Към съдържанието

Биляна Велкова: The Makeover Project

26.01.2010

Като продължение на темата за това кой колко красив трябва и може да бъде, искам да представя Биляна Велкова.

Биляна е родена в България, но от години живее в Канада. В момента завършва магистърска програма по изящни изкуства в Саскатуун и нейни произведения (performance, видео, рисунки) са излагани в галерии в Канада, САЩ, България, Чехия, Германия и Франция. Страшно харесвам работата й: заради феминистките елементи в проектите й и заради готиното чувство за хумор, на което се базира.

Проектът, върху който искам да ви обърна внимание се нарича The Makeover Project и е серия от пет пърформанси, реализирани в мол във Ванкувър. В рамките на една седмица, Биляна посещава различни магазини за козметика (Yves Saint Laurent, Chanel, Sheisido, Dior) и моли консултантите да я гримират точно като моделката от рекламата на съответната марка. След като я гримират, Биляна отива във фото-студиото в мола, за да си направи снимка като във всяка една от сесиите се опитва максимално точно да имитира позата на модела от рекламната сесия.

Проектът е интересен коментар върху начинът, по който жените биват представяни в рекламите и невъзможността една нормална жена (дори, използвайки услугите на професионален гримьор), да отговори на стандартите за красота, с които бива сравнявана ежедневно.

Можете да научите още за работата на Биляна от сайта й, а във Flickr можете да разгледате пълната колекция фотографии от The Makeover Project.

21 коментара leave one →
 1. 27.01.2010 00:32

  ( гримьор? ) :)

  • openlyfeminist permalink*
   27.01.2010 01:21

   Мерси за редакцията. Който прекалява с шльокавицата… такива грешки прави. ;)

 2. 27.01.2010 04:53

  Интересен проект. За да ме впечатли напълно, трябваше да още един етап на снимката й – с необходимото количество фотошоп и по-внимателно снимане и позиране. Навярно щеше да постигне достатъчно голяма прилика и да покаже много ясно, че плакатите показват неестествена красота.

 3. 27.01.2010 05:49

  За 15 мин с фотошоп мога да я направя да си прилича доста повече с плакат :)

 4. openlyfeminist permalink*
  27.01.2010 09:16

  Ани и Longanlon:
  На мен проекта ми харесва ТОЧНО, защото много директно показва колко ясна е връзката между „перфектната“ визия и дигиталната манипулация.

 5. 27.01.2010 11:28

  Е, всъщност разликата би била също толкова очевидна, ако двете жени (тази от инициативата и моделът от плаката) застанат негримирани една до друга… But I get your point.

 6. Eneya permalink
  27.01.2010 12:56

  Петя, Биляна е гримирана точно като моделите, така ли? В смисъл, същият брой пластове фон дьо тен и т.н., така ли?

  Според Райна Маркова е „естесвено, че някои хора са по-приятни за гледане“, но аз не разбирам кое му е естественото на това, че идеалът за красота вече е несъществуващ и нереален, невъзможен за постигане.

  • openlyfeminist permalink*
   27.01.2010 13:03

   Не съм 100% сигурна точно как е гримирана, но знам, че е откъснала рекламата от страниците на женско списание, показала я е на гримьорите и е казала „гримирайте ме ТОЧНО като нея“. След това просто е снимала резултата.

   Прочетох текста на Райна и първоначално останах в впечатление, че тя иронизира анти-феминистките нагласи. Може би не съм разбрала правилно. Но принципно няма такова нещо като „естествено по-приятни за гледане“ хора. Културните и историческите различия в това кой какво намира за красиво са добре документирани от антрополозите.

 7. 27.01.2010 13:28

  „няма такова нещо като „естествено по-приятни за гледане“ хора“ – напротив, има. Те не са суперхора, нито нещо специално. Просто са по-красиви от другите.
  Както е случая с модела и Биляна Велкова.

  • openlyfeminist permalink*
   27.01.2010 13:37

   Не, няма. В Африка, слабите жени се смятат за непривлекателни. В Азия, жените се опитват да избелват кожата си. В Западна Европа ходим на солариум, за да потъмнеем. Аз мисля, че Деми Мур е перфектна. Voxy вчера ми обясняваше какво кощунство е да споменавам „деми мур“ и „перфектна“ в едно и също изречение. Привлекателността е субективна. Зависи от културата, възпитанието, вкуса ми.

   В случая ТИ намираш моделката (даже не самата нея, а нейно странно дигитално-манипулирано подобие) за по-привлекателна. На мен Биляна ми харесва много повече.

   • 28.01.2010 17:20

    биляна е стайлиш парче. защо й е да се занимава с тези неща тогава? това е което исках да кажа.
    а това нищожество енея да престане да интригантства около мен и да стои далеч от феминизма, преди да се е озовала в някой хубав разказ, пълен с герои-идиоти.

 8. 27.01.2010 15:00

  O, не харесвам моделката – по-точно не мога да харесвам нещо, което знам че е 90% фотошоп. По-точно да се каже, че е ‘eye-catching’, но не и да се харесва.
  Привлекателността е субективна – права си. Но ако вземеш няколко жени/мъже от една раса, със сходен стил на обличане, подобни прически, максимално подобно телосложение, подобно …. – винаги един или няколко от тях ще са по-красиви от другите. Както и има по-умни и по-глупави хора. Има по-добри спортисти и по-лоши спортисти, по-високи и по-ниски. И по-красиви и по-грозни. Въобще красотата е просто един атрибут сред многото присъщи на хората(и отличаващи ги едни от други).
  Какво те притеснява факта, че някои хора са по-красиви от други? Това не значи, че те живеят по-добре или че преуспяват?

 9. Eneya permalink
  27.01.2010 18:39

  Грим, интересен въпрос зададе.
  Дали красивите хора се различават по някакъв начин (колкото и субективна да е тази красота, колкото и зависеща от контекста, средата, стеоретипите, предрасъдъците и т.н.) или са като всички останали.

  Ако да бъдеш себе си, независимо как зглеждаш нямаше значение в начина, по който те възприемат и възможностите, които ти дават, индустрията на красотата просто нямаше да съществува, защото никой не би имал нужда от нея.
  Всеки един аспект от външността на мъжете и жените е свързан с възможностите му за любов, секс, реализация, колкото повече външност, толкова повече възможности и обратното. (и на това му се казва предрасъдък, защото нечии интелект не е свързан с външния му вид, но ние се държим сякаш е)
  Понеже сме издигнали красотата като нещо важно, ние се съобразяваме с него и ни влияе, третираме имащи качеството по различен начин от тези, които го нямат.

  Така че не, не е вярно, че красивите хора не се различават. :)

 10. Eneya permalink
  27.01.2010 18:45

  Исках да кажа: Ако да бъдеш себе си, независимо как изглеждаш, нямаше влияеше на начина, по който те възприемат и възможностите, които ти дават, индустрията на красотата просто нямаше да съществува, защото никой не би имал нужда от нея.

  Извинете.

 11. Лъчезара permalink
  28.01.2010 02:14

  Eneya, красотата/привлекателността е сързана със симетрията и определени пропорции. По принцип антрополозите правят връзка и между привлекателност и успех като най-общи понятия и я изследват доста. Но привлекателност не от гледна точка на козметичната индустрия, а от субективна гледна точка. Има хора, които не отговарят на невъзможните стандарти, но въпреки това биват възприемани за привлекателни. Козметичната индустрия твърде малко допринася за привлекателността.

 12. 28.01.2010 02:20

  Eneya, ти каза – ‘всеки един аспект от външността на мъжете и жените е свързан с възможностите му за любов, секс, реализация, колкото повече външност, толкова повече възможности и обратното’.
  Това важи и за интелекта – интелекта на мъжете и жените е свързан с възможностите им за любов, секс, реализация, колкото повече интелект, толкова повече възможности и обратното. Важи и за обаянието, чувството за хумор, умението да водиш разговор, да въздействаш на хората, да имаш вкус…
  Да, и за външността важи – и не виждам нищо лошо в това. Лошо е, когато външността е единственият критерий и всичко останало се игнорира до незначителна степен. Но това важи и за другите неща -като интелекта например. Един красив, но глупав човек е не по-малко неприятен от един интелигентен грубиян, който се държи лошо с хората и всеки контакт с него оставя лош вкус в устата.
  Защо изобщо има такава поляризация на интелекта и красотата? Защо просто не се приемат като атрибути например? Половината хора издигат в култ интелекта и твърдят, че нищо друго няма значение, другата половина живеят само за да се харесат. Изглежда като избиване на комплекси.
  А за бъденето(каква хубава дума :) ) себе си – е, кой не го иска.

 13. dosada permalink
  28.01.2010 06:55

  На първата снимка не е жена, а е уста с червило. Естествено, че Биляна ще е естествена и ще изглежда (тя) добре, все пак се е снимала, за да покаже себе си, не червилото.

  А на Деми Мур само скелетът й не е тунингован, така че дали е хубава, или не, вече не е ясно. Скелетът й е добър, а хирургът й е много добър.

 14. Eneya permalink
  28.01.2010 09:48

  Грим, не съм видяла никъде да отричам красотата и/или интелекта.

  За сметка на това мога да ти посоча нещо. Всеки от нас е виждал младите момичета, с тежък грим, с подчертаващи физиката им и сексуализиращите ги дрехи, които излизат и спят с много по-възрастни мъже от тях (как мислиш, дали е заради невероятния интелект, който момичтата имат или в сексуалната им достъпност?). Всички знаем за индустрията на Playboy, Hustler, Maxim, в които виждаме млади, красиви жени (и то по конкретен начин красиви), които са сведени просто до тела, които изглеждат на разположение. Аналогично отношение към млади мъже няма (или е в пъти по-малък пазара и разпространението).

  Вманиачаването по нечия външност и/или интелект е безсмислено, да. Но това не означава, че обществото ни не го прави и че не виждаме последствията от това.
  Само че ние сме издигнали физическата привлекателност в култ, докато отношението към интелекта става все по-отрицателно (хвърли един поглед на последната реклама на Diesel Be Stupid) и това не върши работа за нормални взаимоотношения, като всяка крайност.

 15. 29.01.2010 01:27

  Общо взето, казали сте го, макар и не така категорично. Сама по себе си красотата и привлекателността съществуват като понятие, а не като реален модел. Реализацията им (по точно, оценката) зависи от очите, които гледат. Останалото е манипулацията на модата – измислен от бизнеса инструмент за печалба.
  Уважаеми дами, не ви ли се е случвало да мислите в себе си пред огледалото „откъде я измислиха тази мода, отвратително изглеждам”?.. :)
  Между другото (сега ми хрумна!), дали украсяването (гримирането) не се е зародило в началото си заради желанието да изглеждаш различен за да обърнеш внимание? Т.е., като творчество, а не като подражание. Което веднага „довежда” интелекта в темата – даже да се досетиш за подобно нещо вече говори за „над стандартен интелект”…

 16. 30.01.2010 15:13

  The Makeover Project е разкошен! страхотна работа.. и правилно без дигитално обработване – нали грима се продава за да се носи в ежедневието, а не само за да те снимат с него.

  Красотата като ценност според Terror Managment Theory е една концепция, която хората сме си създали (наред с други ценности и вярвания) с цел да се разделечим от нашата creatureliness, и да използваме като щит на срещу страха си от смъртта.

Trackbacks

 1. monstruesque » Blog Archive » ехо, феминистки

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: