Към съдържанието

Мъжката голота

16.09.2009

Много съжалявам, че не съм в София и не мога лично да присъствам на събитията от Sofia Dance Week. Самият фестивал е грандиозен по множество причини, които няма нужда да изброявам. Особено съжалявам, обаче, за това, че няма да мога да видя двата голи спектакъла: Nudo. Nuda. на Алесандра Кристиани и Waiting на Миколай Миколайчик.

Nudo.Nuda. коментира прехода от пубертета към началото на зрелостта при жените и някои от темите, които го характеризират: сексуалното желание, фантазиите, болката. Всичко това през опита на женското тяло: автентично, индивидуално… а не през призмата на холивудските продукции, еротизираните медийни образи и корпоративната експлоатация на женското тяло. Waiting от своя страна анализира чувствата на загуба, самота, ревност, липса на самоувереност от мъжка гледна точка, което е интересно, защото като цяло мъжките образи, с които се сблъскваме всеки ден изключително рядко са показани в такава светлина на ранимост и безпомощност.

Днес разглеждах албуми със снимки от двата спектакъла във Facebook и коментарите под тях ми направиха много силно впечатление. Коментари под снимките на Алесандра:

 • Коментар 1: Тя е великолепна! Препоръчвам ви я с цяло сърце.
 • Коментар 2: Очаквам го с нетърпение, ще се прибирам танцувайки вкъщи.

Под снимките на Миколай:

 • Коментар 1: WTF
 • Коментар 2: Липсата на естетика винаги ме разконцентрира! :)
 • Коментар 3: Хахахахх, е неее :-)
 • Коментар 4: Кому е нужно?!

Никой не коментира факта, че Алесандра е гола. Всички забелязват единствено, че Миколай е гол и имат проблем с това.

Вярно е, че щест коментара не са показателни за нищо на света, но пък реакциите са достатъчно различни, за да демонстрират колко различно хората реагират на женската и мъжката голота по принцип.

Само се замислете. Колко често виждате женска голота във филми, в реклами, по улиците? Непрекъснато! Толкова е нормално, че не прави впечатление. Никой не се чуди, никой не се възмущава, на никой не му „става гадно“ от гледката. В момент, в който се появи голо мъжко тяло… аууууу, срам, провокация!, как може, не е достойно, не е красиво. Както казва една от коментиращите под снимките на Миколай: Кому е нужно?!

Че светът е бил доминиран от (хетеросексуални) мъже през годините е ясно. Това обяснява защо много често жените (в изкуството, във филмите, в литературата, в поп-културата) са преставяне през „мъжки поглед“. Те изглеждат по такъв начин, че да се харесват на мъжете, да бъдат привлекателни за тях, да бъдат секси по определени мъжки критерии. Проблемът е в това, че самите жени свикват да възприемат и оценяват себе си точно по този „мъжки“ начин. Мъжете гледат. Жените гледат себе си докато са гледани и организират голяма част от ежедневното си съществуване около това да проверяват как изглеждат в мъжките очи.

Това, че всички… и мъжете, и жените… сме свикнали да гледаме света през мъжки поглед обяснява и страннните реакции, които предизвиква появата на мъжка голата в някакво публично пространство. Мъжката голота (какъвто е случаят със спектакъла на Миколай Миколайчик) създава чувство на неудобство. Един мъж да покаже интимните си части и голото си тяло, означава да се принизи до позицията на една гола жена: да бъде оглеждан, да бъде съден, да бъде разглеждан като къс месо. Както писах по-горе, тази ситуация представя мъжа в ранима и безпомощна позиция… което си е бая страшничко, ако не си свикнал на подобен тип отношение.

Да не говорим, че ако си свикнал да интерпретираш женската голота като сексуализирана голота… и ако си свикнал да гледаш през мъжки хетеро-поглед (без значение дали ти самия си хетеро/гей мъж/жена)… няма как да не трепнеш при идеята за спектакъл като Waiting. Какви са тези неща? Натрапване на хомосексуалност?! Ако стъпиш две крачки назад, веднага ще осъзнаеш, че няма нищо непременно хомосексуално, камо ли пък натрапчиво в този спектакъл. Проблемът не е в танца. Проблемът е в този, който го гледа.

Спирам да пиша, защото темата е ОГРОМНА и съвсем не може да бъде изчерпана в рамките на един постинг. С нетърпение очаквам да чуя вашите мисли по темата и ви приканвам да присъствате и на двата спектакъла. ОСОБЕНО на този на Миколай. Ако самата мисъл да отидете ви кара да се чувствате малко, така, неудобно… е ТОЧНО ТОВА е най-важната причина, поради която ТРЯБВА да отидете. И после да разказкавате как е било, нали обещавате?

24 коментара leave one →
 1. voxy permalink
  17.09.2009 01:56

  голото мъжка тяло просто не е толкова красиво колкото женското, ако мацката беше някоя дебелана коментарите щяха да са същите като при мъжа. Мене най-много ме възмущават идиотските танци/движения, ква е тая простотия, и се цъка с език че било някакво изкуство, нищо подобно – едни тъпи движения

 2. Longanlon permalink
  17.09.2009 02:01

  хубав коментар! наистина има необясним дуализъм в мненията под снимките – само че, за разлика от теб, на мен не ми стана ясно не защо се възмущават от голотата на Миколай (не е хубав, много ясно), а как може да се възхищават от Александра (която е също толкова непривлекателна)…

  но аз съм си само един простак, нали… :)

 3. Модерната вещица permalink
  17.09.2009 02:12

  Има нещо с писането ти, което ми напомня на Милан Кундера. Това вглеждане в детайла, това финно изследване на човешкото възприятие за телесното и сексуалното …

  Идеята на спектаклите звучи интересно, но аз също не съм от София и ще чакам на чужди разкази.

 4. Yoana permalink
  17.09.2009 02:24

  Мисля, че точно си определила коренът на проблема в хетеронормативната мъжкоцентрична гледна точка. За жалост жените я споделят. За да се излезе от нея, се иска активно участие, рефлексивност и самокритичност, които за жалост не са толкова често срещани.

 5. Roshla permalink
  17.09.2009 02:40

  @Longi – въпрос на вкус :). Аз например мъжете ги харесвам най-вече голи. Въобще харесвам хората голи, намирам, че тогава са най-естествени и красиви. Изненадах се, че всички възмутени коментари са от жени, очаквах да са от мъже.

 6. lazy permalink
  17.09.2009 04:48

  Знаех си, че нищо не разбирам, но поне от тези сними повече ми харесва Миколай. Александра… явно не е мой тип :P

  Може и да се дължи на факта, че преди време живяхме 4 човека – две момичета и две момчета. По стените имаеше и софт еротика снимки/плакати – както за женското око, така и за мъжкото. Е имаше и много други снимки и плакати де, да не си помислите нещо. Просто пример, че имаше толерантност и равенство.

 7. Anonymous permalink
  17.09.2009 06:25

  Не виждам нищо лошо, че голотата е в сексуален поддтекст. В несексуален не ми е кой знае колко интересна. И понеже съм хетеро – каресвам голи красиви жени. Не съм единствен – огромната еротична, порно и подобна индустрия го потвърждава.

  Абсолютно съм съгласен и жените да си харесват голи мъже, да си търсят снимки, филми, еротика и порно, но кой знае защо повечето не го правят. Вероятно вие ще обясните защо.

  Не ме приемайте за морализатор, който е против несексуалната голота. Абсолютно обратното – дразня се от всякави "смокинови листа" и прочие цензури. Нямям нищо против нудистите и т. н. Просто не смятам голотата в изкуството като нещо кой знае колко революционно и провокативно. Една постановка няма да ме привлече САМО защото има голи артисти.

  Колкото до това, че мъжът не обичал да се съблича, защото щял да е "къс месо" – вярно е. Повечето мъже не са в добра физическа форма, а онези, които са – те си се събличат – разни артисти, спортисти, бодибилдъри и т.н.

  Само че обществото не цени особено един "хубав" мъж. За една жена да е красива все още достатъчно за "успее" в живота. За един мъж не е.

  Така че, за един мъж е приоритетно да постигне материално благополучие, обществено признание и такива ми ти неща, пък животът е показал, че като имаш самолет, яхта, порше и дебел портфеил, не е необходимо да се събличаш, за да демонстрираш перфектно тяло. Това е.

  "Политическа коректност" или истина – изберете сами!

 8. Ena permalink
  17.09.2009 09:37

  Много хубава тема, Петя.

  И на мен ми направи впечатление реакцията "Кому е нужно?" под снимките на Миколай. Никому не е "нужно." Изкуството не е за да задоволи някаква утилитарна необходимост, а за да предложи различна гледна точка на света. Спектакълът на Миколай изглежда успешно постига това. Съжалявам, че ще го изпусна.

 9. Ena permalink
  17.09.2009 09:43

  Анонимният с лозунга:

  Вчера се видях с един познат – красив (и по природа, и благодарение на усърдно спортуване) и професионално много успял мъж на 36. Няма никакъв успех сред жените. Хетеросексуален е. За мен, като жена, обяснението е, свръх стандартното му нормативно мислене.

 10. Anonymous permalink
  17.09.2009 09:55

  Не търси подходящи жени. Жените, които се впечатляват от коли, пари и т.н. са достачно голям процент, и мъжете, които с удоволствие се възползват от това положение – също. Твоят познат е нетипичен.

  Политическа коректност или истина – изберете сами.

 11. Longanlon permalink
  17.09.2009 10:09

  да бе, като каза Lazy, та се сетих – в колкото стаи на студентки съм бил по общежитията, всички са накичени с полуголи мъжаги от списанията (реклами на бельо, парфюми…)

 12. Anonymous permalink
  17.09.2009 10:11

  Да, но може ли да го сравниш със страстта на мъжете по порното? Разлика в размер на порядък!

  ПКИИИС

 13. lazy permalink
  17.09.2009 10:58

  Че кой каза, че са били в моята стая? Ако бяха там, нямаше и да си правя труда да спомена, че е бил смесен апартаментa. Плакатите бяха из общите помещения, които деляхме. В това е разликата. Не трябваше да се коментира или обсъжда. И определено на никой не му е минала мисълта, че момчетата са нещо не хетеро след като има и такива плакати.

  За това и ми е доста странно защо се прави на въпрос?

  @Longanlon
  А и в общежитията в София въпроса е малко по различен. Там ТРЯБВА да се сложи нещо по 'стените'. А и колко от мъжките стая са облепени? Или може би там е въпроса, че ако женските са облепени ти прави впечатление, а като са стаи на момчета не? Или не ходиш по такива места (стаи на колеги) :P:P

 14. Anonymous permalink
  17.09.2009 11:08

  Мъжете имат "страст" към порното, защото то се прави предимно от мъже и за мъже. Жените в повечето порно филми са обекти за задоволяване на мъжкия нагон. Така че нормално е на една средностатистическа жена да не й харесват този тип филми.

  Има порно за жени, доста малко като количество, но все пак се радва на достатъчно популярност. Защо не е станало мейнстрийм, мисля, няма нужда да коментирам, дори и в стандартната кино индустрия се вижда кой плаща и поръчва. Поне малко по малко се променя статуквото.

  Смешно е да се твърди, че само мъжете имат сексуален нагон и само те могат да бъдат визуално стимулирани. Много пъти е писано тук за това колко много влияе културата и всичките стереотипи и общовъзприети норми, които носи със себе си, смятам че няма нужда пак да повтарям това.

 15. pillsofdete permalink
  17.09.2009 11:11

  аз хресвам фотоси на голи тела. мъжки и женски. дори и на реклама, но да е с вкус. не чалгарско, не бирено, не динено. а когато са просто фотоси още по-хубаво. и дори мъжките харесвам някак повече именно защото жените често съм свикнала да виждам в такова амплоа. харесва ми че са на равни начала. харесва ми ако не са насочени към нещо определено – мъж, жена, а са просто себе си с голите си тела.

 16. Anonymous permalink
  17.09.2009 11:16

  Еми хубаво. То е ясно, че са културни стереотипи, но поне да се изкажа, че забрани няма.

  Действителен проблем е, че мъжките голи тела се свързват с хомосексуализъм.

  ПКИИИС

 17. Ena permalink
  17.09.2009 11:56

  До анонимния с лозунга:

  Прав си, че моят познат не търси пододящи за него жени. Той иска жена, която да го хареса не заради парите и колата му, но реално няма какво друго да предложи на една жена. Според мен проблемът му не е нетипичен. Напротив, типичен пример e за това как стереотипът за успелият мъж може да съсипе живота на един мъж, който вярва в "common sense."

 18. Greta "Morose" Ivanova permalink
  19.09.2009 04:34

  Преди време се бях натъкнала на едно интересно мнение, което не споделям напълно и през цялото време, но намирам за предимно достоверно: голотата е десексуалицазия. Това, което се имаше предвид е, че чрез разголването на човешкото тяло, отстраняването на всички пластове дрехи, това, което остава за гледащия, е просто един обект, който вече съдържа много по-малко скрити точки, които да събуждат интерес. Да, на големия екран например едно голо тяло е върха на сексуалността, но това е постигнато и чрез умелата режисьорска намеса /или неумелата, в зависимост от ситуацията/, чрез светлината, режисираните движения и самата фабула. В реалния живот – може би сте забелязали – не е точно така. Та, това е една двойнственост, която винаги съм намирала за интересна, и която вероятно ще ме подтикне да гледам спектакъла, защото имам усещането, че точно там двата полюса на това твърдение ще се срещнат. Както някой по-горе беше казал, проблемът е в гледащия.

 19. nikke.b permalink
  19.09.2009 05:02

  Разликата е в половите органи.. при жената са вътрешни, при мъжете са външни.. и гледката на гол мъж е равносилна не на гледката на гола жена, а на гледката на разкрачила се жена!!

 20. nikke.b permalink
  19.09.2009 05:13

  не че се свързва с хомосексуализъм, просто при женската голота по-лесно се улавя еротиката/естетиката, докато при мъжката голота това е по-трудно и много лесно избива на порнографията..

 21. ким permalink
  20.09.2009 13:40

  аз пък не разбирам защо за да си гол трябва да си хубав. все пак не е кой знае какво голотата. а и в случая става дума за танц, а не за голи снимки. не разбирам и защо ако си хубав трябва да си гол, но това вече е друга тема :-)

 22. Longanlon permalink
  20.09.2009 15:27

  не че трябва, просто помага, ако искаш хората да се изказват добре за това как изглеждаш…

 23. Denia permalink
  21.09.2009 03:34

  Разликата е в половите органи.. при жената са вътрешни, при мъжете са външни.. и гледката на гол мъж е равносилна не на гледката на гола жена, а на гледката на разкрачила се жена!!

  Гениална мисъл, смятам да я използвам.

 24. gigis permalink
  30.09.2009 05:01

  За разлика от повечето тук, които са гледали снимките, аз гледах самите спектакли. И двата. Въпросът не е в различното възприемане на мъжката и женската голота, в сексизма и консерватизма, а в качеството на самите спектакли. Алесандра показа висше майсторство и ниво на артистично мислене, докато Миколай можеше да бъде възприет само със снизходителна ирония…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: