Към съдържанието

Без коментар

20.02.2009

Резултати от четвъртата вълна на „Европейско изследване на ценностите“, проведено от Българска социологическа асоциация и обобщени от Ирина Ценкова в днешния брой на в-к Капитал:

 • 87% от запитаните са на мнение, че когато не достигат работни места, мъжете трябва да имат предимство пред жените.
 • Идеята за сама жена, решила да роди без намерения за обвързване, звучи зле според всеки трети.
 • Обществото е почти категорично – за да се реализира, жената трябва да стане майка.
 • Почти половината от българите категорично не могат да простят влечението към собствения пол.
 • Половината от сънародниците ни никога не биха участвали в законна демонстрация, още по-малко в окупация на сгради и фабрики, неофициални стачки, бойкоти и дори не биха подписали петиция в подкрепа на косвена или пряко засягаща ги кауза

Благодаря на анонимния читател, който ми изпрати линка към материала.

22 коментара leave one →
 1. kyky_pyky permalink
  20.02.2009 15:14

  Преди 2 дни, един колега ми обясни как ако не се омъжа и не родя, поне 1 дете – няма как да се реализирам професионално. Е, поне вече е позволил на жена си да учи и работи : „Вече изгледа децата, може да работи“.

 2. Denia permalink
  20.02.2009 15:23

  Половината от сънародниците ни никога не биха участвали в законна демонстрация, още по-малко в окупация на сгради и фабрики, неофициални стачки, бойкоти и дори не биха подписали петиция в подкрепа на косвена или пряко засягаща ги кауза

  Освен ако не е Facebook група с название от сорта на „I BET I CAN FIND 1000000 PEOPLE WHO KNOW THAT „MACEDONIANS“ ARE BULGARIAN“ или „Подписка против излъчването на турски новини по националната телевизия“.

 3. Viktoria permalink
  20.02.2009 16:59

  ПОТРЕСАВАЩО!

 4. Василена permalink
  20.02.2009 18:56

  Аз пък направо не мога да повярвам, че само една трета не одобряват сама жена да роди дете. Тука има някаква грешка според мен, прекалено разкрепостено звучи. Най-ужасно ми звучи това с предимството на мъжете при недостиг на работни места, както и последното с демонстрациите и петициите. В смисъл, не че останалите цитирани статистически данни са ок, но не ме изненадват някак си.

 5. Yana permalink
  20.02.2009 20:13

  Майко мила.

 6. epistemic murk permalink
  21.02.2009 09:17

  denia:)))))))) aj da povlechem krak v tazi nasoka,a?
  ebalo si e majkata inace.

  makar che az po princip ne vqrvam v tiq „sociologicheski prouchvaniq“ tolko mnogo.
  kvo znachi polovinata ot horata? popitali sa 100 dushi i sa reshili che sa izvadka. ama kak stigat do tova reshenie? koi sa kriteriite? i zashto reshavat che seko mnenie e ednakvo validno sus sekoe drugo?
  sori za latinicata.

 7. epistemic murk permalink
  21.02.2009 09:18

  oshte neshto za okupaciite: sega kazvat che ne biha okupirali, no ne znaem kakvo she e ako opre noja do kokala. ako gi chetete tiq „izvadki“ she se depresirate bez mnogo povod, po-dobre nedejte

 8. Ina permalink
  21.02.2009 11:55

  epistemic murk, погледни им methods section и ще видиш колко хора са питали.

  а какво значи кое мнение е по-валидно? то за това е проучване и в него влизат хора от различни социални класи, години и тн. всяко мнение е валидно.

  аз лично съм неприятно изненадана от резултатите, защото според теорията трябва да се движим в друга посока, но явно ни трябва още време.

 9. ngc7293 permalink
  21.02.2009 14:24

  „Почти половината от българите категорично не могат да простят влечението към собствения пол.“

  Я ми го разтълкувайте това????????

  Амиии всъщност аз не харесвам животински карантии (чревца, сърчица, воденички и др. такива гадости), не харесвам джоджан, не харесвам Ю2, не харесвам Уди Алън, не харесвам и педали (ЛГБТК)…. Това ПОТРЕСАВАЩО! ли е????????

  Наистина не мога да разбера, защо начинът на мислене, начина на възприемане на света и изобщо светогледа на други хора ви притеснява??? Трбява ли всички да сме добри, състрадателни, толерантни, справедливи??? Не, не трябва!

 10. 21.02.2009 15:12

  @ngc7293: Тук не става въпрос за добри и лоши. Погледни анкетата и отговорите. Става въпрос за хора, които по презумпция решават, че щом си жена, значи в тежки времена не можеш да не отстъпиш на мъж работата. Няма значение, че може да си по-добър професионалист, че може да вадиш повече пари, или че просто имаш по-търсена или по-сигурна професия. Става също така въпрос за откровено недомисляне, лицемерие, или глупост, защото уж искат да възпитават на уважение децата си, но това уважение явно не е нито към жени, нито към чужденци. Мечтаят си за ред, но не и за независими деца. В същия момент, обаче, обвиняват обществото в несправедливост. Е как от хора без воля ще създадеш справедливо общество?
  И да, притеснява ме, че в собствената ми държава ме слагат в дискриминирана категория. Защо ли? Защото за разлика от мнозинството анкетирани не смятам себе си за нещо извън обществото, а за част от него. И когато нещата генерално не ми харесват, значи нещо хич не е наред.

 11. Anonymous permalink
  21.02.2009 15:36

  „Идеята за сама жена, решила да роди без намерения за обвързване, звучи зле според всеки трети“

  За мен също звучи зле. Някаква …. обрича детето си на живот в непълноценно семейство с един родител за да „осмисли“ своя живот. Почти като да си вземе кученце.

  Впрочем тук жените пак са привилегировани. Подобна идея е немислима за един мъж. Обществото ще гледа много по-зле ако си платя на някоя за роди от мен и си взема детето, без да ме интересува майката, а пък да ми позволи осиновяване – на мен, неженен мъж – дори няма да постави въпроса за разглеждане.

 12. 21.02.2009 16:11

  @ Анонимен: На теб ще гледат лошо именно защото масово се приема, че децата и тяхното гледане са изцяло женска работа и едва ли не всички мъже, които проявяват загриженост към деца са с отклонения.

 13. Denia permalink
  21.02.2009 17:26

  О, да – жените имат страхотната привилегия да се омъжат и да родят деца, след което съпругът им внезапно да реши, че не му се занимава с такава глупост, каквато е собственото му семейство и да изчезне, без да плаща алименти и без да прояви грам интерес към децата си. И държавата не предприема особени мерки да го принуди да изплаща задълженията си.

  При което жената е принудена сама да отглежда децата си – или както би се изразил последния анонимен – обрича ги на живот в непълноценно семейство с един родител за да „осмисли“ своя живот.

  Този пример не си го изсмуквам от пръстите, а разказвам семейната история на мъжа си и множество свои приятели и познати.

 14. Yoana permalink
  21.02.2009 18:32

  „За мен също звучи зле. Някаква …. обрича детето си на живот в непълноценно семейство с един родител за да „осмисли“ своя живот. Почти като да си вземе кученце“

  Непълноценен живот? По-добре сама, отколкото с нещастен мухльо, който не става за абсолютно нищо. За много жени това са единствените два избора и те не могат безкрайно да се надяват да срещнат надежден и сериозен мъж, за да се решат да имат деца, защото времето си тече и като минеш определена възраст, вече и да искаш, не можеш да имаш свои деца, със или без партньор. Като не можеш да намериш подходящ партньор, да се откажеш съвсем от деца ли? Това ли е по-доброто решение?

  Освен това само един родител не значи непременно непълноценно семейство, защото в едно семейство има и други членове – дядовци, баби, лели, чичовци и пр., които могат да запълнят много дупки – казвам го от личен непосредствен опит.

  Не виждам защо един родител да не може да се справи сам. Какво правят овдовелите родители, или разведението, или тези, които са ги зарязали преди да се роди детето? Обаче ако жената съзнателно ИЗБЕРЕ да си живее живота и гледа детето без висшата ценност за всяка от женския род – МЪЖ, това става гиганстка трагедия.

 15. gimli permalink
  21.02.2009 18:46

  Все пак трябва да се има предвид, че за да имаме представителна извадка, значи поне две трети от анкетираните са на възраст над 35 години и поне половината от тях са над 45.
  Мисля, че тези неща винаги трябва да се вземат предвид, когато се опитваме да преценим дали има прогрес в мисленето на хората спрямо някакъв минал момент.

  Не намирам за странно, че толкова много хора са казали, че никога не са живели със съпрузите си преди брака и не приемат тази идея, понеже за хората, родени през 50-те и 60-те години (поне половината от запитаните), това е било незаконно.
  Същото се отнася до самотното майчинство, хомосексуализма и т.н. Все пак тези неща за неприемливи за ‘всеки трети’, което значи, че два пъти повече са хората, които ги одобряват. Което пък значи, че ако извадим хората на възраст над 45 години, получаваме доста толерантно младо поколение.

  В резултатите има неща, които и мен ме смущават, но светът, в който живеем сега, се променя по-бързо, отколкото се сменят поколенията. Със сигурност след 20-30 години ще се появят идеи, които ние няма да можем да възприемем, заради напълно различните условия, в които сме формирали мисленето си и ще има хора, които ще осъждат нашия консерватизъм.

 16. ekaterina vitkova permalink
  22.02.2009 01:33

  За да имаш представителна извадка и национално проучване, трябва да са интервюирани поне 1000 души, което тук със сигурност не е направено. Най-потресаващ за мен е отговър за работата /87 %/, но далеч не съм сигурна, че е обективен.

 17. gimli permalink
  22.02.2009 07:10

  Е как със сигурност да не е направено? Пише, че са анкетирани 1500 души.

 18. epistemic murk permalink
  22.02.2009 12:20

  nqma takova neshto kato predstavitelna izvadka. i 5k dushi da intervjurat.
  nikoj ne mi otgovori na vuprosite po kakvi kriterii reshavat che poneje 5 ot 6 dushi sa otgovorili na vupros X s „ne“ tova reprezentira organichna vruzka edva li ne s ostanalite 6 i neznam kolko si miliona dushi ot naselenieto che da mi pishat 90% ot „bulgarite.“ ako napishat 90% ot anketiranite po-stava. vse pak, koi bulgari po-tochno?!
  ajde samo na nqkolko vyprosa da se fokusirame:

  tiq hora – anketiranite PLUS ANKERTIRASHTITE, koito nepravomerno spored men ostavat izvan fokus sqkash vuprosite im sa padnali ot mars a ne sa rodeni v glavite im ili ne sa natovareni s ideologicheski zarqdi etc – ot grad ili selo sa? kuf pol sa? kva vyzrast? rabotqt li? uchili li sa i tn
  posle, tiq evro-barametar sa takiva neveroqtni glupaci che nqma nakude. ujasno me nervira EU za kakvi gluposti davat kinti (kato da se izmeri koq naciq ot EU e naj-shtastliva kato che li moesh matematicheski da kalkulirash tia raboti ebati i kato che ima i znachenie osven za tehnokratskata propaganda na EU).

  po princip sichkite sociologicheski prouchvaniq sa edna absolutna (psevdo)POZITIVISTKA glupost bez nikakva vruzka s realnostta, she me proshtavat kouegite „sociolozi“. naj-malkoto zashtoto (speaking as an anthropologist) s koj akul she sustavqm gotovi vuprosnici predvaritelno bez da sum otishla purvo na teren pa posle da se vidi kakvo she si govorime, pitame, sporime, bistrime i tn.

  takava pozitivistka ideotska sociologia (da ne se burka s akademichnata kritichna i teoretichna sociologia) maj samo v bg ima samo i v evro-barametar.

  ina, kakvo znachi „vsqko mnenie e validno?“ ako nqkoi ti kaje „moeto mnenie e che tree ciganite na sapun da stanat“ tva validna poziciq li e?
  i kakvo predpolagat tezi anketi? che vseki (trqbva da) ima mnenie i che vsichki zapitani imat konsensus po tova kakvi sa problemite tematizirani v dopitvaneto li? ajde be:)
  primerno za okupaciite: az ako me sprat na ulicata zabyrzano neshto tam i me pitat neshto, za koeto hich nqmam mnenie, kak she im kaja „ej sq she okupiram 2 fabriki, samo da si dovursha djunera“ (dori i da imah mnenie)ili neshto ot sorta. she kaja „mi ne“
  ako sled 10 dena shit happens she vidish kak situaciata she promeni respons-a. nema ni da chakam da me pitat dali she okupirame ili ne.
  primerno.
  drug primer za formuliraneto na vuprosite: „osven na svatbi i krushtaneta, koga hodite na curkva?“ a ako sum muslim? a ako dori i na svatba ne hodq na curkva? zashto DOPUSKAT che zaduljitelno chovek she hodi na curkva na svatva? i tva dopuskane nima ne e svurzano s poslednite 20 godini? smi predi tva bil bil nemislim vupros, a sega e aktualen. za obrushtanie vnimanie kym takiva konteksti govorq.
  drug ideotski vuypros: „mneieto vi za demokratichna politicheska sistema“ mi moje i da nqmam, ima hora deto ne gi interesuva politika. da ne govorim che dumata „demokratichna“ ne e po nikakyv nachin ramkirana i situirana. az na tozi vurps bih otgovorila „mi kvo da q ocenqvam, za mene nqma demokracia ohste v bg“ ama anketata she accommodate-ne li takyv otgovor? sled kato anketirashtite predpostavqt che ima demokratichna sistema i che vsichki sa suglasni che ima predi da sa si zadali vuprosa.

  i taka natatuk, sori pak za latinica. vmesto da se vruzvame na takiva priburzani pozitivistki gluposti kato vuprosnata akneta, izlezte navun, otidete v nekoe kafe i 2 chasa si govorete ot dusha s horata tam po tezi temi na kafe i tulumbichki:) she izleze mnogo po-dulboka informacia ne za „cqlata nacia“ i tn, i mnogo poveche material za mislene.

 19. gimli permalink
  22.02.2009 13:51

  Последното мнение – кирилизирано. За който не може да чете маймунки.

  ================================
  няма такова нещо като представителна извадка. и 5к души да интервюрат.
  никoй не ми отговори на въпросите по какви критерии решават че понеже 5 от 6 души са отговорили на въпрос X с „не“ това репрезентира органична връзка едва ли не с останалите 6 и незнам колко си милиона души от населението че да ми пишат 90% от „българите.“ ако напишат 90% от анкетираните по-става. все пак, кой българи по-точно?!
  айде само на няколко въпроса да се фокусираме:

  тия хора – анкетираните ПЛЮС АНКЕРТИРАЩИТЕ, които неправомерно според мен остават извън фокус сякаш въпросите им са паднали от марс а не са родени в главите им или не са натоварени с идеологически заряди etc – от град или село са? куф пол са? ква възраст? работят ли? учили ли са и тн
  после, тия евро-бараметър са такива невероятни глупаци че няма накъде. ужасно ме нервира EU за какви глупости дават кинти (като да се измери коя нация от EU е най-щастлива като че ли моеш математически да калкулираш тия работи ебати и като че има и значение освен за технократската пропаганда на EU).

  по принцип сичките социологически проучвания са една абсолютна (псевдо)ПОЗИТИВИСТКА глупост без никаква връзка с реалността, ше ме прощават коуегите „социолози“. най-малкото защото (спеакинг ас an anthropologist) с кой акъл ше съставям готови въпросници предварително без да съм отишла първо на терен па после да се види какво ше си говориме, питаме, спориме, бистриме и тн.

  такава позитивистка идеотска социология (да не се бърка с академичната критична и теоретична социология) май само в бг има само и в евро-бараметър.

  ина, какво значи „всяко мнение е валидно?“ ако някои ти каже „моето мнение е че tree циганите на сапун да станат“ тва валидна позиция ли е?
  и какво предполагат тези анкети? че всеки (трябва да) има мнение и че всички запитани имат консенсус по това какви са проблемите тематизирани в допитването ли? айде бе:)
  примерно за окъпациите: аз ако ме спрат на улицата забързано нещо там и ме питат нещо, за което хич нямам мнение, как ше им кажа „ей ся ше окупирам 2 фабрики, само да си довърша дюнира“ (дори и да имах мнение)или нещо от сорта. ше кажа „ми не“
  ако след 10 дена шит хаппенс ше видиш как ситуацията ше промени респонс-а. нема ни да чакам да ме питат дали ше окупираме или не.
  примерно.
  друг пример за формулирането на въпросите: „освен на сватби и крущанета, кога ходите на църква?“ а ако съм муслим? а ако дори и на сватба не ходя на църква? защо ДОПУСКАТ че задължително човек ше ходи на църква на сватва? и тва допускане нима не е свързано с последните 20 години? сми преди тва бил бил немислим въпрос, а сега е актуален. за обръщание внимание към такива контексти говоря.
  друг идеотски вуъпрос: „мнеието ви за демократична политическа система“ ми може и да нямам, има хора дето не ги интересува политика. да не говорим че думата „демократична“ не е по никакъв начин рамкирана и ситуирана. аз на този вурпс бих отговорила „ми кво да я оценявам, за мене няма демокрация охсте в бг“ ама анкетата ше accommodate-не ли такъв отговор? след като анкетиращите предпоставят че има демократична система и че всички са съгласни че има преди да са си задали въпроса.

  и така нататък, сори пак за латиница. вместо да се връзваме на такива прибързани позитивистки глупости като въпросната акнета, излезте навън, отидете в некое кафе и 2 часа си говорете от душа с хората там по тези теми на кафе и тулумбички:) ше излезе много по-дълбока информация не за „цялата нация“ и тн, и много повече материал за мислене.

 20. buba mara permalink
  23.02.2009 04:46

  наистина за един мъж няма да е по-малък проблем да иска само дете, без жена. та те моментално ще го помислят за педофил или кой знае какъв изверг, ако поиска да си осинови. да не говорим, че при раздяла децата моментално остават с майката, защото тя е по-важна и повече разбира от деца. хаха. абсолютно съм убедена, че цялата схема с брака е само и единствено мъжка измишльотина, защото иначе нямат никакви права за децата си. всичките тия глупости с името на бащата, фамилията на бащата… явно мъжете са се чувствали толкова безпомощни и излишни, че всичко, което са могли са наложили като традиция. а прехвърлянето на цялата отговорност и тежест върху жената по отглеждането на челяд се отразява много много зле на някои свестни мъже, дето си обичат мъниците.

 21. epistemic murk permalink
  23.02.2009 16:20

  гимли, мерси за превода, извинявай за малтретирането по кирилизацията; не писах от моя комп и нямах време:(

 22. Лъчезар П. Томов permalink
  05.03.2009 09:42

  Точка 1: Пълна глупост, трябва да се преценява само по професионализъм и социална интелигентност.

  Точка 2: По принцип децата имат нужда от бащи не по – малко от майки (нали сме против дискриминацията?) и ако животът без обвързване не пречи на бащата да е с детето, всичко е наред.

  Точка 3:
  Жената си решава сама дали ще стане майка, природно отредената и роля не е задължителна по никой закон, но трябва да кажа, че и аз мисля, че жена, която не стане майка е изгубила важна част от живота си по собствен избор.

  Точка 4: На тях какво им влиза в работата? Конкуренцията е свободна, все пак.

  Точка 5 е най – тежкият проблем от всички – липса на демократична, гражданска и политическа култура, липса на активна позиция, липса на базов рационализъм (не съществува краен рационализъм, между другото)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: