Към съдържанието

Sex is great

06.05.2009

Хелън Гърли Браун е една мацка, която през 1963-та година създава списание Космополитън. В момента е на 87 години и продължава да пише, говори, пътува и защитава идеите, върху които основава списанието. В последния брой на The New Yorker има хубаво ревю на първата й биография. Заглавието на книгата е Bad Girls Go Everywhere (Oxford Press, автор Дженифър Скенлън) и е заигравка с известната крилата фраза на Браун: Добрите момичета отиват в рая, а лошите… където си поискат.

Не съм фен на Космополитън и стотиците женски списания, които се опитват да печелят, експлоатирайки същата формула. Може би комбинацията козметика + парцалки + диети + въртене-на-опашка наистина гарантира успешното привличане и задържане на мъжкото внимание. Възможно е. За мен това не е основна цел на женското съществуване и по тази причина чета такива публикации само с изследователски цели. Въпреки това…

Не мога да не отбележа приноса на Браун към сексуалното възпитание и свобода на съвременната жена. Преди Космо, малко жени подозират, че сексът би могъл да им достави удоволствие и нямат нищо против да правят секс само, за да задоволят сексуалните желания и фантазии на мъжа си. Харесва ми определението на Браун като „пионер на либидното равноправие“… за нея е важно да се знае, чe жените МОГАТ и ИМАТ ПРАВО да изпитват точно толкова удоволствие от секса, колкото и мъжете. Благодарение на нейните статии в Космо, много жени ще потърсят и ще намерят клитора си. Което пък, от своя страна, ще им помогне да изпитат първия си истински оргазъм. Защото… да си го кажем право… повечето жени много рядко (ако въобще някога) изпитват вагинален оргазъм.

Браун е критикувана за смесените си послания… от една страна тя стимулира жените да са амбициозни, независими и да се забавляват без да се тревожат много много за общественото мнение. От друга страна, тя проповядва всичко това, защото смята, че именно по този начин една жена ще успее да си намери добър съпруг. Но както казах в началото, това не е причина да не отбележим най-ценния съвет, който някога е давала: Sex is great and one should gt as much as possible.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: