Към съдържанието

Александра Жекова е в Топ 10 на най-красивите олимпийки…

24.02.2010

Научавам от в-к Дневник.

И с нетърпение очаквам публикуването на галерия „Най-мъжествените олимпийци“, примерно.

Щото иначе, току виж някой си помислил, че женските дисциплини всъщност са състезание по красота… А е ясно, че никой няма желание да подценява труда и постиженията на спортистките по този начин. Нали?

44 коментара leave one →
 1. 24.02.2010 11:47

  Че нали знаете, то нашите жени са най-хубавите (падам от смях като чуя това безумие!).

 2. openlyfeminist permalink*
  24.02.2010 11:55

  хахаха! и аз!

 3. Георги Тодоров permalink
  24.02.2010 12:45

  Кирилова-Грейди пак търси под вола теле

  • openlyfeminist permalink*
   24.02.2010 12:48

   С каква мотивация, според теб?

   • Георги Тодоров permalink
    24.02.2010 15:15

    ами не мога да си го обясня

 4. Йоана permalink
  24.02.2010 13:48

  И на мен ми се струва, че забелязвам някаква тенденция за изместване на фокуса в женския спорт (по принцип) от самия спорт към външния вид на спортистките. Ако са поне малко симпатични, това непременно се споменава и обговаря и се заговаря за фотосесии и прочее…

  • 24.02.2010 15:46

   Йоана и какво като измествам фокуса от самия спорт? Какво ако гледам тенис или фигурно пързаляне или каквото и да е там, само зщото мога да гледам под полите на състезателките? Какво ако ми харесва да гледам стегнати, спортни, потни женски тела? Какво ако не ме интересуват труда и постиженията им? Какво ако единственото нещо, което искам от една жена е секс?

 5. 24.02.2010 15:19

  Когато гледам женски спортове си избирам за кого да съм по два компонента – сексапил+професионални качества. За мъжките – по симпатичност+професионални качества и не виждам абсолютно никакъв проблем в това. Ако спортът беше само времена, метри бла бла щеше да се радва на изключително ниска популярност, което би го погубило, но явно за „феминизма“ това не е от значение

 6. 24.02.2010 16:49

  Като не можа да завърши състезанието Сани, не се сещам някой да се е възхищвал от красотата й…

  Красотата може да направи един успешен човек още по-харизматичен (пример Ивет Лалова, уви пак преди да се контузи), но не може да те направи добър или уважаван спортист сама по себе си.

  А по въпроса дали външния вид работи само за жените ще кажа само две имена – Бекъм и Кристиано. А който му трябват класации за най-красивите мъже спортисти.. просто да драсне 2 реда в гугъл :) Но всичките тези класации са за хора, които НЕ се интересуват наистина от спорт.

  • openlyfeminist permalink*
   24.02.2010 23:36

   Ники,

   Прав си, естествено. А и аз съм далеч от мисълта, че е възможно човек да се абстрахира от физическото и да се концентрира изцяло върху професионалното излъчване на човек. То няма и нужда.

   Самата галерия дори не е кой знае какво. Проблемът е, че тази нищо и никаква галерия е поредния пример за едно доста масово явление: медиите да умаловажават успехите на жените по един такъв… ехиден начин… уж ни правят комплимент, а то всъщност се получава обратното. Потърси интервюта със Саша Безуханова и ще се хванеш за главата колко пъти са я питали къде си прави прическата. Или Галя Прокопиева, кой й гледа децата, или Надежда Михайлова… къде пазарува, как си поддържа фигурата. И се опитай да си представиш колко пъти твоят шеф, например, е трябвало да отговаря на такива въпроси. Той е много симпатичен млад мъж. Спортува ли? Кой е любимият му дизайнер? Деца има ли? Как осъвместява тяхното отглеждане с кариерата си? ;)

   Да не говорим, че капиталистическата машина много добре улавя възможностите за печалба. До скоро експлоатирахме най-вече женското тяло, виждам обаче (твоят пример за Бекам и Роналдо), че вече и мъжете са под ножа. Бтв, наскоро ми попадна една статия за увеличаващия се риск от хранителни разстройства при мъжете: анорексия, булимия, етц.

   • 25.02.2010 03:22

    Е, аз не се опитвам да кажа, че принципно няма никаква разлика в начина, по който се третират мъжете и жените по света :) знам, че можеш да ми изкараш много примери за обратното и се радвам, че има хора като теб, които искат да променят статуквото (макар и да не съм съгласен с начина :)

    Но в този пример, просто не мога да намеря какво умаловажава успехите (каквото и да значи това в нейния случай) на Александра Жекова. Но съм съгласен, че за да се привлече по-масова публика към спорта и да се правят още повече пари, медиите по всякакъв начин се опитват да изкарат спортистите от чисто спортните им занимания и да ги вкарат в други сфери, където да почнат да ги коментират и хора, които по принцип не се интересуват от спорт.. което за хора като мен, които се вълнуват от „чистия спорт“, е доста мизерно..

    бТВ, само да споделя малко личен опит. По принцип избягвам да гледам мачове или други спортове с жени, щото в 90% от случаите се започва – „ауу тоя колко е секси“, „тоя пък защо не се е обръснал“, „мале колко смешни екипи имат тези“, „как може да плюят по терена“ и т.н.

    Моите наблюдения са, че жените, много повече от мъжете, гледат на спортистите като на сексуални обекти.

 7. 24.02.2010 16:52

  хаха… като написах в гугъл „prettiest soccer players“ и то вика did you mean „greatest soccer players“ :) умното си е умно :)

  • openlyfeminist permalink*
   24.02.2010 23:13

   А така. Мъжете са велики, жените са секси ;)

 8. Ena permalink
  24.02.2010 17:01

  Трол и Вокси,
  Личните ви предпочитания са си ваши. Проблемът е когато едно сексуализирано представяне на жените спортистки се превърне в доминираща медийна тенденция. Не заради това, че е сексуализирано, а заради това, че няма голямо разнообразие от медийни политики по въпроса.

 9. 24.02.2010 17:13

  @Ena и кой решава, че е проблем, за мен няма никакъв проблем, както и за предпочитанията…
  Няма сила, която може да откаже мъжа да гледа като сексуален обект всяка красива спортистка, а оттам винаги ще има медии които ще му ги поднасят я под формата на класация, я като фотосесии…

  • 25.02.2010 03:29

   Вокси, феминизмът ще му покаже, че греши и годините на еволюционни „грешки“ ще бъдат поправени :)

 10. Ena permalink
  24.02.2010 17:31

  Вокси,
  Проблем е от феминистка гледна точка. Не държа да е проблем за теб. И не всички мъже гледат на жените като на сексуален обект.

  • Иво permalink
   25.02.2010 01:45

   Ena, Voxy е прав, просто го казва малко по-грубо и прямо. Той не казва ‘няма сила, която може да откаже мъжа да гледа САМО като сексуален обект всяка красива спортистк’, а казва ‘няма сила, която може да откаже мъжа да гледа като сексуален обект всяка красива спортистка’. Разликата е в думата ‘само’ – виждаш разликата, нали? Ако една жена е привлекателна за един мъж (и обратното е вярно – ако една жена намира мъж за привлекателен), то той я възприема и като сексуален обект. Ако ти кажат обратното, не вярвай, благородно те лъжат :). Това не значи, че мъжа веднага ще се пробва за секс. Но като жената е привлекателна за някой, то тя е привлекателна и в това няма нищо лошо (естествено и обратното – ако мъж е привлекателен за жена).

 11. evolutionbabe permalink
  25.02.2010 00:07

  Аз също се сетих първо за Бекъм, но тъкмо защото „манекенството му“ направи така, че да спрат да го приемат сериозно като футболист, а той е/беше голям футболист.

 12. 25.02.2010 01:09

  какво лошо има в това да се изтъкне красотата на един спортист?
  и аз го намирам за под вола теле.

 13. 25.02.2010 02:21

  @ Ena: „И не всички мъже гледат на жените като на сексуален обект.“ Абе, хора, вие, верно, вярвате ли си? Естествено, че ВСИЧКИ мъже гледат на жените като на сексуален обект. Трябва да добавим само мъничкото уточнение, че не гледат на ВСИЧКИ жени по този начин. Има крокодили, които просто не стават. Изключение от тази велика-и-не-знам-що трябва-точно-от-мене-да-я-начуавате истина правят обратните мъже. Те гледат на други мъже като на сесуален обект. Това проблем ли е? За феминизма? Откъде -накъде гейовете ще харесват Бекъм и Бербатов? Ами спортните им постижения? Ами труда им? Не, вие, верно, наистина вярвате ли си?

  • Ena permalink
   25.02.2010 11:10

   Тишо,
   Пиша ти бавно :). Не е проблем, че има мъже, които гледат на определени жени като на сексуални обекти. И честно казано хич не ме интересува ти лично на какви жени и мъже как гледаш. Проблем за мен възниква, когато няма разнообразие от начини на представяне на половете по медиите.

 14. 25.02.2010 03:27

  Омаловажаване на какво?
  Да не би да са взели медалите на тези, които не са в класацията?
  Защо красотата трябва да е комплекс и да се крие? Вместо да се радвате, че имате нещо което мъжете нямат. Или е срамно, че Жекова е по-приятна за гледане от олигавената физиономия на Оле-Ейнар (който иначе е симпатичен)?
  Това има в предвид Георги Тодоров според мен.

 15. vihrena permalink
  25.02.2010 05:23

  И без това спортът е all about bodies – според мен е еднакво безсмислено колко силно можеш да ритнеш, колко са ти дълги краката или как си правиш косата. Някакъв остатък от животинското състезание „да си ги премерим“.
  Ясно, че различните спортове могат да развиват ценни личностни качества, сила на волята и т.н., не ми скачайте сега, знам ги тези неща. И че любителското спортуване е полезно за здравето – дума няма.
  Обаче тук point-ът е друг – оценявали спортистите по красота (физическо качество), вместо по постиженията им (друго физическо качество). Каква е разликата, се чудя аз.

 16. noone permalink
  25.02.2010 07:13

  Браво vihrena, наистина разлика нема ;)

 17. 25.02.2010 07:35

  vihrena, ама сериозно ли го мислиш това?
  За да станеш професионален спортист трябва да се потрудиш доста сериозно и да направиш големи жертви. Или си мислиш че шампион се става на шега, ей така?
  Ако не си сериозен приличаш на смеховитите футболистчета от чалгатеките.
  Няма никаква разлика с това да се трудиш, за да станеш голям лекар например. И в двата случая се почва от дете и се заляга здраво. И всичко е състезание „да си ги премерим“ – в офиса, в банката, в съдебната зала, на стадиона. Това е движило човека напред.
  А за да си красив са нужни подходящи гени и да не се олееш с някой неща – никаква особена трудност, ако имаш късмет и не си пълно лайно. Нещо като професията „богат наследник“

 18. 25.02.2010 07:49

  Интересно ми е да се посочат конкретни примери със сексапилни спортисти от женски пол без никакви постижения, които са популярни.. Една красива мацка без спортни успехи не съществува изобщо за феновете, просто е поредното симпатично момиче което може да срещнеш и на улицата, сигурен съм че в тенис класацията има такива от 500 до 600 място, но никой нищо не знае за тях нито се интересува…

  • 25.02.2010 07:55

   Ана Курникова, Вокси, как я забрави? Но пък не мисля че тя точно би се заоплаквала :))

 19. 25.02.2010 08:00

  Олимпийските игри са по принцип измислени от мъжете в древна Гърция и са били за предвоенна подготовка. Тогава мъжете са се състезавали чисто голи. Жените са пропуснали този етап на развитие на олимпиадите и си мисля, че е крайно време да наваксат. Обявявам се в защита на равноправието и призовавам в следващите игри жените да са голи, за да наваксат пропуснатото! :-)

  Олимпиада – голи жени – равенство!

 20. 25.02.2010 08:33

  @Михаил тя има успехи, достигнала е #8 в света, а на двойки до #1, така че не се брои

  • 25.02.2010 08:36

   Което показва колко е смешно нивото на женския тенис (номер осем да е някой без титла), но това го дискутираме в една съседна тема :)

 21. 25.02.2010 08:56

  Михаил, виждам, че цениш високо постиженията на спортистите – „За да станеш професионален спортист трябва да се потрудиш доста сериозно и да направиш големи жертви. Или си мислиш че шампион се става на шега, ей така?
  Ако не си сериозен приличаш на смеховитите футболистчета от чалгатеките.
  Няма никаква разлика с това да се трудиш, за да станеш голям лекар например. И в двата случая се почва от дете и се заляга здраво.“
  а иначе се измъчи всячески да омаловажиш постиженията на спортистките, те не са ли се трудили от деца и не са ли правили големи жертви?…

  • 25.02.2010 09:17

   О, да. Уважавам усилията им.
   За съжаление само усилия не са достатъчни. Печели по-добрият, а не най-трудолюбивият. Специално за повечето спортове е нужна определена физика и психика. Тенисът е виден пример за нуждата от такава комбинация и при жените е на много ниско ниво. И да се трудят, не става. Затова не го гледам, а и много други са на това мнение (видно от рейтинги и спонсорски пари).
   От друга страна спортната гимнастика например може да те остави с отворена уста – мъжете пасти да ядат.

   • vihrena permalink
    25.02.2010 13:55

    Тъкмо в другия феминистки блог тече разговор по тази тема – дали се изискват усилия, за да си красив, защо от жените повече, отколкото от мъжете, и подобни неща.
    Някои са красиви „по природа“, други се „правят“ красиви чрез процедури, козметика, фитнес, химикали, хирургия, програми за обработка на снимки, подбор на дрехи и т.н. Освен това възприятията за красота са различни при различните хора.
    Връзката със спортистите: може да имаш талант и физически дадености за определен спорт, може и да блъскаш здраво цял живот, за да станеш „шампион“ и примерно пак да не ти се получава. И пак зависи дали ще си уцелиш спорта, в който да се състезаваш, за да „успееш“.
    Примерно човек с физика за спортна гимнастика трудно ще стане добър баскетболист. Човек с тъмни коси трудно ще е красив като блондин/ка. Аз имам много големи гърди, които половинката ми харесва страшно много, но не би ми и хрумнало да стана манекенка. Примери за „дадености“ и „старание“ колкото искаш.
    Но все си остава гледане на външния вид. Това имах предвид. Защото постиженията в спорта са нещо много различно от другите професии, в които работиш с умения, независещи или по-малко зависещи от тялото ти.
    Затова в процеса на еволюцията си ги „мерим“ какви реални „блага“ можем да създадем, а в сферата на забавленията е останало „глей ся докъде ще скоча“ или „наш’те могат да бият ваш’те“, което е в основата на интереса към спорта.
    Пак казвам, на мен са ми интересни много спортове, има много логика, математика, движение, забавление, но тук ми стана интересна връзката между body image за спортист и за красива жена.
    Въх, че дълго! Извинявайте.

 22. 25.02.2010 10:55

  ами…те и участниците в паралимпийските игри също полагат усилия, ама някой от вас знае ли кой стана шампион на 400м, примерно?

  :-)

  • Eneya permalink
   25.02.2010 16:33

   Аз да. 400 метра какво? http://www.paralympic.org/Paralympic_Games/
   Обичам спорта.
   Спортувам от малка, занимавала съм се професионално.
   И общо взето мога да кажа, че вътрешния свят на спорта няма нищо общо с начина, по който го възприема публиката.
   Повечето спортисти не дават пет стотинки за зрителите. Те са там за себе си и за никой друг.
   Но това не е от значение.

   Това, което е от значение е отношението на публиката.
   Защото аз се сещам за много, ама наистина много примери на интервюта с жени спортистки, в които повечето въпроси са относно външния им вид, отколкото към самия спорт или към личностите им. Което е тъжно и глупаво.

   Много е интересно, как се твърди, че ще се случи промяна, когато хората го поискат, но когато това се случи (мъже и жени), то техните думи се пренебрегват. Ако са само жени, съвсем. Въпреки, че жените са повече от мъжете (чисто статистически), те все още са третирани като някаква екзотична суб-култура.
   Ако случайно кажеш „баси… аз мога да гледам на мъже като на състезатели и да оценявам техните постижения, да се наслаждавам на уменията им, какво им пречи на другите да правят същото?“ се появява някой, който заявява, че едва ли не мъжете са неспособни да оценят нечии труд, ако е физически привлекателен, щото им става, пък ако не е физически привлекателен и не им става, не щат да му гледат постиженията. Нещо, което звучи адски обидно и омаловажаващо, представящо мъжете като наистина много елементарни създания.
   После обаче същите хора пишат дълги публикации в собствените си блогове, в които обясняват колко по-велики са от жените. :) Напомня ми на дву-мисълта от 1984, наистина.

   Това, за което говорим е, харесвай хората, няма лошо, но не редуцирай личностите им и успехите им до външния им вид, защото това е просто неправилно. И не, не е естествено и не ти „идва отвътре“, просто е въпрос на начин на построяване на реалността.
   На мен не ми пречи да се кефя много на Патрик Рафтър (примерно) и да ме кефи как изглежда гол, но това да не влияе на интересът ми към спорта, с който се занимава и уменията му, които НЕ са свързани с привлекателността му.

   • 25.02.2010 18:53

    добре, ти печелиш :) Признавам се за виновен. Любимите ми тенисистки са Хантухова и Иванович, и съвсем откровено си признавам, че е заради поличките им и траекториите които описват при турбулентни течения (както виждаш интереса ми има чист научен характер :-) ). Заглеждам се, виновен съм, но не мога да преборя природата :(

    ПС Познай от кой пол са журналистите, задаващи въпроси от сорта на „Какъв парфюм използвате ?“, вместо „Какво ви е мнението за видео-повторенията?“ ….. :)

    ППС И все пак женския хокей е шит :Р

 23. 26.02.2010 02:54

  И една друга класация:
  http://www.liveinternet.ru/users/silvestr/post120004509

 24. Eneya permalink
  26.02.2010 09:05

  Llamoth,
  I am not saying that you shouldn’t feel attracted to women in sports, read again my last two sentances. I can feel attracted to someone but this doesn’t mean that I reduce him to a piece of meat and that I treat him/her like an obect.
  Do you understand the diffeernce between:
  I feel attracted to someone but I stil admire his work and look him/her as a whole person who has skils and is attractive, which doesn’t reduce his/her credibility when he /she is speaking, working.
  and
  I feel attracted to someone so I will comment only the boner I receive for them or reduce their skills or ignore them, because they are attractive.
  ?

  • 27.02.2010 07:44

   Why in English anyway :)? Sounds more poetic, no ? :)

   I don’t think that men disregard women’s success or talent. In fact, men have a great deal of respect for it regardless of how women look. I understand your point of view and completely agree with you, but this thing can be referred to women as well, not only to men.
   The other thing is that men are a bit sensitive when it comes to sport. ;)

 25. Момчил permalink
  26.02.2010 09:18

  Вярвам , че коментарите имат своята обективна и субективна истина. Личното ми усещане е, че Дневник пълнят съдържание без да влагат особена мисъл, което само по себе си не говори в тяхна полза. Реферират към сайта Covers.com, чийто успех според създателите си се състои в „being regularly referenced by such leading publications as USA Today, New York Times, ESPN the Magazine, CNNSI.com, and MSNBC.com“. Потърсих и не намерих референции към тази „новина“ в споменатите издания. Малко сметки ни помагат да разберем, че за 10 дни въпросния сайт е посетен от над 1.2М посетители и цели 34 от тях са били толкова заинтересовани от статията, че са споделии своето мнение. Предполагам, че останалите са се съсредоточили към по-аналитичните статии, което ще направя и аз :-)

 26. emil permalink
  28.02.2010 06:31

  Спортът е бизнес – красивите спортистки генерират огромни пари от рекламни и спонсорски договори и такива класации обслужват точно тази страна на спорта. Мария Шарапова (Бекъм е абсолютно същият пример), която от сума време е преследвана от контузии и е извън топ ранкинга в своя спорт, продължава да изкарва годишно повече пари, отколкото Мартина Навратилова е изкарала за цялата си състезателна кариера. Това обаче не е статукво. Алтернативно красивата (да бъда политически коректен) Серена Уилямс също прави гигантски пари. Спортните марки, които обличат и екипират жени, таргетират жени. Такива класации не се правят от мъже за мъже. Красивото е красиво и е за всички, които имат желание да го оценят. Ю На Ким постави световен рекорд на олимпиадата преди няколко дни и без съмнение е явление в своя спорт. Тя е на 19 години и е мултимилионер – рекламните и договори са от такива със спортни марки, през паста за зъби и шоколади до най-продаваният „женски“ модел на Samsung в Южна Корея. И е много красива. Едното не изключва другото – наричат го пълен пакет. Има и много класации за красиви мъже спортисти, гугъл ит :)

Trackbacks

 1. Красотата да се крие | Даниела и Михаил

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: