Към съдържанието

Feminist Link-o-Rama

22.04.2009
 • Интересен текст за жените в социалните борби, публикуван за първи път в Le monde diplomatique през 1978 и препечатан тази година в двумесечника Manière de voir. (via Bai Dalai)
 • Уелски магистрат прави изказване, в което отъждествява хомесексуалноста с педофилията. След 12 месеца граждански протести той подава оставка. (via Stalik)
 • Интересен текст за джендър трактовките във филмите на Pixar или по-точно за това как основните им геройчета са момчета, а женските са поддържащи и маргинални. (via Sociological Images)
2 коментара leave one →
 1. Wynche permalink
  24.04.2009 11:35

  Последния линк беше много интересен за мен. Коментарите към статията си заслужават особено много, и най-вече един, който според мен дава отговора: че в анимацията работят предимно момчета… те не могат да създават филми за момичета :)

  Трябва да се отбележи и че споменатите джендър трактовки са същите в традиционните филми, ако не и още по-силно поляризирани, т.е. анимацията не трябва да се разглежда като по-особена в това отношение.

 2. rms1928 permalink
  27.04.2009 18:53

  Един интересен материал: „Същност, проблеми и перспективи на международното женско движение“, макар че предполагам няма да бъде одобрен: http://septemvri23.com/sxstnost_problemi_i_perspektivi_na_mejdunarodnoto_jensko_dvijenie.htm

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: