Към съдържанието

Днес съм Свидетел на Йехова

18.04.2011

Български хелзинкски комитет, като изразява дълбокото си възмущение от бруталното нападение, настоятелно призовава Прокуратурата да свърши своята работа и да проведе пълно и щателно разследване на този инцидент. В разследването си тя ще е улеснена от публично разпространения запис, на който много добре се виждат както лицата на основните биячи, така и на тези, които ги подкрепят с песни и викове от улицата. Нападателите и техните подбудители съвсем очевидно са осъществили деяния, наказуеми по редица членове от действащия Наказателен кодекс. Разследването трябва да се фокусира върху дискриминационния мотив, а българското правораздаване следва най-сетне да докаже, че то разследва и наказва сериозно престъпленията, мотивирани от етническа или религиозна омраза. Трудно е да си представим по-ярък пример на деяние, мотивирано от религиозна омраза от това, което се случи в Бургас на 17 април 2011 г.

Из ОТВОРЕНО ПИСМО на Български хелзинкски комитет
София, 18 април 2011 г.

Ако една група главорези могат да нахлуят в религиозен храм и да нападат богомолци
напълно произволно
посред бял ден
пред погледа на полицаи
и пред погледа на СОБСТВЕНИТЕ СИ ДЕЦА

… честно казано…

Не знам дали би трябвало да заспиваме спокойно тази нощ.

Защото, ако ВМРО се чувстват толкова недосегаеми и неосъдими, че да си позволят наглостта собственоръчно да заснемат това нападение… представете си на какво са способни зад закрити врати;
Защото, ако полицаите не се намесват при такъв ОЧЕВИДЕН гнусен случай на нападение;
Защото, ако не можем да сме спокойни за правото си да изповядваме официално регистрирано вероизповедание

Не виждам защо да се заблуждаваме и да си мислим:

Че в България съществува ред и справедливост
Че тези, които трябва да осигурят защита на слабите имат възможност или са склонни да го направят
Че ако някои други права– на личната свобода и неприкосновеност, свободата на словото, на правото да основаваме политически формации, на правото да живеем свободни от дискриминация– бъдат потъпкани… някой ще си помръдне и малкия пръст, за да ни подкрепи.

По принцип на църква не ходя, но днес съм Свидетел на Йехова.
Това, което се случи в Бургас, можеше да се случи на много други места в България.
По много други причини.

Ако не протестираме срещу случилото се, така сякаш всеки един от нас е член на тази църква… утре няма да имаме право да се оплакваме, ако някой нахлуе в собствения ни дом с камък в ръка.

Пишете до Главния прокурор на България, Борис Велчев (mail до шефа на PR отдела му също става: n.markov@prb.bg) и до Министъра на вътрешните работи, ако някой знае мейла му… да ми каже, за да го добавя.
А колегите журналисти, все пак, да не наливат масло в огъня, а да си прочетат учебниците и да видят, че  „Свидетели на Йехова“ не е секта.

21 коментара leave one →
 1. nik666 permalink
  19.04.2011 00:23

  Една опасна група кретеноиди напада друга опасна група кретеноиди. В една нормална държава двете групи не би трябвало да съществуват поначало. Недоумявам как изобщо е възможно да се взема страната на която и да е от двете групи.

  • Йоана permalink
   19.04.2011 01:07

   Много просто – едните са си гледали работата, без да пречат никому, другите са влезли в техния молитвен дом и са ги пребили от бой без никаква провокация. Според мен всеки нормален човек може да види кое е редно и кое не е в тази ситуация. Или не правиш разлика между конкретно и по принцип?

   Няма никакво значение коя формация колко струва: има значение, че едни хора са упражнили насилие над други и то на основа на омраза, а това е незаконно.

 2. Eric Cartman permalink
  19.04.2011 01:38

  Малка корекция на мерника – появата на двама полицаи беше достатъчна за да се разбягат мишоците. Или не трябва да допускаме фактите да застават на пътя на хубавия повод за мрънкане?
  Дали камъните на едните или лунатичните идеи на другите са по-опасни е отделен въпрос. Аз лично не одобрявам насилственото противопоставяне, но от друга страна, при тези нови закони, противопоставянето със слово може да се окаже по-голямо провинение (хейт-спийч разийш ли) …

 3. in2h20 permalink
  19.04.2011 02:42

  Кося си тревата в градината, радвам се на такива баналности като топло време, зеленото по храстите, пилците ..и като превключа на идиотията в бургаско, честно казано е трудно да се изненадам.
  Бургас Е най расисткото място в батковината, явно глупостта се насърчава и е станала стандарт. В тази среда отглеждат следващото поколение, което попива насилието като инструмент за диалог. Ползват медиите по същия начин: трудно е да видиш човешка, европейска или близка до нормална реакция в краткия филмов клип. Или, накратко, бургазлии са я изкукуригали като за Великден. Да насаждаш омраза не е без последствия – дори в изостанала балканска република с повече азиатски, планински нрави отколкото 2011. Шокиращо е малоумието на публиката – лесно манипулируема и отявлено импотентна да намери доброто вътре в себе си.
  От Бургас не може да очакваме много..полюцията по плажовете трябва да се е настанила дълбоко под кожата. Но днес е повече от ок да ги пратим там, дето принадлежат : Анадола. Затвор и тупалък по кратуните празни.

 4. 19.04.2011 02:51

  едни олигофрени пребили други олигофрени

  почвам да рева за тях от утре

  • Мартинчо permalink
   19.04.2011 08:55

   Не знам какво ти значи наименованието, longanlon, но след като прочетох коментара ти, разбрах какъв е преводът на български. Не знам за тебе да рева ли, да се смея ли…

  • иво permalink
   19.04.2011 13:14

   Е, от теб точно това се очакваше да кажеш. Що ли не се учудвам? Глупостта не ходи из гората, а по „елитните“ (с извинение) блогъри.

 5. KingoftheROAD permalink
  19.04.2011 09:25

  Гражданско общесто в Булгаристан няма, и скоро няма да има. Песимистично, но факт. Всичко се принизява до примитивно доминиране, чрез насилие на една група над друга. И това пред очите на закона. Балканския юнак от приказките е дълбоко заспал и явно скоро няма да се пробуди, навярно сам там ще си остане…

 6. 19.04.2011 10:51

  В България няма нито ред, нито законност, още по-малко здрав разум сред цялата общественост.
  Тикането на тази безумна и отвратителна постъпка към тълкуване в рамките на „едни кретени бият други кретени“ си е оправдание от трети кретени.
  Напоследък у нас се инспирират някакви шумни „обществени“ деяния за да се нагнетява изкуствено национализъм, верска непоносимост, някакъв особен вид всеобщ идиотизъм, които да насочва в правилната посока вниманието на „гражданското“ общество обратна на Въпроса на деня – Строежа на Аец-а Белене.
  Могат с лекота да се прогнозират бъдещи подобни „събития“ без усилие, за съжаление.

 7. 19.04.2011 12:20

  Какви следи са оставили „невинните“ ВМРО: http://lydblog.wordpress.com/2011/04/19/vmro-burgas/

 8. 19.04.2011 14:16

  Колко са искренно вярващите у нас християни, мюсулмни, талмудсти, кришнаити и т.н. та им пречат сектите?
  Отрицателите на сектите наясно ли са въобще за смисъла на религията и разбират ли, че свободата на самоопределението е най-голямата ценност?
  Сектите пречат само на атеистите, комунистите и откровените идиоти!
  Промиват ви мозъците, хора

  • 20.04.2011 11:21

   Не знам какво забъркваш атеистите: лидерът на тия лумпени твърдеше, че е кощунство свидетелите на Йехова да наричат Исус човек, защото Той бил Бог. Това му беше невероятния аргумент за това защо заслужават да бъдат мишена. А национализмът и комунизмът също са своеобразна религия със своите символи, божества, светло бъдеще и славно минало.

 9. forcas1 permalink
  20.04.2011 03:52

  Реших да пиша, за да не бъде последното мнение на nik666.
  Мен, виждам в тебе много прилики с българската съдебна система. Ти също мислиш, че никой за нищо не е виновен. Тогава можем да махнем съдебната система и да си решаваме споровете по древен племенен начин. В цивилизованите общества това прави впечатление, но в племето не.
  На теб направи ли ти впечатление?

 10. mr. ice permalink
  21.04.2011 04:44

  Тангра отново излезе победител в двубоя с Йехова, съдейки от сблъсъка между свидетелите им. Ужасният спомен от делото на Борис I все още тормози съня на прабългарите. Битка след битка печелят те, отдавна загубили войната. В съзнанията си продължават да препускат на коне редом до хан Крум. Велика България е срутила не една империя и това доказва, че Тангра е единственият и друг бог да нямаш. Интересно е че малцина българолюби са осъзнали принадлежността си към първобитното божество. ВМРО включително. Закичили се с цитати от по-новата история опитват да минат за светски персони и отричат пиенето от вражески черепи (но не и пиенето по принцип). Най-трудно им става да се държат културно когато Майка България лежи цяла в кърви, а чуждоземни лешояди гризат плътта и. Това древният воин не може да търпи. Умирал е и пак ще умре, за да живее илюзията. Тангра е по-жив от поклонниците си. Класика.

  Това в което не се заблуждавам аз, е че полицаите не са наши приятели. Евентуално ако говориш езика им, роден, свят, имаш някакъв шанс за оцеляване. Иначе е страшно. Полицаите, оказва се, не са специална раса от пазители на закона. Те са същите примитивни уроди, които от немотия са навлекли униформите, но няма да се учудя ако вечер си правят сборища на някоя полянка навлекли белите качулки. Ред трябва да има тук, старият и най-смислен закон е най-добрия и разбира се да пазим жените си от вредни влияния ;)

 11. хенри permalink
  25.04.2011 16:49

  Да – отвратителна лумпенска проява.
  Какво имаш предвид с „не е секта“? Свидетелите (както и мормоните напр.) са класическа евангелистка секта. Или искаш да кажеш, че са отделна религия?

 12. forcas1 permalink
  26.04.2011 00:40

  Съжалявам, но просто не мога да не се включа отново. Да. Свидетели на Йехова не са секта, поради простата причина, че тези, които определят кое е секта и кое не са някакви институции. На същия принцип в синагогата могат да кажат, че християнството е секта. Все пак християнството произлиза от Юдаизма. Всичко опира до популярност и власт. Ако евреите бяха доминиращи в днешния свят, най-вероятно щяха да обявят християнството за ерес. Религиозните теми обикновено нямат за цел да се занимават с факти от реалния свят, а по-скоро се стремят да създават факти в умовете (душите) на хората! Евангелистките секти се отнасят към християнството по същия начин, по който християнството се отнася към Юдаизма. Просто е.

 13. 26.04.2011 02:28

  йеховистите са секта, също както и православните – секта на християнството.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Sect

  на английски има две думи обаче – sect и cult. дали са култ не зная, ама като чета за практиките им за набиране на последователи по-скоро са.

 14. forcas1 permalink
  26.04.2011 04:02

  Доколкото Wikipedia е институция, то ти просто приемаш мнението на авторитета и. Друг е въпроса, дали практиките на йеховистите нарушават закона. Всяка държава има различни закони и е напълно възможно на едно място да са забранени, а на друго не. Ако йеховистите нарушават закона трябва да бъдат съдени, както е описано в наказателния кодекс – затвор, глоби, каквото им се полага. Именно закона трябва да каже има ли престъпление или не. Но да съдим едно религиозно вярване според вижданията на друго религиозно вярване най-вероятно ще ни доведе до конфликт, какъвто конфликт е именно и повода за тази дискусия.

 15. 26.04.2011 04:48

  доколкото хич не ми дреме за разликата между различните секти на християнството, приемам ги съвсем наравно – религията си е религия и тя е отказ от разум и логика в полза на мистицизъм и немислене. разбира се, всеки има правото да е точно толкова глупав, колкото си иска, но това не пречи да го наричам с имената, които заслужава :)

Trackbacks

 1. ВМРО, погромът над йеховистите, омразата и Иисус « Шлемовеец
 2. Като стана дума… за сектите и реакцията срещу тях

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: