Към съдържанието

Това не е провокация

02.12.2010

Доста хора ми писаха: Не че нещо, но „Презерватирай се“ очевидно работи щом толкова хора се разприказваха по темата. Кампанията е успешна.

Та в отговор:

Не че нещо, НО:

Шумът е около тъпия клип, а не около ХИВ/СПИН превенцията, както всъщност би трябвало да бъде. Два дена си говорим за „едни пари“, и за „Камен Воденичаров“ и за това как рекламните агенции всъщност никаква работа не вършат.

Това е голяма загуба на време и голям пропуснат шанс да говорим по същество: какъв е броят на живеещите със ХИВ/СПИН в България и по света, какви са тези хора (тийнейджъри? не/образовани? мъже/жени?), какво правим в България и по света да им помогнем, да се предпазим от зараза.

Видях един интересен коментар на Градинко под статията в Капитал (бтв, евалата, Капитал, за сериозното отношение по темата):

След като пишете във форума на Капитал, тази реклама очевидно не е за вас. Таргетът са не просто младежите, както пише в статията, а най-тъпите от тях, защото те са с най-рисково поведение и с най-голяма опасност да се заразят. Т.е. таргетът са чалгарчетата, които си скачат по главите, бият учителите и надуват статистиките за неграмостност.

Наистина ме накара да се замисля. Може би е прав, въпреки че следейки реакциите на Камен Воденичаров и хората от неговата агенция (една от служителките на агенцията, Ралица Бардарова писа във Фейсбук: „Супер, много Ви благодаря, че ни направихте толкова силна реклама!“… WTF?!?!!!), силно се съмнявам те да са работили чак толкова съзнателно и целенасочено.

Сигурно, ако в България имаше практика на активни, смислени, сериозни анти-СПИН кампании… нямаше толкова много да се възмущавам. Ако знаех, че в училищата сериозно се говори по темата; ако знаех, че Министерство на Здравеопазването има сериозна политика; ако знаех, че има правителствени и неправителствени агенции, които работят целенасочено и ефективно по превенция на заразата… „Презерватирай се“ пак нямаше да ми харесва, но щях да го приема като просто още една допълнителна акция. В крайна сметка, колкото повече… толкова повече.

НО. Положението е друго. И някаква сериозна международна организация ни прави огромен подарък, дава ни шанс да работим със сериозен бюджет и да предизвикаме шум сред заглушаващата тишина по темата. И ние правим „Презерватирай се!“?!

Е, сори, това не е провокация. Това е срамота.

16 коментара leave one →
  1. Ena permalink
    02.12.2010 12:23

    Аз пък от цялата високоинтелектуална възмута по повод на пикливия клип, разбрах, че ако един клип от кампания анти-спин не е с качеството и подходящо за целевата група на „Списъкът на Шиндлер,“ изобщо да не го показват. Тъй де, само с естетичecките средства на „високото“ изкуство могат да се обсъждат теми на живот и смърт.

  2. mr. ice permalink
    02.12.2010 14:22

    Не само, но е желателно… Ена, ти ако не си разбрала досега за какво се борят блогосферните интелектуалци значи си загубила времето си из това пространство. Най-важно от всичко е да бъдем умни/естетични. Да се стараем поне. За съжаление вирусът хив не подбира по този критерий. Примитивният му организъм…

    Ако трябва да сме по-сериозни, а не трябва, аз познавам сравнително прост човек, носител, който всячески се старае да зарази още повече хора, за да си отмъсти на майката природа. Можеш да си представиш колко хора ще бъдат предпазени от него от един дебилен клип. Почти чувам зловещия му смях… Но няма страшно. Камен Во е по-здрав от всякога и готов да сподели рецептата на всеобщото спасение. Ха ха ха.

    • Йоана permalink
      03.12.2010 01:16

      Това не се ли води престъпно поведение? Няма ли какво да се направи, за да бъде спрян? Настръхва ми косата, като си помисля колко е лесно да пипнеш ХИВ и животът ти да бъде съкратен с едно 30 години (плюс значително оскъпен и усложнен).

      • mr. ice permalink
        03.12.2010 04:08

        Престъпно е, но е трудно доказуемо. И съм сигурен че той не е изолиран случай. Много от хив-носителите определено не си стоят самотни вкъщи в петък вечер, както ни показват някои социални клипове.

        А идиотската анимацийка наистина може да провокира само добрия вкус. Да не говорим че подценява даже и най-тъпия тийн.

  3. gadabout permalink
    02.12.2010 15:52

    „Сигурно, ако в България имаше практика на активни, смислени, сериозни анти-СПИН кампании… нямаше толкова много да се възмущавам. Ако знаех, че в училищата сериозно се говори по темата; ако знаех, че Министерство на Здравеопазването има сериозна политика; ако знаех, че има правителствени и неправителствени агенции, които работят целенасочено и ефективно по превенция на заразата…“

    Сигурно ако наистина знаехте какви практики има, нямаше да напишете това.
    Но очевидно не знаете. Клипът на вас ви стига да се възмутите и да заключите, че нищо няма.

    България е призната за отличен пример за превенция на ХИВ. Докато вие гледате и цъкате с език на един-едничък клип, някои истински професионалисти в сферата на публичното здраве на международно ниво от международни структури ни взимат и дават за пример. Мога да ви залея със съвсем конкретни примери, ако имаше смисъл. Вече няколко години работя в тази сфера и виждам и чувам какво казват в чужбина за нашата дейност. Тук обичайно нищо не се казва. Е, дойде време нещо да се каже, но се убеждавам как наистина никой не е пророк в собствената си страна.

    А смисъл няма да ви давам примери няма, защото едва сега някой се сети да каже дали нещо се прави или не за ХИВ епидемията у нас. И разбира се сети да го каже, когато намери повод за заключение, че НЕ се прави.

    Прочетете това, моля:
    http://www.facebook.com/note.php?note_id=128263600566814&id=1152378759

    Хубава вечер!

    • openlyfeminist permalink*
      02.12.2010 16:23

      Станислав,

      Знам, че много хора в България работят в тази област. Цитираният от вас пасаж по никакъв начин не омаловажава тяхната (вашата) работа. Напротив. Трябва да имате много повече подкрепа: както институционална, така и финансова, за да работите в по-добри условия и да бъде още по-ефективни. Точно за това се възмущавам от въпросния клип. Ако същият този сравнително голям бюджет, бе възложен на някоя сериозна организация, която да свърши нещо полезно с парите… ефектът щеше да е друг. От това, което виждам, създателите на клипа са целяли да провокират внимание към себе си, но не и към борбата срещу ХИВ.

      Аз също работя в организация в областта на публичното здраве, менажираме и програма за ХИВ превенция. Няма нужда да се сочим с пръст. Хубавите примери, като ги има, трябва да се дават. Конкретният повод просто беше друг. А за това доколко българските медии отразяват „кахърни“ теми като темата за ХИВ/СПИН… това е съвсем друг разговор.

      • gadabout permalink
        02.12.2010 16:32

        Добре.

        Благодаря за разумния отговор!

        Не сме на едно мнение, но говориш адекватно и честно. Дай някой урок по тази част на други хора, започващи или с „анти“, или с „тъпотия“, моля те!

  4. 03.12.2010 02:33

    „Сигурно, ако в България имаше практика на активни, смислени, сериозни анти-СПИН кампании… нямаше толкова много да се възмущавам. Ако знаех, че в училищата сериозно се говори по темата; ако знаех, че Министерство на Здравеопазването има сериозна политика; ако знаех, че има правителствени и неправителствени агенции, които работят целенасочено и ефективно по превенция на заразата… „Презерватирай се“ пак нямаше да ми харесва, но щях да го приема като просто още една допълнителна акция. В крайна сметка, колкото повече… толкова повече.“

    Госпожо,
    първо се запознайте със ситуацията в България и това какво правят всички наеправителствени и правителствени организации, които работят по превенция на заразата.
    Според Вас това, че в България има официално заразени 1160 човека се е случило от само себе си.
    За ваша информация в Гърция официалните заразени са 15 000 човека, в Руминия има само 5 000 деца заразени от ХИВ.

    И благодарение на деца, като Ралица Бърдарова ,само за да се образовате малко – тч не е от екипа на Камен Воденичаров, а по КОМПОНЕНТ 7: Превенция на ХИВ сред младите хора във и извън училище със специален фокус върху младите хора в най-голям риск към програмата за Превенция и контрол на ХИВ/СПИН.

    Знаете ли всъщност тази „някаква сериозна международна организация“ с какво се занемава, каква е целта.

    Преди да правите коментари на тази сериозна тема (в момента не коментирам клипа, за който толкова се шуми) направихте ли поне малък опит да се запознаете с този проблем. Да се запознаете какво правят хората в България и света за борба с тази „зараза“.
    Знаете ли колко хора от тази програма работят на терен с рискови хора – млади хора, наркомани, проститутки и роми. Не. Така Вие е по – удобно.
    Седите зад компютрите – виждате проблем и хоп, всеки почва да си коментира.
    Един клип – да не е морален, етичен и т.н.

    Но е факт, че всички му обърнах те внимание, ако не беше този клип
    1 – ви декември щеше да бъде отбелязан с няколко публикации, репортажа и толкоз.

    Моля ви, като правите коментари, първо се образовайте по темата.
    Има достатъчно материали, ако ви се чете

  5. 03.12.2010 03:32

    А защо просто не почнем да гледаме на този клип като на това, което е.

    Той няма за цел да насочи вниманието към борбата с HIV.
    Той няма за цел да информира за сериозността на проблема в световен мащаб.
    Той няма за цел да помогне за интеграцията на заразените.
    Той няма за цел да стимулира финансирането на нови научни дейности.
    Той няма за цел да всява морал и етика сред младите.

    От това, което виждам има една единствена цел – да се опита да накара повече деца да използват презерватив. Похвално. Има си целева група – тийнейджърите. Говори (долу горе) на техния език. Прави впечатление. Има послание, което се запечатва. Простичка кампания, с простичка цел. Дано да сработи. (Да не говорим, че липсата на естетическа изисканост и дълбочина, за мен е плюс за такава кампания).

    Не знам защо искаме да натоварим една малка и непретенциозна кампания в България, струваща скромните 11 хиляди лева с толкова много претенции в глобален мащаб – наистина не разбирам.

    По въпроса дали е провокативна – безспорно е такава – но засега провокира грешните хора, тези към които не е насочена. Все пак когато „моралистите“ се вдигнат срещу нещо, това обикновено е знак за „свободомислещите“ тийнове да му обърнат повече внимание. Не знам ще има ли такъв ефект, но дано да има.

    Все ми се ще да се разходя по тийн форумите да видя какво пишат там, ако пишат нещо въобще..ама не ми стига времето, някой да проверявал?

  6. Grean permalink
    03.12.2010 15:44

    Само че дори „свободомислещите“ тийнове му се дразнят.
    От тях съм. И се чувствам неприятно, че рекламна кампания е насочена към моята целева група и се държи с мен като с идиот. Сложните думички като „вагина“ и „пенис“, които са заменени с „параден вход“ и „заден вход“ по-скоро ми се струват като някакво детско, скромно завоалиране, което не ме грабва. „Вагина“ и „пенис“ се срещат още в учебниците по биология за осми клас. Как изглежда вирус ми обясниха в учебника за девети клас. Предполага се, че на тези години има сексуално активни. И когато грозното зъбато говорещо нещо ме посрещна по телевизора, първата ми реакция беше „По дяволите!“
    Защото това е реклама за деца. Това не е реклама за тийнейджъри. Имаш евтина анимация и скромност при произнасянето. Моля ви! Не ме подценявайте, нито мен, нито хормоните ми.

  7. Eneya permalink
    05.12.2010 04:30

    Аз си припомням моите гимназиални години и че имахме ЕДИН час, в който ни говориха за полово предавани болести (като цяло, не се задълба много в детайли).
    СПИН и ХИВ бяха вметнати просто докато се изброяваше какви болести се предават полово и толкова.

    Не знам сега как е, може би някой учащ трябва да сподели?

  8. 14.12.2010 15:20

    Сега положението далеч не е по-различно,имаме 1 или 2 максимум часа в годината 1 в който ни обясняват за предпазването от нежелана бременност (само на момичетата) и 1 в който обясняват неща от рода на как се слага презерватив и знаем ли как се предават ХИВ и другите полови болести.Съдейки по себе си … ми не знам другите как се информират по тия въпроси,но лично аз нищо никога не можех да разбера за какво става въпрос.Винаги имах чувството,че се изпуска същината на информацията.И че въпреки теоритично ни обясняват пак нищо не разбираме какво се прави на практика.

  9. 24.12.2010 06:02

    А защо просто не почнем да гледаме на този клип като на това, което е. Той няма за цел да насочи вниманието към борбата с HIV. Той няма за цел да информира за сериозността на проблема в световен мащаб. Той няма за цел да помогне за интеграцията на заразените. Той няма за цел да стимулира финансирането на нови научни дейности. Той няма за цел да всява морал и етика сред младите. От това, което виждам има една единствена цел – да се опита да накара повече деца да използват презерватив. Похвално. Има си целева група – тийнейджърите. Говори (долу горе) на техния език. Прави впечатление. Има послание, което се запечатва. Простичка кампания, с простичка цел. Дано да сработи. (Да не говорим, че липсата на естетическа изисканост и дълбочина, за мен е плюс за такава кампания). Не знам защо искаме да натоварим една малка и непретенциозна кампания в България, струваща скромните 11 хиляди лева с толкова много претенции в глобален мащаб – наистина не разбирам. По въпроса дали е провокативна – безспорно е такава – но засега провокира грешните хора, тези към които не е насочена. Все пак когато „моралистите“ се вдигнат срещу нещо, това обикновено е знак за „свободомислещите“ тийнове да му обърнат повече внимание. Не знам ще има ли такъв ефект, но дано да има. Все ми се ще да се разходя по тийн форумите да видя какво пишат там, ако пишат нещо въобще..ама не ми стига времето, някой да проверявал?

Trackbacks

  1. кампании и клипове. клипове и кампании. at Smiling
  2. Анти-СПИН кампания « It Looks Like A Feminist Blog
  3. Tweets that mention Това не е провокация « Openly Feminist -- Topsy.com

Вашият коментар