Към съдържанието

Ти мен уважа’аш ли ма?

02.09.2009

Дребна извадка коментари от последната една седмица:

 • „Забавлявам се да видя каква поредна глупост те е „разтревожила“. Определено е много забавно и всеки път успяваш да ме изненадаш, като надминеш себе си“
 • „Такива глупости които говориш съм чел предостатъчно.“
 • „Тая Семеня дето не се знае дали е мъж или жена, в лицето е с една идея по-симпатична от теб :-P :)“
 • „Петя, спри да хленчиш, че нямаш толкова тестостерон, колкото момченцата и се заеми с по-смислени неща!“
 • „Пази боже от гадни лезбийки като авторката на блога.“

Ако кажа, че не обръщам внимание на такива коментари… ще излъжа. Не се обиждам, но им обръщам внимание. От самото начало на този блог много съзнателно се старая да пиша внимателно, така че да няма начин написаното да се интерпретира като атака срещу мъжете. Феминизмът като мъжемразие е едно от най-упоритите съвременни клишета и една от целите на този блог е да му се противопостави. Винаги, когато контекста позволява обяснявам, че феминистките не мразят мъжете, а сексистките нрави и традиции. Даже специален пост съм посветила на темата.

Да, обаче, гадните коментари продължават. Насочени са не само към мен, но и към хора, които споделят изложените от мен възгледи. Обвиняват ни в агресия, в липса на диалогичност, в интригантство. Не с тези думи, разбира се. Малко по-цветущо. А аз, ако искате ми вярвайте, по три пъти си бърша очилата и се чудя… егаси, какъв скрит подтекст откри в написаното този човек, че се почувства толкова лично засегнат от казаното.

Грубите коментари тук са два основни типа: Nuh-uh! Не е вярно! или Баси и тъпата тема.

Nuh-uh! Не е вярно!
Nuh-uh!- коментиращият според мен идва тук, прочита текст за това как жените са дискриминирани на работното си място и си казва Ааааа, да си имаме уважението. Аз съм мъж и не дискриминирам. Не съм изнасилил никого. Пазарувам и даже мия чиниите. Моите приятели са добри хора. Как можеш да инсинуираш, че само за това, че сме мъже, сме виновни за това, че жените изкарват по-малко пари. Примерно.

Разбирам, че ако интерпретираш прочетеното тук като нещо, което се отнася лично към ТЕБ, можеш да се обидиш, защото знам колко е тъпо да те обвиняват в нещо, за което не си виновен. НО, написаното не се отнася за ТЕБ. Или за приятелите ти. Отнася се за мъжете и жените, които СА сексисти. Отнася се за организацията на работното място, която обикновено е неблагоприятна за жени. Особено за тези жени, които имат деца и т.н. Конкретният пример няма значение. Това, което има значение е, че ако текстът не идентифицира теб лично като източник на даден проблем, няма нужда да се мъчиш да ми обясняваш, че мъжете не са виновни и че всъщност не си лош човек. Това се подразбира.

Баси и тъпата тема.

Вторият тип коментиращи са тези, които обикновено критикуват избора ми на теми, „глупостите“, които ме възмущават и начина, по който говоря. От снизходителните им псевдо-покровителствени коментарчета си личи, че си мислят, че знаят всичко, а темите, от които те се интересуват за общовалидни за всички. Няма как да няма такива хора.

Традиционните медии, Холивуд, рекламната индустрия, корпоративния свят… всички тези системи са организирани най-вече с мисъл за успеха и удобството на мъжете. Това е логично и има добре документирани историко-културни причини да е така, разбира се. Но това, че „традицията е такава“, не означава, че същата тази традиция е справедлива и още по-малко, че нямаме право да я анализираме и критикуваме. Когато същите тези хора попаднат на място, което не поставя Мъжът и неговите чувства и интереси на най-централно място, те няма как да се чувстват удобно. А повечето хора, когато се чувстват неудобно, реагират агресивно. За да се предпазят. Биология. ;)

А истината е, че никой тук не се държи лошо с мъжете. Просто не се държим с тях/вас както се случва по принцип: Мъжът е Слънцето, а Жената е Земята и се върти около него. В този блог мъжете нямат специални привилегии. Мнението им не е по-тежко, защото говорят по-гръмогласно. Не ги обгрижваме и не им вадим душата с памук. Просто се държим с тях като с равни. И когато изискваме същото от тях, някои явно се чувстват настъпени. Не знаят как да се държат и тропат с крак.

Та в този ред на мисли и без много да се тръшкам, за да не ме обвините в прекалена емоционалност (пази, Боже!), ще помоля за взаимно уважение и малко повече самокритичност. Защото то е ясно, че най-лесно човек вижда сламката в чуждото око. Но това, което явно е трудно да забележим, че в този блог всички сме от един отбор и няма нужда да се сочим с пръст.

20 коментара leave one →
 1. Honza permalink
  02.09.2009 16:49

  Петя, това което в твоя блог ми липсва най-много е модерация. Моля те, просто трий коментарите, които с нищо не допринасят към дискусията. Това е единствената ми забележка към любимия ми блог.

 2. Longanlon permalink
  03.09.2009 00:52

  хех, нали помниш като казах, че вече направо се чувствам кофти, ако мине ден, в който някой не ми е обяснил в дълъг и преливащ от страст коментар що за тъпо парче съм :)

  приеми го така – никой няма да тръгне да ръси простотии, ако си му смешна и незначителна. щом дотолкова си засегнала съкровените вярвания на някой, че той го приема като лично предизвикателство, значи си на прави път…

 3. asktisho permalink
  03.09.2009 02:58

  Много добре написан, балансиран, интелигентен текст, браво! Нали може да те похваля, без задължително да го възприемаме като покровителство. Просто мисля, че разбирам нещичко от текст повече. Така, както ти разбираш нещичко от феминизъм :) Аз се познах и в двата архетипа, които описваш. Е, можеше да формулираш и още 5-6, читателите ти не са чак толкова скучни :) Истината е, че техните нападки са провокирани от нещо в текста, който коментират. Това нещо се нарича отношение. Отношение към читателя. Към читателя-сексист, ако щеш. Доста принизително-снизходително е в повечето случаи, за разлика от този текст в момента, който го хваля. Ако ще демонстрираме висок морал под формата на феминизъм, трябва да обясним на всички мъже и жени какво положително им носи феминизмът на тях самите. Какво ще ми донесе на мен, лично? А на онзи сексист? А на онази мъжемразка с катинара и очилата? А на озлобения онанист? А на високо ерудирания университетски преподавател, който пуска само ако му пуснат? Какви са бенефитите за всички, които са inferior, защото нямат знания или страдат от вехти стереотипи. Пред непросветените трябва да се демонстират висши ценности, а не да се предизвикват низшите им несъвършенства. Дори косвено, дори с половин уста…Кои са бенефитите от феминизма за отделните професии, възрастови категории, образователни нива, сексуални ориентации, психо профили, потребителски групи….? Можеш да удължиш списъка до безкрайност и да събереш теми за цяла Библия. Но нека водещото начало и в нея да бъде Доброто, а именно – бенефити, бемефити, бенефити. Успех!

 4. rahenna permalink
  03.09.2009 03:08

  @Петя, съдейки по анкетата в горния-десен ъгъл, по-сериозните атаки са винаги (по) икономически (причини). Думите няма защо да те плашат. Иначе и аз съм била "блондинка с неясни доходи", "наркоманка", "шизофреничка", "развалина" – всичко онова, което няма как да бъда.

  offtopic

  Защо така до човека с кауза винаги цъфва по едно човече от нищо, което тутакси почва да обяснява, как пречи с дейността си на половината свят, а другата половина му завижда?

 5. rahenna permalink
  03.09.2009 03:19

  сега виждам, че междувременно се е появил и "покровител"…

  (оттеглям се, хихикайки в шепа)

 6. Anonymous permalink
  03.09.2009 03:59

  Петя, твоят блог много ми харесва и го следя почти от самото му начало. Понякога и коментирам. Прави са всички, които потвърждават, че щом има толкова "обидени", значи си на прав път.
  Подкрепям и идеята направо да триеш безсмислените коментари и от време на време да пускаш някой по-безумен, за да му се посмеят всички :)))

 7. Yana permalink
  03.09.2009 23:15

  Лонг хубаво го е казал. Между другото, абсолютно не съм мислила, че някога ще го кажа това, но Лонг е най-нормалният мъж в тоя блог.

  Лонг, знам, че летвата е доста ниско, но все пак го приеми като комплимент. :)

 8. Longanlon permalink
  04.09.2009 01:00

  хахаха втория абзац беше особено важен инак щях да помисля, че ме ебаваш ;)

  все пак представи си мисленето на обществото у нас, щом наричаш "най-нормалния" във феминистки блог някой, който последните 2 седмици с голямо удоволствие изчете всички книги на ann coulter :)

 9. Anonymous permalink
  04.09.2009 02:37

  Лонгалон, благодаря, че ме насочи към нея. От кратко гуглене ми се струва, че би била много интересна.

  политическа коректност или истина – изберете сами.

 10. Anonymous permalink
  04.09.2009 03:14

  А, не е само Long, Estranged & Nicodile също са нормални хора, само че май те по-рядко коментират.

 11. Боян Станков permalink
  04.09.2009 04:08

  Бъди нормален, бъди в нашия отбор!

 12. Longanlon permalink
  04.09.2009 04:13

  Estranged & Nicodile са пичове наистина, признавам ги!

 13. Yana permalink
  04.09.2009 05:45

  Ох, съгласна, не знам как ги пропуснах. Mea culpa, момчета.

  А Анн Колтър е Божидар Димитров с цици. Който ми дойде на гости, ще го водя да види къде живее.

 14. Longanlon permalink
  04.09.2009 05:47

  aaaaaa, божидарчо милия не може да й стъпи на малкото пръстче по сарказъм. тя понякога ме сваля на земята от хилеж :)

 15. kim glowfish permalink
  04.09.2009 06:35

  Петя, не мисля, че трябва да се вързваш на хората, които са прости и груби – не говоря за тези, които не са съгласни с нещо и го обясняват по ясен и възпитан начин, а за псуващите теб, роднините ти по майчина линия и всички жени по съвместителство. Това са хора, които не можеш да промениш. Ти не пишеш за тях, въпреки че може би ти се иска да те чуят. Но дори да те чуят, не можеш да ги накараш да се замислят. Те ще кажат само "не, не си права, не искам да съм космата (жена ми да е космата)". Реално нито ти, нито повечето от нас ще ги срещнат толкова агресивни във всекидневието си, защото те се чувстват силни в анонимността си, а ако се изправят пред теб, едва ли ще си говорите. Най-много да си крещите в един безсмислен спор. Излишно е да хабиш нерви. Те само това чакат. Следвай пътя си и остави другите да говорят.

 16. Анонимен златен дъжд permalink
  04.09.2009 07:17

  Разбрахме кой е най-нормалния мъж за Яна сега остава да разберем кой е най-ненормалния. Бас държа че е някой на име Персей.

 17. Valkocompany permalink
  05.09.2009 15:24

  Продължавай да си драскаш. Ти едва ли ще се промениш, другия отбор също. Ако ти писне – забрани коментарите и започни да вкарваш статиите си в някои социални мрежи . Например
  http://www.stumbleupon.com/sign_up.php?pre2=nav_join

 18. rahenna permalink
  06.09.2009 05:32

  към последния: на блога ти има линкове само към блогове на мъже. спокойно, блогосферата не е баня.

 19. pillsofdete permalink
  06.09.2009 18:38

  уоу, кой ще 'обижда' петя за външност.. неандерталци!
  valkompany – някак не мисля, че целта е да се променя и вербува някого за отбора. тва е агресивен подход. тук има информация, книги, статии, мнения, изследвания, казуси – в смисъл креативни неща, образователни, да се позамислиш, да научиш нещо ново. не светът се променя, ние го променяме, освен ако не останем извън него.

 20. Anonymous permalink
  15.09.2009 17:49

  Петя хич да не ти пука за коментарчетата на тези комплексари, важното е сама да си вярваш на тея глупости дето ги пишеш!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: