Към съдържанието

Да престарееш на 39

16.12.2010

Чета статия за Уинона Райдър в последния брой на GQ. Разбира се, поводът е ролята й в Черният лебед, където Райдър играе застаряваща балерина, изместена от младата и талантлива Нина (Портмън). Райдър не се притеснява от паралела между филма и актьорската й кариера. Да, наистина, в Холивуд се остарява трудно. Застаряващите актриси биват измествани от все по-млади и млади момичета. За протокола, Райдър е на 39.

С риск да бъда оприличена на стара (ХАААА!!!!!)  грамофонна плоча, все пак ще отбележа явното наличие на двойни стандарти в начините, по които се отнасяме към остаряващите мъже и жени. Мъж на 40-50 годишна възраст е „в разцвета на силите си“. Жена на аналогична възраст… какво да говорим. Примерно, Джони Деп, който е почти десет години по-възрастен от Райдър (и нейно бившо гадже) е смятан за егати и секс-символа. Мога да изредя още стотици имена, все същото. Жените, които обсебяват масовото въображение са млади, слаби и без бръчки. Мъжете… са различни.

Извън шоу-бизнеса стереотипите не са чааааак толкова жестоки, но като цяло принципът е същия: за една жена, възрастта е недостатък, слабост, наказание. За един мъж, възрастта носи сила, спокойствие, престиж.

Което, ако се замисли човек, всъщност в някаква степен обяснява доста неща. Като например…

Хайде, вие сте.

30 коментара leave one →
 1. 17.12.2010 01:02

  Анджелина Джоли, Сигорни Уийвър. Те застаряващи ли са? Щото мен все още много ме радват ;-)

 2. 17.12.2010 01:49

  И е така и не е така.
  Райдър прилича на сдъвкана и изплюта, а Деп става все по-хубав с годините. От друга страна жени като Мерил Стрийп, Сузън Сарандън и Даян Кийтън изглеждат перфектно на 2Х30 и не знам индустрията да ги е изхвърлила.

  • Йоана permalink
   18.12.2010 02:25

   И Мерил Стрийп, и Даян Кийтън – наскоро и Хелън Мирън (http://www.youtube.com/watch?v=NjTAQiBaLZE – от 30тата секунда нататък; от 3тата минута нататък говори конкретно за киноиндустрията) – са говорили открито за това колко е трудно да се задържиш в индустрията, ако си жена, и си прехвърлила определена възраст. Тя казва, че не може да преживее факта, че немалко посредствени актьори са останали в Холивуд и продължават да играят, докато много талантливи актирси са били бракувани, след като са стигнали определени години.

   Доста от по-възрастните актирси са споделяли, че изобщо не е лесно да си намират роли на тяхната възраст. Този проблем в Холивуд е добре известен.

   • 20.12.2010 09:25

    И все пак Райдър прилича на парцал в сравнение с тях.

 3. Албена permalink
  17.12.2010 02:49

  По-скоро и това илюстрира (т.е. не е обяснение за, а е следствие от) стереотипа за по-високата обществена поносимост към остаряването, изневерите, физическата непривлекателност при/на мъжете, може би за сметка на напрежението „бъди икономически стабилен или си нула“. Т.е. картите в обществото само изглеждат „прераздадени“, а на практика не са. Никак не са.

 4. 17.12.2010 03:44

  не са никакви стереотипи, а природна даденост, мъжете на 50 изглеждат много по-добре от жените в повечето случаи, а над 60 вече да не говорим
  Това което е стереотип и някак набито е възрастта, реално последните 20 години възрастовите граници доста се изместиха и определено жените спокойно могат да бъдат и да се възприемат като супер секси до 40 години естествено ако се поддържат

  • о.л. permalink
   19.12.2010 10:30

   Хайде бе, страшни били мъжете на 50 години. Никой не може да ме убеди, че побеляващ чичо е по-красив от млад и здрав 20-годишен мъж. Единственото, което кара 18-годишни моделки да намират за привлекателни стари чичовци-милионери, са точно идеите за сигурност и стабилност. Иронията е, че никога не можеш да си сигурен в тая сигурност, парите могат да се изпарят доста бързо. Но това са то нагласи и възпитание, а много често и комплекси. Наскоро чух една жена да обяснява на 6-годишното си дете, че неговата бъдеща жена още не се била родила. Демек, мама, твойта булка задължително ще е по-млада от тебе. Сигурно ще получи инфаркт, ако синчето вземе и се ожени за някоя дама, която е с 20 години по-голяма от него.

   • Бонго permalink
    20.12.2010 12:57

    Е хайде мисли и чети малко преди да пишеш де. Казват ти мъжете на 50, че изглеждат по-добре (от жени на 50), не от мъже на 20. Освен това жените като толкова цвърчат замислят ли се, че те от 17 до 25 като изглеждат максимално добре, съответните им наборчета са доста смешни все още. Не става тоя номер – от 17 до 57 все да са хубави. Има си времева рамка. За добро или лошо при мъжете приличният период по-добре съвпата с узряването на мозъка, а при жените за жалост хубостта им е във възраст, в която акъла почти го няма.

 5. 17.12.2010 04:21

  В Холивуд има доста примери за жени, които се снимат и публиката ги харесва, вероятно, защото самите те се харесват. Не мисля, че коя да е млада, слаб и без бръчки, може да се опре на харизмата, примерно на Мерил Стрийп. Аз самата, която се оказва съм две години по-голяма от Уинона Райдър не бих си дала и малкото пръстче за сравнение с някоя 20 или 30 годишна. Вярно е, че масовия вкус може и да е обсебен от изпънати и анорексични девойки, но не е ли различието най-хубавото?
  Много ми харесва и тезата в горния пост. Съгласна съм с нея.

 6. maria permalink
  17.12.2010 04:42

  много ми харесва обощението на края: „За един мъж, възрастта носи сила, спокойствие, престиж.“
  на 40 съм и с удоволствие осъзнавам, че възрастта и на мен ми донесе точно това – сила, спокойствие и ха ха… малко престиж. въпреки, че съм жена.

  може би има значение и как ние организираме живота си, а не в какви клишета се опитват да ни набутат.

 7. Valentina permalink
  17.12.2010 04:55

  И е така, и не е така. Доста неща се промениха за последните няколко години – все повече жени са с доста по-млади мъже, примерно. Поддържането също играе важна роля. Но на първо място е собствения стил, самочувствието и личната реализация.
  Аз нямам проблем, че младите момичета са привлечени от зрелите успешни мъже, и съответно те от тях, това са нормални неща. Въпросът е когато това младо момиче стане зряла жена, да е отбелязала някакво развитие и индивидуалност и да не продължава да се държи като „малка сладурана“, защото това буди насмешки.
  Конкретно по темата „Престаряла на 39“ не виждам причини за особени оплаквания – ситуацията днес наистина е много по-различна отпреди дори само едно десетилетие. Смятам, че до голяма степен този проблем си го създават самите жени. Напълносъм съгласна с тезата на авторката на „No Excuses“, че the most confounding problem facing women today isn’t that doors aren’t open, but that not enough women are walking through them.
  http://www.amazon.com/No-Excuses-Women-Change-Think/dp/1580053289

 8. 17.12.2010 05:03

  Мисля, че това мислене се променя. Много от актрисите, които все още са по върховете на класациите за най-секси, са над 35. Например младичката Мегън Фокс така и не успя да измести кака Джоли (точно на 35 години). Какво да кажем за Катрин Зита Джоунс (41) и Моника Белучи (46), които за много мъже – млади и стари – са еталон за красота и сексапил. И това са имена, за които се сещаме на прима виста.
  Отделно са звезди като Мадона, Глен Клоуз и Мерил Стрийп, които са направо вечни. „Леля“ Чиконе няма никакви притеснения да излиза с изрязани бодита и слага в джоба си Бритнита и Кристини с изваяното си тяло. Ами Джейн Фонда (72)?
  За съжаление при жената много често съществува неписаното правило, че с възрастта трябва да избере или тялото, или лицето. Звучи крайно, но си е така. А, да не се лъжем, Холивуд е място, където определяща е физическата красота.
  Пък и залитането и прехласването по по-възрастни мъже обикновено издава или комплекси, или крайно клишираното мислене, че жената задължително трябва да гледа към по-големите от противоположния пол. А такива девойки намаляват прогресивно, слава Богу!

 9. Elitsa Seymour permalink
  17.12.2010 07:57

  Еее, бейби, недей така и ти филтрира мислите си, като хмм… овехтяла бабка с Алцхаймер? (шегувам се, Петя, нали ми знаеш злобното чувство за хумор)

  Ми Мерил Стрийп, ми Хелън Мирън, ми Шер… Лили Иванова. Това са жени-легенди, които все още владеят сърцата и на мъже и на жени (Лили специално ще изнася Новогодишен концерт в „микс клуб“, което според моите ограничени от възрастта способности правилно да интерпретирам съвременния български жаргон понякога, май значи гей бар). Та и Шер и Лили са символи за много млади гей мъже, които се възхищават от една стара, преуспяла, силна дама. Мадона няма какво да я споменаваме.

  So, instead of repeating „Something is not right!“, relax, Miss Clavel, and go see „The September Issue“. :)

  xoxo

 10. Benedetto permalink
  17.12.2010 08:09

  „Мъж на 40-50 годишна възраст е „в разцвета на силите си“. Жена на аналогична възраст… какво да говорим“
  Обратното твърдение също е в сила:
  Жена на 25 години е в разцвета на младостта си. Мъж на 25 години е неуравновесен хлапак.
  Природа.
  Спортистите (мъже) са в същото положение – няма много 40 годишни футболисти и лекоатлети, нали.

 11. 17.12.2010 12:00

  Джулиън Мур е на 50.
  И в последният й филм The Kids Are All Right (2010) секссцените с нейно участие бяха на ниво.

  • George permalink
   05.01.2011 22:24

   Shtoto si ima dubal na sex scenite.ina4e e izvrateno da ia gledash ako znaesh kak izglejda sega.Niamam nishto protiv neia,mnogo haresvah v perioda na Boogie Nights i drugi kultovi filmi,no v momenta si edna leli4ka,ne tolkova seksi.

 12. 17.12.2010 12:01

  Сега се сетих че филмът е прекалено феминистки.
  Така и не можах да одобря героинята на Анет Бенинг.

 13. Teodora An. Mitkova permalink
  17.12.2010 12:03

  Откакто са детронирали Кибела (във всичките и проявления), света се е заел да поставя жената в ъгъла. За жалост и тя има пръст в това, исторически погледнато.
  Един период в българското летоброене се постара пък да обърне Женското в Безлично.
  Много трудно е Жената да намери точното си място – да красее ли, да работи ли, да възпитава ли, да домакинства ли…тази разнопосочност е трудна за овладяване. Докато си върне пиедестала, ще трябва да мине още време.

  • Йоана permalink
   18.12.2010 02:36

   А може би трябва да оставим жените да си живеят живота, аккто решат, под презумпцията, че са свободни личности… вместо да се мъчим да им намерим занимания и да им дефинираме някакъв идеал.

   • Teodora An. Mitkova permalink
    18.12.2010 03:58

    Съгласна. Просто исках да кажа, че на нея, понякога, свободата и е трудна. Тя самата трябва да осъзнае значимостта и способностите си, за да си живее живота. Това е задачката. Познавам много жени, които точно това не правят. На мен също ми се случва, от време на време.

 14. Йоана permalink
  18.12.2010 02:34

  Гледам, че всички са се втурнали да цитират Мерил Стрийп и пр. Затова ще го постна пак – изгледайте това видео: http://www.youtube.com/watch?v=NjTAQiBaLZE Изгледайте го цялото и чуйте какво има да каже Хелън Мирън, един очевидно изключително интелигентен човек и човек „отвътре“ в холивудската индустрия, с личен опит във всичко това, което ние дъвчем тук, и вижте дали всичко е толкова розово за жените „на възраст“ в Холивуд. Стрийп също неведнъж е критикувала мизогинията в Холивуд („Жените са последната група хора, за която някой се сеща в индустрията“) Тъй че преди да използваме Хелън Мирън и Мерил Стрийп като аргументи в защита на тезата си, е добре да се запознаем какво всъщност е положението при тях, а според тях самите е точно обратното на това, в чиято защита използвате имената им.

  • George permalink
   05.01.2011 22:33

   I kakvo iskash da kajesh,az shte kaja neshto-Meryl Streep i Helen Mirren kakvito i da sa,ne sa bogini,te sa prosto edni golemi aktrisi,po-dobri ot pove4eto aktrisi,nishto pove4e.ne sa bogini,razbereto go,ne sa 20,25,30,40,dori 50.Razbereto go-v kinoto kamerata te pravi velik/a,ne tolkova samata igra.Prosto triabva da izglejdash prekrasno pred kamerata i da imash himia,ne e nujno da si nai-golemia talant.Tova e ot men,kakto iskate go razbirate.I posledno Meryl Streep ne e 4ak tolkova velika kolkoto ia izkarvat,prosto 90 % ot filmite igrae v drami(saotvetno bezbroi nominatzii za Golden Globe/Oskar i t.n.).Ima mnogo dobar agent/manager i t.n.Sashtoto i s Robert De Niro kato primer.

   • Йоана permalink
    07.01.2011 05:32

    Не знам за какво говориш, защото не съм ги наричала богини; и смятам не си изгледал и клипа, защото това, което исках да покажа с него е, че ДА, Холивуд захвърля жените, като остареят. В отговор на апологетите тука, които дават Стрийп и Мирън за пример за обратното. От устите и на двете ви се казва, че е така: не е лесно да си възрастен в Холивуд, освен ако не си мъж.

 15. За съжаление permalink
  19.12.2010 04:31

  Уинона Райдър е една красива зряла жена (камерата я обича), която има трудности с излизането от ролята на ученичка. Това личи не само във филмите й, а в начина на обличане, държане (клюкинки, хилежи, интелектуалничене) и прочие.

  Между, преди и след флирта и когуарстването има хиляди други поведения, които на нея й е трудно да овладее, а ще трябва, поне за ролите, за които ще я канят, защото отдавна вече не нито девица, нито колежанка. Или ще си остане любимката на старите тийнейджъри. В което няма нищо лошо.

  Някои хора могат да остаряват, други – не. В което също няма нищо лошо :-)

 16. Споделяща permalink
  19.12.2010 17:31

  Чудя се каква посока да поема. Дали за жените над 40 в Холивуд или изобщо за жените. Смятам, че не е наш проблемът на актрисите. Те много добре знаят с какво се захващат, и че конкуренцията е безмилостна, и че камерата обича младостта, но сладостта от славата е безпощадна.
  По-интересно е, че именно Холивуд или подиумите на модните ревюта създават погрешна представа за „идеалната“ жена. Затова много млади момичета стават анорексични и робуват на модата да изглеждат анемични, ха-ха. И мъжете са продукт на рекламата. Те също оформят вкуса си от това, с което ги обливат.
  За сведение на четящите, съм около 60-те, доста закръглена и с неизбежните бръчки.) Това изобщо не ми пречи да бъда усмихната и добре приета навсякъде, тъй като имам излъчване, което измества външните ми дадености. Нося с достойнство възрастта и теглото си и околните забравят за тях, защото оценката им се измества от външността и се премества в това, което имам да кажа или покажа.
  За мен възрастта няма никакво значение – винаги има какво да научиш и от млад и от зрял човек. Единственото, което не приемам е манипулиращата ни отвсякъде реклама, на която лековерните и бавномислещи люде лесно се поддават.
  Когато престане да ни интересува личния живот на публичните личности, естествено ще отпадне необходимостта от сравнение на техния с нашия живот :)

 17. mr. ice permalink
  20.12.2010 03:09

  Холивудските рецепти за успех (а не можем да отречем че имат такъв) винаги са съдържали прости и добре утъпкани схеми познати от хилядолетия. В случая говорим за класическата патриархална приказка Красавицата и Звярът. В нейният контекст естествено никой не се интересува колко бръчки има по лицето си звярът, а само колко врагове е погубил или поне колко очи има на главата си (метафора за многоизмерния интелект, който почти винаги е уродлив за околните). Красавицата разбира се трябва да е порцеланова, съвършена. Тук изниква логичният въпрос защо. Ами… Вероятно защото неволно се търси някакъв баланс. Наистина, два звяра спокойно могат да се съберат в съюз (семейството на Милен Велчев примерно), но някак интуицията подсказва, че така злото със сигурност ще възтържествува, а социализмът ще почака още няколко века в предверието на ада. Куклена двойка пък има смисъл само пред децата.

  В днешни дни започваме да наблюдаваме нов вариант на приказката, а именно – Красавецът и Зверицата. Предполагам, че поне феминистите трябва да са доволни. За мен няма значение кой от двата пола ще послужи за красива опаковка, в която да се пречисти грозния ум, та да се превърне в принц/принцеса. Властовите отношения винаги ще бъдат в сила и единият във връзката винаги ще доминира (статистически погледнато). Въпросът е само кой… Всъщност има и трети вариант, при който безполови създания общуват в синхрон, а ролята на доминант се играе от някаква хармония от по-висок ред, вероятно еволюиралата до безподобни размери правна система. Но това е маалко по-напред в бъдещето. Дотогава ни остават пуканките и шегите с Уинона.

  • Йоана permalink
   20.12.2010 05:00

   „В днешни дни започваме да наблюдаваме нов вариант на приказката, а именно – Красавецът и Зверицата. Предполагам, че поне феминистите трябва да са доволни. “

   Показва колко знаеш за феминизма. Както и всичките ти останали постове де…

   • mr. ice permalink
    20.12.2010 06:34

    Поради силния ти интерес към мен може би трябва да ти обърна специално внимание.

   • Йоана permalink
    20.12.2010 09:17

    Ми гледам вече си го направил. Ако се опитваш да демонстрираш как не ми обръщаш внимание, може би трябваше да не ми отговаряш?

 18. 26.12.2010 16:28

  Ами да, има такива стереотипи, ама като че не съм забелязала да се отнасят до мен :D Просто съм заета с други неща и не успявам да ги забележа. Мисля, че жените сами стават жертва на подобни стереотипи отколкото някой да ги вкарва в тях. Но да, вероятно някой ги е вкарал в тези стереотипи докато са били млади и хубави :) Стана като кокошката и яйцето, но важното е, че човек може сам да се извади от стереотипа – като се издърпа за косата :) Дори и ако някой го е издърпал за косата преди това за да го вкара в стереотипа.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: