Към съдържанието

Колкото жените стават по-силни, толкова повече мъжете обичат футбол

18.07.2010

Това е (доста провокативното)  заглавие на една мега-интересна книга, която чета в момента. Авторката се казва Марая Бъртън Нелсън и е бивша професионална баскетболистка от WNBA, по настоящем, известен спортен журналист, автор и педагог.

Книгата в детайли описва колко дълбоко е проникнал сексизма в спортната индустрия и документира начините, по които разни хора се опитват да контролират, игнорират, унижават или насилват жените в индустрията.

Основният аргумент на Бъртън Нелсън е, че в момента спортната индустрия печели от промотирането на култура, която е изключително враждебна спрямо жените. Индустрията не се интересува от жените, а по-скоро ги толерира. Толерира ги особено, ако са по бански на кориците на Sports Illustrated или облечени в супер-къси полички на тенис кортовете. Забележете, например, ОГРОМНАТА разлика в екипите на жените и мъжете бегачи.

Докато дочитам си мисля за  студията на БНТ по време на Световното, в които Петя Дикова седеше в студиото заедно с Методи Манченко и  разни други тежки футболни мъжаги и коментираше мачовете. Тя говореше предимно някакви повърхностни и лековати неща (Октоподът Пол, коментарите от форума), а мъжете около нея или не й обръщаха внимание или тихо се подсмихваха под мустак, или ей така покровителствено-снизходително и обясняваха каква грешка е допуснала. Абе, с две думи, който е гледал сеира, няма как да не се е зачудил… бе хубаво е момичето, ама какво прави там?

И аз се чудех, обаче, колкото повече напредвам с книгата на Марая Бъртън Нелсън, толкова по-яростно ми става. Искам да интерпретирам избора на БНТ по възможно най-позитивен начин: искали са да разнообразят формата, искали са да разширят темите за разговор по време на мачовете (това е световната тенденция; не само следим конкретната игра, а се интересуваме от индустрията, личните животи на спортистите и т.н), може би дори са искали да привлекат вниманието на повече жени пред телевизорите… Хубаво. Но защо толкова грубо?! Толкова ли е трудно да се намери една жена в тая държава, която да разбира от футбол? Толкова ли е трудно по-опитните водещи да помагат на новобранците?

Не знам колко е трудно, но очевидно е по-лесно да организираме предаването си по начин, който да „потвърди“, че тази работа с коженото кълбо е МЪЖКА  и че на жените по природа им е заложено да не могат да разбират какво, аджеба, е засада.  Даже имам чувството, че продуцентите на предаването са поканили Петя Дикова в студиото, за да успокоят гузната съвест на всички онези мъже, които отказват да гледат мачове в женско присъствие, защото жените им едва ли не имат основна житейска мисия да им пречат да го правят.  Въпросните пичове гледат нашата кака, сбутват авера по маса и си казват… виж кво щеше да бъде, ако и моята беше тук. *Barf*

***

Бъртън Нелсън е права. Ако искаме да разбираме съвременната спортна индустрия, явно трябва да започнем да вкарваме и категорията „джендър“ в разговорите. Може би тогава би ни станало малко по-ясно, защо навлизането на жените в спортната индустрия се приема с толкова много агресия от мъжка страна.

13 коментара leave one →
 1. Fen permalink
  18.07.2010 23:59

  Едва ли има какъвто и да е мъж, който да е харесал присъствието на Дикова и уникалните и тъпизми. Кой изобщо би харесал супер некомпетентен човек да е водещ на спортно предаване, след като изобщо не се интересува от спорт?
  Няма по-хубаво нещо от жена, която разбира от любимия спорт и с която може да говориш за това. В този смисъл Ели Гигова и Камен Алипиев не получиха никакви критики

  Относно екипите – на тениситките им е възможно най-удобно да играят с полички, а ако някоя от тях е решила да играе с много къса такава, то това си е нейно решение и никой не и го налага.
  За жените бегачки – виждал съм и бегачки в костюм покриващ цялото тяло, но те са еденици. Отново става въпрос за удобство и функционалност. Същото това удобство и функционалност налага цялото тяло на жените плувци да бъде покрито с костюм.
  Така че аз не мисля, че спорта експлоатира по какъвто и да е начин жените

 2. Valentina permalink
  19.07.2010 01:34

  Ами едва ли някой от БНТ й е казал „Бъди сладка, и в никакъв случай не казвай нещо струващо си да се чуе за футбола“. В крайна сметка нещата зависят в немалка степен от конкретната личност. Но въпреки всичко жена-водеща в спортно студио си е истински пробив, дано този пробив се разшири и вклини още по-навътре. Направо фалическа метафора се получи :).

  • Йоана permalink
   19.07.2010 02:17

   На мен не ми се вижда кой знае какъв пробив – и двете жени, които се редуваха в студието, очевидно бяха взети за украса. Това е традиция, не пробив.

 3. 19.07.2010 01:58

  Ако си позволя да перифразирам една стара поговорка, когато обсъждаш медии и предавания, винаги трябва да имаш предвид три неща – същите три най-важни неща, което имат пред вид хората, които правят медиите – 1. таргет аудитория 2. таргет аудитория и особено важното – 3. таргет аудитория.

  Разбира се, от социалната гледна точка от която подхождаш, е някак естествено да поставиш нещата както си ги поставила – те са искали да си измият ръцете че имат жени в предаването но предрасъдъците са им попречили и т.н. Този начин на разсъждение обаче няма да ти посочи истинските причини за да бъде положението такова каквото е, нито ще ти помогне да видиш как то може да се промени.

  А причините както може би вече си се досетила са доста тривиални – тия, които правят предаванията не ги правят шовинистични защото не виждат жените в ролята им на равнопоставени хора, а … защото публиката им не вижда жените така. Основен закон на развлекателните предавания е че трябва да накараш зрителя да се чувства комфортно и добре и да му поднасяш само неща, с които е свикнал. Профилът на футболния фен у нас (и навсякъде де) е изключително характерен, маркетингово погледнато. Да го изваждаш извън зоната му на комфорт със образ на силна и компетентна жена по време на „мъжкото“ му предаване е самоубийство за рейтинга.

  Тъй че не застрелвай вестоносеца (медиите), който ти показва проблема – а дай да видим как да оправим проблема (цялостното отношение към жените). Медиите са бизнес, а не оръжия за социална промяна.

  • Йоана permalink
   19.07.2010 02:23

   Предвид че единствено БНТ предлагаше коментар на Световното на български език извън новинарските емисии (доколкото ми е известно), съмнявам се, че рейтингът на *Световното първенство по футбол* щеше да се повлияе от наличието или отсъствието на компетентна жена като коментатор. Това не е някакво си футболно предаване, което да трябва да се бори със силна конкуренция и затова да разчита на маркетингови похвати, това е Световното – всякакви изменения в рейтинга биха били незабележими, ако ще маймуни да го коментираха.

   А и ти пропускаш нещо според мен – влиянието медии – общество (или таргет групи дори) е двупосочно: може и да не е в еднаква степен, но публиката също се влияе и модулира от начина, по койот медиите преработват и представят реалността. Така че според мен въпросът на Петя си е съвсем резонен.

  • openlyfeminist permalink*
   20.07.2010 20:12

   И друг път сме го говорили това. Ясно, че аудиторията не е особено прогресивна, но това не означава, че трябва предаването трябва да бъде шовинистично. Голям процент от масовата аудитория в България са открити расисти, но медиите не канят расисти в студията си. Освен, ако тези медии не са в-к Новинар, например, които печелят от евтин ПР благодарение на онзи фашизиран идиот Руменов.

 4. Jazzy permalink
  19.07.2010 03:34

  Аз лично като жена неинтересуваща се от футбол (но от моторни спортове-да, и то много запалено) ще се съглася, че медиите нямат никаква изгода да внушават равноправие. Напротив, българина има много агресия, чуди се къде да я изсипе, и е много склонен към дискриминация. Голяма част от футболните фенове (с мнооого изключения) са ниско платени търтели с лекьосани потници. И когато си ниско платен, без мечти и бъдеще по-големи от голяма ракия и полуфабрикати за вечеря, без никаква личностна реализация, то тогава е такава радост да се почувстваш по-висш от кокошката дето се бута в „мъжки“ работи. Един такъв зрител никога не би признал пред себе си, че колкото и да говори онази за октоподчета и т.н. тя е доста по-напред от него в почти всяко отношение. Но когато поставим някого в слаба позиция – а най-удобно ни е да го поставим там поради неоснователни и независещи от него причини, защото иначе по-всичко личи че е по-добър от нас, то ние се чувстваме полу-богове.
  Иначе това е нож в две остриета. Да, жената е играела ролята на талисман там. Но все пак са я допуснали. Тя се е издънила, освен ако не са ѝ казали предварително за какво да говори (аз бих отказала, но разни хора, разни идеални). Обаче това показва, че пак ще допуснат. И пак. И пак.
  И така един ден някоя мадама ще им скрие топките :) (както искате го разбирайте) .Така че гледам положително.

 5. Христо permalink
  19.07.2010 06:40

  Иска ми се само да поясня, че в България все пак има МНОГО жени, дори и журналистки, които разбират от спорт, и биха станали добри коментатори.
  На фона на 99% от мъжете коментатори, които са по условие пълни безхаберници по отношение на коментираните спортове, не разбирам какво прави темата толкова важна.
  Интересна тема би била общата некомпетентност, в която дамите, участващи в спортни предавания, значително отстъпват на мъжете (справка: Методи Манченко и Камен Алипиев и Борис Касабов и много други, са хора, които като ги слушам ми се струва не са виждали наживо топка през живота си!!?!).
  Вероятно през женските очи, несвикнали на спорт, Петя Дикова изглеждаше не на място в студиото, но повярвайте ми, през моите – на спортен фен от години – тя беше просто елемент от общата спортна и журналистическа некомпетентност. И то блед, което в случая не е било за лошо.

  Позволете ми и една малка забележка: Бертолд Брехт е казал „Лекомисленият човек, незнаещ истината, се изразява абстрактно, високопарно и неточно.“
  В тази връзка ми „категорията „джендър“ звучи безумно.

  Поздрави!

  П.П. Йоана е права, че с маймуни щеше да е същото, а може би и по-добре :):):)

 6. С. permalink
  19.07.2010 13:33

  Тук не съм съгласна с Петя. Не мисля, че трябва на всяка цена да има джендър баланс във футболните студия – това не може да се превръща в самоцел! В крайна сметка фактите са такива – футбол се играе предимно от мъже и запалени фенове на футбол са предимно мъже. Най-естественото и автентично нещо е този спорт да бъде коментиран от мъже. Защо трябва да търсят от БНТ под дърво и камък някоя жена в България, която да разбира от футбол? Разбира се, може да им такава жена, аз не познавам, но може и да има. Е, нима е автентично да се издири непременно и на всяка цена тази бяла врана само за да можем да кажем, о, да, имаме джендър баланс в студиото…
  И между другото това съвсем не означава, че няма приемане на жени-спортни коментатори. Ами вземете една Вера Маринова – вероятно е сред най-добрите спортни коментатори, които сме имали. Но тя коментираше спортове от които разбира и към които има автентичен интерес.
  Затова отново твърдя – от нищо не следва, че се налага да има жена във футболните студия.

  • 19.07.2010 13:45

   Ne si me razbrala pravilno. Ne sym kazvala, che triabva na vsiaka cena da ima jena tam. Kazah, che pri polojenie, che ochevidno niakoi v televiziata e reshil, che e vajno da ima jena… niamashe da e zle da se potrudiat da nameriat takava, koiato razbira ot futbol.

   Tova, koeto sa napravili e niakakvo stranno sredno polojenie, koeto e kofti za vsichki.

 7. 20.07.2010 02:48

  То мъже добри футболни коментатори май няма в различните телевизии, та какво остава за жени – все пак до скоро спорта се коментираше изключително от мъже. Всичко с времето си.
  И какво сте я захапали Дикова. Като за нивото на спортните коментари по БНТ си е на местото почти.

  • openlyfeminist permalink*
   20.07.2010 20:17

   Аз лично не мога да виня Петя Дикова. За нея това е било голяма възможност и предизвикателство, така че… евалата, че е имала сили и увереност да се съгласи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: