Към съдържанието

Най-яката миска

16.03.2009

Аргументи срещу конкурсите за красота има много. 1) Тези събития се градят върху идеята, че външния вид на една жена е най-важния й атрибут. 2) Поощряват ‘конкурсна’ красота, което спомага за промотирането на стандарти, на които повечето жени не отговарят и съответно ги кара да да се чувстват неадекватно. 3) Да не говорим, че мудната разходка по бански на сцената прилича на пазар за добитък, в който се гледа кое животно колко месо има на гърба и дали са му здрави зъбите.

Мис България 2009, Антония Петрова, обаче, е най-яката Мис-ка, която България някога е имала. Момичето е красиво, но освен това има достатъчно силно развито чувство на самоуважение.

Антония упорито отказва да се остави в ръцете на Милен Цветков, който пък от своя страна прави всичко възможно да докаже, че участничките в конкурсите за красота са глупачки. Щото няма по-готино изживяване за един водещ, както и за българския зрител, от това да види нещо, което си знае по принцип: красивите жени са мега тъпи.

Това, което особено много ми харесва в клипа е, че Антония до последно не се поддава на снизходителния тон на Милен, а категоричната й позиция дава кураж и на другото момиче да осъзнае, че не е длъжна да търпи натиска на някакъв телевизионен клоун. Милен Цветков пък е толкова разгневен и разочарован, че не успява да постави мис-ката на мястото й, че единственото, което му остава да направи е да я изгони от студиото. О, кошмар!

Мис Антония, моите поздравления!

80 коментара leave one →
 1. размишльотини permalink
  16.03.2009 13:48

  Ако просто не можеше да отговори на въпроса му нямаше да бъде изгонена. Това щеше да влезе напълно в стереотипа.

  Щом отказва обаче да отговаря е изгонена. Извън стереотипа.

  Аргументите на Антония са съвсем намясто. Остава обаче да си помислим всъщност каква е целта на конкурса Мис България.

 2. petya permalink
  16.03.2009 14:06

  Според мен ПР-ите на конкурса не са си свършили работата, защотото явно има разминаване между очакванията на Антония и Милен за начина, по който трябва да се проведе разговора.

  Аргументите на Антония са абсолютно намясто. Съжалявам, че интелектуалните й занимания явно не й носят достатъчно удовлетворение и тя изпитва желание и нужда да участва и в такива конкурси. Много хубави момичета страдат от това, че цял живот ги поощряват и забелязват за това, че са красиви и на тях им липсва интелектуален контакт. В същото време, ествествено, не могат да се разделят със силната позиция, която им дава външния им вид.

 3. plqsko permalink
  16.03.2009 14:48

  Хареса ми как го постави на място :)

  Милен между другото е един от най-добрите бг журналисти, макар и да е леко смахнат. Но в тази случка здраво се изложи.
  Нещо подобно, което ме дразни е когато репортерите започнат да питат хората по улиците въпроси от типа кой е написал „Под игото“ например, само за да покажат колко много „глупаци“ има. И после всички комплексари, които го гледат изпитват едно вътрешно задоволство и си казват „Виж го колко е тъп тоя“. А и на запад вече много повече се говори за EQ, отколкото за IQ

  Браво на Антония

 4. Ena permalink
  16.03.2009 14:58

  Възхитена съм и от двете момичета. Най-вече от това, че не се оставиха да бъдат разделени и поставени една срещу друга в спора. Участието им в конкурса може да е било мотивирано от суета, желание за признание и какво ли още не, но участието им при М. Цветков преобръща конвенцята участничките на конкурса да се показват и да отговарят мирно и скромно на зададени въпроси. Тези момичета искат те да задават въпросите и да участват в определянето на правилата. Страхотно!

 5. Милен permalink
  16.03.2009 15:15

  Вие сериозно ли? Виждал съм отвътре как се организират и печелят тея конкурси. И тази година, както и всяка друга преди месец се знаеше кой ще спечели…

 6. Viktoria permalink
  16.03.2009 15:22

  Това Милене, не говори зле за момичетата а за организаторите…Евала на девойката, умна, красива, самоуверена…Много се изкефих да видя как водещия позеленяваше :)

 7. eneya permalink
  16.03.2009 15:33

  Признавам си, изненадана съм. Бях мярнала някъде някой да обяснява, че била грозна и с целулит, но ти си първият човек, който споменава, че му е направила впечатление с интелектуални качества. На никой друг сякаш не му е направило вепчатление.
  Хм.

 8. Longanlon permalink
  16.03.2009 15:41

  тоз маймуняк още повече ми опротивя (което беше трудно постижимо) след като гледах клипа. видя, че тя не е толкова тъпа, колкото му се иска и че няма да му се получи каквото си е намислил и почна да се държи като абсолютен гамен.

  то друго какво да очакваш от цветков де…

 9. petya permalink
  16.03.2009 15:49

  eneya:
  Антония Петрова… българска икона на феминизма. ;)

  Longanlon:
  Много хора твърдят, че Милен Цветков е умен журналист. От бившите ми колеги в Нетейдж знам, че го познават още от зората на диското, когато се опитвал да интегрира уеб технологиите в предаванията си… преди въобще някой да знае какво е това чат и т.н. Часът на Милен Цветков пък имитира печаливши програмни модели, а ла Jerry Springer, които имат огромни аудитории.

  Така че не мисля, че случаят е „мани го тоя тъпак“…. По-скоро показва колко е лесно да се опитаме да печелим, позовавайки се на вековни стереотипи. И колко сладко се получава, когато не ни излязат сметките баш както трябва.

  хихихи

 10. Anonymous permalink
  16.03.2009 16:00

  Никога не ми е харесвал този човечец и момичето го постави на място :) Много добре. А той дори не можа да се овладее :)

  ме

 11. Niki permalink
  16.03.2009 16:51

  Малко ми е чудно защо хората като гледат филм обикновено не асоциират актьора с героя, но като гледат телевизионно предаване го правят 100%…

  Милен Цветков 100% играе своята роля, предполагам същото и за антония, без да съм сигурен… не казвам, че разговора е по сценарий (може би), а че всеки си играе ролята, а не разкрива душата си пред публиката ;)

  В тази игра изглежда победител е момичето, но единственото, което това показва, е че милен цветков просто я е подценил…

  защото е пределно ясно че неговата намекната позиция (миските са тъпи), може да бъде оборена в определени случаи, но той вероятно разчита на статистическата вероятност в 90% от случаите да си докаже позицията, чрез избрания метод…

  иначе няма как да не се съглася с момичето, че въпроси тип стани богат не могат да измерят интелигентността на един човек в началото на 21 век.

 12. десислава permalink
  16.03.2009 16:54

  адски лошо, че милен цветков не разбра за какво му говори момичето. реагира адски неадекватно, което е тъжно, той е добър журналист.

 13. Сел Яков permalink
  16.03.2009 17:00

  Обикновено житейско наблюдение си е, че жените наистина са тъпи. А ако ти и някои други жени не сте тъпи, то е, защото имате повечко от мъжките хормони.

 14. станимир permalink
  16.03.2009 17:09

  милен цветков е добър журналист… скузи – милен цветков – журналист? аз мисъл, че е недодялан рапър?!? ахахахахах, от лошо по-лошо има, знаех си аз, винаги може още :)

 15. С. permalink
  16.03.2009 17:21

  За първи път виждам Милен Цветков да се държи толкова просташки и елементарно. Бих казала дори грубиянски. Ясно е каква е целта – да зарадваме всички комплексари в България като им покажем, че красавиците са тъпи. Досега съм го виждала да защитава доста либерални позиции в различни предавания, но явно борбата за рейтинг е безмилостно жестока. Падна ми в очите.

 16. Anonymous permalink
  16.03.2009 17:25

  Обикновено житейско наблюдение е, че има хора, на които наистина не си струва дори да обръщаш внимание. Пък си и мислят, че са хормонални експерти.

 17. С. permalink
  16.03.2009 17:28

  Да добавя – тук за първи път виждам и си създавам лично впечатление за това как е протекло предаването. По-рано днес бях чела коментари на жени в други форуми, които за съжаление бяха изтълкували сцената с Цветков като доказателство за това, че новата Мис България не знае от кога датира членството ни в ЕС. Съответно злорадстваха, че да, ето, тя е тъпа. Не знам дали да разбирам като сексизъм тази реакция. За мен е по-скоро проява на комплекси.

 18. Yoana permalink
  16.03.2009 17:30

  Сел Яков каза: „Обикновено житейско наблюдение си е, че жените наистина са тъпи.“

  Чие наблюдение?

  Да можеш да го докажеш това с хормоните, или поне някакви факти да изложиш…? Що ли питам…

  Интересно, като сме тъпи, защо в равни условия на еднакво за всички образование се справяме поне толкова добре, колкото и мъжете? Защо в университетите трябва да ви се пазят места, понеже не можете да стигнете летвата, поставена от баловете на жените? Риторични въпроси са това, но ми е инетерсно някой с твоите схващания какви извинения си е подготвил, за да заобиколи тези неприятно противоречащи си с „обикновените му житейски наблюдения“ факти.

 19. vladek permalink
  16.03.2009 18:03

  Прекрасна млада и начетена дама! Толкова помия и пошлост се изля около нейния избор – че била стара (ха, на 24 вече стара!!!), руса (българската красота не можело да е руса), че била връзкарка и пр.
  Конкурсите за красота винаги са ми се стрували панаир на глупостта, елементарността и сексизмa, но сега даже съжалявам, че не го гледах. Антония определено има феминистки уклон и това я прави още по-привлекателна. Дано наистина успее в каузата, която и аз като вегетарианец силно поддържам!

 20. Anonymous permalink
  16.03.2009 18:13

  Защо се обиждаме толкова много на произволни анонимни глупаци?
  Защо толкова ни интересува харесваме ли се на куцо и сакато online и offline или не?
  Риторични въпроси са това, да, но ми интересно ти как си отговаряш, Yoana.

 21. Biliana permalink
  16.03.2009 19:13

  Петя, с цялата ми симпатия към теб и към блога ти, новата /предизвестената/ Мис България 2009 демонстрира с нежен глас селско пренебрежение и липса на класа. Един наистина интелигентен човек не започва да изтъква колко изпити бил взел, и колко висши имал, а влиза в хармония с хората и с обстановката, от и в които е бил поканен да участва, и се съобразява с правилата за присъствието си, вместо да се опитва да налага свои такива.
  Браво на Милен Цветков, че не позволи на една „метла да е, руса да е“ да му чупи стойки.
  И моля, феминистките, да поглеждате обективно на фактите. Защото би ми било много любопитно, ако „Тони“ участваше в предаване на Хауърд Стърн, и си позволеше подобни коментари, при все, че е никоя и все още – ничия, какво би последвало от негова страна, като реакция. Която, несъмнено, би била окачествена като антифеминистка. No doubt about it.

 22. Anonymous permalink
  16.03.2009 20:17

  Ех, Биляна, и тука ли се появи. Не че нещо де, то не е хубаво да има цензура. Миленчо ако беше толкоз печен и готин, щеше да я овладее ситуацията. Най-лесно е да кажеш на някой – вън, напусни. „Аз не искам да си играя с тебе.“ Да очакваш, че нещата ще се развиват както ти си ги намислил и нищо необичайно не може да се случи – много глупаво. Така че в случая не миската, ами Миленчо реагира неадекватно. А пък ако всеки път всички интелигентни уж хора се съобразяваха с обстановката около себе си, какъв прогрес е възможно въобще да има при такива обстоятелства?!

 23. десислава permalink
  16.03.2009 20:26

  цветков не се държеше с мис-ката като с интелигентен човек и си мисля, че нямаше да стане дума за изпите и следването й ако той не беше започнал с малоумните си въпроси. според мен темата, която тя повдигна за горите и околната среда като цел на тазгодишния конкурс беше много по-адекватна като тема на разговор. какво въобще означава правила за присъствие когато вместо да се държат с теб като с голям човек те третират като глупава кукла?

 24. Yana permalink
  16.03.2009 20:39

  Евала на жени, които отказват да се прекланят насилствено пред разни икони на това и онова – на журналистиката, на лайфстайл блогинга, на каквото и да е – ако ще и да ги вземат за невъзпитани.

  Биляна, възпитан не е = комформист. Не се била съобразила с някакъв, който се опитва да я изкара глупачка, за да забавлява зрителите си. Въх, какъв ужас.

 25. Martin permalink
  16.03.2009 21:02

  Петя, това май че е вторият път, когато съм напълно сългласен с теб. 2 out of 103 ain’t bad :)

  Прелюдът към „въпросите“ беше: „всички знаят, че сте кухи и сега ще го докажем като ви питаме откровени обидни въпроси“. Жената беше в пълното си право да се засегне и да каже това което каза. Браво!

  М/у другото тука ми се стори много по-симпатична, отколкото в снимките от самия конкурс в нетинфо, нартуфена и all glamorous.

 26. Anonymous permalink
  17.03.2009 02:29

  Леле, този Милен е много тъп гадняр. Как може да се държи така с други хора. Евала на мацката, под такъв натиск запази самообладание. Аз сиурно бих изгубил контрол. Жалко само, че тя не видя накъде отиват нещата. Още по-добре щеше да е ако тя беше напуснала сама и другата мацка я беше подкрепила. Тогава оня п..тьо щеше да остане сам, като петел.

 27. Рос permalink
  17.03.2009 03:06

  И моето мнение за него като журналист не е в нюансите на розовото, но как да не се запъва като магаре на мост, като на въпрос кога настъпва пролетта получава отговор – на 20 април. Ако търсиш евтина сензация-с това тя ти се навира под носа. И човечецът се пробва. Но определено само щеше да спечели, ако сценаристите му бяха измислили нещо по-оригинално от елементарни и смешни въпроси. Иначе ми пасва идеално на картинката-Малко позеленяло от яд човече.

 28. mr. ice permalink
  17.03.2009 04:20

  Това че Милен падна толкова ниско неочаквано финтиран от миската и се държа неадекватно не изстрелва нея автоматично на другия полюс. Първо, не мога да преценя дали интелектът или хубостта и преобладават, нямам представа и какво се търси при избора на мис България, всеки път се изненадвам от резултата. Има много красиви жени в страната, интелигентни също, но от миските често потръпвам. Второ, след като ни натвърди неколкократно че е взела стотици изпити, направо ме застреля с каузата си – дивите животни! Може би има предвид мутрите, звучи логично, рано или късно ще имат нужда от защита (когато най-сетне разрешат огнестрелните оръжия за едър дивеч за всеки редови гражданин). Но не разбирам, как след като е толкова умна не избра да се бори за правата на жените например или поне на някаква група хора. Или може би на природата като цяло, всички знаем че в Рила се прокарват магистрали сега. Има два варианта – или изобщо не разбира какво говори а бълва заучените десет клишета създаващи образа на умната и силна миска или изборът на каузата изобщо не е неин – което също показва колко е умна след като е последвала идеята на дебелите чичковци организирали конкурса и украсили го с кауза, която е максимално политически-коректна и минимално смущава интересите на родния елит, че даже и народните такива – сексизма, хомофобията, етц… Даже биха могли съвсем да конкретизират каузата като защита на дивите прелетни египетски гъски.

 29. voxy permalink
  17.03.2009 04:41

  Нищо не й пречеше да отговори на Милен, защото въпроса си остава – знаеше ли отговора или не, обикновено хора които не знаят започват да разтягат едни локуми и не дават отговора уж заради якото заинатяване, в което са влезли…

  Също в моите виждания една мис освен красива и с достатъчно интелект, трябва да е позитивна, приятна за разговор, чаровна, симпатична, а мис BG 2009 е много далече.

  Не смятам, че Милен е искал да доказва нещо за русите блондинки, защото в сутрешния блок е говорил по въпроса и то точно за този етикет, който се лепи на красивите и руси момичета и беше ПРОТИВ и едва ли е било заради присъствието на Лора Крумова… по-скоро мацката трябваше да му отговори на въпросите, само така може да се борят предразсъдъци – трябват им доказателства на някои хора, иначе останалото са локуми които не вършат работа, а самият Милен съм сигурен е знаел, че ще получи правилен отговор точно от това момиче

 30. Марин permalink
  17.03.2009 04:47

  Браво на момичето, дано има успех в живота! Държа се съвсем адекватно като изградена личност.

  mt. ice, каузата за защита на дивите животни е на конкурса Мис България, не е лично нейна. Според мен е съвсем добра кауза.

 31. tanisto permalink
  17.03.2009 04:51

  Ще ше да бъде права, ако бе скорострелно отговорила на въпроса му – През коя година се пресъдиняваме към ЕС? И след това да се аргументира с вишото си образование и всичките други неща, в които определено бе права. Трябваше само да отговори и нищо повече. Тогава съм сто процента сигурна, че Милен нямаше да я изгони от предаването, в което всъщност когато си гост би трявбало да се съобразиш с правилата, които създава водещия :)))

 32. hazel permalink
  17.03.2009 05:27

  А можеше да го затапи с усмивка и демонстрация на допълнителна начетеност – да каже примерно колко дела е изгубила България в Страсбург откакто е членка на ЕС. Нали с международно право ще се занимава?

  Без да ми е симпатичен подходът на водещия, мисля, че тя говореше клишета за каузата на конкурса. Вече световния мир не е на мода:)

  Форматът „Мис Свят“ дава възможност на кандидатките освен красота да покажат и допълнителни страни от личността си – музика, спорт, ангажираност с кауза. Ако талантът на конкретната миска беше пеене и той я помолеше да изпее някой хит, а тя отговореше нещо в стил „аз се занимавам само с опера“, нямаше ли да възникнат известни съмнения?

  И малко офф – тя протестираше, че това не е формата „Стани богат“. Наскоро из нета вървеше едно клипче с друга студентка по право…

 33. Minerva permalink
  17.03.2009 05:46

  Интересна статия в "Сега"
  http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=3481&sectionid=28&id=0001301

  Някои миски все пак отговарят на въпросите:)
  http://vbox7.com/play:b578e188
  Като цяло отношението на Цветков е снизходително и обидно и определено цели да затвърди мнението, че хубавите жени са глупави, хехе:)

 34. Biliana permalink
  17.03.2009 06:57

  Анонимен, който и да си, какъв ти е проблемът с мене? Кажи кой си, за да си го изясним? Или намираш, че е много почтено ТВОЕТО поведение?
  Anyway, имаш право за едно – че Милен“чо“ можеше да овладее ситуацията, вместо да й посочи вратата. За това, получава черна точка.

 35. gimli permalink
  17.03.2009 07:07

  tanisto, според мен точно там е работата, че въпросът нямаше да е само един. Ако отговори на първия и след като и зададат втори, откаже да отговаря, обяснявайки, че това я обижда, тогава щеше да изглежда точно все едно не знае отговора на втория въпрос. Или отговаряш на всички или отказваш изобщо да отговаряш на който и да било.

 36. Biliana permalink
  17.03.2009 07:07

  Опитайте се да погледнете ситуацията от друг ъгъл: на всички вече е писнало да виждат нагласени конкурси за красота и обикновено да, тъпи миски. И да, прави сте за едно: саркастичният начин, по който задава въпросите… и на мен не ми допадна. Но опитвайки се да „разчупи правилото“ за тъпите красавици, водещият задава въпроси. По какъв начин… ами явно и неговата провокация не срещна достойна съпротива. И в двата случая, актьорите не са на ниво. Да оставим това. Миската можеше просто да отговори на въпроса – ако се сетеше за отговора, защото вероятно го знаеше – и да си излезе от студиото. Мисля, че Милен целеше да покаже на хората, избрали Антония, че са избрали нещо /или някого?/, което има и мозък.
  Иска ми се позицията ми да е неутрална, защото нито един от двамата не заслужава искрените ми поздравления, но мааааалко по-симпатичен в ситуацията е Милен“чо“.

 37. mr. ice permalink
  17.03.2009 08:03

  Марин, каузата е абсурдна. Всяка миска би била доста по-полезна в борбата със стереотипите у нас, особено ако разбира какво говори. Хубавите личица с ефирно време имат дарбата да докосват и най-закоравелите съзнания. Да, всеки е въоръжен със стереотипи, но малцина имат пушки, а тия които ги използват едва ли ще се разчувстват от лицемерни призиви. Горската мафия с протекция отвисоко унищожи хектари вековни гори тия седнали да парадират за животните…

 38. Viktoria permalink
  17.03.2009 08:10

  Дивите животни живеят в горите…двете неща са тясно свързани, и пътя да се спасят животните е в запазването на териториите които те обитават-горите…предполагам

 39. wakeop permalink
  17.03.2009 08:35

  Честно казано, изгледах 2 пъти видеото… ще го изгледам и 3 пъти, обаче…

  1. Не виждам нищо възмутително в поведението на Милен Цветков конкретно. Той по принцип често се държи като простак (отива му, даже е забавно понякога), но в случая беше учудващо учтив.

  2. Не виждам никаква разлика в начина на представяне на девойките (ученичка на 17 и завършваща право на 24 с претенции за дипломи и образование) – еднакво наивно и претенциозно беше.

  Целият формат „Мис едикакво си“ си е една фабрика за месо, без значение изсмуканите от пръстите каузи, зад които се прикрива, за да е приемливо. Щом участваш в такъв конкурс доброволно, значи и доброволно приемаш да те смятат за куха лейка. Да си манекенка е професия, да си порно звезда също е професия… уважавам момичетата, които са приели този начин да платят за образованието си и не бих се усъмнила в професионализма им в следващото им поприще. А „Мис България“ какво дава на един бъдещ адвокат?

  Колкото до въпросите – не виждам нищо лошо в това да не знаеш отговорите на всички въпроси, които ти задават или които някой някога ще ти зададе. Човешката памет и човешките способности да заучава готови отговори отдавна не са мерило за интелект, иначе машините да са ни изтребили до сега :))
  Интелигентният човек е този, който може да си признае спокойно и с усмивка, че не знае всичко, че наизустяването на готови отговори не е цел в живота му.

  И Милен, и Антония ме подразниха еднакво. Единият се изложи като водещ (не можа да излезе от сценария и да си докаже тезата за тъпите миски по по-хитър начин), а другата се изложи като адвокат – опита се да спечели делото „по липса на доказателства“. Така де, ако няма доказателства, че е тъпа, значи е умна. А имаше такова поле да се развихри в ефир, че няма накъде…
  Явно споровете са били още зад кулисите преди предаването, за да се държат толкова хладно учтиво един към друг.

  Единствено момиченцето стоеше добре в цялата ситуация – наивно, младо и красиво, но с шанс да порастне… ако спре да следва сляпо русите какички (и спонсорите на конкурса) и започне да мисли със собствената си глава.

 40. Yoana permalink
  17.03.2009 12:33

  Аннимен каза: „Защо се обиждаме толкова много на произволни анонимни глупаци?
  Защо толкова ни интересува харесваме ли се на куцо и сакато online и offline или не?“

  Нито съм се обидила, нито ме интересува харесвам ли се на човека, към когото беше адресиран постът ми. Поисках единствено аргументация за изразената позиция („жените са тъпи“), нищо друго. Къде видя изразена обида и стремеж да се харесам?…

 41. Anonymous permalink
  17.03.2009 13:14

  Не бе, Биляна, не ми е лична атаката. Не те познавам лично. Просто виждам мненията ти и тук, и на други места, и са съвсем различни от моите. Както казах, обаче, всеки е свободен да казва какво мисли. И да, Миленчо си е Милен“чо“ – трябваше досега отдавна да е свикнал да овладява неочаквани ситуации. Дали конкурсът е нагласен или не – няма толкова голямо значение в случая. Дали Антония е можела да реагира по друг начин – също. Въпросът е, че става нещо и водещият реагира като в детската градина. Ясно е, че предаването е кофти, аз никак не се кефя на подобни формати и водещи. Но въпреки това, ако претендираш, че си профи, трябва да го доказваш с поведение.

 42. Morwen permalink
  17.03.2009 17:10

  От една страна Милен Цветков яко изгадня и тя наистина го затапи.
  От друга страна, тя НЕ показа интелект с това, само инат. Аз наистина останах с впечатление, че само си размахва дипломата защитно, тъй като не е сигурна за отговора.
  От трета, съжалявам, все пак това И конкурс за красота. А това момиче изглеждаше на 35 и като визия явно подражаваше на Памела Андерсънв някой по-пропаднал период. Не знам как да го кажа по-меко. Не е първата правистка мис България, нито е първата, която се е противопоставяла на мита за тъпите красавици. Лошото е, че с това нито се показа като умна, нито като красавица.

 43. Лина permalink
  18.03.2009 03:37

  Не разбрах защо трябва да сме срещу конкурсите за красота по принцип? Съгласна съм, че качеството им в момента е доста под санитарния минимум, но „многото“ аргументи срещу тях ми се струват изсмукани от пръстите.

  Нека тогава да сме срещу контролните в училище и изпитите в университетите, защото се градят върху идеята, че интелекта е най-важния ни атрибут. На всичкото отгоре поощряват „конкурсните“ знания. което промотира стандарти, които карат доста хора да се чувстват неадекватно. Да не говорим, че може да сме най-прекрасните хора, но преди да ни дадат дипломата, ще ни огледат точно като добитък за продан – в съвсем интелектуален смисъл, разбира се.

 44. Лина permalink
  18.03.2009 03:39

  Следварително се извинявам за пропуснатите пълни членове – преди сутрешното си кафе съм. :)

 45. Rado permalink
  18.03.2009 04:00

  Аз бих отговорил на въпроса, но нито съм победител в конкурс за красавци, нито имам 2 престижни висши образования. Пък и обичам да си общувам с хората. ;)

  Вероятно правенето на фасони е част от цялата игра и не ме бърка.

 46. Yoana permalink
  18.03.2009 04:18

  Morwen каза: „От друга страна, тя НЕ показа интелект с това, само инат.“

  Според мен целта й не беше да покаже интелект – както тя сама каза – а да протестира срещу унизителното отношение към нея и другото момиче като усреднени представители на вида „красиви жени“, сред чиито характеристики е и „тъпи“. С отказа си да сътрудничи в тази сценка тя отказа да използват личността й по този начин, което според мен наистина е впечатляващо.

 47. размишльотини permalink
  18.03.2009 07:49

  Ако някой ви рече, че ще проверява експериментално колко сте интелигентни с въпроси и ви пита „Колко е 2+2?“ бихте ли участвали в играта културно и наистина покажете интелект като просто отговорите на въпроса?

 48. Biliana permalink
  18.03.2009 08:01

  размишльотини, отговор на какъвто и да било въпрос, дори на най-сложния, не може да даде представа за това дали един човек е наистина интелигентен. Реакциите или действията му – най-вече спрямо околните – го определят като такъв, а не някакви познания. Както се казва, интелигентност в действие, а не на теория.
  За справка: Daniel Goleman.

 49. размишльотини permalink
  18.03.2009 08:14

  Разбира се, че такова препитване на въпросчета не може да даде представа дали е интелигентен човек. Въпросът става от информативен перформативен. Тоест, не търси да получи информация, а да покаже нещо. А когато става въпрос за елементарни въпросчета, нещото е точно отношението, за което Антония протестира. В такъв случай реакцията и действията й спрямо околните – в случая Милен Цветков – са напълно адекватни.

 50. Ena permalink
  18.03.2009 08:45

  Биляна, съгласна съм. Обаче М. Цветков не показа никакъв интелект в случая, нито IQ, нито EQ (по Голдман). Виждала съм и по-силна журналистика от Цветков(конкретно в „Добър ден, България,“ което вече не се излъчва. Мисля, че в интервюто с двете момичета, Цветков се препъна в стереотипите за празноглавите красавици. Аз на него място, щях да поканя момичетата да говорят за каузата на конкурса, после за своите политически и професионални интереси и така интелигентността им или липсата на такава щеше да се прояви. Форматът, който Цветков си беше избрал, е крайно неудачен.

 51. Biliana permalink
  18.03.2009 08:51

  Ena, за Цветков написах по-горе.
  Поздрави. :-)

 52. Tigermaster permalink
  18.03.2009 09:03

  Честно да си призная, не бих посетил този блог, ако не беше линкът в един форум. Някакси феминистичните възгледи ме отблъскват. Тук попаднах малко след като видях снимката на един крокодил по бански. Крокодилът се оказа 24-годишната победителка в конкурса „Мис България“. Естествено, изнедоволствах. Как няма да го направя? Излезте на улицата и за по-малко от десет минути ще видите поне десет по-красиви момичета. Да не говорим, че тази изглежда на възрастта на Силвия Кацарова. Да не говорим и че в това видео се показа като тъпа и ограничена пача. Сериозно говоря. Единственото, което показа, е, че не е способна да отговори на елементарния въпрос на Цветков. Само и единствено това. Къде й е интелектът? Къде са й знанията? Какво си размахва дипломите? Трябваше просто да отговори на въпроса и тогава да прави опити да затапва когото и да било. Вместо да недоволства, да беше показала, че заслужава по-сериозни въпроси. Не да се запъва като магаре на мост.

 53. Yoana permalink
  18.03.2009 09:11

  Но ти няма как да знаеш дали е способна да отговори на въпроса, защото тя не показа, че не е способна, а че ОТКАЗВА да отговори, и дори обясни защо. Ясно беше, че за нея тези въпроси и зявената им цел са обидни, и има пълно право да откаже да отговаря поради тези съображения, още повече, че ги предостави, а не го направи просто от инат.

 54. Yoana permalink
  18.03.2009 09:12

  Бих искала да те попитам също кои феминистични възгледи те отблъскват? Равнопоставеността ли ти е противна? Или може би имаш предвид методи, а не възгледи?

 55. Tigermaster permalink
  18.03.2009 13:00

  Ясно беше, че Милен Цветков е изключителен простак и ще се държи като такъв. Това е ясно от години. Ако тази е искала друго отношение, да беше отишла в друго предаване. Да не говорим, че тя ОЧЕВИДНО избягва елементарния въпрос. Просто е очевидно. Нямам никакво желание да обяснявам защо. Нямам и време, защото започва „Мюзик Айдъл“ и искам да го гледам.

  На въпросите ти относно възгледите ще отговоря по-късно.

 56. Anonymous permalink
  19.03.2009 23:39

  супер ми харесва това което е написала Петя за предаването! виждам и тук някои коментиращи (предполагам мъже) обсъждат външния вид на миската и са се произнесли отрицателно за възрастта на която изглежда да е – била изглеждала поне на 35. Антония Петрова изглежда на толкова на колкото е – в средата на двайсетте и в предаването на Милен Цветков изглежда като всяка приятна дама на тази възраст. Това че изглежда по-възрастна на самия конкурс е въпрос на стайлинг на целия конкурс, както на всеки подобен конкурс (префърцунен, барбистичен и пластмасов по мое мнение)и на сцената всички момичета изглеждаха по-възрастни отколкото са, под тонове грим и в блещук блещук тоалети. Другото момиче в предаването на Милен Цветков изглеждаше по-младо и крехко – ами то е на 17 г. как иначе да изглежда! Съдейки по вашите изказвания всеки конкурс за красота трябва да приема за участие само млади (ама много млади) момичета, които да изглеждат не само като госпожици, а като девствени госпожици. Явно младото не е достатъчно младо, ако е малко по-ориентирано и зряло (средата на 20-те все пак) защото тогава не създава тази специфична детска непорочна, свенлива, крехка аура, които се смятат за висша форма на женска красота в патриахалния естетически код. И обратното за мъжка красота – мъжете остаряват красиво, жените не. Истината е че жените остаряват красиво, защото полагат елементарни старания за хидратирана кожа, коса и тяло, докато повечето мъже си мислят че остаряват красиво и на трийсет и пет изглеждат като прехранен самодоволен котарак, който си мисли че гледа наоколо с погледа на Джордж Клуни.

  Много е лесно да се коментира женското тяло и възраст като се използват стереотипи за силикон (както в други коментари в блогосферата) и възраст. Моето мнение е, че е честно да има подобни конкурси само ако има такива конкурси и за млади господа. И аз искам да обсъждам стегнати мъжки гърди, коремни плочки, дупета, изрусена/неизрусена коса. И аз искам да кажа в какви дрехи млади мъже ми се струват най-секси – в черни или индигови прилепнали туники, нещо като
  дълги поли и рокли (ха!), но скроени за мъжкото тяло. Изненада скъпи господа? – сигурна съм че и други дами имат по-различно виждане за секси/красиви мъжки дрехи, визия, възраст, ама няма как да го знаем, защото за такива неща не се говори много понеже даже на метросексуалните мъже в БГ се гледа като на хомосексуални. Срамота!

  albino

 57. lazy permalink
  20.03.2009 03:06

  Това ли е най-яката, която има? Ако се съди само от този клип – не мога да кажа, че е нещо особено, като определено доста ѝ куца изряването за човек с „почти“ две висши и то хуманитарни, та даже и право. Брр. Можеше и водещия да се държи по на ниво, но даже иронично и малко просташки, построяваше смислени изречения.

  1. Като е приела да участва, трябва да се съобрази с формата на предаването – това, че е хубава или не, жена или не, миска или не и тн не и дава правото да „прави каквото и щукне“. Ако беше не толкова „красив“, леко застаряващ представител на другия пол, пак ли щеше да е приет като супер якия феминист? Мисля, че не.

  2. Можеше и доста по елегантно да представи каузата и личната си позиция. Предостави ѝ се възмовност (извоюва си трибуна) да го направи, но беше или неочаквано и се стъписа какво да каже, или заучените фрази ѝ се изплъзнаха на момента, или и три висши няма да ѝ помогнат с изразните средства. Което и да е, ако беше отишла с нагласата да представя нещо, ми се струва, че щеше поне малко по убедително да прозвучи.

  3. Това колко висши някой е изкласил, не го прави нито повече, нито по малко човек. Изпити се взимат. Не ми се случва сефте някой да размята дипломи, сертификати и тн и винаги е било като нещо не знае или като нещо не му изнася. „Аз съм над тези неща, вижте ме колко съм начетена. ТРЯБВА мене да ме слушате“. Браво. И аз ти повярваш. Хи-хи

  4. Каквото и да е – вдигна се прекалено много шум, което май май беше и целта. За което ѝ свалям шапка. Така че, дали е яка или не – стана мис-ка. Да ѝ е честито!

  Сега ако може и след около 6-7 месеца да се проследи какво е направила, ще е много по интересно и полезно.

 58. Tigermaster permalink
  20.03.2009 08:24

  Уважаема(?) анонимна, Morwen, доколкото ми е известно, не е мъж, а точно тя заяви, че миската изглежда поне на 35. Не мога да съм по-съгласен с нея. Аз съм на 22, но ако застана до нея, ще изглежда все едно може да ми е леля. Джулия Робъртс, примерно, е с почти двайсет години по-възрастна от нея, а изглежда в пъти по-добре. И не само тя. Вероятно го знаеш по-добре от мен.

  Прочее, войнстващият феминизъм, който демонстрираш, изобщо не ми допада. Биеш на фанатизъм. Сериозно приказвам. Някак… Ще се опитам да отговоря на въпроса на Yoana. Нямам нищо против равнопоставеността, само дето понякога си мисля, че е невъзможна поради чисто биологични причини. Равнопоставеността на половете имам предвид. Ясно защо, надявам се да не искаш обяснения и за това. А и отдавна не сме в деветнайсети век. Остава, обаче, равнопоставеността на личностите. А това вече е твърде сложно. Ето нещо интересно, на което попаднах преди твърде много време:
  http://forum.arenabg.com/index.php?showtopic=38897&hl=%E4%E5%F2%E5%E3%EB%E5%E4%E0%F7
  Мисля, че дава достатъчно добър отговор.

 59. Anonymous permalink
  20.03.2009 09:05

  @tigermaster, май бъркаш равноправие с еднаквост.

 60. Tigermaster permalink
  20.03.2009 09:20

  Нищо не бъркам, написал съм „равнопоставеност“, най-малкото. Може би влагаме в тази дума различно значение, де…

 61. Anonymous permalink
  20.03.2009 10:33

  Човек, който така настървено ми бута в лицето „свойте дипломи“ има някакъв сериозен проблем и той се състои в „над 100 изпита“, на които се е явил. Човекът е коплексар. Толкова за пернишката голфаджийка.

 62. Anonymous permalink
  20.03.2009 11:50

  Глуповат, но за сметка на това нагъл пернишки травестит !

 63. Ena permalink
  20.03.2009 14:06

  До анонимните:
  Миската не е твърдяла, че не е комплексарка или че е венец на морала. Каза, че не смята, че въпроси от типа „Стани богат“ могат да дадат ясна престава за интелекта на един човек. И в това отношение е напълно права.

 64. Anonymous permalink
  20.03.2009 16:37

  Аз в същност не разбрах какво и е якото на тази миска. От предоставеня клип видях само, че Милен Цветков не е излязъл от амплоато си на войнстващ простак, но пък и не среща някакво аргументирано противодействие. След като се е съгласила да участва в неговото предаване може би трябва да е подготвена и за простотиите на водещия. А като човек не отговори на такъв въпрос с аргумент, че няма за къде да се доказва, защото има много дипломи, той просто не излиза от създалата се ситуация. Реакцията и не е на обигран висшист, а на ученичка със засегнато самолюбие. В България всеки може да извади поне две дипломи за висше образование и в повечето случаи те не са никакво доказателство за интелектуалния багаж на притежателя им. А за съжаление това, което чувам не доказва с нищо интелигентността и нито пък има отношение по някакъв начин към образованието и по право.

 65. Anonymous permalink
  21.03.2009 04:32

  Няма що – много яка миска:
  http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2009/03/20/693049_mis_bulgariia_2009_imam_silikon_spia_s_bogati_muje/

  И после ходете обяснявайте, че мъжете са виновни за такива, търсещи някой да се грижи добре за тях. Защо не вземете да й спретнете едно обучение на тази миска за равноправието и че не трябва да чака някой да се гриви за нея.

 66. Yoana permalink
  22.03.2009 10:18

  Tigermaster каза: „Нищо не бъркам, написал съм „равнопоставеност“, най-малкото. Може би влагаме в тази дума различно значение, де…“

  Дай някоя биологическа причина,която пречи мъжете и жените да получават еднакво заплащане за еди и същ труд, да имат едни и същи права и въможности пред закона и в обществото и да бъдат оценявани според действията си, без да се гледа оползотворяемостта им за инвариантния пол (вашия).

 67. Yoana permalink
  22.03.2009 10:23

  По моите наблюдения така наречените биологични различия се използват като извинения за продължаващата дискриминация, където я има, на жените, а не са реалната причина за нея. Тоест хората си дискриминират, защото така им изнася или защото е по-лесно да правиш каквото винаги се е правило, а като ги питат защо според тях е така, изкарват митичните биологически различия, които явно просто налагат женския труд да струва по-малко, независимо дали е вкъщи или в службата, и прави откритата сексуалност у жените неприемлива, а у мъжете похвална.

  Според мен лично човек, който използва биологичните различия като аргумент срещу равноправието, не се е интересувал много, и като трябва да се замисли защо единият пол все още е в неизгодна позиция, се обръща веднага към Майката природа – където изглежда са всички отговори, независимо, че ние се раждаме, растем и се оформяме в културна среда, а не в гората.

 68. Anonymous permalink
  22.03.2009 14:54

  Йоана, много си права за това, че обикновено хора, които не са добре запознати с биологията, обичат да я използват като коз. Да не говорим, че дори хора на науката си признават, че са се подхлъзвали по общоприети заблуди. А е достатъчно дори и да не си специалист, да почетеш малко и да се поинтересуваш.
  Ето едно малко примерче:
  http://www.thefword.org.uk/blog/2009/02/how_we_talk_abo

  Интересна информация има и в коментарите към самата статия.

 69. Tigermaster permalink
  25.03.2009 04:36

  Уффф, може ли да ви помоля вместо да беснеете срещу мен, да ми прочетете коментарите докрай. Там имаше един линк към един форум:

  http://forum.arenabg.com/index.php?showtopic=38897&hl=%E4%E5%F2%E5%E3%EB%E5%E4%E0%F7

  Не мисля, че бих могъл да го кажа по-добре от автора на този пост. А и явно съм единственият, който не поставя знак за равенство между думите "равноправие" и "равнопоставеност". Т.е. заядох се с думата, използвана от Yoana. Нищо повече. А и с толкова остро проявения феминизъм сами се поставя в по-ниско спрямо мъжете положение. Това също не ми харесва. Не ми харесва и фактът, че заради него поставяте на пиедестал една скъпо платена проститутка. Тя ли е Жената? Тя ли е най-яката миска?

 70. Yoana permalink
  27.03.2009 12:07

  Tigermaster каза: „А и с толкова остро проявения феминизъм сами се поставя в по-ниско спрямо мъжете положение.“

  Как?

 71. Tigermaster permalink
  28.03.2009 12:45

  Сега ще се джвакаме ли?
  Ако трябва…
  Гледам, че нещо не съм написал съответното изречение както трябва. Т.е. има граматична грешка. Трябва да е: „А и с толкова остро проявения феминизъм сами се поставяте в по-ниско спрямо мъжете положение.“ Мисля, че е достатъчно очевидно защо. От няколко години сме в двайсет и първи век. Светът отдавна не се управлява изцяло от мъжете и твърденията, че това е така, означават, че приемате, че сте в по-ниско положение.

 72. Yoana permalink
  30.03.2009 02:54

  Ама кой твърди, че светът се управлява изцяло от мъже? Ако представата ти за феминизма е толкова опростена, нищо чудно, че го виждаш предимно (ако не и изцяло) в негативна светлина. Мисля, че всички сме съгласни, че светът вече не се управлява ИЗЦЯЛО от мъже. Но възможностите на жените в него все още са несъществуващи (на много места, предимно в Близкия Изток, някои места в Азия и Африка), силно ограничени или проблематични – последното важи дори за Западния свят. Феминизмът се стреми към коригиране и на малките проблеми, не само към отваряне на една-две врати за някои жени (и тук етносът, произходът, социалната класа и много други фактори играят огромна роля).

  Все още има много работа да се свърши. Но не мисля, че проявяваме възгледите си остро, поне за себе си не смятам така. Според мен най-добрият начин да работим за целите си е диалогът и сътрудничеството.

 73. Anonymous permalink
  01.04.2009 13:09

  Много ми се иска да прочета коментарите на хората в този блог относно това, че вашата любимка предпочете себе си, пред каузата, която имаше Вип Брадър. При условие, че има най-малкото договор, а на следващо място поставям желанието за благотворителност, което трябва да има всяка Мис като добродетел, тя тръгна да си взима изпитите.
  Да не говорим, ако тук нахлуят защитниците на животните и си дадат мнението за облеклото на тази „икона на феминизма“!
  Достатъчно хора, които я познават лично изразиха негативното си отношение и мисля, че на тях може най-добре да се вярва. С искрени уважения!

 74. Anonymous permalink
  01.04.2009 18:21

  Milen Cvetkov e Dolen homo individ.
  Evala Antonia!

 75. Anonymous permalink
  01.04.2009 18:21

  Cvetkov zlobara !!! Nasra go miskata!

 76. Anonymous permalink
  02.04.2009 08:36

  По повод на новата миска видях ужасни коментари във facebook, със заглавия от сорта- Да затворим зоопарка- и други подобни и бях възмутена. Все едно става дума не за човек, а за животно. Според мен трябва да бъдеш хубава жена за да си позволиш да коментираш друга хубава жена, а не както в случая се бяха събрали няколко некрасиви девойки, които сипеха ругатни. Разни момчета също я обиждаха, и на мен ми се прииска да видя като са такива разбирачи и отбирачи колко са красиви техните приятелки и дали ги има. Когто се включих в разговора и призовах за малко повече толерантност към човек, който го нямя и неможе да се защити, просто бях изтрита.
  Искам да призова и от тук- неможе просто като видим хубаво момиче и от яд или незнам какво веднага да обявяваме, че е тъпа, без да я познаваме. А на мъжете да се замислят могат ли да си хванат такава приятелка, или гроздето е кисело……

 77. Tigermaster permalink
  02.04.2009 12:53

  Yoana, съжалявам за недоразбирането. Няма смисъл да се заяждаме.
  Анонимен(Анонимна(?)), искаш да… Какво искаш? Твърдиш, че всички момичета, които не харесват мис „Крокодил“, са „некрасиви девойки“? Че те са ХИЛЯДИ? Не мислиш ли, че прекаляваш? Иначе си права, такава приятелка няма да си хвана никога. Не искам, и то не само заради външния й вид. Жена, способна на изказване като цитираното в dnevnik.bg, не може да заслужи уважението ми. Съжалявам.

 78. Anonymous permalink
  02.04.2009 21:03

  Dami (?), obqsnete mi edno neshto: Zashto krasavica ot Miss Neshto-si (izkljuchvam vashata ljubimka Antonia, kojato ne e krasavica, an shte vidite che ne e i feministka a obiknovena mutrenska darjanka, „zarabotvashta“ za silikoni, skuli, nos prochee..) trjabva da se sramuva, che kompleksira 3 pati po-malko krasivi tratlesti lelki, a edna olimpijska sastezatelka ne trajbva da se sramuva che skacha 5 pati po-visoko ot sashtite tratlesti lelki?!… I ednata i drugata mogat da donesat slava i gordost na Bulgaria, samo che kato stane vapros za krasota jenite pochvat da zlobejat, dokato sporta ne gi vleche tolkova. Sega obache kato ima groznichka miss i lelkite sa dovolni i se opitvat da ja izkarat umna – po lesno da namerjat pod vola tele. Az naistina imam 3 diplomi ot istinski universiteti i mi e jasno kak si izkarva shesticite Toni. A kato povtarja 100 pati kolko diplomi ima samo vzema da me usamnjava vmesto da me ubejdava. SABUDETE se: Antonija ne e geroj na feminizma, nadali razbira shto e tuj, sled kato se bori za jivotnite, a ne znae che paltoto i e chinchila!! Tuningovala se e navsjakade, no inache obrazovanieto i e naj-vajno i kato obrazovana, emancipirana jena s 2 (pochti) diplomi i 106 izpita si tarsi samo bogati mutri za gadjeta, pokraj koito da se chuvstva ravnopravna moje bi?… E pone i plashtat operacijte. Palna karikatura!! Ot 10te finalistki beshe naj/zle – pak shte ni izloji pred chujdencite!

  ZA 1 STE PRAVI: da sprem tapite konkursi. zashtoto samo se izlagame pred sveta: minalata godina ruska kukuvica, tazi godina silikonova mutresa bez nikakvi vanshni (samo implantirani) ili vatreshni dostojnstva … ne iskam dori da pomisljam kakvo ni chaka dogodina! SPRETE TAZI PERNISHKA TRAGEDIJA PLS! Inache vsichko hubavo za sajta – beshe obodritelno da vidja che vse pak njakoj haresva Toni, zashtoto prerovih dosta forumi i podkrepata i ne dostiga i 1% sred hiljadite mnenija… Ah, oshte neshto: vav Facebook jenite sa sas snimki i se vijda che stotici ot tjah sa po-hubavi ot „miss“kata, a pone za njakolko aktivisti moga da kaja che gadjetata im sa kade kade po dobre ot sashtata. Ajde sas zdrave, SuperLubo

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: