Към съдържанието

Малко за абортите

12.05.2011

С Роси Тодорова от LadyZone.bg говорихме за жените и абортите и понеже темата е много важна за мен, копирам част от интервюто и тук:

Много жени живеят в постоянен вътрешен конфликт със себе си, след като направят аборт. Някои биха казали това е така, защото жените са с по-слаба психика. Но според теб е, защото…


Не разполагам с данни за изследвания, провеждани в България, но съм запозната с доста проучвания, проведени в САЩ, които разглеждат психологическото състояние на жените, направили аборт. Данните сочат, че близо 80% от жените, направили аборт след нежелана бременност се чувстват спокойни, облекчени и щастливи от решението си. 17% от жените, направили аборт, изпитват чувство на вина и слаба депресия, но учените са установили, че в повечето случаи след третата седмица от аборта дори и те преминават. Преди време попаднах на едно интересно проучване, което съпоставя тези данни при жените, направили аборт и жените, току-що родили дете. Цифрите са шокиращо аналогични: и позитивните, и негативните чувства.

Друго проучване пък сравнява нагласите на млади момичета, забременели по едно и също време. Психолозите проследяват две групи тийнейджъри и говорят с тях две години след аборта/раждането им. Оказва се, че момичета, направили аборт, имат много по-високо самочувствие и усещане за вътрешен самоконтрол от тези, които са родили. Данните сочат, че една жена изпитва вина, конфликт или негативни чувства, ако всъщност не е била сигурна дали иска да направи аборт, или е била принудена да прекрати желана бременност по медицински причини.

Вярно е, че в България от законодателна гледна точка сме благословени и не се налага да участваме в безмислени разговори за правото на аборт, на каквито съм свидетел тук в Щатите. Но за разлика от Щатите, младите хора в България са далеч по-неграмотни и сексуалната ни култура е супер ниска. С други теми, трябва да се говори.

8 коментара leave one →
 1. С. permalink
  13.05.2011 06:16

  Извинявам се, че се отклонявам, но въпросът по-горе е доста зле формулиран… Какво значи с по-слаба психика?? По-слаба психика от мъжете, на които не им мигва окото да направят аборт?? След като само жени правят аборт не може да се говори за по-слаба и по-силна психика. А да се чувстваш зле и да имаш вътрешен конфликт след като направиш аборт за мен е съвсем естествено (и да си ОК пак е общо взето естествено). Аз съм „за“ правото на аборт, но съм убедена, че ако направя този избор бих се чувствала доста зле. Всичко зависи в крайна сметка от това дали мислиш плода в теб като живо същество или само като съвкупност от клетки и органи (на този етап). И дали въобще се замисляш по този въпрос, разбира се.

  Иначе не мисля, че в една държава, в която абортите са така повсеместни, както са в България, може да се говори за обществено клеймо, свързано с тях. Притеснително е точно обратното – че някои жени отиват за поредния аборт с чувства, много подобни на чувствата, с които отиват да им вадят зъб. А нещата все пак не са аналогични…

 2. 13.05.2011 09:49

  За сексуална култура в България трябва да се говори всеки ден. Поне по два часа. По всички медии.
  Презервативите и вечното „Това е като да ближеш близалка през буркан“. Чувам го и от много жени. Мит, който се натрапва от години и години и е изключително устойчив.
  Хапчето и легендите, свързани с него. Че се напълнява и получаваш нежелано окосмяване са само малка част от тях. Че е вредно да приемаш хормони „отвън“. Че после няма да можеш да имаш деца. Че предизвикват рак на маточната шийка и яйчниците (абсолютно погрешно схващане). Интелигентни момичета могат да те втрещят с аргументи.
  Така свидното на толкова двойки „пазене“, разбирайте прекъснатият полов акт. На специалистите им се изтъркаха пломбите да обясняват, че това е крайно ненадежден метод, но продължава да се практикува и, учудващо, да се препоръчва по форумите.
  Смятането по менструално календарче. Друг „надежден“ начин, дал не едно и две деца на България. Аз лично на прима виста се сешам за две момичета, които „пропищяха“ с репликата „Ама аз нали смятах…“.
  Дезинформацията е пълна просто…

  • Йоана permalink
   13.05.2011 11:25

   Напълно съгласна. И как може да е смятала, овулацията невинаги се появява точно на 14-тия ден, трябва да си лекар, за да разбереш кога ти е овулацията. Освен това и по време на менструация може да се забременее, защото понякога овулацията следва много скоро след това, когато има все още оцелели сперматозоиди в организма ти. Между другото точно това го научих в училище, в официален час по сексуална култура, така че не се изисква кой знае какво усилие да се образоват децата и подрастващите.

   • 13.05.2011 11:54

    Аз се сещам за случай, в който родители протестираха срещу часовете по сексуална култура. Май беше във Варна или Бургас.
    Друг доста неприятел случай е свързан с мисленето, че след спирането на хапчето имаш „гратисен период“ и си предпазена. Всъщност е точно обратното, защото има възможност да се отделят две яйцеклетки едновременно и шансът за забременяване е двойно по-голям. Това последното го знам от майка ми и впоследствие го потвърди и гинеколог.
    За съжаление малко момичета говорят спокойно по половите въпроси с майките си, да не говорим за консултация в лекарския кабинет.

   • gimli permalink
    13.05.2011 14:54

    Напълно вярно е това за ниската сексуална култура и спешно трябва да се въведе такъв предмет в училище. Аз навремето съм имала и то в шести клас още.
    Като гледам какви неща питат тийновите по форумите относно опасност от забременяване, направо се смайвам.

    Но да се определи датата на овулацията не е толкова трудно. Има тестове, като тези за бременност и срещу 2лв може да разбереш заветната истина.

 3. 14.05.2011 01:53

  Тук също се водят много ожесточени дискусий за и против абортите. Наистина, темата е сериозна и принципно съм ЗА правата на всяка жена да реши какво да прави с тялото си, да ражда ли или не, кога, как и защо. Проблема който се появи у мен с тази тема е, че съвсем наскро станах майка и докато бях бременна си дадох сметка, че детето е живо същество също, още много преди да си помислим за него като за такова. Никога няма да забравя първата ехография на сина ми, на 12 седмици бременност имаше всички органи сформирани, мърдаше, скачаше и махаше с ръчички, обърна се и изглеждаше, че ни поздравява… А абортите се правят именно в такъв период…много е сложно, много!!!Мисля , че определено трябва да се прави нещо за образоването на младите хора, всячески да се опитваме да не стигат до там.

 4. 15.05.2011 02:04

  Виктория, доколкото знам, живеете в Испания. Не знам как е там, но в родната ни България се обръща пренебрежимо малко внимание на половата култура. Тийнейджърите са незапознати с методите за предпазване от нежелана бременност и болести, робуват на митове и легенди, черпят информация от форуми като Teenproblem.net., където няма и грам достоверни данни. Родителите масово не желаят да обсъждат щекотливите питания, защото или им е неудобно, или направо не искат децата им да имат сексуален живот.
  И аз съм на мнение, че най-важна е превенцията. Най-добре е да не се стига до аборт, а да се вземат всички предварителни мерки. Но явно тук, у нас, има нужда от мноооого повече говорене и преподаване.

 5. openlyfeminist permalink*
  16.05.2011 20:26

  Съгласна съм с всичко казано до тук. Естествено, в един идеален свят на никого няма да се налага да прави аборт. Няма такова нещо като „рутинна медицинска процедура“. Но в случаите, когато обстоятелствата го изискват… за мен това просто не подлежи на дебат.

  Относно сексуалното образование в училището (и в дома), според мен е важно да се разшири малко обхвата на програмата, защото освен, че не се говори достатъчно, се говори по един доста травмиращ начин. Всички лекции, на които съм присъствала са били водени от лекари или учители по биология и единственото, което си спомням е страх и ужас от възможността да забременея, болести, болести, болести. То да му секне желанието на човек.

  Трябва да се говори повече за интимност, сексуалност, сексуални практики… Да не се плашат децата, когато партньорът им поиска нещо и те не знаят как да отговорят, защото не знаят какво е. Не знам дали точно в училище…, но НЯКЪДЕ трябва да се случи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: