Към съдържанието

Репортаж на bTV за разликите в заплащането на мъжете и жените в България

28.08.2010

На сайта на bTV можете да видите кратък репортаж за разликите в заплащането на мъжете и жените в България. Видеото не е нещо особено различно от нещата, които вече сте чели по темата, но за мен лично (оперативната дума е ЛИЧНО) се откроява по две причини:

1. Интервюираните програмисти са мои бивши колеги: Диана и Иво от Netage Solutions. Netage е супер работодател по много причини, но една от тях е добронамерената атмосфера спрямо жените-служители. Самият факт, че интервюто се е случило в този офис, мисля, би трябвало да говори достатъчно красноречиво. Аз не работя там от вече повече от две години и все още съм голям фен на компанията. Ако си търсите работа, изпратете CV. Ако ви предложат работа: чувствайте се поласкани.

2. Репортерът очевидно е правил research по темата, звучи информирано и непредубедено. Това само по себе си е голямо постижение за представител на българските медии. Човекът не докладва сухи данни, а се опитва да разбера защо се получава така. Разговорът със служителката от социалното министерство за учителките и директорите; коментарът за касиерките и зареждащите рафтовете в хранителните магазини са супер попадения!!!

Репортажът ме кара да се замисля дали ставаме свидетели на някаква качествена промяна в мисленето по темата за половата равнопоставеност в България, особено в медиите… и ако да, каква точно е причината тя да се случва.

После гледам видео за Джони Деп от Бургас и си мисля…, може би…  не баш.

P.S. Ако темата ви е интерсна, погледнете материалът ми за жените в ИТ бранша в България, който писах по поръчка на списание .Net.

9 коментара leave one →
 1. Марин permalink
  29.08.2010 02:04

  Гледах предаването (от линка) и ми се видя много елементарно. Нямаше сравнение на едни и същи неща.
  Никъде в предаването не показаха, че за една и съща работа жени и мъже получават различно. В магазините жените работят на касите, мъжете разнасят по щандовете. Мъжете получават повече, но явно не работят същата работа.
  За детските градини и начални училища само казаха за някакъв мъж директор. Аз досега въобще не съм чувал за мъж директор на училище, само за жени.

  • Йоана permalink
   29.08.2010 03:44

   Ти ен си чувал – не значи, че няма. Директорът на „Индира Ганди“ например е мъж, и държи всичките му преподавателки да са жени, за да може да ги контролира по-лесно – сведения от мъж, който се опита (и успя, поради липса на желаещи жени) да стане учител по хинди там.

   • 29.08.2010 08:44

    Пък по мои сведения директорът на „Индира Ганди“ избира жени за учителки, за да има избор кого да шантажира сексуално. Сведения от очевидци.

   • Йоана permalink
    30.08.2010 03:27

    Може и това да е, все пак нямам наблюдения първа ръка (само много близка втора).

   • 30.08.2010 09:00

    Исках да кажа, че едното не изключва другото, за съжаление, а може би даже го включва логически. Този учител като мъж не е бил обект на домогване и не е разбрал за тази система на действие, но моя позната учителка по английски е имала възможността да го разбере…

 2. 29.08.2010 02:35

  „Репортажът ме кара да се замисля дали ставаме свидетели на някаква качествена промяна в мисленето по темата за половата равнопоставеност в България, особено в медиите“

  Абе след предаването по Нова за измамата глобално затопляне, плахо се показа кокичето и на моята надежда, че медиите у нас може да са почнали да се стараят да не са папагали на прессъобщения, ами да се интересуват от различни гледни точки по наистина важни въпроси.

 3. 30.08.2010 14:12

  Btv имат попадения в репортажите. Имаха и един много добър за пластичните операции, „Барби“ и фолк-манията в устни, бюст, прически и прочее. Наистина впечатляващо точен филм за налагането на стереотипи във външния вид (в България) с всички последици, които виждаме всеки ден.
  Но скоро попаднах на повторението на репортажа за донорството на яйцеклетки и ми настръхнаха косите. Миролюба Бенатова просто се подигра с отчаянието на жените, искащи деца. Жената май има комплекси в областта и си ги изкара всичките. Оттогава гледам маааалко по-различно на материалите им.

Trackbacks

 1. Back to business « It Looks Like A Feminist Blog
 2. За четене « It Looks Like A Feminist Blog

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: