Openly Feminist

Хайде да гледаме Big Brother

Един приятел писа днес в Twitter „[Н]е гледам Биг Брадър и не ме дразни. Вие защо го гледате, щом ви дразни?“ Хубаво, няма да гледаме. Но и да не гледаме, как да не се дразним?! Всички говорят за Big Brother, реклами, интервюта, анализи навсякъде… Аз дори не съм в България в момента, пак съм в течение.

Това е така, защото настоящият формат на предаването не само отговаря на някакъв вид пазарно „търсене“: народът иска зрелище, сензация, простотия, съмнителен морал. Освен да задоволява някакви елементарни зрителски интереси, предаването също така работи и в обратната посока, влияейки върху културните нагласи на хората, формирайки вкусове и мнения. Щем, нещем, Big Brother е поп-културен феномен и като такъв, няма как да бъде игнориран. Да кажеш „не ми пука и не ме засяга“ е като да се преструваш, че живееш в свят без чалга. Не е възможно, просто.

Така или иначе ще се шуми около ББ, моето предложение към вас е да насочим разговорите в някаква продуктивна посока. Продуцентите казват за този сезон: Искаме да покажем какво се губи и какво се печели от едно такова съжителство. Ок, хубаво. Покажете. И нека говорим за комуникацията между партньорите, обществения морал, за комерсиализацията на успеха, за нуждата от образование за родители, за властовият баланс и динамика в една сериозна връзка, за моногамията, за сексуалното възпитание и култура в България. Мисля, че този сезон на Биг Брадър ще даде достатъчно материал за такъв тип разговори.

Продуцентът, г-н Нико Тупарев, очевидно разбира от шоу бизнес и не се чувства неудобно от факта, че прави пари експлоатирайки (в много от случаите) крайно бедни и необразовани хора. Това е негово право. Докато гледате предаването му обаче, имайте едно наум. Не забравяйте, че участниците не са репрезентативна извадка от насалението и не забравяйте, че кадрите, които достигат до вас са минали през сериозна редакция. Казвам всичко това, колкото и очевидно да звучи, заради следното изказване на г-н Тупарев пред в-к Труд:

Знам, че има много варианти на семейства – има такива, които са заедно само заради децата. Или жената е по-голяма с 10-15 години от съпруга си и въпреки това се разбират перфектно. Или пък съпругата е по-богатата, по-успешната… Аз смятам, че обществото напоследък е тръгнало в лоша посока заради еманципацията. Жената започна да изземва функциите на мъжа, получава повече пари от него, а прехвърля гледането на децата на съпруга си.

БУУУУУУУУУУУУ! Страх, ужас и кошмариииии!

И така както се бях развеселила стигнах до момента в интервюто, в който се обсъжда съпругата на г-н Тупарев, която (по негови думи) не би участвала в Биг Брадър, защото „има много работа“. И сега се чудя дали Тупарев А) мисли едно, а говори друго; не е сексист, но просто прави сексистки изказвания, за да разбунва духовете или Б) скоро ще има нужда от семеен терапевт. Just sayin’.