш, отколкото ако има достатъчно интелект и себеуважение, за да знае, че не е вещ, която се купува/продава, съответно няма да обърне внимание на плешв, дебеловрат чичко, който няма възпитание за пет стотинки, но пък има кинти.

  Тези момичета, можете ли да обясните защо толкова не ги харесвате и не е ли свързано с това, че изглеждат „евтини и лесни“, т.е. вие се възмущавате, че те изглеждат курвенски, защото смятате, че имате право да държите сметка каква трябва да е женската сексуалност и кое е правилно и неправилно.

  Общо взето, вас не ви дразни това, че се смята за нормално връзки въз основа на секс/пари, а това, че жените, които се занимават с това се отклоняват от вашите представи за женска сексуалност и поведение.
  Аз поне не видях някой да коментира, че подобно омаловажаване на човек и превръщането му в къс месо, във вещ е лошо, а не това, че изглежда евтино.

  Т.е. дали проблемът е порнификацията или нивото на порнификация?

 26. 17.02.2010 12:52

  който не е спал с „такава“ жена по-добре да не коментира. кнгата не се познава по корицата. по снимките от бала трудно да си направиш изводи за един човек

  • Eneya permalink
   17.02.2010 14:15

   И все пак, колко от тук коментиращите го направиха (включително и аз)?
   Тук си говорим за отношение, на околните към тези момичета и жени и на самите жени към себе си и околните.

   Говорим за конкретни социални атрибути, които разпознаваме и оценяваме човека спрямо тях, често тези социални атрибути (видът и поведението на мацките от снимката и производните) са избрани неумишлено и са приети, защото са смятани за нормални, имитирани са, защото и останалите в средата го правят или защото са привлечени по някакъв начин от последствията на този вид и поведение.

  • openlyfeminist permalink*
   17.02.2010 22:47

   Не съм спала с такава жена ;) , но не си прав, че по правило момичетата, които се обличат по този начин „не си лягат сами“. Все пак, да не забравяме, че 8-бит показва по-екстремни случаи. В действителност, има много момичетата, които не изглеждат чааааак толкова порнографски, но черпят вдъхновение от същите източници. ;)

   Преди доста време слушах интервю с Райна (поп-фолк певицата), която обясняваше в Шоуто на Слави как много много не си падала по секса. И Слави беше отворил ееей такива очи и я пита, ама как така, виж се как изглеждаш. И тя отговори нещо от рода на „външният ми вид е свързан с работата ми, това нищо не означава“…

 27. Йоана permalink
  17.02.2010 15:03

  Eneya каза: „Аз поне не видях някой да коментира, че подобно омаловажаване на човек и превръщането му в къс месо, във вещ е лошо,“

  Напротив, поне двама (Емил Андреев и аз, в отговор на чудесния му въпрос) засегнахме темата за търсенето и предлагането, за това кой „консумира“ тези „късове месо“.

  • Eneya permalink
   18.02.2010 10:28

   Моите извинения, пропуснала съм ви коментарите.

 28. 17.02.2010 21:39

  Всяка тенджера си има свой капак.Ако на вас еди кой си капак не става, това означава, че той ще стане на някоя друга тенджера. Недейте да се мъчите да пригаждате прибора по свой размер. Вайкането и тюхкането нищо няма да промени. Малки капаци(тети) съществуват от много отдавна, под една или друга форма. Ако капака не ви стане, просто го захвърлете и приемете всичко с усмивка. Вечно недоволните от вся и всьо смърдят на бръшлян. Свободен свят – всеки си има свой избор за стил.
  И недейте да създавате стереотипи, защото такива не съществуват.

 29. openlyfeminist permalink*
  17.02.2010 22:43

  Аз не познавам много момичета/жени, които изглеждат по този начин, но по разни наблюдения от втора ръка ми се стува, че те не винаги са някакви глупави простовати същества… Не знам дали ще станат мозъчни хирурзи, повечето от коментиращите тук не сме мозъчни хирурзи, а функционираме достатъчно добре.

  На мен ми е интересно защо култивират този външен вид. Ясно е, че е мода (като хипитата, етц.). И е ясно, че много от тях действат на стадния принцип… така е модерно, така се носи и пр. Но това не обяснява защо модата е точно такава. Защо е модерно да приличаш на проститутка, а не на банкер, примерно?!

  Идеята за влиянието на порно-индустрията ми се стува интересна. Наистина технологиите правят порното много по-достъпно. Но не съм сигурна, за логиката „порно-актрисите ги чукат, значи ги харесват; ще се държа като порно-актриса, за да ме харесват“…

  Ариел Леви, авторката на Female Chauvinist Pigs, пише, че в разговорите й с млади момичета, които се обличат и държат по особено предизвикателен начин, остава с впечатлението, че те влагат много малко мисъл в поведението си. Правят го ей така, малко по инерция. Не че са особено разкрепостени или еманципирани. По-скоро, точно обратното, тотално са се потопили в мейнстрийма, който изисква от тях да се държат така.

  • 18.02.2010 01:48

   Именно, Петя! Много от тези момичета не са нито разкрепостени, нито еманципирании, а се носят по инерция в мейнстрийма :) Това исках да кажа като дадох пример в началото с ученическото си предпочитание към модния за 80те силует. Понякога имам съвсем мейнстрийм обличащи се ученички, които се интересуват от далеч повече и по-сложни неща. Но интересният въпрос и за мен е защо точно такава е модата и дали това че е такава оформя хората по различен начин от този, по който би ги оформила друга мода. Сега се сещам за 70те, когато минижупът се беше здраво наложил – така, както никога след това не успя :) Гледам снимките на родителите ми и колегите им от служебни празненства и виждам, че всички лелки, независимо от възраст и телосложение са с поли над коляното …

 30. Г. permalink
  18.02.2010 03:09

  Мисля, че малко изместваме сравненията между различните субкултури. Външният вид, избран от хипитата или пънкарите, цели да бъде антиестаблишмънт. Вярно, че в крайна сметка всеки един стил се превръща в униформа, но идеята ми е, че докато по-голямата част от младежките субкултири изхождат от идеята да бъдат по-различни от приетото, да се противопоставят на мейнстрийма някак си, при момичетата и момчетата, които искат да приличат на чалга идоли се наблюдава в по-голяма степен желание за конформизъм. Защо точно така изглеждат? Ами да се запитаме какви хора смятаме за успели и атрактивни в България, как се обличат и държат те, и ще си отговорим на въпроса. Аз си имам обяснение за корена на това явление, но ще стане дълго.

 31. mr. ice permalink
  19.02.2010 04:01

  Правилно сте забелязали, че много от момичетата изобщо не са разкрепостени или еманципирани. Напротив – много от тях даже са доста консервативни. Е, кажете ми, що за животно е това – консервативна проститутка? Това плиткоумно създание даже не може да проумее какво представлява. Спомняте ли си списъка с безумни имена на българи през десетилетията? Имаше име Проститутка. Защо са я кръстили така? По същата причина. Невежество.

  Но това е само единия аспект на явлението, този който се среща по цял свят. Тук обаче имаме допълнителни измерения. Чалга текстовете съществуват именно за да обяснят на всяко повлечено от мейнстрийма момиченце смисъла на неговото облекло и поведение. За разлика от кънтрито в което се пее само за любов и ежедневни дреболии, нашенската лирика пренася средновековната ориенталска мъдрост в новия век под формата на фешън. Защо не е модерно да приличаш на банкер? Напротив, съвсем модерно е, но само за мъже. Жените са стоката която можеш да напазаруваш след като станеш банкер. За да приличат на стока пък жените трябва да изглеждат подходящо: като проститутки. Ама защо не се замисля никой че те не трябва да са стока, а напротив – трябва да мислят? Ами те мислят, вервайте ми, мислят и още как.

  Представете си картинката. Майката учи дъщерята да бъде добра, да си намери добър мъж и да му бъде послушна. Майката работи в селския завод със заплата от двеста лева, изглежда зле и интересите и са силно ограничени до желанието и за оцеляване. Дъщерята обаче гледа телевизия и плува в мечти за богатство и слава. После чува най-новата звезда на Пайнер, която пее на разбираем език и от която разбира какво трябва да е поведението на истинската жена, как изглежда перфектния мъж и всички останали важни истини за света. След това попада на селския гъз с най-скъпата кола, подарена от баща му – общински съветник, който краде за да може и сина му да се впише в чалга клипа и е възхитена от приликата му с модела. Той мучи на същата честота и очевидно е пример за подражание. Оттук насетне за нея има два пътя – задоволяване с текущото си ниво или продължаване по стълбата на лукса, до още по-скъпите коли. Тоест или развива докрай потенциала си или остава посредствена. Всяка иска да го развие, но не всяка може. А и най-оядените мъже са относително малко.

  Точно какво очаквате едно такова момиче да мисли? „Не, не, аз няма да бъда такава, аз не съм къс месо, ще уча в селското училище за отличник, макар само външния ми вид да отваря банковия сейф и макар да съм пето поколение зидаро-мазачи и бояджии, аз ще докажа теоремата на Ферма и ще стана истинска жена!“ И защо продължавате да търсите причините? Именно идеята за бързия скок от калната локва до лакомствата е била мотото на всички шумкари, чието творчество впоследствие е формирало новата България. Не можете ли да си го представите? Не разбирам. Още сто години ще бъде така. Хлеба е малко, казваше Вапцаров. Ок. Хлеб вече има в изобилие. Но не стига да засити глада народен, не стига… Истината е, че нито мъжете слушащи чалга са банкери, нито жените – проститутки, но всички те желаят силно да бъдат. Пък и проститутка е политически-некоректен термин. Със скъпи дрехи и парфюми думата вече е друга.

  С две думи – Ева Перон не сме я открили тук. Такива жени е имало и винаги ще има. Проблемът е, че у нас тя се е настанила в народното съзнание (а отскоро трайно и в национален ефир) не с лъжите си, а с откровеността си. Дава пример с най-лошото. Ами не може всички да са като нея. Разпада се реда.

 32. 19.02.2010 05:10

  Дъщерята обаче гледа телевизия и плува в мечти за богатство и слава. После чува най-новата звезда на Пайнер…

  а защо вместо най-новата звезда на пайнер не чуе това:

  или това:
  http://www.youtube.com/watch?v=DJsQcnB6GC0 ???

  Не е много трудно! Абе нямам против да изглеждат така. Жената трябва да е секси. И то много. Обаче, как да попаднеш с такова момиче в една компания, или на място с нея. То кухо кухо, че ми идват недостъпни чак… Невъзможността да попадна на физическо място с такива индивиди ме кара да го прая тоя блог, сори комплексар съм. Чао!

  • Eneya permalink
   19.02.2010 19:10

   Защото тръгваш от идеята, че всички израстваме в една и съща среда, че сме възпитани по един същи начин.
   Което не е така и си личи точно в примерите, които даваш.
   Не разбирам обаче защо се занимаваш само с жените, които стигат до крайност или са абсурдни, заради още по-абсурдните ни представи за красота и женственост в обществото.
   Защото макар да се опитваш да кажеш „погледни, това е глупаво, защото еди-какво-си, не си вещ, не се третирай като такава“ (поне се надявам да искаш да кажеш това), впечатлението, което оставяш е доста по-негативно, обидно, подигравателно и по никакъв начин не е конструктивно, поне за мен.

   • 22.02.2010 04:25

    Току що разгледах блога с 8 битовата еротика и го споделих във Фейсбук. Мисля, че всъщност е доста конструктивен – нещо като огледало – едно от огледалата, в които хората от публикуваните снимки биха могли да се огледат. Остава въпросът как да стигне до тях :)

 33. Ena permalink
  19.02.2010 10:28

  Айс,
  Това за жената с име Проститутка си има история. Чувала съм я от една позната филоложка, доста по-голяма от мен, чиято дипломна работа е била да открие произхода на такива странни имена в няколко плевенски села. Освен Проститутка, списъкът й включва Телефон и Гардероб, без майтап.

  Бащата на Проститутка бил тежко ранен в някоя от балканските войни и една проститутка му помогнала да оцелее. Човекът е бил съвсем наясно със значението на думата и е кръстил дъщеря си именно така, а не с името на жената, в някакъв изблик на протест срещу нормите и социалното лицемерие. Радикалност някаква.

 34. Г. permalink
  19.02.2010 12:42

  На пръв поглед заглавието на новината, която поствам, изглежда встрани от темата, но по същество ми напомня на проблем, който няколко от коментиращите споменаха. Прехвърляне на вина. Жените са виновни. Мъжете не се споменават. Вижте това:
  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=483010
  „Българката няма почти никаква сексуална култура“, интересно ми е в такъв случай къде е българинът.

  • Йоана permalink
   19.02.2010 13:16

   Г., мерси за линка. Наистина много странно, че се говори само за жените – все едно цялата отговорност за предпазване е тяхна! Сексът се прави от (поне) двама души, и двамата би трябвало да носят отговорност за предпазване.

 35. 19.02.2010 15:58

  ХАХАХА, Жестоки линкове ейти-бити

  Saw up his shorts to his inner-thigh perm AND I PUKED IN MY MOUTH
  A bubble comes up that reminds me of you and I PUKE IN MY MOUTH!
  When I saw Tom Cruise in Valkyre I PUKED IN MY MOUTH!

  Някои неща са изкуство, за други пък те са комплекси. Сексапилът е изкуство. За други е комплекс. Чалга-течението е кич. Секс-поп-арт е друг свят.

  та 8-бит, поддържай форма :-)

 36. Йоана permalink
  21.02.2010 06:18

  Преди малко ми попадна това ревю на Living Dolls – The Return Of Sexism от Наташа Уолтър: http://www.guardian.co.uk/books/2010/jan/31/living-dolls-natasha-walter От 5ти абзац надолу се говори точно за нашата тема тук (порнофикацията) – и как тази идея се продава като феминистка:

  „She debunks the popular myth that pole and lap dancing are simply empowered „choices“ through interviews with, and stories of, young women who are living those choices. Any doubts about whether our sex culture hurts women are shot down by the reality Walter details. In one particularly cringe-inducing section, she goes to a „Babes on the Bed“ competition put on by Nuts magazine where women are watched by a sweaty, screaming mob of men as they strip, pose on all fours and kiss each other – all for the honour of obtaining a modelling contract with the lads’ mag.

  Living Dolls reminded me of Ariel Levy’s Female Chauvinist Pigs on the „raunch“ culture embraced by women in the US. Women in both countries are buying the myth that it’s only sex that makes them valuable.

  Walter does an excellent job of walking a controversial line. She criticises the pornified culture that pushes young women towards lap dancing and topless modelling, but never judges the women themselves (though they take responsibility; all note they choose to participate in these activities, though not always gladly). She criticises the appropriation of feminist rhetoric to sell male fantasies as empowering, but writes that the right to be sexual without fear of shame is „essential for women’s freedom“.

  Според мен, много интересно четиво.

 37. noone permalink
  22.02.2010 07:06

  „Ами защото на една жена не й трябва друго, освен да изглежда сексуално и животът й е уреден.
  Това, разбира се не е вярно“
  А защо да не е ? За някой жени е вярно.
  „Не съм спала с такава жена“
  Ми пробвай, може пък да ти хареса.
  „Аз поне не видях някой да коментира, че подобно омаловажаване на човек и превръщането му в къс месо, във вещ е лошо,“
  Кое му е лошото ? Всеки има правото да бъде това което иска. Ако си вещ ще те ползвам ако си личност ще те уважавам и толкоз.

  ( май скоро ще ви писне от мене по всичките феминистки блогове )

  • 02.02.2011 23:13

   Ако жените не се правеха на вещи, много от тях щяха да умрат в самота.

 38. С. permalink
  24.02.2010 04:49

  Наскоро мина едно предаване по БТВ за силикона в 2 части (http://www.mb7.org/musicvideo.php?vid=43fc8d2cf – връзка към първа част). На мен ми беше интересно. Интервюират и няколко момичета, които се опитват да обяснят защо искат да изглеждат така. Мисля, че от интервютата можем да си отговорим на някои от въпросите в поста на Петя. Обърнете внимание на интервюто с Мис Естествен бюст и нейните ценности…

 39. 24.02.2010 13:39

  И другия път да не съм чул „Обективизацията е само към жените“ или „Жените са изправени пред невъзможни идеали за красота“!

  • openlyfeminist permalink*
   24.02.2010 14:01

   Не си прав. Tази реклама е сатирична. Смешна е, защото този тип говорене или отношение спрямо мъжете се смята за абсурдно.

   • 24.02.2010 16:01

    А тази реклама http://www.youtube.com/watch?v=CypPJ7RrDg8 не е сатирична, така ли? Би ли ми обяснила сериозността й и дълбокия философски смисъл. Ако рекламата е сатирична значи няма обективизация?! Ама ти сериозно ли?

 40. 24.02.2010 13:40

  И не, това не е изключение! :)

 41. Ena permalink
  24.02.2010 17:12

  Анна,
  А мъжът на Петя се казва Кирилов-Грейди и говори български. Това дали е защото този мъж е „продажна курва“?

 42. 07.03.2010 12:40

  Аз си имам теория – обяснение за това. Малко крайна:

  http://just-helen.blogspot.com/2010/02/blog-post_20.html

  Всичко е от гените. Следващите поколения ще обърнат тенденцията. Поне се надявам.

  Лошото е също, че все пак сме малка страна и мирогледът на повечето хора е ограничен до тези, които са непосредствено до тях. Няма космополитно мислене. Няма разнообразие от алтернативни модели на подражание. Но и това ще се промени защото все пак сме изключително отворена страна.

  Но пак – гените имат значение. Гените и семейната среда. А те тия неща са свързани. Freakanomics на Steven Levitt и Stephen J. Dubner изследва някои от тези зависимости: http://en.wikipedia.org/wiki/Freakonomics

 43. Ralitsa permalink
  12.03.2010 09:50

  „When I grow up I wanna be famous, I wanna be a star, I wanna be in movies
  When I grow up I wanna see the world, drive nice cars, I wanna have grupies
  When I grow up,I wanna see me, me on TV, people know me, be on magazines
  When I grow up, freshly cleaned, number one chick, wanna step out on the scene“ …. Дам и в крайна сметка нищо не привлича по-добре вниманието (мъжко и женско) от добре подбран мръснишки тоалет!

 44. Boyana permalink
  30.03.2010 08:21

  Izvinqvam se za latinicata na parvo mqsto.

  Snimkata i bloga mi napomniha na edin sketch na Dave Chapelle. Dosta e poshlichak, no ima istina v tova koeto kazva.

  Ta Dave Chapelle komentira za oblekloto na jenite. Varvqla si edna jena po ulicata – ama ot teq istinskite jeni, kasa polichka, gardite podvignati i sabrani do bradichkata:) I Dave ne se sdarjal i podsvirnal sled neia. Sled keoto tq se obarnala i kazala – aaa, gospodine, tova che az izglejdam po tozi nachin ne me pravi takava, neshto ste se obarkali.
  Komentarat na Chapelle beshe sledniq – ako toi se obleche kato policai i si varvi krotko po ulicatai, i v edin moment pri nego doide izplashen, pritesnen chovek, koito nastoqva policaqt da se priteche na pomosht pri nastapila zlopoluka, dali Dave moje da se izmakne s replikata – aaa, gospodine, neshto ste se obarkali, tova che izglejdam taka ne me pravi policai!

 45. 22.04.2010 12:32

  Ne pro4etoh vsi4kite kometari za koeto si priznavam. Sopred men tez momi4eta se obli4at taka, za6toto tova e nai-masovo razprostranenata tendenciq i na4in na jivot (za6toto si e na4in na jivot) v Bulgaria. Nie horata sme interesni su6testva i mnogo ot nas ne se zamislqt varhu podobni vuprosi. Edno 13/ 14 godi6no momi4e tepurva porastva, izgrajda mnenieto si za okolniqt svqt, i se izgrajda kato li4nost. Sled kato na vsqkade v Bulgariq postoqnno se bulva takava (modna tendenciq) tezi deca priemat ,4e tova e normalno. Imam edin dosta 6okira6t primer. 10 godi6nata mi bratov4edka onzi den mi pisa po skype. Kato q pitah kakvo pravi , tq mi otgovori , 4e slu6a muzika. Popitah q kakva pesen slu6a a otgovorat ot neina strana be6e (za men) 6okira6t. Pesenta koqto slu6a6e be6e na Krum- Mainata ti. Az ne sum zapoznata s tazi pesen i tozi izpulnitel . Vleznah v youtube da pogledna klipa. Kliput be6e obiknovenniqt za 4alga kulturata. Estestveno polu razgoleno momi4e se „kul4i“ i pevecat demonstrira dobra fizika i estestvenno mnogo luksozna okolna sreda v koqto se predpolaga da jivee. Popitah malkata mi bratov4edka za6to slu6a tazi pesen a otgovorut ot neina strana be6e sledniqt : “ za6toto vsi4ki v klasut q slu6at“. Popitah q dali ima predstava kakvo ozna4ava tozi izraz „mainata ti“ , a tq kaza , 4e neznae. Tova koeto iskam da kaja e , 4e tova dete ako produljava da slu6a podoben tip muzika, da gleda podobni klipove , to 6te po4ne da vazpriema , 4e tova e edna ot normite. Tq 6te prieme tezi ne6ta za normalni, razbirase decata kogato sa v tazi vuzrast dosta 4esto gledat i se u4at ot svoite idoli , bilo to roditeli , bilo to muzikalni „zvezdi“. Vtozi slu4ai tova dete 6te priema tozi standart za krasota kato normalen i 6te po4ne samata tq da go praktikuva varhu sebe si.

  P.S Izvinete me za latinicata.

 46. Neneto permalink
  24.04.2010 09:42

  http://www.facebook.com/home.php#!/group.php?gid=10542146412&ref=ts

  ;)
  Parodiata e pulna! Ako ne im se izmisli SPESHNO rabota na mnogo ot horata…ot skuka totalno shte iztreshtiat! :))

 47. newby permalink
  13.05.2010 06:30


  izviniavam se za latinicata, no v momenta niamam kirilaca na tozi computer….

  prochetoh chast ot komentarite, mnenieto mi e, che „chalga-culture“ e BG variant na podobni iavlenia v ciala Iztochna Evropa -“ Beauty is an Asset!“ ot Vladivostok do Warsaw… da ne govorim, che vseki, koito iska da navleze v tozi pazar, se suobraziava s tazi maksima. Za men istinta se krie v poziciata na jenata predi ’89 v bivshia soc-blok i niakakva forma na preotkirta femina-ultima – izhvurli emancipaciata, zashtoto tia e prosto chast ot pre-’89 idea za best soc-woman, oceliavai s tova, koeto imash po rojdenie+malko pomosht ot konsumatorskata kultura na zapada (shtoto ottuk nattuk tia e pobejdavashta)… (eto ti i gender issues by the way). Suvremennata jena v bivshia soc-blok ne iska da e emancipirana (vupreki, che moeto useshtane e, che shte ima niakakuv backlslash dvijenie v blizkite godini) i te ti, bulka, pornostar! te ti, bulka, v muslim societies, burka!
  Za BG… BG jenata (v mnozistvoto ot sluchaite) moje da posluji za istinski case analysis za obratnia efekt ot feminizma v West culture v blizkite godini.

Trackbacks

 1. За четене: « It Looks Like A Feminist Blog
 2. 8-битово интервю « Openly Feminist

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: