Към съдържанието

This is what a feminist looks like

29.02.2008

Днес ви запознавам с Хриси и Петър. Едно много готино семейство, което познавам покрай този блог. Надявам се скоро и наживо.


Име: Петър, 26
Професия: Държавен служител
Аз съм феминист, защото: жалките опити на мъжете да доминират, понеже панталоните им са по надути, а не защото могат да изведат по-практични и приложими решения, ме карат да се смея от жал. Равноправието между половете е нещо, което е изначално и не бива да се борите жените за него. Трябва да се борите ние – мъжете, да спрем да се правим, че не съществува.

Име: Христина, 25
Професия: държавен служител
Аз съм феминист, защото: какво значи да си феминист? Или расист? Съществуват ли реално тези бариери или разграничения, или ние ги поставяме за да оправдаем наши собствени мисли и комплекси? В края на крайщата двата пола затова съществуват – за да живеят заедно, а не за да се цакат с топла бира, нали? Или?

15 коментара leave one →
 1. alien permalink
  29.02.2008 04:05

  Христина каза:

  „Аз съм феминист, защото: какво значи да си феминист?“

  Ъъъ.

 2. Yana permalink
  29.02.2008 04:55

  Много сте готини! :)

 3. Peter Rabbitson permalink
  29.02.2008 08:11

  Ще рискувам с поредното мнение неугодно на партията. Не съм сигурен каква е идеята на „This is what it looks like“, но мога да споделя, че при мен единствено поражда „обективизиращи“ мисли. Каква е логиката да се мръщим на „Те са тела, предмети на показ“, и същевременно да не оставяме на читателя друга алтернатива[*]? За да стане примера по ясен – като разгглеждате дъска със снимки на „Търсени от МВР“ – за вътрешния им свят ли си мислите, или какви са прасета/говеда/мишоци/и т.н. според физиономията?

  * отговорите „аз съм феминист защото“ са меко казано… inane как е на български?

 4. Peter Rabbitson permalink
  29.02.2008 08:13

  Btw, и Хриси и Петър са сладки, но нещо гледат неоправдано лошо (нищо че Хриси е с очила, пак и личи).

 5. Julianus permalink
  29.02.2008 08:23

  Феминист…Хм, думата феминист, опа – ПОНЯТИЕТО феминист, и по скоро ДВИЖЕНИЕТО Феминизъм, чисто и просто, е идея на жена от САЩ от 60те и 70те. Преди 4-5 години четох интервю с нея, в което тя самата каза(цитирам по памет):“ Ако знаех, че феминизмът ще се изроди и опорочи по такъв безпардонен начин, изобщо нямаше да повдигам темата! Никога не съм настоявала за равенство между половете, по простата причина, че те НЕ СА равни – нито физически, нито духовно. И никога няма да бъдат. Жената си има място, както и мъжа, и ти никога няма да се припокрият. Това, за което аз се борех, беше равенство на работното място, равенство пред урните за гласуване, равенство при шанса за равен старт! “ Мисля, че няма нужда да коментирам повече…

 6. Yana permalink
  29.02.2008 08:47

  Не ми е попадала дъска със снимки на търсените от МВР. Но идеята на This is what a feminist looks like е да покаже, че феминистите са си хора като всички и най-вече да пребори стереотипа, че феминистките са само грозни жени, недоволни от живота и липсата на секс.

  Имаше време, в което и аз си мислех, че феминистките са някви тотални мрънкала, които правят от мухата слон. Но се озовах на място, където се водеше феминистки дискурс и където феминизмът имаше най-разнообразни лица. Мой професор по английска литература, съвсем не млад, изключително уважаван в средата си, носеше тениска с този надпис. Не съм феминистка заради тази тениска, а защото чрез близостта си до хора, които споделят идеите на феминизма, успях и аз да го разбера и да преодолея недоверието си.

  Джулианус, феминизмът не е нечия собственост. Не знам за коя жена говориш, но феминизмът няма автор.

 7. petya permalink
  29.02.2008 08:50

  Peter Rabbitson:
  Не внимаваш по време на партийните заседания. ;)

  Когато стартирахме рубриката (с Яна и Антон), обяснихме, че показваме снимките, за да оборим МЕГА-ТЪПОТО схващане, че всички феминисти са ГРОЗНИ ЖЕНИ, които вярват във феминизма, защотото никой мъж не може да ги хареса.

  Освен това, не може да се говори за обективизация, когато хората, които са представени са поканени да участват в рубриката, заради техните ИДЕИ и ЦЕННОСТИ.

  Ако смяташ, че техните причини са inane…мисля, че е редно да обясниш защо.

  Julianus:
  Първо, информацията ти откровено е ПОГРЕШНА. Феминисткото движение 1) не е стартирало през 60-те, 70-те и 2) ОПРЕДЕЛЕНО не е делото на ЕДНА жена и 3) Не се е случило само в САЩ!!!

  Второ, такива цитати, от които не става ясно кой го е казал, кога го е казал, къде го е казал и пред кого…са малко невъзможни за коментирани и ще те помоля да доуточниш.

  Иначе относно началото, края и ползата от феминизма, можеш да прочетеш един от първоначалните текстове в този блог (от 4-ти февруари). Кратък откъс и тук:

  Феминизмът НЯМА за цел да:
  – създаде робовладелски строй, в който мъжете са подчинени на жените.
  – да покаже, че мъжете са некомпетенти и егоцентрични.
  – да забрани на жените да отглеждат децата си.
  – да накара всички мъже да си стоят вкъщи и да вилнеят с прахосмукачката.
  – да създаде йерархия на професионалните успехи, в чието дъно да постави жените, които са избрали да се отдадат на семейството и децата си.

  Феминизмът ИМА за цел:
  – да модернизира джендър ролите, така че всеки един индивид да може сам да дефинира успехите си.
  – да изобличи случаите, в които хора са поставени пред неоснователни препятствия само защото са от единия или другия пол.
  – да популяризира идеята, че двата пола са равнопоставени и че различната полова принадлежност не трябва да означава различна по подразбиране социална и битова роля.

  Сега само искам да допълня, че феминизмът отдавна не е само движение. Феминизмът е ИДЕЯ, СВЕТОГЛЕД, НАЧИН на МИСЛЕНЕ, ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ МЕТОД…

 8. Anonymous permalink
  29.02.2008 10:48

  От Ена

  Откакто съществува като организирано движение, феминизмът обединява хора, които подхождат към темата за равнопоставеността на половете от различни перспективи. Така че, правилно е да се говори за феминизмИ. Интересно ми е кого цитира petter rabbitson и от кава точно насока във феминизма се е отвратила въпросната жена.

 9. pierrot permalink
  29.02.2008 11:39

  Аз от както ми падна една тухла на главата през лятото между втори и трети клас така си гледам :) А Хихи си има този поглед от както се оженихме… Благодаря за добрите думи иначе :)
  alien: такова е началото, а такова е началото на мнението. Контра – въпрос. Реално, това е дискусията, която ще върви доживот в този прекрасен блог. Но и това, че идеята се изкривява е безспорно – Петя да го има впредвид като идея :), но и при еколозите например е така, нали?

 10. alien permalink
  29.02.2008 12:38

  Дотук разбрах, че идеята на милиардите думи из този блог е да се докаже колко МЕГА тъпо и погрешно било да се смята че феминистките били грозни и как това вече всъщност било доказано. Как по-точно е доказано не разбрах? По никакъв начин не е доказано а да си призная днес си доказах точно обратното. Разбира се нищо в този свят не е чисто черно и бяло, има нюанси. Мисля, че степента на грозота може да се определи от количеството стройно подредени мисли по въпросите на феминизма изписани из пространството. Познавам и хубавки феминистки разбира се, но те имат удивителната склонност да се изразяват по разни въпроси с две-три изречения и както Христина са феминисти понеже не знаят какво точно се крие зад това понятие. Ама колкото и да се напъвате всички вие събрали скрита агресия жени, тези истини никога няма да се променят. Истината е, че ако мъжете ви третират най-брутално като сексуални обекти, да речем с погледи, това ще ви поласкае истински. Щом говорите срещу това, значи просто не сте в светлините на прожекторите. Толкова е очевидно. Направо банално. Това е ужасната истина. Живеем в лош свят, свиквайте. Вечно ще се опитвате да се разкрасите в представите на хората, също както манекенките се опитват да блеснат с литературни познания, четейки Пауло Коелю!

 11. petya permalink
  29.02.2008 13:26

  Alien:

  Коментарът ти е толкова глупав, че дори не може да бъде обиден.

  Ако мислиш, че можеш да участваш в разговорите като един възпитан събеседник, моля, заповядай. Но ако намеренията ти са да продължаваш да говориш глупости и просто да се чудиш за какво и с кого да се заяждаш…не си мисли, че някой тук ще си губи времето да ти отговаря. Дошъл си тук доброволно. Ако нашите разговори са толкова под достойнството ти, цъкай горе вдясно и си живей живота.

  Призовавам всички, които четат и коментират в този блог просто да игнорират заядливи коментиращи, които очевидно нямат никаква друга работа освен да вдигат врява, там където някакви хора се опитват да си поговорят. Айде, разбрахме се.

 12. Yana permalink
  29.02.2008 14:58

  Петя, аз пък искам да ти привлека вниманието към един надпис в блога Bitch, PhD:

  Comments are great; obnoxious comments get deleted. Deal.

  :)

 13. Denia permalink
  01.03.2008 18:32

  Ако мъжете, които идват тук да се карат и обиждат, знаеха колко обидено и нещастно звучат, със сигурност нямаше да го правят…
  Браво на Петър и Христина, много ми харесва как са описали своята мотивация.

 14. Anonymous permalink
  11.03.2008 14:17

  А ако съм грозна и феминистка, ще ми публикувате ли снимката и мотивацията? Или нямам право да се появявам, за да не утвърждавам стереотипа? Кой ще дефинира „грозна“? И ако имам мустачки, но вярвам, че една съвестна и способна жена може да свърши същото, което и един съвестен и способен мъж, кой пръв ще ме замери с камък – феминистите или нефеминистите?

  Питам си, защото ми се струва, че докато се изписва вежда, се вади око с тези подялби на жените на хубави и грозни.

  И още: съвсем съм съгласна със съдържанието на всичко, което Петя сочи за ЦЕЛ на феминизма. Но кое тогава го прави „феминизъм“, а не „маскулизъм“ или „харта за правата на човека“, или „обществен договор“, или „обичай ближния си“, или „категоричен императив“? Какъв е смисълът претенцията за по-добър и справедлив живот да се обвързва с пола? И в рубриката ви „Как изглежда феминиста“ отгоре на всичкото да се обвързва с красотата?

  Н

 15. Anonymous permalink
  15.03.2008 09:53

  а ето и напъните на една мома в борбата и за мъжко внимание:
  http://annainyourbox.blogspot.com/2008/03/blog-post_10.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: