Към съдържанието

Протест срещу насилието и потъпкването на правата на родилката

17.11.2009

Майките от БГ Мама организират протест срещу насилието и потъпкването на правата на родилките. Протестът ще се проведе на 25-ти ноември от 10ч. пред IАГ Св. София (бивш. „Тина Киркова“).

Поводът за протеста е раждането на една жена в същата тази болница. При законния й отказ да подпише документа „Информирано съгласие” отношението към родилката е станало грубо, придружено със заплахи и шантаж, а по-късно е обърната и държана с физическа сила в легнала позиция за раждане и шита без упойка „за наказание“. Всяко едно от тези действия е в противоречие на нейните права като пациент и като човек.

Разказът на жената можете да прочетете тук. Много жени във форума разказват, че насилието над родилки е много често срещано явление.

Протестът умишлено се организира на 25-ти ноември, международния ден за защита на жените от насилие. Всякакво насилие е недопустимо, приканват организаторите на протеста. Но когато в голяма столична болница, в процеса на раждане, когато жената е най-уязвима, срещу нея е упражнявано психологическо и физическо насилие, и се проявява неуважение, принуда и незачитане на нуждите й, говорим за стъпкване на права на официално ниво. Това би трябвало да е напълно недопустимо.

Ако сте пострадали от подобно отношение или просто се чувствате съпричастни, заповядайте на 25-ти ноември, от 10:00ч, пред главния вход на 1АГ „Св. София“.

Научих за случилото се от Василена Доткова.

29 коментара leave one →
 1. Yana permalink
  17.11.2009 22:33

  Така ми се иска да присъствам. Баси, като с животно са се отнесли с нея.

 2. Додо permalink
  18.11.2009 02:24

  s debela cherta podchertavam, che tova e chesto sreshtano iavlenie, kakto se kazva v post-a.kato cqlo, nie tretirame nai-zle tezi, koito imame vyzmojnostta da tretirame zle. dali sa maiki, rodilki, deca (mn validno syshto za horata s specialni nujdi, horata s fizicheski i mentalni uvrejdaniq) – tova nqma nikakvo znachienie.kogato ne sme pritisnati on nishto da se dyrjim normalno ili s uvajenie kym pravata na nqkoq grupa hora, nie pokazvame istinskata si syshtnost.

 3. Wynche permalink
  18.11.2009 03:11

  Прочетох разказа на майката и много се развълнувах от тази история. Приемам я и много лично, защото касае един важен избор – избора на естествено раждане в България – който е проблематичен за всяка една жена, доколкото естествено раждане в нашите болници просто не се практикува. Обаче не можах да го постна – казва ми, че Вашият HTML код не може да бъде приет: Must be at most 4,096 charactersЗатова си поствам пълното мнение при мен, с извинение към Петя за неволната самореклама:http://wynche.blogspot.com/2009/11/blog-post_18.html

 4. mr. ice permalink
  18.11.2009 05:35

  Класически сблъсък между хуманитарни и естествени науки, между право и медицина. Интересно ми е например дали според законите жената в болница има право сама да извади бебето си с голи ръце, след което да прегризе пъпната връв. Дори да има, наистина, какво прави в болница, където на всичко отгоре лекарите и приказвали разни "умни приказки"? Постъпила е глупаво, при условие че е много по-запозната с материята от тях, да се остави за втори път в ръцете им. На полето билките даже могат да бъдат набрани пресни.Отношението на лекарите не излиза извън нормата на приемливото за страната поведение. Грубо, може би, но това е положението. Пред гледната точка на бг-кокошарника и лекарите обаче аз предпочитам тази на вторите. Щото ако госпожата желаеща индианско раждане беше загинала геройски от кръвоизлива, който сама си е причинила увлечена в естествен напънизъм, или беше увредила бебето пак лекарите щяха да го отнесат нали?

 5. rahenna permalink
  18.11.2009 05:55

  mr. ice, дано не прозвучи пресилено, но аз точно това исках, след като родих – да умра от някой мощен кръвоизлив. по най-бързия начин. с години влачех това желание. то промени живота ми. но явно това е нормалното положение в страната на морлоците.

 6. Андрей Куртенков permalink
  18.11.2009 06:16

  От прочетеното останах с впечатление, че в основата на проблема е финансовата изгода на болниците от това да се плати (съвсем законно) за "екстри", като секцио, епидурална анестезия и пр. – и при това положение, от само себе си се получава, че част от персонала се отнася лошо към жените, които предпочитат естествения начин – понеже за тях няма да получат нищо допълнително.Все пак, ще вметна, че не е справедливо точно тази болница да се очерня – ситуацията на някои по-прехвалени места в София е по-отблъскаваща, докато "Тина Киркова" е като че ли даже най-свястното място, където може да се роди в София; е, винаги има и момент на късмет – в дадения случай очевидно не е бил на страната на родилката.

 7. mr. ice permalink
  18.11.2009 07:36

  Разбира се че не става дума за пари, Андрей. Да не би това че си учил десет години медицина за да работиш след това за петстотин лева и да израждаш по петстотин мръсни циганки на ден (както става в Тина Киркова) да ти дава право да се превърнеш в нечовек? Нищо подобно, самото решение да бъдеш лекар в България те превръща в нечовек. Трябва да си яко луд.Ако ще говорим за пари разговорът ще стане съвсем грозен. Половината болници са потънали в дългове, страната е бедна и корумпирана… Както и с рекламите обаче виждаме писък срещу последствията, не срещу причините. Вместо да раздавате оценки измислете как да се преборим с мизерията. И вместо пред болниците е по-добре бг-мамките да попротестират срещу огледалото.

 8. Андрей Куртенков permalink
  18.11.2009 08:16

  "И вместо пред болниците е по-добре бг-мамките да попротестират срещу огледалото."- това е чудесно – и добре, че друг го казва – понеже в случаи като този жените се крият зад "свещения институт на майчинството" по същия начин, както лекарите се крият зад лозунга за "най-хуманната професия" – и като се размаха някакъв такъв лозунг (за "свещеното майчинство" или за "най-хуманните хуманоидни хуманисти") – и никой копче не може да им каже.И точно за това държа, че става дума точно за пари – и това е видно и от текста на потърпевашата.И вместо да излизаме на протести – си струва да си отговорим най-напред на въпроса – медицината бизнес ли е като всички останали, или е нещо свещено, обвито в мистерия и духовност?Който приема втория вариант – да се лигави с разни призиви за повече хуманност и други подобни.Аз не виждам защо медицината (и бабуването в частност) трябва да е по-различен бизнес от фризьорството, фермерството или таксиджийството. И на него трябва да се гледа точно като на бизнес – и да има ясен механизъм, чрез който потребителите да насочват парите към тази фирма (в дадения случай – родилен дом), която предлага най-добро съотношение "цена/качество" – точно както е при бръснари, шофьори или ветеринарни лекари, ако щете.Всякакви лигавщини за "най-хуманната професия" и хленч, как се отнасяли били грубо с нея и не й били оказали нужното внимание, обслужват лекарската мафия, защото остават в тази координатна система, в която болничните заведения формално са търговски дружества, а реално – безконтролни потребители на обществен ресурс.Протестът трубва да е не срещу конкретни лица в конкретен родилен дом – а срещу монопола на НЗОК, срещу непрозрачния принцип на разпределение на средствата, срещу нелогичните административни решения за закриване и преобразуване на звена – изобщо – срещу цялата тази система на здравно обслужване, която се основава на отричането на факта, че медицината си е бизнес като всеки друг.

 9. evolutionbabe permalink
  18.11.2009 08:54

  Разбирам Mr. Ice – женурята пак си намират причини да недоволстват… Истината обаче е, че СЗО изрично е посочила кое е добро и кое не (и за майката, и за бебето) преди, по време и след натуралното раждане, а в българските болници се подиграват на тези препоръки. Подиграват се дори на жените, които не желаят да се подложат на секцио. Пострадалата родилка нямаше да има разкъсвания и кръвоизливи, ако й бяха разтривали перинеума (това не се прави в индиански палатки, а в обикновени болници в западния свят)и я бяха оставили да роди с нейни собствени темпове, вместо да я пришпорват и натискат по корема. Но това човек като Mr. Ice няма откъде да знае, защото едва ли се е интересувал досега от тази тема.

 10. razmisli permalink
  18.11.2009 09:33

  Ами ако поставяме въпроса на избор, дали медицината е просто бизнес или някаква духовна мистика, и да изберем, че е бизнес, то какво пречи да поставим по същия начин въпроса и за образованието? Ами така де, откъде накъде учителите ще работят за някаква духовност, която няма да напълни чинията на семейството вкъщи. След като са учили, след като си хабят нервите всеки ден, естествено че ще гледат да завъртят нещата към частни уроци и ще дават образователните привилегии на тези, които си плащат, вместо да разчитат на една мизерна заплата. Нали така? Това си е просто една бизнес услуга. Не мистика.Същото може да се каже и за полицията, и за правната система, митниците, и подобни.

 11. mr. ice permalink
  18.11.2009 11:46

  Ама еволюшънбебке, СЗО е одобрила и акупунктурата за ред заболявания, но в наши болници тя не се практикува. Въобще целия разказ на пострадалата беше някаква форма на война срещу природата. Борила се с контракциите, лъгала за състоянието си и т.н. Опитала да пребори и болницата ама не станало. Героично, но безмислено. Можеше да си плати и ако иска да роди на челна стойка.Бюджетът отпуснат на болниците не покрива импровизациите. Както обясни подробно Андрей медицината е бизнес, проблемът обаче е че България е бедна държава. Искате медицината да е на западно ниво, без самата държава да е.През комунизма лекарите изписваха антибиотици за най-дребната настинка. Защо? За да се застраховат, защото е най-лесно, въпреки вредите които нанасят. Както се казва, за два лева толкоз. Хуманизмът вирее само в богати общества.

 12. evolutionbabe permalink
  18.11.2009 12:58

  Добре, тя не е платила, но не е очаквала специално отношение, дори е пожелала минимална намеса. Родилките може да си платят – в момента таксата е 1000 лв за нормално раждане – а пак да попаднат на подобно отношение. Тук наистина не става дума за пари, а за чувствителност към чуждото достойнство, за емпатия и уважение. За мен държанието на този екип показва единствено безпричинна лошотия.И последно, някъде четох, че България е страна, в която смятат вегетарианците за душевно болни, а велосипедистите – за социално слаби. Явно пък жените, които не желаят да вървят срещу природата, са "сектантки и малоумнички".

 13. Yana permalink
  18.11.2009 13:59

  evolutionbabe – komentar tochno na miasto!!!Syshto i ako pestish energia i gledash da ne konsumirash mnogo – bedniak i sektant.

 14. Wynche permalink
  18.11.2009 15:43

  Чела съм доста истории, които започват с "Уж си бях платила за лекар, а…"Какво като си платиш – ти плащаш пак на същите тия хора. Един човек не се превръща от изверг в херувим само защото е получил пари. Да, може да ти обърне малко повече внимание, но компетентността му няма да скочи с прибирането на парите.Все пак не изпускайте и гледната точка на лекарския екип: пред тях стои една жена, която е на път да застраши живота на бебето си (казвали са й "Да го задушиш ли искаш!") – при наличната им информация те са действали връщност правилно, а именно, предприели са крайни мерки с цел да спасят живота на детето.Тяхната неосведоменост е една огромна част от проблема, но не трябва да губим от очи и общата картина – все пак нали никой не предлага лекарите да започнат да се доверяват изцяло на родилките и да ги оставят сами да водят ражданията си? Това би било катастрофа.

 15. deniza permalink
  18.11.2009 15:48

  @ mr. ice Аз си платих, но това не попречи на персонала в българска болница да се държи с мен все едно съм идиот, който трябва да бъде вкаран в пътя!И аре стига с тия глупости, щом някой си потърси правата, да го изкарваме ненормален, че живее в България! Не ми се пише по темата, защото нечовешкото отношение на персонала (изключвам отделни проблясъци) е просто меко казано ужасен!

 16. Kristina permalink
  18.11.2009 16:35

  Първо, истината е, че раждането, пожелано от майката е далеч по-евтино от хай-тек алтернативата, натрапена от насилниците. Това по повод метериалната страна на въпроса.Второ, процедурите, които е отказала родилката отдавна нямат място в evidence-based медицината и стандарта за добра родилна грижа на много страни.Трето и най-важно, отказано е на родилката гарантираното и от редица документи право на информиран отказ. Апропо, чели ли се т.нар. документ за информирано съгласие? В него липсва информация за страничните ефекти и вероятните нежелани последици от прилагането на различните манипулации. Те просто са изредени в реда на тяхното прилагане, а от родилката се очаква да сложи подписа си, давайки карт бланш за всичко, което лекарите решат. И тук не говорим за животозастрашаващи ситуации, а за рутинни практики.Една майка направи едно много добро сравнение като писа, че да оправдаваме лекарите за постъпката им и да виним родилката за слуюилото се е все едно да обвиним жертвата на изнасилване, че носи прекалено къса пола.И накрая, не мисля, че добро и възпитано отношение трябва да се купува, а по личния ми опит многа да твърдя, че ползването на екстрите на легалната корупция с ангажиране на екип не гарантира добър изход. Аз лично финиширах с 15 см белег на корема при нулеви покзатели за секцио, освен страха на персонала.

 17. бодливата крава permalink
  18.11.2009 18:35

  BG-мама е най-несериозният повод нещо да се свърза с фенимизма. Истинските феминистки не би трябвало да имат нищо общо с "духът на памперса" и въпроси като: вие вчера изакахте ли се, щото ние не успяхме и сега ще се напъваме докато не изкараме ако.Ебаси свободния дух, ебаси феминизма!

 18. Ena permalink
  18.11.2009 19:32

  Kravke,V sluchaia stava duma za pravoto na jenata da kontrolira tyaloto si, a ne bezprekoslovno da go predava na instituciite. Tova e dylgovechna feministka tema.Osven tova feminizmyt (liberalniyat pone)otdavna (i spored men s pravo) nastoyava na prepovivaneto, grijite za akaneto i byrsaneto na nosove da se otdava vidimost i priznanie. Zashtoto kachestvoto na takiva griji se otrazyava pryako na cyaloto obshtestvo.Inache mnogo BG-mami (ne vsichki) shte se syglasyat s priziva ti feminizma da ne se smesva s tehnite deinosti. Zashtoto feminizmyt ne im se struva seksi.

 19. Yana permalink
  18.11.2009 19:43

  "Истинските феминистки" ми звучи като "истинските жени"… Хайде да не си слагаме рамки поне тук, а? Който познава бг-мамма, знае, че там не се говори само за памперси, а за всичко, което вълнува българката. Отличен източник на информация за българските реалности. Пълно е с неосъзнати феминистки и с жени, които ежедневно работят за подобряването на ситуацията на жените в България. Определено повече активизъм е тръгнал от бг-мамма, отколкото от блоговете на възвишени интелектуалки.

 20. mr. ice permalink
  19.11.2009 02:20

  Само да поясня че реагирах остро заради конкретния случай водещ до протест. Чувал съм достатъчно ужасни истории от родилната медицина тъй че имам представа колко е зле положението. Но не може всяка самонадеяна овца останала с излъгани илюзии да се използва като мерило на експертния капацитет. Така се размива проблема – некомпетентност ли, липса на обноски ли, етц… Всеки случай е очевидно, че в болница не можеш да разполагаш напълно с тялото си, най-малкото защото евтаназията не е легализирана и нямаш право да въвлечеш лекари в пътуване до отвъдното. Явно дълговечната феминистка тема влиза в разрез с медицината.Както си говорим, накрая всичко ще опре до манталитета на българите (вкл. и на мед-персонала). Тогава протестът става съвсем безумен, защото е пред една сравнително прилична болница, вместо пред паметника на българската душевност.

 21. lyd permalink
  19.11.2009 04:47

  От собствен опит знам, че в българска болница можеш да попаднеш на некомпетентен и груб персонал, но писмото на тази жена доста ме смути. Да, смятам, че тя в голяма степен е допринесла раждането да се случи по този начин, с което не оправдавам грубостта на персонала, но ми се вижда по-важно да не размишлявам над конкретната случка, затова и писах по някои по-общи проблеми, които конкретният случай поставя: http://lydblog.wordpress.com/2009/11/19/bg-mamma-rajdane-estestveno-bolnica/

 22. Ena permalink
  19.11.2009 09:28

  Mr. Ice,Какво е медицинското основание да те карат да подпишеш, че си съгласен на всички процедури? Всеки има право да откаже лечение и да рискува живота си и този на детето си. Какво е медицинското основание на това гинекологичните прегледи да се провеждат пред публика (щото в родилните домове това е практика), родилките да ги бръснат и да им правят клизми пред публика? Вярно, че евтаназията не е легализирана, но отказът от живото-спасяващо лечение е легален срещу подпис.

 23. Yana permalink
  19.11.2009 13:02

  Не само родилките, всеки го преглеждат пред публика в България. Гол, разкрачен, повръщащ – не им пука, влизат си, излизат си, пушат си, лафят се. В един гинекологичен кабинет ме накараха да се съблека в средата на стаята.

 24. petya permalink
  19.11.2009 13:12

  Az sym malko obyrkana ot tova, koeto cheta. Moje bi, zashtoto niamam deca i ne sym chela za bremennosti, rajdania i t.n. dostatachno…, no na men mi se struva stranno v bolnicata edin pacient da komandva ekip ot 10 medicinski specialisti. Ot takava gledna tochka otchasti razbiram ekipa. Ot druga strana… rajdaneto ne e BOLEST. I pri polojenie, che ima razni varianti kak da proteche edno rajdane… za men nai-ujasnoto v istoriata e, che tazi jena se sreshta s lekarskia ekip edva, kogato veche e trygnala da rajda. Nito se poznavat, nito znaiat koi-kakvo… Ako tazi jena e imala razgovor s lekarite v bolnicata, e bilo vyzmojno da dostignat do niakakyv konsensus predvaritelno, a ne na momenta da se chudiat kak da menajirat krizata. Tova, razbira se, ne e prichina da i se otkazvat pozvoleni ot zakona neshta, kakto i da se dyrjat s neia unizitelno i zlobno… Za tova niama izvinenie. Kakto kazaha mnogo hora po-gore (wynche, mr. ice), problemyt opredeleno e v sistemata…

 25. razmisli permalink
  20.11.2009 10:17

  Петя, представи си следното. Отиваш на ортопед, защото те боли рамото. Там те оглеждат, слагат те да легнеш и ти бият една инжекция. На въпроса какво е това и защо, ти казват, че нямат време да се занимават да ти обясняват, отвън чакат други пациенти. После разбираш, че инжекцията била кортизол с цел да разбие някакво образувание. После те слагат на MRI – а ако възразяваш, те натискат, връзват те и те псуват, все пак ти не си лекар да прецениш. А това, че всяка манипулация може да е спорна, може да не е наистина наложителна или просто ако не я искаш… Има информирано съгласие, което трябва да подпишеш (и което формално признава, пациентът има избор да не ги подпише, че има алтернатива), но на практика излиза, че друга опция просто не се предвижда. Ако ти откажеш MRI, ако поискаш referral за физиотерапия вместо слонска доза кортизол, това не е комадване на лекарския екип от непросветеното немедицинско лице теб. Просто е осъзнат избор на пациента в един процес, в който за всяко предписание има различни възможни алтернативи. Като пример: всеки пациент има право на второ лекарско мнение точно с предположението, че е нормално вторият лекар да предпише нещо друго, различно от първия лекар. Само че описаното от мен по-горе е за някакъв здравословен проблем, някаква болест. А раждането е физиологичен процес, в който би трябвало да се дирижира от природата, а останалите да я следват и подпомагат: все пак нормалното е екипът да следи и действа според контракциите, напъните, дори болката и усещането кое положение на тялото помага най-много. А кой е в състояние да познава най-добре тялото на раждащата жена?Затова не бих казала, че това е командване на екип от специалисти от страна на немедицинско лице. По-точно, не бих го сметнала за нещо негативно. По-скоро така бих определила форсирането на раждането, за да протече то както и колкото по-кратко е по-удобно на персонала. Защото в болницата точно подписването на информирано съгласие е възможносттa жената да бъде чута, но нейната позиция се отхвърля. Време има достатъчно и възможност има, но няма желание и уважение към пациента. Това се случва при всички болести и медицински случаи, не само ражданията.

 26. Roshla permalink
  20.11.2009 15:21

  Добре. Досега се въздържах, но последния коментар на Петя ме провокира.Да, точно тук е проблемът – че НЕ ПОЗНАВАШ екипа, на който ще попаднеш в болницата като отидеш да раждаш. Единственият вариант да го познаваш е да платиш за "избор на екип" (демек да раждаш при твоя доктор; болниците си имат официални тарифи за това. Твоя доктор може въобще да не работи в боницита, просто идва там да проведе раждането), а твоя доктор във 90% от случаите просто няма време да виси 12 часа в болницата да те чака да раждаш нормално, защото ходи да работи на още 2(3) места или просто не му се виси/става в 2 часа през нощта/идва на работа навръх Коледа и прочие.Тоест, като един същ параграф 22, ако искаш да раждаш при "твоя доктор", готви се за секцио, ако пък непременно държиш да раждаш нормално – готви се за неизвестния дежурен екип, за който ти си просто поредната крава с претенции, която им усложнява живота.За мен проблемът е изключително организационен и толкова, ама толкова забатачен, че не виждам скоро решение. Не ме разбирайте погрешно. Аз съм ЗА всякакви упойки, секцио и прочие. Мисля да раждам след 2-3 седмици секцио по желание при МОЯ доктор, когото ще подкупя най-безжалостно, за да ми направи живота и раждането възможно най-лесно и безболезнено. Само че това е моят избор и би трябвало всички тези, които искат да направят ДРУГ, да имат тази възможност. И най, ама най-вече тези, които нямат възможност да платят, да могат да очакват някакво смислено отношение. Щом по другите държави може, значи може и тук.

 27. Ena permalink
  21.11.2009 12:03

  Roshla,Leko rajdane i zdravo bebe ti pojelavam!

 28. elle permalink
  22.11.2009 03:21

  На мен ми се вижда наивно (меко казано) да си пред раждане и да очакваш, че има какъвто и да било шанс то да мине както очакваш по естествен начин. Никоя жена не познава тялото си толкова добре, че да може да предвиди как ще реагира по време на раждане. Ако мислите по този начин, значи сте чели по темата и сте се опитали да се подготвите психически и физически.. обаче гаранции, че теоритичната подготовка, дори ако е включвала Ламаз практика, ще проработи в сюблимния момент. Преди време имаше репортаж на NPR за жените в Африка, които раждат в една най-често ранна възраст и в домашни условия. Когато се напъват дни наред, ако оцелеят и родят, някои от тези млади жени се съвземат с кръвозагуба, инфекции, и понякога, пролапс на пикочния мехур и дебелото черво. Това ги обрича на клечене и просене до края на дните им, заради загубата на всякакъв контрол над физиологичните им нужди. Репортажът подчерта, че това се случва защото много от тези момичета са с тесен таз, и че ако са имали достъп до секцио, са щели да имат шанс за нормален живот. Може би БГ не е сравнима с Африка. Но идеята ми е, че една родилка, колкото и да е иунформирана и подготвена, не може да знае какво ще се случи по време на разждането. На моя професорка в САЩ първото естествено разждане беше мъртво. Защото тя настоявала на естествено, докато бебето се задушавало от пъпната си връв.И разбира се, че трябва да се подпише документ на съгласие, това си е стандартна легална процедура. Виж, за нехуманноото отношение на персонала и забраната да си гушнеш новороденото веднага и да кърмиш… ами, такова ни е цялото здравеопазване, отажение на междуличностните отношения в БГ. За илюстрация на масовото такова, повозете се в градския транспорт и слушайте разговори.

 29. Yana permalink
  22.11.2009 08:13

  elle – мисля, че не си разбрала въпросния репортаж. Проблемът е, че раждат прекалено млади. Омъжват момичетата на 13, тазът им е тесен на тази възраст, разбира се, бебето се заклещва и следствието е въпросната вагинална фистула, от която урина и/или фекалии преминават във влагалището.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: