Към съдържанието

Феминизмът в БГ: жив и рита

17.03.2008

Аз малко замълчах през последната седмица, но това не означава, че разговорите са спрели. Продължават си в коментарите тук при мен, но и на много други места. Ето няколко примера:

За граматиката и феминизма при Никола:
Въпросът ми е: дали равенството на половете наистина изисква да се възмущаваме от граматиката? Mоят отговор е не, но разбира се, ще се радвам да чуя други мнения.

Глобализиран 8-ми март при Ели Иванова:

Като правим обобщения за света да не изхождаме единствено от своя живот, от своето семейство, от своето приятелско обкръжение, от списанията, които избираме да четем. Ако не друго, поне да го включваме в определението си за света.

Брад Пит, феминизъм и анорексия при Longanlon:
Но е важно да се осъзнае, че предразсъдъците не са световен заговор на мъжете срещу жените – те са на цялото общество и работят и в двете посоки, при това еднакво разрушително, затова трябва да бъдат преборвани не едностранно, а заедно.

Мъжете печелят от феминизма, отново при Ели:
Ако бях мъж, щеше да ми харесва феминизмът и да ми харесва повече да живея в държава, в която по случайност или не, мъжете и жените не са под властта на стереотипи.

The Shape of a Mother при Василена Доткова:

И винаги ми се е струвало адски тъжно и несправедливо да смятаме, че гърдите ни “се развалят” от изпълнението на естествената си функция. Навсякъде се показват само “девствени” женски гърди, а под “хубаво” женско тяло се разбира тяло на момиче в най-много пубертетна възраст.

***
Някой се опита да подхвърли, че феминизмът е старомоден и че едва ли не му е минало времето. Съдейки по темите, за които пишат тези хора и дискусиите, които предизвикват…май положението е по-скоро обратното. Феминизмът не само, че е жив, но и рита.

Приятно четене.

9 коментара leave one →
 1. Yana permalink
  17.03.2008 11:58

  Аз съм против всякакви насилствени промени в езика. Освен това казаното от Никодил си звучи съвсем разумно. По-интересни са ми промените в езика в следствие на промени в реалността. Спомням си в някакъв блог се обсъждаше подигравателно как в Америка се казвало chairwoman и коментарите бяха в стил „смешно е да се променя така езикът“. Аз си мисля обаче, че просто за тази дума е изникнала нужда, когато достатъчно жени са се появили на позицията chair. Chairman ли да се наричат?

  За гърдите – има едно стихотворение на Гари Снайдър, в което той описва много красиво посещение в сауна. Голи мъже и жени далеч от младостта седят заедно и се наслаждават на сауната. Няма нищо сексуално в това стихотворение. Красотата идва от всичко, което телата им са преживели – работа, раждане, кърмене, спорт, остаряване, целият ти живот, отразен в тялото ти. Много хубаво стихотворение.

 2. Bruce Wayne permalink
  17.03.2008 12:34

  hubavoto e, 4e uspq s tozi blog da postavish temata na „vsenarodno obsyjdane“

 3. Longanlon permalink
  17.03.2008 13:06

  Твоят блог постави темата на обсъждане в блог-пространството и вдъхнови много хора да пишат.

  Което е хубаво.

 4. petya permalink
  17.03.2008 15:14

  Yana:

  Във връзка текста за езика и феминизма, мисля, че това което трябва да се отчете е, че езикът като основен носител на културата на един народ, не е изолирана и неутрална структура. И че много изрази в мъжки род всъщност съвсем не са толкова полово неутрални както често се твърди.

  Знам, изрази като „Господин/Госпожо Еди-Кой/я-си“ звучат смешно, но според мен използвайки „полово неутрални“ изрази от мъжки род, много често правим жените още по-невидими. Което в крайна сметка една от основните причини, поради които все още съществуват някои основни предразсъдъци спрямо жените.

  За гърдите…нямам какво да добавя. Освен още веднъж горещо да препоръчам постинга на Василена.

  Bruce Wayne и Longanlon:

  Благодаря. Темата не е спирала да бъде актуална, просто кръговете, които я обсъждат са други. Много се радвам, че толкова различни хора са съпричастни…Според мен това е логичната позиция.

 5. alien permalink
  18.03.2008 04:36

  La Resistance lives on…

  Феминизмът е жив и рита – в предсмъртна агония. Старомоден е и още как – време му е. Жените вече са признати за хора, няма нужда от него. Излишен е. Просто някои участнички в съпротивата не могат да живеят без тази война. Нали Петя? Какво ще правиш, когато не остане и помен от така нареченият предразсъдък? Ще отидеш да го изкорениш в най-затънтените села? Или ще се захванеш с жените, които също страдат от него. Тогава ще изневериш и на основната си революционна линия – всички жени да сте от едната страна на барикадата. Какво следва после – как ще се именовате? Ще трябва да увеличим разделителната си способност за да ви различаваме от обикновените жени… Ще трябва да измислим цяла йерархия от предрасъдъци.

 6. petya permalink
  18.03.2008 05:12

  Alien:

  „Kогато не остане и помен от така нареченият предразсъдък“ ще бъда първата, която с най-голяма радост ще обяви, че феминизмът си е свършил работата и вече няма нужда от него.

  Ако, обаче, твоите нагласи могат да бъдат възприемани като някакво отражение на това какво се случва на улицата, този момент явно все още е далеч в бъдещето.

  Само една малка молба: опитай се да се държиш като възпитан човек и ако имаш да кажеш нещо по същество: be my guest. Ако единственото, което можеш да добавиш към разговора е да кажеш, че хората тук са психясали създания от женски пол…по-добре не ни губи времето.

 7. alien permalink
  18.03.2008 09:16

  От petya разбрах какво означава изразът „същественото е невидимо за очите“. Ето един предразсъдък – как може всички очи да се слагат в една категория. Кой ги измисля тези поговорки. Очевидно е, че женските очи трябва да бъдат отделени в свое изречение.

  Иначе – срещу моите рационални доводи получавам само сляпа вяра и заклинания. Ще бъда ли приет за възпитан ако стана и аз магесник?

 8. razmisli permalink
  18.03.2008 09:19

  Петя, този блог е страхотен public service. Фактът, че буни духовете говори много за необходимостта от такава дискусия. Явно няма друго място, където да се обсъждат тези неща. Дано все така намираш време да продължаваш да го пишеш.

 9. Denia permalink
  19.03.2008 03:45

  Анна успешно доказва, че и жените умеят да бъдат шовинисти
  http://annainyourbox.blogspot.com/2008/03/blog-post_10.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: