Към съдържанието

Защо „Презерватирай се“ е ГОЛЯМА грешка

01.12.2010

Споделям мнението на всички възмутени относно широкообсъждания клип „Презерватирай се“. Чувствам се малко изцапана след като го гледах: влиза ми отпред, отзад, през свирката. Та да ддддуууум. ГАДОСТ. Шегувам се, разбира се. Просто от естетична гледна точка клипът е под всякаква критика и откровено чакам с любопитство да ни обяснят за какво точно са употребени 11-те хялядарки по тази кампания. За този клип аз повече от 10 5 лева не давам.

Докато четях „обяснението“ на Камен Воденичаров за това как клипа бил „провокация“… ей, гледайте ме как си въртя очите… ЕЙ ТАКА. Този клип е толкова провокативен, колкото парчетата на средно-статистическата провинциална чалга-изпълнителка. Въпреки нескопосаното обяснение, склонна съм да повярвам, че някой във фирмата на Камен Воденичаров все пак е направил някакви минимални проучвания и е установил(а), че тийнейджърите се кефят на задници. Спомням тийнейджърските си години доста добре и, няма да си кривя душата, всички само са секс мислехме (въпреки че бяхме повече мисъл отколкото екшън, но това е друга тема). Ако бяха подменили анимационния герой (по-подхящ за 4-годишна аудитория) и снимките на гащи (по-подходящи за реклама на Марица Текстил, no offense) с нещо по-интересно… както и да е, въпрос на вкус. Това, че учениците били „избрали“ този „провокативен“ клип пред някакъв друг „нормален“… не ме учудва. Радва ме дори, защото фантазията ми е слаба и не мога да си представя колко тъпо е бил ОТХВЪРЛЕНОТО видео.

Сега сериозно обаче. Това което наистина ме дразни в тази глупост е, че точно на 1-ви декември, представя един огромен ГЛОБАЛЕН проблем по един супер елементарен, индивидуалистичен начин. Международният Ден за Борба против СПИН не е повод да се научим как да си избираме презервативи. Международният Ден отбелязва мащаба и ефекта на СПИН върху милиони хора и призовава за съпричастност към онези, които не могат да си позволят да се справят сами със заразата. Броят на починалите хора,  броят на живеещите със заразата и скороста на нейното разспространение са шокиращи, особено когато бъдат съпоставени с пълното безсилие на лекарите да намерят какъвто и да е било лек за нея. През 80-те всички говореха за СПИН, имаше (т.е. по света е имало) супер много образователни кампании и скоростта на разспространение е била забавена доста сериозно. В момента, обаче, тенденцията на разспространение на заразата отново е възходяща (особено в по-бедните страни, където липсват средства за секс-обучение и пр.). За това е важно да се говори по тази тема и то не ей така безметежно да се усвояват едни пари, а да се говори по начин, който не умаловажава проблема. За ХИВ става дума. Не за гъбички.

Не съм рекламист или видео-продуцент. Не искам да давам акъл на хората как да си вършат работата. Но в конкретния случай ми е струва, че Господин Воденичаров и Ко. не само не са си написали домашното. Те дори не са си прочели заданието.

7 коментара leave one →
  1. 02.12.2010 05:22

    no offence, но очевидно клипът е провокативен, след като те провокира да напишеш първия си пост от 2 месеца насам:)
    иначе, че е дебилен дебилен е. спор няма.
    welcome back и пиши повече. липсваше ми:*

  2. 02.12.2010 09:18

    Според мен клипа е глупав, но много правилно адресиран. Само, че не дава никакви отговори и това го обезсмисля до голяма степен. И 11 000 за това нещо, ей на това му викам грешни пари! И на Powerpoint щеше да изглежда по-добре :)
    Според мен това http://momakat.wordpress.com/2010/12/02/the-end-is-near-sashka-vaseva-lady-gaga/ е истинската провокация за Каменчо и как ще го завърти по фенската си телевизия, заедно с Презерватирай се!

  3. mr. ice permalink
    02.12.2010 10:50

    Ами да, виж как добре клипът е уловил българското разбиране на деня за борба със СПИН. Човек най-вече трябва да спаси собствената си кожа, не да мисли за проблемите на съседа, който не е успял да се презерватира навреме. Да се оправя. Между другото точно децата имат склонност да съставят глаголи от съществителни. Презерватирам е идеален пример. Явно Каменчо си е останал на това ниво. Ама не заради СПИН, нее. Той се е пазил.

  4. 02.12.2010 13:14

    Вие какъв толкова по-адекватен и в-десетката клип можете да предложите? :) На мен ми се струва окей. Информацията за СПИН се дъвче от години, и продължава да се дъвче през годината, не само на първи. Какво искате да каже клипа?…

  5. 03.12.2010 03:57

  6. Eneya permalink
    05.12.2010 04:25

    Много ми е интересно защо толкова много хора не правят разлика между „говори се за нещо некадърно направено’ и ‘говори се по темата, за което некадърно направеното се е опитало да вметне’?
    Sick, художници, аниматори, артисти в България не е като да няма. Само отвори Графилата или Артлайн. Или огледай Девиантарт (България).
    Съвсем спокойно можеха да поканят артисти от там.
    Или от Академията.

    Хора има. Желание май няма.

Trackbacks

  1. кампании и клипове. клипове и кампании. at Smiling

Вашият коментар