Към съдържанието

Феминизация на бедността в България

05.03.2010

Искам да ви обърна внимание върху два материала, които се появиха в последните няколко дни и заслужават внимание и дискусии.

Първият е съобщението на КНСБ за феминизацията на бедността в България:

„Може да се говори за феминизация на бедността у нас“, обяви лидерът на КНСБ Желязко Христов. По думите му там, където глава на домакинството е жена, семейството е по-бедно с 25-30% спрямо другите домакинства. „Жените са по-голямата част от безработните, заплатите им са по-ниски, те са и жертва на трафик на хора“, посочи Христов. Той допълни, че жените у нас са по-образовани, но шансът има да намерят работа по специалността е по-малък.

Тази информация е по-интересна, ако се чете в комбинация с материала в Кариери за френското проучване на професионалната реализация на мъжете и жените:

– мъжете без диплома получават средно с 23% по-високи заплати от жените със същия образователен ценз. При висшистите разликата е 21%
– Фактът, че жените по-често залагат на гъвкавата заетост, обяснява в известна степен различията при по-слабо образованите. За хората с докторски и магистърски степени обаче този аргумент по-скоро не работи.
– С натрупването на стаж различията се задълбочават още повече
.

Конкретните проценти в България и Франция, разбира се, се различават, но тенденциите мисля, че са аналогични.

Три от основните причини за по-ниските заплати са:

– фактът, че повечето жени изискват по-ниски стартови заплати и по-рядко изискват повишение

лепкавият под: феноменът, при който дори добър начален старт в професията бива последван с тъпчене на едно място и невъзможност за развитие напред

стъкленият таван: ограниченият достъп на жените до високи управленски позиции

Към тези три фактора, добавям и:

– традицията, жените да се занимават с професии, които се смятат за „естествено продължение на биологично заложените ни функции„: детегледачки, учителки, възпитателки медицински сестри. Тези професии пък от своя страна, някакси не знам защо, пък се оказват сред най-ниско платените професии по принцип.

половата сегрегация на много професии: във форума на Кариери говорих с един мъж и една жена за строгото профилиране по специалности в медицинската професия, например: „добрите детски лекари са жени; добрите хирурзи са мъже“

И понеже този текст става прекалено дълъг, в следващия постинг ще споделя две лични истории, които мисля, че доста добре илюстрират казуса със сексизма в професионалната сфера.

Дискриминацията не е само думи и цифри, а и много тъжни истински истории.

20 коментара leave one →
 1. 06.03.2010 12:44

  тцк, тцк
  каква несправедливост само!

 2. openlyfeminist permalink*
  06.03.2010 16:07

  Що? Според теб справедливо ли е?!
  Имаш ли смелостта да защитаваш подобна позиция пред майка ти? Пред сестра ти? Пред съпругата ти?

 3. 06.03.2010 16:50

  През 2009 на турнира Уимбълдън, откритото първенство на Великобритания по тенис (най-престижния тенис турнир в света), мъжете са изиграли средно 1,5 (не съм сигурен за цифрата може и повече да е, ама се застраховам) часа повече тенис. Техните мачове се провеждат в 3 от 5 сета, докато дамските в 2 от 3. Мъжките двубои са наблюдавани от 30% повече публика. Паричните премии за мъжете и за жените са еднакви.

  Справедливо ли е?

  Петя, аз ще съм първият, който ще се съгласи, че разликата в заплащането е несправедливо, ако:
  -докажеш, че жените работят повече или колкото мъжете (като работно време);
  -докажеш, че жените постигат същите резултати или по-добри резултати от мъжете;
  -докажеш, че въпреки че горните две са вярни, работодателите предпочитат (умишлено или неумишлено) да дискриминират служителите си, вместо да ги възнаградят справедливо.

  • openlyfeminist permalink*
   06.03.2010 16:53

   Обещавам. Ако ти обещаеш да прочетеш внимателно текста на постинга ми и линкнатите по-стари текстове, в които обяснявам основните причини за по-ниското заплащане за жените.

   Deal?

  • Йоана permalink
   07.03.2010 04:45

   А защо при липса на доказателства за едното или другото, ти приемаш за вярно, че жените работят по-малко и/или постигат по-ниски резултати? Защо без доказателства не можеш да приемеш, че дискриминацията (осъзната или не) играе някаква роля, но съ също толкова малко доказателства без въпроси приемаш, че жените работят по-малко и/или по-некачествено?

 4. 07.03.2010 06:28

  Г-жо оупънлифеминист,
  никой себеуважаващ се мъж не би допуснал жена да работи по строежите, минните галерии, пожарните, битово-фекалните заводи и т.н., все нелицеприятни дейности, където буквално се рискува здравето и живота всеки ден. И не го правим за да докажем превъзходството си, а го правим защото ви обичаме :-) Без тези професии обществото не може. Нормално е, когато рискуваш живота си да получаваш по-високо заплащане. Оттам може и да идва разликата в статистиката (а и нали знаем какво е казал Марк Твен: има три вида лъжи – малката, голямата и статистиката) . Но в крайна , мъжът го прави всичко отново заради семейството си и жена си. Всичките пари са за вас :)
  По-сериозен е въпроса, защо някои неблагодарни и опасни професии са толкова ниско платени.
  Бил съм два пъти в болница – един път заради апандисит, а другия – травма. И в двата случая ме оперираха жени.
  А и понеже утре имате празник – честит 8 март :)

  • Йоана permalink
   07.03.2010 07:04

   Удивлява ме това мислене. ВИЕ няма да допуснете жени да работят? Да не сме ви подопечни? Откъде-накъде аз или която и да е друга жена ще трябва да се допитва до мъже какво й е позволено да работи и какво не?

  • Йоана permalink
   07.03.2010 07:07

   А колкото до нископлатени неблагодарни професии – само погледни кои са най-ниско заплатените професии за които се изисква образование – преподавателската и сестринската, и двете силно феминизирани.

  • 07.03.2010 07:23

   мъжът го прави всичко отново заради семейството си и жена. Всичките пари са за вас :)

   Всяка жена – прилежно комплектована с мъж, който се трепе заради прищевките и глезотиите й и я обсипва с подаръци. Този житейски извод от гледане на романтични комедии ли го направи?

   С един замах изтри от картинката жените, които нямат партьор, партьорът им не е мъж или патхьорът им мъж не ги издържа. Предполагам, че ще ти дойде като огромен шок, но в действителност съществуват двойки, в които жената издържа мъжа, майки, отглеждащи сами децата си и множество жени, които по различни причини се издържат сами. И не всички от тях имат желание или възможност да си намерят мъж да ги издържа. Много от нас – о, чудо на чудесата! – правят всичко възможно, за да бъдат финансово самостоятелни и да не зависят от ничия милост и добра воля.

 5. 07.03.2010 06:51

  Всичките пари са за вас? Що за ипокресия! Значи жените да не се оплакват от ниските заплати и неравенствата, защото това което печелят мъжете им е за тях? Парите на мъжете не са за жените им а техни , друг е въпроса, че ако живеят с жени се споделя или Участват с парите си в семейния бюджет. Но парите са си техни и много често се чува аз това дадох, ти другото, но никога не се цени работата на жената в къщи и в отглеждането на децата, това се разбира от само себеси…Да не говорим, че ако парите на мъжете били за жените им това довежда до ситуация на зависимост на жените от мъжете, замисляш ли се? Но ти на всичко отгоре го заявяваш като нешо много щедро и благородно, видиш ли мъжете дават парите си на жените…Именно това не трябва да се толерира, жените да имат нужда от парите на мъжете си, защото нито работят по-малко, нито по-некачествено, и ако им се заплащаше домашната работа,можеше да се промени картинката… От къде на къде жените трябва да са зависими от „добрината“ на някой мъж?

 6. Ena permalink
  07.03.2010 09:12

  Lammoth,
  Ето ти тук един отговор на „правим всичко за вас.“

  http://dvejeniiedinobshtproektzasemejstvo.blogspot.com/2010/02/blog-post_23.html

 7. 07.03.2010 11:02

  Казах „честит празник“ ама никоя не ми благодари :(

  Йоанке, прочети какво съм написал, а ти как си ме цитирала. Ако искаш да работиш по строежите, веднага може да се уреди :) Те получават колкото детегледачките.

  Не знаех, че мъжете са генераторите на всичкото Зло на света :(
  ама щом така казвате :(

  Честит празник пак :)

 8. Eneya permalink
  07.03.2010 12:08

  Ламот, явно празникът няма значение, след като никой не се впечатли (включая аз).
  Мъжете не са най-голямото зло на света, а този тип мислене, който ти демострира е неприятен, дразнещ и да, проблемен.
  Няма никакво значение дали мъж или жена ги вярва тези неща, факт е отношението като последствие.
  Теорията ти, че жените получават по-ниско заплащане от мъжете колеги или са по-бавно и по-рядко повишавани от мъжете си колеги, в да кажем, правото, е защото няма (много) жени работещи по строежите много ми допада.
  За съжаление звучи толкова сериозно и доствоерно, колкото и теорията за връзката между пиратите и глобалното затопляне. С намаляването на пиратите, глобалното затопляне се е увеличило (мога да ти приложа и статистика). :)

 9. д. permalink
  07.03.2010 14:58

  Lammoth, ще дам един друг пример, пък дано да разбереш какво пробват да ти обяснят всички. аз се занимавам с архитектура. това спада към т.н. интелектуален труд. тъй като не ми се налага да вдигам камъни и да бъркам бетон, а да стоя пред един компютър и да разбирам от няколко програми, се предполага, че заплащането ми е колкото на един мъж със същото образование, стаж и задачи за изпълнение. само че в действителност той получава повече от мен за същата извършена работа. може разликата да не е 20%, но щом аз мога да стоя по 50 часа будна и да чертая или да правя модели, точно както и той, защо да получавам и стотинка по-малко? той да не би да си рискува живота и здравето повече от мен, а?

 10. 07.03.2010 16:48

  леле, защо всички сте в лошо настроение? :) Прказник е все пак
  Четем едно и също изречение по различен начин. За да разберете какво искам да кажа, ще ви разкажа една история, която ми разказа един бедуин:

  –-В древни времена, един халиф изпратил писмо със заповед за помилване на затворник. Написал следното: „да се убие не бива. да живее.“ Когато получил писмото, палачът прочел следното: „да се убие. не бива да живее“. И на затворника му резнали тиквата. –––-

  Та исках да кажа, че самите вие слагате допълнителни запетайки и тирета. Напомня ми за един негър, считащ себе си за анти-расист, и който нарече Зимните ОИ „расистки“ и „измислени“ от белите за да комплексират черните :)

  Така стана и със спора за Кастер Семаня, която бе нападната от нейните конкурентки, шефките на федерацията, а мъжете нямаха нищо общо с това. Дори Майкъл Джонсън я защитаваше навсякъде. А вие го изкарахте, че видите ли мъжете завиждали и злобеели!!! За какво? Че взима 800 м за 1:55, a мъжете за 1:42? :) Защо не прочетете интервютата на конкурентките й. Яко Bitching :)

  Същото и тук. Ди точка, Ена, Енея и т.н. вашите истории си имат и vice versa, т.е. аналози с обратен знак. Боклукчиите, хамалите и строителите са толкова нископлатени, колкото и учителките (които получават същите заплати като учителите), детегледачките и т.н
  Има достатъчно много истории за жени омъжени по сметка.
  Сестра ми и братовчед ми са счетоводители, вършат една и съща работа, дори братчеда научи сестра ми да работи и използва софтуер, но въпреки това сестра ми получава почти двойно.
  Аз съм докторант в лаборатория и ръководител ми е жена… Не се оплаквам де…:)

  Не виждам за какво да се оплаквате и вие…но щом мислите, че мъжете са свине и ви мислят злото…хубаво. Всеки има право да си изгради свои възгледи.

  Честит празник за трети път :) дано ми благодари някой все пак :( , дори и да ме смята за свиня :/

 11. Eneya permalink
  07.03.2010 17:37

  Извинявай, сравняваш ми боклукчии с учители?? Каква е логиката тук? Че има и други нископлатени професии? Това определено не е свързано с дискусията връзка между пол и заплащане, а просто сменяне на темата (или неразбиране на темата).
  За да чистиш кофи не ти трябва висше образование, за разлика от преподавателската специалност (предполагам разбираш защо).

  Иначе, къде видя, че някой прави сравнения или аналогии между мъже и свине, не разбрах, аз поне не успявам да го видя, би ли цитирал, моля?
  Интересно е ми е как са свързани „женят се по сметка“ с „получават по-малко пари от колегите си за същото количество труд“, би ли ми разяснил, моля и как това, касае останалите, които НЕ се женят, омъжват по сметка или не са във връзка изобщо, но все пак работят? Някаква обща вина ли имат жените по презумпция, че това е вид наказание или какво?

  Омаловажаването на агресивното отношение към Кастер Семеня е смешно. Задето е имало И жени, това прави ли отношението по-малко неправилно? Ако искаш да използваш примера, като покажеш как, за да бъдеш шовинист и сексист или просто кретен, хромозомите не играят, съгласна съм. Но ти май се опитваш да ни кажеш друго?
  Само защото сме жени, не означава, че всички сме съгласни, че се отъждествяваме или длъжни да оправдаваме/защитаваме действията на другите жени около нас, наясно си с това, надявам се? Жените НЯМАМЕ кошерен разум, все пак, различаваме се толкова помежду си, колкото и мъжете, знаеш го, нали?

  До колко виждам, днес все още е 7ми март, така че де факто празник няма, така че не знам какво си се разчеститил и мисля, че ти отговорих защо никой не ти е реагирал.

 12. Ena permalink
  07.03.2010 18:27

  То пък един поздрав. Първо изръсваш десет недомислици, независимо от посочените от Петя статистики. И поcле: „Бе, това жените не можете толкова, колкото мъжете, ама честит ви празник.“ Thanks, but no, thanks. Аз лично ще мина и бе „джентълменските“ ти поздрави.

 13. 07.03.2010 19:17

  Аргументи от трети клас !
  Кой е сравнявал боклукчии с учители? Има учители и учителки, както докторанти и докторантКи, санитари и медсестри, и те получават съответно едни и същи заплати, хонорари или стипендии. Това го знам много добре! Всички имат еднакъв шанс за работа и развитие. Къде видяхте „сегрегацията“?. Боклукчиите и чистачките вероятно също имат идентични заплати. Между другото защо няма жени боклукчии или жени миньори? никой не ви е спрял ако имате желание де…Айде сега пак изкарай нещо извън контекста, което не съм казал. Като нямаш други аргументи, и това ще свърши работа…

  А относно Кастер, за какъв дявол обвиняваш мъжете и в какво? При условие, че жени възроптаха срещу нея и се нахвърлиха върху нея, къде видя някой мъж да квичи срещу нея? Ето ти кои хора застанаха срещу Семеня:

  http://www.timesonline.co.uk/tol/sport/more_sport/athletics/article6802314.ece

  Прочети внимателно имената. Да видя мъжко измежду тях? А защо предимно мъже застанаха зад Кастер, вкл. Майкъл Джонсън? DOUBLE STANDARDS!!! RED ALERT! RED ALERT! Не знам кое отношение е обидно. Всичките й конкурентки хвърлят скорпиони и плюят отрова срещу нея, бойкотират състезания…и пак мъжете виновни!!! ЛОЛ

  За браковете по сметка, виж линка горе, който някой подаде. То все едно няма 1000-на истории с разменени герои. Отново насила изчегъртани аргументи, по бледи и от духчето Каспър.

  Тцк тцк дано не съм развалил празника.
  оставям ви на празен ринг, дано се намери още някой върху който да излеете мъките си…
  Chus! :)
  кудкудяк!
  и все пак ЧП!

  • openlyfeminist permalink*
   07.03.2010 21:34

   Цитираните проучвания: френското и това на КНСБ (и още стотици подобни), показват точно обратното на това, което ти твърдиш. Да, наистина мъжете и жените учители, мъжете и жените миньори, мъжете и жените докторанти БИ ТРЯБВАЛО да получават аналогично заплащане за работата, която вършат… НО ТОВА НЕ Е ТАКА.

   Сега, докторант си, няма нужда точно на теб да ти обяснявам, че това не означава, че ВСИЧКИ ЖЕНИ ДО ЕДНА вземат по-малко от колегите си. НО, тенденцията е такава.

   Не разбирам защо го оправдаваш. Мъжете от любов го правили, етц. етц. Това просто не е вярно. Всеки един мъж, който обича жена си, би искал труда й да бъде оценяван подобаващо. Да не говорим, че от въпросните разлики в заплащането страдат не само жените, а и техните семейства и държавата.

   И последно, искам да обърна внимание, че нито една от читателките тук не е казала абсолютно нищо, което би могло да се интерпретира като омраза към мъжете. Никой (нито аз, нито другите коментиращи) не сме обвинили мъжете за виновни в различията в заплащането. Ти самият каза, че има много шефки жени, други хора също споменаха, че жените могат да са носители на точно толкова сексизъм, колкото мъжете. Тук просто става въпрос за елементарна справедливост.

   Не знам защо толкова много хора го приемат като лична атака. Наистина не виждам по какъв начин, ако колежката ти получава колкото теб, твоят живот ще се влоши?!

  • openlyfeminist permalink*
   07.03.2010 21:36

   П.С. Никой не ти благодари сърдечно за поздравите, защото звучиш изключително покровителствено. И освен това сравняваш събеседниците ти с кокошки. Ако го направиш още веднъж, ще блокирам IP-то ти, за да можем да си кудкудякаме на спокойствие без теб.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: