Към съдържанието

Посоката на историята е ясна. Ние празнуваме. Да мислят политиците.

10.06.2011

Онзи ден на шега споменах, че чета българските новини само вечер, защото тъй или иначе, каквото и да бъде казано сутрин, до края на деня бива опровергано. Общо взето, имам същото усещане и за София Прайд.

От една страна супер много се дразня, че вече четвърта година поред минава през същия сценарий:

– ще има, няма да има
– айде, ще има
– ще мине от тук
– не, не може да мине от тук.
– парадират
– не парадират
– нямам нищо против, ама се притеснявам за децата
– е значи имаш против
– нямам бе
– имаш
– нацистите ще се организират ли?
– егаси, естествено, че ще се организират
– общината ще ги спре ли?
– ще ги спре
– бе няма да ги спре
– ще ги спре, бе, да не са луди
– ми луди са, няма да ги спре
– Изцепка на Политик X
– няма ли някой отговорен политик, който да обърне внимание?
– има, ама е сам; никой не го слуша
– Изцепка на Политик Y
– нов маршрут?!
– що нов маршрут за Прайда, бе, налъми?! това е същото като да караш джамията да си намили звука.
– Изцепка на Политик Z
– еми не е уточнено
– ББ: парад ще има, щом аз казвам

Напред-назад. До последната секунда. Обтягане на нерви. Супер ескалиране на напрежението.

Обаче.

В деня на събитието, хората се появяват. Всяка година повече от предходната. Организацията е перфектна. Полицията си върши работата. Някакви наци-провокатори се пробват да предизвикат конфронтации, но понеже толкова им акъла… полицията обикновено се справя с тях преди да успели да направят някоя мизерия. Всичко минава мило и драго. Вечерта ходим на парти, където си прекарваме повече от страхотно, защото още ни държи адреналина от през деня. Ако имаме късмет, we get laid. И така.

Та в този ред на мисли, това, което се чудя в този момент е:

 • Толкова ли свободно време за губене имаме, че всяка година дъвчем една и съща тема, ама от-до, без мисъл и без въображение. Разгеле, тази година има някакво раздвижване в медиите. Явно журналистите са осъзнали, че ако не вземат да поразчупят моделите, ще умрат от скука в същите клишета, които повтаряме в последните три години. Чудя се на политиците как не им омръзна.
 • Защо въобще се опитваме да влизаме в диалог с общинската управа, която очевидно не е способна на самостоятелни решения, камо ли пък на прогресивна политика? На бас, че до няколко дни Бойко ще каже, че се е обадил на кметицата и са се разбрали да решат проблема с нацитата. Кметицата, горката, тя е съвсем друга тема.
 • И като стана дума за политиците: може ли да са толкова слепи и толкова недалновидни, че да не разпознаят една толкова лесна възможност за малко политически опортюнизъм?! Хората на тепсия им поднасят– прогресивно, модерно, демократично, забавно, ново, интересно събитие, в което почти изцяло са ангажирани млади, образовани, възпитани, модерно-мислещи хора– и им казват… Ето, ние вършим всичката работа, дайте ни малко символична подкрепа. Те вместо да заграбят с две ръце и да се асоциират с всички тези изключително позитивни послания… Не, не щъ. Страх ги е някой да не ги помисли за педераси?! По други части на света политиците ще се изтрепят за достъп до тази част от гласоподавателите, но при нас положението е кебапчета в пластмасови тарелки.
 • Същото се отнася и за смешния ни бизнес елит, който предпочита да участва в безобидни и често дори абсолютно безмислени кампании, в които да спечелят от краткотраен ПР, щото нали са много социално отговорни. Ако са толкова отговорни, да си сверят часовниците и да забележат, че нито една от големите компании по света не е спечелила от асоциирането си със смс-кампания, която помага на две кучета да намерят нови стопани. От социални кампании, печелят онези, които подкрепят структурна промяна в живота на големи общности от хора (и други животински видове, нямам нищо против кучетата!). Google снима реклама за Chrome с Дан Савидж и партньора му, които се обръщат към млади ЛГБТ момчета и момичета и им казват… дръжте се, сега е трудно, но с времето става по-добре. New York Times показват рекламата на началната си страница. В София, егаси, няма кой да дари 500 бутилки минерална вода. Хора, от какво ви е страх?! Страх ви е, чя някой ще заговори за бранда ви?!

Та с две думи, положението е такова:

 • Прайд ще има и тази година, следващата, и по-следващата.
 • Събитието ще става по-голямо, по-видимо, и по-готино.
 • Все повече хора ще спрат да крият, че са гей. Свиквайте.

Това, което трябва да решат политиците и бизнесЪТ е дали да бъдат прогресивни лидери и визионери ИЛИ за пореден път да оставят историята да се случва покрай тях, вместо активно да участват в нейното изграждане. Ако нямат желание, да направят място за хора, които са готови.

Ние останалите, обикновените хора от народа, подкрепяме София Прайд през деня на 18-ти юни, а вечерта празнуваме.

14 коментара leave one →
 1. in2h20 permalink
  10.06.2011 12:35

  Наяве проблема не е само нацитата или както им викат на атакаджии
  Българинът няма връзка с общността, не е част от нищо
  Много по лесно е да се изживяваш като революционер, хайдутин, протестиращ и вечно недоволен от да поемеш социална отговорност и усвоиш дисциплина

  Така е лесно страната да бъде отсвирена на всяко ниво, когато се вземат важни решения..за каквото и да било

  На кой му трябват племенни вождове като онзи пич в Под прикритие, най комичния тв сериал на бнт
  Толерантност и съпреживяване растат в общности, българите не са били отдавна заедно в нищо
  По лесно е
  Що да се потим, като може да се разхождаме като диваци по сокаците и дрънчим по иФон

  Сф е адски тъжно място. Адски мизерно, културно бедно, архитектурно недомислено и лишено от интересни места за хранене място. Сф не ме представя изобщо, когато глаголим за идентичността ми
  Може би е време Прайда наистина да бъде експотиран от тая кретенска дупка в администрацията и намери правилното си място някъде, дето ще го забележат, ще го подкрепят като разнообразие и цвят в ежедневието, някъде дето има съпричастни и толерантни българи
  Излишно е да споменавам, че софянци се оглеждат по пет пъти в ежедневниците и вярват че са солта на земята. Не са, ама е дъъъъъъъъълго да им се обясни

 2. 10.06.2011 12:37

  това с липсата на подкрепа от страна на политиците и бизнеса и аз го недоумявам. да пренебрегнеш възможността да имаш примерно свой огромен билборд на платформа, която със сигурност всички медии в страната ще снимат…

 3. Йоана permalink
  10.06.2011 13:03

  За политиците е донакъде разбираемо – по-голямата част от електората са хора, които и умрели не биха се асоциирали с нещо педерастко и политиците естествено ги е страх да рискуват да загубят такива гласове, които бог знае колко може да са.

  За бизнеса не знам. Но като гледам рекламите, насочени към българския зрител, предположението ми е, че просто цялата работа с рекламния и PR бизнес тук е много умряла, страхлива и некреативна. Това е по много повърхностни и спорадични наблюдения обаче.

  Аз лично ще дойда не само заради конкретната кауза, но и защото много се радвам, че има нещо в тази страна, от което мога да бъда част, дори и съвсем маргинална, и да се гордея – не се среща никак често.

 4. uleule permalink
  11.06.2011 00:51

  :) Явно по едно и също време сме писали за пустите минерални води :))))))

  • openlyfeminist permalink*
   11.06.2011 10:42

   Haha tova moeto si beshe 100% patos, no iavno intuiciata ne me lyje ;)

 5. д-р Смехурко permalink
  12.06.2011 04:30

  „Това, което трябва да решат политиците и бизнесЪТ е дали да бъдат прогресивни лидери и визионери ИЛИ за пореден път да оставят историята да се случва покрай тях, вместо активно да участват в нейното изграждане.“ – С две думи, развързвайте кесиите, че ще ви обвиним в хомофобия!
  Апропо, Google Chrome OS e пълна шитня! Оказа се, че е педалска OS…
  Очакваме подобаващ екшън на 18-ти!
  Е, няма да може да се напушите с тревица и да се друсате в транс, но Германия е на един х.. разстояние…
  А на 19-ти ще се превърнете отново в същите педерасти…
  Не мога да разбера защо отявлени гейзери, като Ев. Миндж., Дим Дуков, В. Найденов, Азис не обелват и думичка за прайда? Може би ги е срам???

 6. 12.06.2011 12:14

  Аз пък сама ще си нося минералната вода! ;)

 7. Yana permalink
  14.06.2011 10:18

  Аз в неделя бях на гей сватба в Масачузетс. Приятел на семейството се омъжи за гаджето си от 3 години. Присъстваха 120 роднини и приятели, на възраст от 20 до 95 години. Сватбата мина точно както минават всички сватби – майките плакаха, бащите посрещаха гости гордо, кумовете държаха речи, гостите пиха и танцуваха. Ядохме торта, играхме хоро, пихме шампанско, излагахме се на дансинга.

  Никой, нито един гост не показа, че не приема този брак като най-нормалното нещо на света. Родителите и на двамата младоженци бяха безумно горди. Беше великолепно. Това е бъдещето.

 8. openlyfeminist permalink*
  14.06.2011 10:20

  Междувременно в София: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=267405

 9. 14.06.2011 12:50

  хех някой май яко преписал от коментара на виктория
  http://www.webcafe.bg/id_329173025_Da_ubiesh_prismehulnik

 10. 14.06.2011 12:51

  оф тва не беше за тука :(

  • openlyfeminist permalink*
   14.06.2011 13:15

   айде, с един коментар сложи всички феминистки блогове под общ знаменател. ;)

 11. openlyfeminist permalink*
  14.06.2011 12:53

  леле! и аз го видях!!! елена кодинова направо си е преписала коментара на виктория от блога на енея, статията за феминистката лекция!!! нали!

 12. Dundaky permalink
  03.07.2011 08:06

  Yana permalink
  14.06.2011 10:18

  Аз в неделя бях на гей сватба в Масачузетс. Това е бъдещето.

  A kой ще ражда без клекопикаещо в семейството? Пушкин ли?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: