Към съдържанието

Дефиниции на феминизъм

24.01.2008

Няколко пъти хората питат и казват, че не им е ясно…та просто и кратко искам да обясня какви са основните идеи на феминизма в момента.

Феминизмът е философско течение, политическо движение, светоглед, начин на мислене. Той (То?!) е директен резултат от световното ЖЕНСКО движение от средата на XIX век, чиято основна цел е борбата за равни (най-вече политически) права между мъжете и жените. Женското движение придобива огромна популярност през 60-те години на XX-ти век. Към основните искания за политически права се добавят и искания за: репродуктивни права, правото на жените сами да избират работното си място и сами да определят професионалното си призвание и др. Въпросите, които задават привържениците на феминистката идея по това време са:

– Защо не може една жена да има право да решава какво да прави с тялото си?
– Защо мъжете и жените нямат достъп до едни и същи учебни заведения?
– Защо от образованите мъже се очаква да градят кариера, а от образованите жени се очаква да са майки и домакини?
– И т.н.

С времето и с постигането на някои големи (най-вече законодателни) победи свързани с репродуктивните права и работното място, целите на движението лека полека започват да се променят. Оперативната дума, от която се ръководи движението/ течението в момента е равнопоставеност (а не само за равноправие). Т.е. не е достатъчно това, че законите позволяват или не забраняват някакви неща. Въпреки законовите разпоредби, нагласите на хората все още са проблематични. Ролите на мъжете и жените строго регламентирани. Хората са равни пред закона, но на практика, пълната равнопоставеност е мираж. Важни въпроси на феминистката agenda в момента са:

– Защо мъжете все още получават повече пари от жени със същата квалификация, на същите позиции?
– Защо все още жените са основните отговорници за възпитанието на децата?
– Защо, когато един мъж вкъщи готви или пуска пералнята, жената трябва да му «благодари за помощта»? Нима тези задължения са само нейни и той просто е така добър, че да се включи в тяхното изпълнение от време навреме?
– Защо, когато един мъж спи с много жени или много гаджета едновременно, той се смята за ебати-и-вървежния тип, а когато една жена спи с много мъже и има повече от едно гадже, се смята за долна-тъпа-курва?
– Защо една жена може да е умна или да хубава, но никога не може да бъде и двете или ако е, то това е повод за изненада и изумление?
– Защо когато видим жена на висока професионална позиция, особено в някои сфери, все още се изненадваме и мислим, че е стигнала до там, защото е хубава или защото е любовница на някой?
– И т.н.

Спирам дотук по две причини. Първо, няма как да ви дам изчерпателна дефиниция на феминизъм. Колкото човека попитате, толкова различни отговори ще получите. И второ, виното ми е малко в повече точно в този момент.

За сметка на това, ще ви попитам две неща:

1. Как вие дефинирате феминизма?
2. Според вас в България имаме ли нужда от такъв разговор и защо?

Наздраве и лека нощ от мен.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: