Към съдържанието

Ефектът на половата равнопоставеност

30.09.2009


Световният Икономически Форум
всяка година прави един много интересен доклад: The Global Gender Gap Report, в който класира държавите по ниво на полова равнопоставеност. Прави се индекс, който е съвкупност от индикатори, между които са трудовата заетост и паритет в заплащането на мъжете/жените, образование, женското участие в политиката, здраве и др. Традиционно, на върха на класацията са Скандинавските държави: Норвегия, Финландия, Швеция и Исландия. На дъното са Бенин, Пакистан, Чад и Йемен. Проучването многократно показва, че половата равнопоставеност се отразява благоприятно на икономическото развитие на една държава.

В контекста на нашите разговори от последните няколко дни: не знам дали в Швеция жените са по-слаби мениджъри от мъжете там, но процентното им участие на управленски позиции е по-високо от това на жените в България. А като гледам… нямаме причини да се притесняваме за просперитета на частния бизнес по техните земи.

***
Картинка via TrendUpdates.

12 коментара leave one →
 1. Ники permalink
  30.09.2009 02:43

  Мда, причината за благосъстоянието на скандинавските страни са жените. В Бенин, ако жените вземат властта ще влязат в Г-8. Ясно, че фактите са тъжни за третия свят и България, ама дайте да гледаме реално и разумно на нещата. Благосъстоянието и силата на иконимиката няма нищо общо със съотношението мъже-жени.

 2. lazy permalink
  30.09.2009 04:21

  Остави Г-8. Интересно, че Шри Ланка се нарежда между Германия и Великобритания. А май САЩ бяха в Г-8… и Япония, но за нея може да се предположи. Причините опрелено не са само икономически!

  А за мястотот на БГ в този доклад; може би това е и причината да се говири от разстояние за тези неща. Колко ли от тук пишещите, които излагат несправедливостите в БГ се позовават не на лични преживявания и наблудения? Колко от положителните примери все са при скандинавите, но лошите са все BG reality?

 3. Anonymous permalink
  30.09.2009 05:50

  Разбира се, че не са само икономически, но е факт, че там където има активно участие на жени, идва и икономическата полза. Благосъстоянието на една страна е последица от начина на мислене на хората, а той от своя страна си има религиозни, философски, културни, исторически и социални причини да бъде точно такъв.

 4. Anonymous permalink
  30.09.2009 06:37

  До горния Анонимен:
  Причинно-следствената връзка "активно участие на жени" => "икономическа полза" май само ти я виждаш…

 5. Anonymous permalink
  30.09.2009 07:45

  Ами вземи погледни по-добре резултатите, виж и данни за компании, в които работят много жени, пък нека пак си говорим.

 6. Yana permalink
  30.09.2009 09:58

  Da, samo toy i edin kup specialisti po ikonomika i mezhdunarodno razvitie. NYT Magazine samo predi mesec posveti cial broy na tova.

 7. Viktoria permalink
  01.10.2009 15:46

  Бенин може да влезе в Г8 да, не е толкова невъзможно стига да се дадат всички фактори, един от тях е наистина да се даде шанс на жените да се развиват и да развиват малко о по малко заобикалящия ги свят. Доказателство за това е което се случва в Индия http://www.pbs.org/opb/thenewheroes/meet/yunus.html Индия…страна която не е много по-развита от Бенин. Опита на този човек доказва, че когато се даде шанс на жените, нещата могат да се променят към по-добро.

 8. Алиса permalink
  02.10.2009 13:21

  Не че искам да споря с вас, виждам, че сте добре запасени със статистики, можете да цитирате източници и на фона на такава информираност е трудно човек да се обажда. Все пак имам въпрос – да ви е хрумвало някога, ей така, съвсем хипотетично, че е възможно жените в Бенин, Пакистан, Йемен и т.н. да не искат да работят като мъжете? Съжалявам, знам че е тъпо да питам такова нещо под такава статия, но ми се изплъзна.

 9. Yana permalink
  02.10.2009 13:36

  Hm, ne viarvam vsichki zheni v edna dyrzhava, koyato i da e, da sa na edno mnenie. Zatova vyprosyt mi se struva bezsmislen.

  Spored tova, koeto az sym chela, zhenite v bedni dyrzhavi iskat da rabotiat, za da si gledat decata i da ne gladuvat.

 10. Anonymous permalink
  02.10.2009 13:59

  Алиса, сигурно има такива жени. Навсякъде има такива, които не искат да работят наравно с мъжете. Има и такива мъже, но предполагам им е по-трудно да си го признаят, понеже не се очаква от тях. Въпросът е до каква степен човек го иска наистина и до каква степен го възприема за естествен ход на нещата, понеже около тях почти всички така правят. Препоръчвам ти тази статия от NYTimes, по ирония е озаглавена точно "What do women want?":

  http://www.nytimes.com/2009/01/25/magazine/25desire-t.html?_r=4&pagewanted=1&em

  В нея се засягат и други въпроси, но има и връзка с въпросът ти.

 11. Anonymous permalink
  03.10.2009 05:14

  Ахаха, Яна – според това, което ти си чела, жените в бедните държави искали да работят наравно с мъжете за да си гледали децата и да не гладували… Според това, което аз съм видял пък, след 4 години живот баш в Котону, жените там си бачкат ако не повече, то поне наравно с мъжете.

 12. Reni permalink
  12.08.2011 15:59

  здравейте, само да се включа и аз с едно единствено нещо… Мъжа ми е от Бенин, християнин е, но не е религиозен.. Никога, ама никога не ми е крещял,нагрубявал и т.н. Ужасно отговорен е и казва, че е негова задача да помага, да се грижи и изхранва мен и детенцето ни… Имало е случаи аз да му викам за нещо,но никога той на мен…Много ми помага за домакинската работа също – много често той готви, той включва пералня, той простира и т.н. И винаги ми казва, каквото не можеш да направиш ти, аз ще го направя не е проблем … В Бенин не са само мюсулмани, м/у другото той не ги харесва заради изкривеното им мислене… Има голяма разлика на какъв човек ще попаднеш. Не слагайте всички от Африка под един знаменател ! Такъв българин, като моя мъж мога да срещна само в приказките и романите… Виждам на мои познати мъжете им : „Слагай ракията ма жено, Я донеси са ена ракия със салатка, Къде ми е биричката…“ и т.н … А как се обиждат, а как мъжа посяга на жена си, как мъжа очаква от жена си да го дундурка, тя да е като неговата майка… какви мамини синчета виждам… и т.н. … и т.н.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: