Към съдържанието

Г-н Найденов, колко ви е часът?

08.03.2010

Валери Найденов използва 8-ми март като уж-повод на направи уж-анализ на бойкоборисовото управление.

Въпросният материал е политически анализ толкова колкото аз съм космонавт, но за сметка на това пък е добър манифест на това какво мисли господин Найденов за жените:

– [В] кариерите на дамите има някои особености. Едни се издигат чрез собствените си способности, други по-скоро чрез някой мъж. Едни са експертки, други са украшения. Едни са лидерки, други са по-скоро домакинки, които замитат разпиляното от мъжете.

(Това е важно да се отбележи, понеже за разлика от жените, мъжете принципно се издигат благодарение на собствените си способности.)

– [И] при предишните управления имаше компетентни бюрократки като например Лидия Шулева и Меглена Плугчиева. Но ударението бе по-скоро върху дамите, които украсяваха властта – Чилова, Хюсменова, Етем, Масларова… Донякъде сред тях бих сложил и Гергана Грънчарова, тъй като нейната кариера съпътства кариерата на съпруга й. Както и Надежда Михайлова, която така и не успя да се утвърди като самостоятелен владетел.

(Ясно, който пише, той поставя ударенията.)

– Днешните властови дами вече не са украшения, а компетентни домакини. Мястото им не е в будоара, а в кухнята.

(Не знаех, че това са опциите: будоара или кухнята. Аз си мислех, че мястото на жените е навсякъде, където искат да бъдат?!)

– При новото управление са на мода жените служителки. Причината, естествено, е в Бойко Борисов – той е доминиращ мъжкар, така че край него трудно могат да виреят други доминиращи мъжкари със своите дамски украшения. И в природата е така – алфа кучето е заобиколено от кучки, похотливите песове стоят встрани, примъкват се небрежно, но са винаги готови да хукнат. Жените са по-изпълнителни, по-организирани и по-старателни в детайлите. Затова те са идеалните допълнения на мъжествения лидер, какъвто е Бойко Борисов.

(В природата, освен това, кучетата серат и пикаят където им падне. Не си бършат задника с тоалетна хартия. Не четат книги, не ходят на училище. Но явно, все пак, въпреки това не бива да се колебаем да се сравняваме с кучетата. Особено когато става дума за сравняване на жените с уличници).

– А както казва Мусолини: “Тълпата обича силните мъже… Тълпата е като жена!”

(Е, доживяхме да ни цитират и фашистки диктатори като примери за далновидност и мъдрост. Без коментар.)

– Женският характер на българската избираща тълпа я прави капризна, емоционална, непредсказуема. В същото време тази дама се стреми към подчинението, към благочестивата пасивна роля.

(Чакай малко. Жените са капризни, емоционални, непредсказуеми? Стремят се към подчинение? Стремят се към благочестива пасивна роля? Г-н Найденов, с всичкото ми уважение към вас: ХАХАХХАХАХХАХХХАХ)

– В този смисъл Осми март е не само празник на жените, той е и празник на съвкупния български избирател. Той е непостоянен, понякога малко вятърничав, но пък винаги готов да приюти една юношеска политическа главица в топлата си пазва.

(Сериозно, Найденов, жените са мили разсеяни курви?! Вашата съпруга такава ли е?! Майка ви?! Дъщеря ви?!)

***
Покрай осмомартенската олелия се начетох на какви ли не сексистки вметки. Повечето от тях, разбира се, бяха псевдо-анонимни във формата на коментари под статии в разни електронни издания. Толкова откровено сексистки текст като този на Найденов обаче никъде другаде не видях. Валери. Найденов. Все пак, това не съм АЗ. Или някой аналогично незначителен блогър. Това е един от най-известните български журналисти, с текст в едно от най-четените български издания, с влияние не само върху читателите си, но и върху политическите ни среди. Обида след обида. Унижение след унижение. То вярно, че българското общество е по-консервативно и традиционно по отношение на междуполовите отношения и мястото на жената в обществения живот. Но тази статия е старомодна и недопустима даже и по разбиранията на дядо ми. (Даже не ми прави част да намесвам дядо ми в този текст, защото той е много умен и възпитан човек и не мисли, че жените са втора ръка хора).

Ако бях Найо Тицин, щях да питам: „Г-н Найденов, колко ви е часът?!“

18 коментара leave one →
 1. Eneya permalink
  08.03.2010 14:10

  Чакай да видим, значи жените сме кучки/украшения/експерти/благочестиво пасивни/курви/емоционални/капризни/изпълнителни/организирани/старателни/непредказуеми.
  Не звучи по-тъпо от обичайните глупости, които съм чела, но се чудя дали го е мислил това или дали го е чел, преди да го публикува, защото звучи неадекватно, противоречащо и глупаво. (Аааа, чакай, да не би да казва, че жените са противоречащи и нелогични? Това е ново… никога преди не сме го чували преди. Това да не би да трябва да е комплимент? Ако да, ох, майко.)

  На днешните изпълнителни и организирани властови дами (които се справят по-добре от песовете) мястото им не е в будоара, а в кухнята…
  Ъъ… моля? Това някакви намеци, че при ББ стават оргии, задето има толкова много жени назначени около него (което би обяснило аналогията с кучки и песове)… ?

  Осми март освен всичко останало НЕ Е празник не жената (да не вземем случайно да се възгордеем, че става дума за нас). Не, това всъшност е празник за него, електората (мъжки пол), тълапата, която е като жена… и иска силен мъж.

  Чакай… каквооооо?
  Имиплицитните намеци за хомосексуалност, полигамия, зоофилия и психични заболявания, в комплект с откровен сексизъм и шовинизъм правят този текст бисер на небосклона на глупостта. :) Или това или някой е отсъствал от часовете по литература, когато са преподавали концепциите „хипербола“, „алюзия“, „аналогия“.
  От друга страна, чукча писател, чукча не читател. :)

  • openlyfeminist permalink*
   08.03.2010 14:12

   „Чукча писател, чукча не читател“ е един от любимите ми лафове! :Д

 2. аожгтнвм permalink
  08.03.2010 16:41

  По стара традиция, осми е ден за надпиване
  А в бизнеса на Валери, такъв е всеки ден
  Пиянството на този народ прескочи всяка граница
  Днес на устата е Бойко, утре Бойка..и така в безметежие отглеждаме поредното поколение излишни българи
  Ми
  наздраве
  кво друго да кажа

  • openlyfeminist permalink*
   08.03.2010 17:08

   Най-смешното е, че всъщност този коментар е супер беззъб и страхлив. Ако иска да критикува Борисов, нека го критикува. Поводи: бол. Но Найденов избира този вариант. Първо, не му коства никакво усилие или журналистическа мисъл. Написал го е ей така, на един дъх. Нищо конкретно, никакъв research. Само празни приказки. И второ, дефакто нищо не е изкритикувал. Журналистическа безпристраност ама друг път.

 3. 09.03.2010 04:42

  Тази година изобщо не писах в блога си за Осми март. Защо – обясних миналата година. Виждам, че нови мои читатели са го чели сега. http://vascont.wordpress.com/2008/03/11/8mi_mart/
  С една дума – този празник е индулгенция на мъжете!

 4. mr. ice permalink
  09.03.2010 04:50

  Не знам доколко борисовите жени са уличници, но че той е алфа-куче е очевидно. Петя, няма нужда да го пращаш на училище да чете книги само за да звучиш интелигентно. Просто няма друго обяснение защо Борисов е обграден с толкова много жени-изпълнителки на повелята му. Не излъчва никакви сигнали по които да бъде разпознат като феминист. Човек с неговия умствен капацитет може да приеме жената за равна (или по-силна) само ако баба му навремето е счупила някоя мотика в главата му. За всички по-наблюдателни е явно, че избягва да назначава силни мъже около себе си, защото всеки малко по-умен му е огромна конкуренция и ще затъмни аурата му.

  • Йоана permalink
   09.03.2010 08:16

   Е какво, има по-малка вероятност жена да се окаже по-умна от него ли?…

   • mr. ice permalink
    10.03.2010 02:23

    има по-малка вероятност ти да се окажеш по-умна от себе си.

    умът обаче има най-малко значение в случая. нали се сещаш колко ще бъде впечатлен бойко, човекът който в разни вечерни шоута троши керемиди, от нечий ум. ако си забелязала използвах думата сила. в неговите очи жената не може да е заплашващо силна. освен това той е модерен сексист. назначава и женствени мъже, например дянков. толкова смешен мъж само сегашния ни премиер може да назначи за министър… ама как да се сетиш като си отдала живота си на откриването на най-малкия намек за женската по-малка-умност. направо ще пукна от досада.

   • Йоана permalink
    10.03.2010 04:00

    Всъщност използва и „умен“ – „избягва да назначава силни мъже около себе си, защото всеки малко по-умен му е огромна конкуренция и ще затъмни аурата му“. Може да греша, но ми се струва, че „защото“ тук въвежда причинно-сл;едствена връзка между силните мъже и умността. Затова и попитах. Смятам, че твоят синтаксис оправдава въпроса ми, а не моето предполагаемо вманиачаване.

   • mr. ice permalink
    10.03.2010 06:20

    добре, ще се поправя… избягва да назначава силни мъже около себе си, защото всеки малко по-умен от него, а вероятността човек да се окаже такъв е огромна, е конкуренция и ще затъмни аурата му.

 5. ris permalink
  09.03.2010 06:17

  Понякога се замислям, че израза „всеки народ си заслужава управниците“ не е верен в степен, че да се използва. Но…. коментари като на mr.ice и статии като тая на Найденов ежедневно ме връщат в изходна позиция.
  А иначе, към авторките на блога, защо не напишете какво мислите под статията в „24 часа“ или ви трият? Верно, че си е губене на време, но така или иначе си влагате времето по темата.

 6. Eneya permalink
  09.03.2010 08:12

  Там може да се въведат три реда текст максимум.
  В които нищо не може да се каже.

 7. Йоана permalink
  09.03.2010 08:12

  Този текст според мен той го е… хъм, произвел, понеже е трябвало, на принципа на възпроизвеждане на натрупана информация – защото е съставен от клише до клишето и очевидно в него не е вложена и една секунда критическа мисъл. Все едно е седнал и е казал, „Дай сега да видим какво по принцип казват за жените.“ Обезпокоително е, според мен, че този механизъм е допустим в писането на редакторски статии в сравнително реномирани медии.

 8. Йоана permalink
  09.03.2010 08:18

  Ок, да уточня (с извинение за спама) – вместо „реномирани“ исках да напиша „популярни“.

 9. Г. permalink
  09.03.2010 12:08

  Хаха, като алфа мъжкар, друг път. В природата не женските кучета преследват мъжкаря, ами обратното. И всяка кучка решава самостоятелно на кой мъжкар точно да пусне.

 10. Г. permalink
  09.03.2010 12:15

  Пропуснах да спомена, че в природата (едно от „любимите“ ми сравнения) както има алфа кучета, така има и алфа кучки. Много често тези от мъжки пол се подчиняват на тези от женски. Но както и да е, то само това да беше в тези писания.

Trackbacks

 1. Честит 8ми март от Иван Бедров!
 2. Политическа коректност ли?? « Кутията за всичко

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: