Към съдържанието

Брак и семейство в Лайт

05.12.2010

За „самотните“ майки:

Освен това не съм разведена, защото никога не съм се омъжвала. Вярно, че жени като мен понякога ги обозначават с леко натоварващия термин самотни майки, но не ми пука – така или иначе това е оксиморон. Не може да си майка и да си самотна. Вкъщи е пълно с деца, баби и дядовци, роднини, приятели, живи, виртуални и анимационни герои, така че единственото място, където се усамотявам, е тоалетната.

Милена Николова-Миленита

За сблъсъка между патриархалните и прогресивните семейни аранжименти:

Мисля, че не само мъжете държат в представите си тези две версии за взаимоотношение и семейство. Патриархалната и модерната версия за партньорство е нещо, което съществува като полемика и в главите на жените. Има парадоксални явления, в които уж има равенство между половете, в смисъл че и двамата работят, имат свои лични проекти, но същевременно и съвсем необезпокоявано жената е отговорна и за домакинство, емоицонален климат и отглеждане на децата. И съответно обратният сценарий, в който, независимо че жената работи, основната тежест за финансова стабилност пада върху мъжа. Тези две версии комуникират по различен начин във всяка двойка. Различни семейни иделологии могат да изграждат и съвместяват по различен начин разпределението на йерархия, власт и ролеви модели.

Румяна Радулова

Как решаваш как да се държиш:

Случи ни се в един увеселителен парк да не искат да ни дадат намаление за семейство. Говорихме си с управителката на тема какво е семейство и тя заяви, че две жени не могат да имат дете. Аз й показах Ина с въпроса: „А това на какво ви прилича?“ и в крайна сметка тя ни продаде семейния пакет. В този случай беше важно да обясним и да се преборим за едно право на семейство. Не заради намалението, а за това, че живеем своя живот и ако ние не влизаме в рамката, може би трябва да се разшири малко, а не да ни изключва.
„Венета“

Страшно силен брой на Капитал Лайт. Особени адмирации за Босилена Мелтева и Лилия Попганчева за великолепните интервюта.

2 коментара leave one →
  1. Ана permalink
    07.12.2010 08:56

    Докато четях статиите в последния Лайт, се замислих колко рядко всъщност се срещат стереотипни, класически семейства. Дори не съм сигурна какво значи това – мъж и жена, които не са разведени, с две деца – момче и момиче (момчето по-голямо, момичето по-малко), мъжът работи и изкарва пари, жената готви и гледа децата?! Това ли е? И колко от нас са израснали в такова семейство? Както казва Ана Каренина – всички щастливи семейства си приличат, но всяко нещастно семейство е нещастно по своему (цитирам по памет, за което се извинявам).

  2. lazy permalink
    13.12.2010 10:57

    „Самотна майка“ няма ама нищо общо с това дали майката се е била омъжила или не. Има достатъчно жени, които имат дете с приятеля си, но не са подписали и определено не са „самотни майки“. Терминологията куца. Да си „самотна майка“ = да имаш дете, да нямаш партньор, също така бабите и дядовците да не са наблизо или още по добре да си имат собствен живот.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: