Skip to content

Ако ще се правиш на Хауърд Стърн… гледай Хауърд Стърн

01.05.2011

Миналата седмица Светла Енчева ме попита дали съм имала възможност да гледам новото шоу по БНТ „Денис и приятели“. Едно от многото неща, които ме вбесяват в него, казва Светла, е начинът, по който са представени жените. Та ще ми е интересно да изразиш впечатление.

За да отговоря на въпроса на Светла, гледах два епизода „Денис и приятели“. Имах желание да гледам повече, но предаването е АМА ТОЛКОВА СКУЧНО, че дори двата часа, които му отделих са много. В епизода от 20.04 гости бяха журналистите Ива Николова, Иван Бакалов и Сашо Диков, с които бе воден разговор за свободата на словото… на ниво квартално-кафене-в-събота-следобед. [Офф-топик: забелязали ли сте, че повечето гости, които се появяват в българския медиен ефир са супер неподготвени? Баси, как може да те поканят за участие по тема „Свободата на словото“ и да не можеш да дадеш една грамотна дефиниция на „свобода на словото“?!]  В епизода от 27.04 гости бяха някакъв мъж-темплиер и един господин съдебен-лекар.

Водещият Денис, предполагам, не е лош човек. Няколко пъти се самоидентифицира като „един корав мачо“, но не звучеше като наистина да го мисли. По скоро ми изглеждаше на уморен и отегчен човек: скучен и ниско-енергичен събеседник. Жените в шоуто са представени като мебели. Повечето от тях буквално лежат и не помръдват. Едната мацка дори бива представяна като „Мълчаливото Момиче-Котка“. Няма име и не се обажда. Сашо Диков направи коментар, че „девойката е облечена обидно“, но нямаше предвид това, което си мислите. Според Диков, девойката не е достатъчно разголена и… „какви са тези цвички?!“. Диков споделя, че винаги е искал, но никога не е имал възможност да направи телевизионно предаване с „красиви, разголени“ жени, защото „интересът е голям.“ Репортерка прави интервю от серия „Нощни професии“ с на пръв поглед симпатичен невро-хирург, който в две-минутно интервю намира време да разкаже следния виц:

Французинът има жена и любовница, но обича повече любовницата си.
Англичанинът има жена и любовница, но обича повече жена си.
Българинът има жена и любовница, но обича повече пиенето.

Репортерката се хили с глас. След което го пита дали работата пречи на личния му живот и той отговаря:  Аз нямам семейство. Имам три деца, за които се опитвам да се грижа. Репортерката добавя: Аааа… и жена, и любовница, нали така??! Докторът казва: ДА! Голяма свалка.

Освен Мълчаливото Момиче-Готка и Репортерката, в студиото има още разни жени. Които предлагат напитки на гостите и правят някакви такива неща (такива неща=чудя се къде да си сложа ръцете, щото очевидна причина да съм тук НЯМА). Има и едно момиче със собствено бюро (май тя и репортерката са един и същи герой). Тя се включва от време навреме с въпроси към гостите, но те я игнорират. В най-добрия случай й отговарят с две-три думи и продължават нататък. Всеки път, когато тя се обади, Денис се обръща към нея и поглежда с нещо смесено между изненада, досада и объркване. Дава й секунда да се изкаже, не я прекъсва (което, факт, си е постижение за българския ефир)… но продължава разговора все едно нищо не е казала. В края на предаването ни представят „Момиче от екипа“: асистент операторка се мятка по бански върху НЕдвижещ се мотор под звуците на AC/DC. Врръъъъъъъъъъм. ОК.

Предаването (водещите, гостите, темите) се отнася с такова снизхождение към жените, че би било обидно, ако не събуждаше по-скоро съжаление у гледащия. Дори не мога да се разгневя. Четох някакви текстове, които сравняват предаването с Шоуто на Хауърд Стърн (да видим автентично-българска концепция, очевидно, нашето поколение няма да доживее), но освен формата… някаква прилика по същество… не забелязвам. А Хауърд е брутален, но пък за сметка на това мега остроумен и забавен. Да не говорим, че в голяма степен шоуто му е едно от единствените места, където преобладаващо мъжка аудутория има възможност да чуе колко елементарна и глуповата е мейнстрийм секс-културута … и то от устата на един хетеросексуален бял мъж. За което, естествено: РЕСПЕКТ.

Един съвет към Денис: ако ще се прави на Хауърд Стърн, да гледа Хауърд Стърн. Така де.

П.С. В следващите дни ще поработя върху отговори на останалите въпроси, които ми зададохте по повод 600-ният постинг: бебета, мъже и всичко. xoxo, П.

9 Коментари leave one →
 1. 02.05.2011 00:02

  Ех, не очаквах цял пост по темата, благодаря ти! Предаването наистина е скука, което е трагикомично, имайки предвид, че се опитва да е конкуренция на Слави. Но въпросът ми беше не за скуката, а за жените. Тъпото е, че в това предаване участва човек, когото смятах, че уважавам (без да познавам лично) и още един (който силно казано участва, но е в тарапаната), който означаваше много за мен преди 15-20 години. Но не ми беше личен мотивът да те питам. Яд ме е, че телевизията, която се смята за обществена (и направи определени стъпки в тази посока с предавания като „Малки истории“) пуска предаване, което въплъщава типа светоглед на родните скинари – по отношение не само на жените, а и на национализма, хомосексуалността и т.н.

 2. 02.05.2011 00:06

  П.п. Коктейла го имаш!

 3. openlyfeminist permalink*
  02.05.2011 09:00

  Предаването за темплиерите беше супер странно. Питат госта какви са изискванията да бъдеш приет за рицар (хахахах) и гостът най-сериозно отговаря: Значи, първо, задължително трябва да си християнин! И Денис: Да, да! Разбира се.

  Коментари за хомосексуалността не съм чула, но това което видях ме кара да ти вярвам.

  Журналистката Ива Николова също се държа доста лошо с репортерката в студиото. Виждала съм я да се държи по този начин и в други предавания… спомням си разговор между нея и Елена Кодинова по НТВ, ако не се лъжа. Ако не си помогнеш сам, няма кой да ти помогне… уви.

 4. 07.05.2011 05:37

  Ето още нещо по темата, според мен – добре казано.

 5. 12.05.2011 05:58

  жалко че не ти следя блога, изгубих си времето да пиша подобен пост

  http://nname.org/2011/05/06/%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%81-%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8/

  • openlyfeminist permalink*
   12.05.2011 16:31

   Abe ti principno mnogo propuskash kato ne me chetesh ;)
   Az vidiah teksta ti i sym 100% syglasna. Mnogo podobni neshta sa ni napravili vpechatlenie. A tekstyt na Dainov e: bwahahhaha.

   P.

 6. 28.10.2011 09:10

  Напълно съм съгласна с оценката на предаването на Денис. Много е зле.

Trackbacks

 1. Ако ще се правиш на Хауърд Стърн… гледай Хауърд Стърн | Bulgarian Blog
 2. По-нещастни ли са еманципираните жени « Openly Feminist

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: