Към съдържанието

Мачизмът не е политика

14.10.2009

Без майтап: заглавие на аналитичен материал във най-четения всекидневник в България, в-к Труд: Мъжката политика на Борисов омагьоса Париж. Следва такъв ласкателен текст, чак се замислих дали не чета някакъв български вариант на брилянтно-сатиричния американски вестник The Onion. Валерия Велева пише:

Навсякъде по време на парижките срещи на Борисов решаването на държавните въпроси минаваше през откровения личен контакт, общото му минало с първите мъже на Франция, доброто им взаимно приятелство в истински мъжки разговор. Свойското потупване по раменете винаги бе съпроводено с конкретни цифри, с конкретни милиони, от които България се нуждае.

И още:

Желанието му е в тази европейска прегръдка България все някакси да изплува от блатото на своята изостаналост. И да покаже освен мъжко поведение в разговорите и мъжка политика в решаване на проблемите на държавата.

Отказвам да коментирам очевидните въпроси, които статията провокира относно етиката на авторката. Няма нужда да разглеждам даначната декларация на Валерия Велева, за да разбера кой плаща и кой поръчва музиката във в-к Труд.

Обидно и нецивилизовано е обаче някой да се опитва да обяснява, че добрата политика е онази политика, която се ражда в резултат на истински мъжки разговори сред мъже. Или пък, че България има нужда от мъжко поведение и мъжка политика, за да „изплува от блатото на своята изостаналост.“

Защото описаното от Велева не е политика. Това, за което говори Велева е мачизъм: идеята, че мъжете са най-силните, най-умните, най-можещите, най-достойни за уважение, най-заслужаващи власт и надмощие. А мачизмът като идеал и ценност е опасен, защото носи със себе си агресия, авторитарност и потисничество. Вие сами се сещате какви могат да бъдат последствията, когато такъв тип ценности и поведение се институционализират в позиция, в която тъй или иначе е съсредоточено огромно количество власт.

Нямам нищо против, че някакъв вестник толкова открито подкрепя една или друга политическа фигура. Даже, честно казано, предпочитам този вариант, защото знам през каква призма да интерпретирам написаното във въпросния вестник. Имам против, обаче, някой да ми продава някаква си политика, каквто и да е тя, като „ДОБРА, защото е МЪЖКА“. Особено, когато фактите са други.

Държавите, които са се отърсили от идеята, че мъжете знаят най-добре и са постигнали високи нива на полова равнопоставеност, включително и в политиката, са държавите с най-добри икономически показатели и най-висок стандарт на живот. Множество изследвания също така показват, че най-бързия начин една държава да се пребори с корупцията е да увеличи процента на жените на високи политически постове и държавно-административни позиции. Ако не ми вярвайте, питайте Google.

***
Снимката е от блога на Тодор Павлов.

27 коментара leave one →
 1. Anonymous permalink
  15.10.2009 02:14

  Отделих време и резюмирах текста ти, за който няма време да чете толкова дълги пасажи.

  Ето резюмето:

  QQQQQQQQ, qq qq qq, qq, qq.

 2. Anonymous permalink
  15.10.2009 02:24

  Продължаваме да се борим с идиомите. Не харесваме българския.

  ПКИИИС

 3. mr. ice permalink
  15.10.2009 02:42

  Вестник Труд е стихия нанесла най-големите поражения на държавата в последните 15 години. Преди да изберем царя Валерия Велева го адресираше на стотици страници като "Негово Величество". Mного е добра също в изливането на помия върху враговете на народа. Оказа се, че това било личното и отмъщение за нейното уволнение от националната телевизия, а видиш ли тя била толкова качествен журналист. Е, не може да се отрече, че е оръжие за масово поразяване. Според мен трябва да се изплащат вредни на четящите тоя долнопробен хартиен дезинформатор и да се измисли нов вид цвят за подобно явление, защото жълт е твърде меко. Може би кафяв.

  Но ако вярваме на жените опасност в случая няма. Колкото и мъжка сила да е събрал "генерала" за всички е ясно че г-жа банкерът управлява семейство Борисови… Но пък знае ли човек, възможно е да се чувства добре въоръжена с митично създание.

 4. Господин И permalink
  15.10.2009 04:04

  Браво Петя, чудесен анализ!

 5. Калин permalink
  15.10.2009 06:14

  Браво Петя!
  Отново страхотна статия и чудесен анализ
  Поздрави

 6. Benedetto permalink
  15.10.2009 06:16

  проблема не в мчистката политика. Лошото че че г-жа Велева няма за какво друго да се хване. А на вестникарското превъзнасяне на г-н Борисов тепърва има да се наслаждаваме.

  Подкрепям обаче анонимния – изразът "маъжка политика" е идиом.

 7. Калин permalink
  15.10.2009 06:18

  Сега да не се вържеш че наистина го мисля.
  Просто замествам Яна и Ена с дежурните им реплики.

  Иначе отново показваш че си майстор на двойните стандарти. Ако ставаше дума за Меркел и Сигурдардотир нящата са ОК и дори това е добър пример за силата на жените и способността им да решават проблеми и тн глупости. Обаче когато става дума за мъже споменаването на пола им вече сериозен проблем. Нарушен е принципа на неутралната реч понеже се упоменава пола на участниците.
  Отново много ниска топка с поредния автогол.

 8. Алиса permalink
  15.10.2009 06:49

  Валерия Велева…Вестник "Шок" е по-сериозно четиво. Ако искате да навредите на репутацията на дадена личност, организиране на интервю на В.В. с нея е нелош избор. Ясно е, че прекаленото подмазване има обратен ефект. Е, на Б.Б. не му е ясно – той ги обича тия неща…

 9. Anonymous permalink
  15.10.2009 07:49

  Валерия Велева се разкрачва за който дава най-много пари. Курва по пантофи.

 10. asktisho permalink
  15.10.2009 08:17

  Аз имам един конкретен въпрос: защо премиерът на България не е жена? Българката се е доказала вече в политиката. И то предимно на наднационално равнище. Издигали сме и продължаваме да издигаме жени на най-високите постове в международните институции. Явно полът не пречи на амбицията. Просто жените ни или не ги бива, или не им се занимава с вътрешна политика. И все някой трябва да я свърши тая работа.

  А за това, че корупцията ще намалее, ако изкуствено натикаме повече жени в парламента и, че гугъл ще ми го докаже, да ме извиняваш.

  Жените не са по-малко алчни от мъжете.

  За твое сведение, най-големият корупционен скандал в ЕС беше забъркан от жена – евробюрократ. Питай гугъл.

  Да, Труд е парцал и да – авторката е написла смешна статия. Но не ми харесва негативизма, който поставяш върху думата "мъжки".

  Все едно да кажем, че е лошо или сексистко определение за един автомобил: "това е мъжки автомобил". Ами, значи имаме здрава, силна, стабилна, тежка кола. Мъжете са по-здрави физически, по-силни са, тежат повече, такава ни е създала природата.

  И няма нищо лошо в една "женска кола", тя със сигурност е лека, елегантна, икономична, красива, стилна, изящна.

  Давам този пример неслучайно. Има начин да използваме полови определения и без да обиждаме.

  Защото както ти се възмущаваш от текста на Валерия, точно така и аз се възмущавам от твоя текст. Но само защото тежа повече, това не ме прави автоматично по-прав, нали така? Или вайс верса. Равноправие, майна.

 11. Bla permalink
  15.10.2009 09:42

  Калине, тихо, че пак ще ни "разкрият". :D

 12. Yana permalink
  15.10.2009 10:27

  Айде стига си мрънкал бе, Тишо. Нали все обясняваш как трябвало да действаме, а не да мрънкаме? Кво си ми се разхленчил тука за българката в политиката и за употребата на думата "мъжка"?! Писнало ми е да ти чета псевдо-разсъжденията, в които не можеш да прехвърлиш и най-дребното клише. Мъжки и женски автомобили имало. Айде, чиба, върви си в посредствения си блог да си ги твориш такива и да си напомняш, че тежиш повече от мене. Ин и ян!

 13. Ena permalink
  15.10.2009 10:36

  В интерес на истината, не очаквам от "Труд" нищо освен крайна простотия. А за Бойко, лично мое мнение е, че не е добър в нищо освен в играенето на мъжественост, та не се учудвам, че на това е заложил във Франция. Така или иначе във Франция тези номера вървят по мое впечатление. Не случайно на Саркози му повдигат обувките.

 14. Алиса permalink
  15.10.2009 11:11

  Именно играта на мъжественост постави Б.Б. там, където е сега. Тъжно е, но точно жените на България го поставиха. Повечето мъже го намират смешен и му се подиграват. Нооо…питайте лелките над 40, любителките на разни "Перли", мерли, съжалявам, но не помня имената на тези бози – там рейтингът му е неотменно висок. Смята се, че именно Б.Б. присъства в мокрите сънища на мустакатите продавачки на зеле по пазарите и на голяма част от също тъй необръснатите служителки във всички видове държавна и общинска администрация. Жена съм и ми е наистина неприятно от това, но такива са фактите.

 15. Ena permalink
  15.10.2009 11:53

  Б. Б. ми се струва популярен сред българки и българи от всички съсловия. Формулата телегеничност + популизъм винаги гарантира резултати. Ако в България се намери еквивалент на Пейлин, резултатът ще е същият. Според мен на избирателите им въздейства не толкова полът на публичната личност, колкото каква версия на женственост или мъжественост разиграва въпросната личност. Бойко залага на традиционния мит за мъжкаря. Пейлин заложи доста успешно на традиционната женственост, която остава ненакърнена, дори когато жената излезе в публичното пространство. Тези митове дават на много хора усещане за сигурност.

 16. asktisho permalink
  15.10.2009 13:18

  @ Yana: Аз мога да приема, че блогът ми е посредтсвен, а речта ми – пълна с клишета. Мога да приема, че това е така в твоя свят. Но не мога да приема, че въпреки всичко, ти го четеш. Щото от написаното, покрай всички глупости ("чиба", хахаха), оставам с впечатлението, че явно доста добре се "познаваме"…

 17. Anonymous permalink
  15.10.2009 15:10

  Феминистките са противни, жалки същества.

 18. Yana permalink
  15.10.2009 15:24

  Тишо, не, не го чета. Веднъж, преди година и нещо, го посетих и ми стига за цял живот.

 19. Жилов permalink
  15.10.2009 18:25

  @Тишо
  Ти ще си вземеш ли "женска" кола? Ще се фукаш ли на приятели с женската си кола?

  @Калин
  Като си говорим за двоен аршин, как ти звучи това:

  (за мъж или жена политик):
  "И да покаже освен мъжко поведение в разговорите и мъжко политика в решаване на проблемите на държавата."

  (за мъж или жена политик):
  "И да покаже освен женско поведение в разговорите и женска политика в решаване на проблемите на държавата."

  Ама честно

 20. asktisho permalink
  16.10.2009 03:24

  @ Жилов: Да. И няма да ми бъде за първи път. Съвсем извън контекста: емоционално и професионално съм ангажиран с известна марка френски автомобили от близо десет години, покрай семейството ми. Винаги съм предпочитал по-"женските" им модели.

  @ Yana: лелемале и какво точно прочете преди сто години, че чак тоооолкова те уплаши? :)) Въпросът е риторичен. С теб живеем на различни планети. Никога няма да се разберем. Никога няма да бъдем на едно и също мнение. Което не е причина да се обиждаме. Защото, наистина, никой от нас не "тежи" повече от другия. И твоето мнение струва точно толкова, колкото моето. Най-вероятно и двамата сме прави. Така че – прощавай! Ако има нещо, няма нищо. :)

 21. epistemic mürk permalink
  16.10.2009 03:58

  тишо, клиширан си, защото така и не си се научил да задаваш оригинални въпроси, които да провокират оригинално и креативно мислене. т.е., въпросът не е 'защо има мъжки и женски коли (и отговора – защото мъжете са тежки и следователно и мъжките коли са тежки) или какви са характеристиките на мъжете и какви на жените; въпросът е какво прави човешките тела универсална метафора за почти всичко и защо ни изглжда напълно естествено да идентифицираме разни полово-неутрални обекти като 'мъжки' и 'женски.' и също какви са властовите последствия от подобни идентификации (власт не само в смисъл на политическо управление, а на отношения на интер-персонално ниво по принцип).

  според мен петя не иска да наслагва някакви обидни конотации на думата 'мъжки'. просто посочва, че мачизмът (независимо кой пол го практикува и окуражава) е дебилна форма на поведение и организация. мъжко и мачизъм са две различни неща, тишо. ти може да си мъж, но да не си мачо, разбираш ли? както може жени да се държат мачистки – супер авторитарно, едностранно, опресивно към другите и т.н.

  петя, само с едно нещо не съм съгласна с теб: според мен се опитваш да редуцираш явления като корупция и икономически растеж до пола на управляващите. тук се съдържат два проблема: един на редукция и един метафизически, което е странно при положение, че винаги си казвала как пола е социално конструиран, как няма нищо а приори биологическо или същностно, от което автоматически извира половата идентичност и т.н. сега защо изведнъж твърдиш, че едва ли не вродено на на жените да са добри управници и да водят до икономически растеж. погледни филипините примерно, и там управлява жена, а е супер мизерия. и този пример го давам не за да кажа, че не е вродено на жените да управляват умело, защото тва е същия аргумент като твоя, но с обратен знак, а за да посоча, че причините за социално-икономическото състояние на 1 страна са най-малко в пола.

  иначе много готин пост, приеми критиката като приятелска:) поздрави

 22. petya permalink
  16.10.2009 09:28

  @asktisho: И като кажеш на висок глас "аз предпочитам женските автомобили" (въпреки че ти не каза, че харесваш женските, харесваш по-женските, т.е. не БАШ женските)… съвсем очевидно осъзнаваш, че казваш едва ли не нещо революционно. Защото в България един мъж да признае, че харесва нещо, което се асоциира с жените си е направо табу. Женското е втора класа и нито един човек (а мъжете, знаем са първокласни хора) не би искал да има нещо общо. Помисли още малко, най-големият комплимент, който можеш да направиш на една жена е да й кажеш, че е "мъжко момиче"… щото ако е женско момиче, това означава, че глезена лигла. Или нещо такова.

  @епистемик:
  Не съм искала да обяснявам корупцията и икономическия растеж с пола на управляващите… и не съм сигурна, че го правя. Ще обясня още малко какво имам предвид. Давам пример за държави с висок рейтинг на полова равнопоставеност. Т.е.там където има паритет и жените са включени в управлението на държавата наравно с мъжете се наблюдават и някакви други положителни зависимости като икономическа стабилност, ниска корупция и т.н. Не съм си помисляла, че това е така, защото жените са по-добри управляващи по начало. По-скоро равнопоставеността е признак за наличието на някакви други идеали и ценности в дадено общество, които подпомагат икономическо развитие и т.н. В едно не-мачистко общество няма нужда мъжете винаги да са отгоре… което отваря вратите и за жените в управлението/бизнеса/етц. … което създава по-богат избор на талант… по-добрите (мъже или жени) печелят… държавата върви напред.

 23. Anonymous permalink
  16.10.2009 12:29

  Малко измествам фокуса, но понеже стана дума за коли – в България колите с автоматична скоростна кутия често биват описвани като "женски". В САЩ хората масово си карат такива коли и досега не ми се е случвало там да чуя някой да ги описва като "женски". В този ред на мисли има и много други явления по тези земи български, които могат да учудят човек. Като например инатът, с който се натискат някои от читателите на блога да пускат реплики в стил трети клас, като примерно как си била вкарала Петя автогол. Интересно защо въпросните не си направят по един блог, в който да си плюят на воля каквото искат, а така активно четат неща, които уж били ниска топка и не им харесвали. Много по-здравословно е да извадиш от полезрението си всичко, което те дразни или смяташ за недостатъчно добро.

 24. Anonymous permalink
  16.10.2009 14:25

  Хаха, е това е сюжет достоен за celebrity deathmatch: В единия ъгъл Варелия Велева – джурналист и удивителна кръстоска между лешояд, слон и хамелеон, в другия Петя – професионален феминист питбул. В края на мача се появява Мерилин Менсън в безполовото си превъплащение и вижда сметката на всички :D

 25. troll permalink
  16.10.2009 15:27

  "Life is a team sport – of course, not everyone is a team player."

 26. troll permalink
  16.10.2009 15:40

  Аз продължавам с въпросите и се надявам, че все пак ще получа отговор. Петя, а какво мислиш за етиката на Nobel Committees?

 27. Апостол Апостолов permalink
  18.10.2009 23:35

  Тази модна думичка "мачо" не ми звучи добре в този контекст. Мисля, че ще е по- добре в случая да използваме хубавия нашенски лаф "бабаит".

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: