Към съдържанието

БХК съди Министерството на отбраната за дискриминация към жени

18.07.2009

Български хелзинкски комитет (БХК) съди военното министерство за дискриминационна наредба, която позволява жените да не бъдат допускани до отдаване на почести в Националната гвардейска част – Наредба № 14 от 18.10.2005 г. за дейностите при изпълнение на кадрова военна служба, за които поради тяхното естество или условията, при които се осъществяват, полът е съществено и определящо професионално изискване по смисъла на чл. 7, ал. 1, т. 2 от Закона за защита от дискриминация.

Делото се завежда пред Върховния административен съд, от името на две студентки. БХК иска Съдът да направи запитване до Съда на европейските общности дали общностното право позволява такова дискриминационно изключване.

Подробности по-късно.

via БХК

22 коментара leave one →
 1. Longanlon permalink
  18.07.2009 10:42

  първосигналната ми реакция е СМЕХ от сърце…

  от една страна – разбира се, че е дискриминационно. полът не би трябвало да има значение за коя да е професия, особено пък тая на гвардейците, която е основно показна (говоря от личен опит, нали).

  точно защото ролята на представителните роти е показна обаче, има и друга страна в уравнението. целта на военните почести е да показват мощта на армията, да вкарат в дипломацията (при официални посещения на държавни глави и т.н.) елемента на силата. Т.е. нещо като напомняне, че държавата ни не е безгръбначна в международните отношения (въпреки, че усилията на българските дипломати в последните 150 години сочат точно обратното…).

  в този смисъл… щях да напиша, че присъствието на жени в гвардията не би било показване на сила, а само политически-коректно и смехотворно, но докато писах горния абзац осъзнах, че всъщност при тия тренировки дето се правят там ще устискат само жени, които няма съществено да се различават от мъжете по физически качества (и външен вид ;) ). тъй че… успех

 2. Anonymous permalink
  18.07.2009 11:07

  Излиза, че жените нямат мощ, сила или гръбнак. Смешно-тъжна потребност да се проектират собствени сенки.

 3. Yana permalink
  18.07.2009 11:21

  Браво на БХК!!!

 4. Samurai Jack permalink
  18.07.2009 14:08

  Лудост ли е това или обикновена глупост? Лонгалоне, ако събираш бригада за строеж ще те питам пак ли ще си на това мнение, че пола няма никакво значение ;-) @Анонимния преди мен: имат бе, как да нямат! И мощ и сила и гръбнак. Сичко си им е на място. Дай да ги пуснем и в първенството по бокс за мъже следвайки тази логика. В този ред на мисли, дали някой няма осъди федерацията по художесена гимнастика че не допускат мъже в тяхната дисциплина … хммм.

 5. Anonymous permalink
  19.07.2009 07:28

  Трябва тия псевдофеминистки да искат жените да имат право да мъчат затворници в Гуантанамо също.

  А разни цигански момичета дето са принудени да проституират, постоянно изнасилвани и изнасилвани от полицията и разни ганстери….

  А бе важно е жените да могат да размахват остарели оръжие пред националния флаг…. ебати феминизма

 6. Yana permalink
  19.07.2009 09:34

  Сред мъчителите в Гуантанамо е имало жени. Сред тези, които са измисляли мъченията, също.

 7. Anonymous permalink
  19.07.2009 09:53

  Интересно ми е какво ще стане когато им дойде на гвардейките месечния цикъл! Как ли ще си сменят превръзките? И ще стоят така няколко часа…!Дали за сметка на мъжете гвардейци ще си почиват (ще излязат отпуск по физиологични нужди) или как? А и стая за жената ще трябва да им направят!
  Предлагам да осъдим България за това че тоалетните се делят на мъжки и женски, че има стая за жената, има места за майки с деца и всико това го няма за мъжете! Има и други превилегии за жените (ако се замислим малко)!Важно е да се шуми и да се съди България и българските институции! Винаги има за какво – стига да искаш да се заяждаш и да станеш известен!

 8. Yana permalink
  19.07.2009 10:07

  Мойто момче, отдавна мина времето, когато превръзките се сменяха през 5 минути. Даже времето на превръзките поотмина. Жените, които си взимат почивки за цикъл, са по-скоро изключение. Повечето от нас не се спират и разлика няма.

  Колкото до местата за майки с деца – те СА дискриминация. Би трябвало да има места за родителите с деца, защото и мъжете би трябвало да са активни в отглеждането на децата. Всъщност това е чудесен пример за дискриминация на мъже.

  И да, важно е да се шуми, важно е да е съди с цел промяна на статуквото.

 9. Anonymous permalink
  19.07.2009 10:15

  Мойто мониче, да те сложат да стоиш без да помръднеш 4 часа на "стойка" да те питам тогаз каква превръзка ще ти помогне! Дали с крилца или без!
  А и зависи какво статукво искате да промените!
  Има толкова други недомислици за промяна! Например помощите за безработни! Дават ги на безработните а те дори не искат да работят! Ако това не е комунизъм…! Вчера слушах кокло безработни имало и колко свободи работни места! Послушайте и вие.
  Такова статукво трябва да се промена, а не статуквото в изчезващата ни вече армия! Докато свърши делото за промяна на статуквото и гвардия вече може да няма!

  Ето такова статук

 10. Yana permalink
  19.07.2009 10:27

  Виждам, че си по-мъдър от мен и много разбираш от превръзки, та посъветвай ме моля те кои са най-добри? За тампоните също ще те помоля да си дадеш информираното мнение. Чакам с нетърпение!

 11. Anonymous permalink
  19.07.2009 10:40

  Може да неразбирам от превръзки (колкото теб)но съм стоял на пост и знам какво е! И вие жените по-добре не се набутвайте на места за коите и хабер си нямате. За такива като теб това може да е шоу и "промяна на статукво", за адвокатката си е реклама и изкарване на пари. А за гвардейците не е нищо по-вече от чест! Ако смяташ че мъжете са ви минали по този начин като не ви дават да стоите там, дълбоко се лъжиш.
  А дали съм по-мъдър от теб или не, това е друг въпрос. Тук можеби по-скоро става дума за житейски опит – жена си имам, деца съм отгледал, преди два дни акуширах на домашния си лщбимец – родиха ми се две маймунки – акто хора са! Женската по нищо не се различава от жените (по характер), само цикъла и е много по-кратък и може да мине без превръзки – като теб.

 12. Anonymous permalink
  19.07.2009 10:40

  А за избора на превръзки – гледай рекламите пои телевизията!

 13. Yana permalink
  19.07.2009 11:51

  Стой на хладно и слагай студени компреси на челото. Айрян със сол също е добре да пиеш. Бързо възстановяване пожелавам.

 14. Anonymous permalink
  19.07.2009 13:25

  Страхливци! Какво толкова ви е страх, че ще ви вземат жените, ако също отдават почести?! Глинени краки само, даже без колоси, това сте всъщност в собствените си очи. Живи сте загинали, ако ви се отнеме възможността да си представяте жените като слаби и неспособни. Това ви е на вас превръзката – не всеки месец, а перманентно. Апропо, си се родил именно заради способността на майка си да има цикъл; жалко и недостойно се опитваш да обезценяваш жените точно заради това. Жалко най-вече за децата ти, от какъвто и пол да са.

 15. Longanlon permalink
  19.07.2009 14:36

  "стойката" на гвардейците не е 4 часа, а 1, след което се сменят.

  общо са 13 в караула, 12 редовни и 1 разводач. по всяко време стоят на пост 4, останалите почиват. на всеки час разводачът води 4 нови за поста и така докато всяка четворка направи по 4 едночасови "стойки".

 16. Anonymous permalink
  19.07.2009 15:15

  А защо хелзинкския комитет не съди България заради безумната дискриминация с възрастта за пенсиониране? Впрочем като се завърна от едно пътуване мисля сериозно да се заема с това. Не може баща ми да го карат да работи години за да получи заслужената си пенсия, отколкото някоя жена!
  Аноним 1
  Политическа коректност или истина? Изберете сами!

 17. Samurai Jack permalink
  19.07.2009 15:35

  Тези от комитета очевидно са банда кърлежи, които паразитират върху либералните представи за политическа коректност. Ако някой си мисли, че правата на този или онзи ги вълнуват е в сериозна заблуда.
  Оставете превръзките, въпроса тук е принципен. Защо тези юнаци не осъдят МОК, за това че не пуска жени да се боксират с мъжете? Или поне за това че не ги допуска да се надбягват с тях.

 18. Anonymous permalink
  19.07.2009 18:14

  Последните двама, БХК не може да съди без ищец. Обърнете се към БХК по тия два казуса и действайте.

 19. no' stop permalink
  19.07.2009 18:33

  Колко много лудост на едно място… Защо жените се пенсионират по-късно? Еми защото живеят по-дълго, ето защо, ако се пенсионираха наравно, ще е дискриминация спрямо мъжа.

  И това за жените които съдят гвардейската част е абсурдно. Аз още от малък исках да стана гвардеец, но не ми достига ръст-1.75 съм. Това означава ли, че трябва да съдя гвардейската част?

  Не се е*авайте с една от българските светини, някой неща се променят-други-не се казва в матрицата и слава богу!

 20. Longanlon permalink
  20.07.2009 03:35

  no' stop, всъщност точно там е проблема, че жените живеят по-дълго, а се пенсионират ПО-РАНО

 21. Anonymous permalink
  26.07.2009 11:54

  жените се пенсионират по-рано защото законодателят отчита "по-голямата им роля в раждането и отглеждането на децата"…

 22. kim glowfish permalink
  27.08.2009 05:54

  Не знам как в този блок е гъчкано с изперкали мъже. Май трябва да се благодаря, че около мен са все нормални. Какви превръзки, какви цикли? Какво ми се фръцкате с това висене по 4 часа? Да не мъкнете камъни? Нещо тежък физически труд…Който между другото жените също са извършвали, да не мислите, че на село на нивата някой им е казвал "чакай, булка да те отменя, че си слаба жена. Освен това гвардейците освен за хубост за нищо друго не служат. Пък бая хубавички жени има.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: