Към съдържанието

This is what a feminist looks like

24.02.2008

Когато започвах този блог си мислех, че повечето коментари ще са заядливи и негативни. Темите са малко непознати и хората по принцип се изправят на нокти срещу неща, които са им непознати…защитен механизъм, какво да го правиш… За моя най-голяма радост, обаче, огромната част от коментарите тук са написани от хора, с които може би не споделяме едно и също мнение, но имат желанието да защитават позициите си и са отворени към нови тези и идеи. За което им благодаря.

Заядливите коментари обаче са факт. Разбира се, намериха се хора, които да ме нарекат femi-nazi, фригидна кучка и др. Опитаха се да ми обяснят, че феминистките всъщност просто са едни грозни незадоволени жени и, разбираш ли, просто get a life.

На всички тези хора, посвещавам:

This is what a feminist looks like.


Име: Антон, 22
Професия: Инвестиционен анализатор
Аз съм феминист, защото…: Аз съм „за“ равните възможности по принцип, което ме прави феминист by default. Смятам, че каквито и да са крайните мнения в този блог, дискриминацията на жени съществува и има много за вършене по този въпрос. Примери могат да се открият и в по-развитите страни, та какво остава за държавите от Варшавския договор.

Име: Яна, 27
Професия: Дълго за обяснение, но се върти около защитата на човешките права
Аз съм феминист, защото…: Винаги ме е дразнело как в България, а и в чужбина, много хора ме поставят на второ място само заради пола ми или изискват от мен да съм най-вече приятна за гледане, все едно съм предмет. Виждам много нередности, които не мога да търпя.

***
Може би, ако знаем какви хора всъщност са феминистите, няма да се страхуваме чак толкова много от тях. Благодаря на семейство Антон и Яна (да, женени са и още как), че се отзоваха на поканата ми. Ако искате и вие да участвате, можете да ми пишете на openlyfemist [at] gmail [dot] com.

23 коментара leave one →
 1. nicodile permalink
  24.02.2008 13:55

  Не може да бъде! Мислех че феминистките имат бради и мустаци, а мъж-феминист няма как да е женен, щото нали се сещате… :)

  Пак ще кажа: поздравления за блога- харесва ми диалога в него, умерения тон и добре поднесените теми. Мисля си че така трябва да изглежда една кауза- крайностите само отблъксват другите. През годините съм попадал на дискусии с доста радикални феминистки. Трудно е, защото всяка идея когато е радикализирана започва да замества фактите с емоции, което прави дискусия почти невъзможна. Затова ми се струва много положително темата да се представя рационално и спокойно.

 2. petya permalink
  24.02.2008 14:01

  ХАХХАХАХА

  Мерси са милите думи. Съгласна съм за радикализма, не само във феминизма, а по принцип. Заради някои екстремисти, например, в момента много хора се страхуват от исляма…което не помага на никого.

  Има случаи, в които радикализма е необходим…когато никой не слуша, когато няма друг начин…и т.н. Но при всички случаи трябва да се внимава.

 3. Anonymous permalink
  24.02.2008 15:46

  Много вода ще изтече преди в БГ, да има равноправие между половете. Аз съм за това жената да не работи, да не я обиждад шевове и да се опитва да прави кариера.Щом природата е решила че тя ще ражда деца значи и тя трябва да е най-много покрай тях. Мъжът работи,печели, върши тежките физически дейности предпазва семейството и прочие. Не се бъркайте в това което неможе да промените. Толкоз от мен

 4. Longanlon permalink
  24.02.2008 15:58

  май само аз ще се престраша да кажа очевидното – че яна не е никак приятна за гледане…

  поне не си мисля, че това е характеристика на всички феминистки де ;)

 5. елена permalink
  24.02.2008 16:19

  longalon:

  1. На мен Яна ми е много приятна за гледане.

  2. Не виждам нищо смело в изказването ти, че да се изисква „престрашаване.“

  3. Понеже Петя сигурно е прекалено възпитана, за да го каже: Къв си ти бе?

 6. petya permalink
  24.02.2008 16:21

  Г-н Анонимен:
  Времето, в което жените са стояли боси край печката, отдавна е минало. Сверете си часовника и заповядайте обратно при нас в XXI век.

  Longanlon:
  Не мисля, че коментара ти е смел. Мисля, че е груб и невъзпитан. Освен това няма нищо общо с темата. Хайде сега постъпи като един умен и образован човек и се извини.

 7. Anton permalink
  24.02.2008 16:56

  I think that Longalon just did a wonderful job proving Yana’s point.

 8. gimli permalink
  24.02.2008 18:05

  Искам да се присъединя към nicodile и да поздравя Петя за умерения тон и невероятното спокойствие, с което води дискусиите, дори когато отсрещната страна прави доста провокативни изказвания.
  Една от причините, поради които се колебая да си направя блог, посветен на моята (предполагам) аналогична кауза е, че се опасявам, че няма да мога да спазвам така добре умерения тон. Затова оценявам още по-високо това, което се случва тук.
  Браво :)

 9. CTEHATA permalink
  24.02.2008 18:24

  Интересен ми е наистина умереният тон, който забелязвам в няколкото поста, прочетени в Блогосфера. Мисля че би било добре за строго тематичния ти блог да публикуваш кратък текст, който описва това, което разбираш под феминизъм. Чувал съм доста разнообразни дефиниции. С повечето от тях съм толкова не-съгласен, че общото ми мнение по темата е негативно. За съжаление, голяма част от феминистките бъркат равни права с еднаквост…

 10. Yana permalink
  24.02.2008 18:42

  ctehata, нужно е да прочетеш по-старите постове, например от 4 февруари. Петя много ясно е описала в какво вярва.

  Не знам каква е тази голяма част от феминистките, с които явно си общувал широко, но аз поне не искам да съм мъж или еднаква на мъж. Даже обратното, искам да уважават женското в мен.

 11. Longanlon permalink
  25.02.2008 02:24

  Петя, цялта ми не е била да обиждам, но истината понякога наистина е груба (даже често).

  За възпитанието… възпитан съм да казвам каквото виждам и мисля, без много да му мисля в какви самозаблуди се опитват да живеят останалите.

  А смелост се изисква затова, щото хората често стават агресивни, като им духнеш измисления свят.

 12. juventus permalink
  25.02.2008 02:35

  А ти имаш ли нещо, дето да ти издухат – измислено или неизмислено, та поемаш риска да го изгубиш, като си смел?
  Или просто си си смел … :-)))

 13. Anonymous permalink
  25.02.2008 03:01

  Longalon naistina e smel da kaje, che niakoi ne stava za gledane, kato samiat toi i celiat mu blog sa ujasni.

 14. Longanlon permalink
  25.02.2008 03:49

  Приемам критиката ти, анонимний.

  Но може би те е срам от собственото ти мнение, та криеш името си?

 15. Elena permalink
  25.02.2008 11:43

  лонганлон:
  Има голяма разлика между това да изказваш критично мнение за нещо, когато другите си затварят очите с цел да го промениш (както прави Петя) и това да обиждаш непознати хора. Първото е смело и заслужава поздрави – наистина, истината понякога е грозна, но няма защо да се крием от нея; подобни действия и приказки се наричат активизъм, а хората ангажирани с тях – антиконформисти. Второто е тъпо и абсолютно безпредметно; не показва нищо друго освен някаква злоба, очевидно породена не от Яна (в случая), а от някакви твои по-дълбоки проблеми. Отделно, хора с подобни „истини“ обикновено се наричат комплексари и с поведението си не само не спомагат за решаването на проблемите, а стават част от тях.

  Струва ми се, че си достатъчно интелигентен, за да се усетиш, че така просто не се прави.

 16. Yana permalink
  25.02.2008 12:21

  Отклонихме се от дискусията за феминизма и стереотипите, но е чудесно, че хората реагираха на нарочната обида на момчето (пък може и наистина да се изживява като месия, които разпръсква Истината, където стъпи :). Важно е – за идеята на Петя да показва феминисти и въобще за смислеността на дискусията тук – това да е пространство, където се ценят качествените коментари и добрия тон.

  Знам, че сред читателите има хора, които обмислят да пратят снимките си. Искам да не ги е страх. Надявам се, че този инцидент няма да се повтори. И предлагам вече да се върнем към темите на феминизма.

 17. gimli permalink
  25.02.2008 15:28

  Съгласна съм с Антон, че казаното от Longanlon всъщност потвърждава думите на Яна.
  И мен това адски адски много ме дразни и не мога да пропусна да го коментирам.
  Не знам защо мъжете си мислят, че жените са някакви украшения, чиято главна функция в живота е да изглеждат добре и поради тази причина спокойно си позволяват да коментират външния им вид, все едно са в магазин – Този стол ми харесва, но му е малка облегалката, а на този му е добре, но цветът му е кофти!
  Не мога да разбера защо мъжете подхождат с идеята, че жените не просто вървят по улицата, а са там за да им се показват!

 18. zazie permalink
  25.02.2008 17:05

  wait a minute.
  абе мацки, какво се правите на света вода ненапита:) сякаш като седнете на кафе или на питие в някой бар не бройкате секси пичовете наоколо и не коментирате външния им вид, все едно сте в магазин… може би седите и си говорите за международното положение или за атомното ядро… айде стига глупости;)

  петя, намери снимка на някоя „комерсиално секси“ феминистка. тогава наистина ще ахнем.

 19. kgrady permalink
  25.02.2008 17:22

  Of course everyone sometimes looks at other people and evaluates them in terms of their attractiveness. That’s normal, and fine.

  But when you can’t stop looking at people that way, even for a second, even when it’s wildly inappropriate to the time and place…well, that’s just pathetic. And kind of sad.

 20. openly feminist permalink
  25.02.2008 18:37

  gimli:
  Писали сме независимо една от друга, а сме казали почти едно и също: ти с твоя коментар и аз с последния ми текст.

  zazie:
  Ти само на „класически секси“ хора ли вярваш? Мъжете, които обичаш и уважаваш „класически секси“ ли са? Предполагам, че има и жени, които са ти модели на подражание. Тях защо ги уважаваш?

 21. zazie permalink
  26.02.2008 04:23

  не бе, щото наистина всеки си мисли, че феминистките са грозни, ако беше сложила някоя моделка, по-щеше да им натриеш носовете…

  абе на мен защо винаги грейди ми отговаря?:))

 22. kgrady permalink
  26.02.2008 06:40

  Well, zazie, that comment wasn’t addressed to you. But why don’t you ever respond to Грейди when he is talking to you? By the way, Грейди gives you permission to address him directly. :)))))

 23. зазие permalink
  26.02.2008 06:53

  ok, Грейди:)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: