Към съдържанието

Жените в развиващия се свят

22.08.2009

Днешният специален брой на New York Times Magazine е посветен на проблемите на жените и момичетата от развиващия се свят. Статиите в броя са обединени от аргумента, че пълната еманципация на жените би помогнала за разрешаването на много от най-големите глобални проблеми в момента: от бедността, до детската смъртност и тероризма.

Особено интересни са метериалът на Никълъс Кристоф и Шерил У Дън и интервютата с Държавния Секретар на САЩ Хилъри Клинтън и Президентката на Либерия Елън Джонсън Сърлиф.

Приятно четене.

5 коментара leave one →
 1. Yana permalink
  23.08.2009 09:04

  Да, аз като го отворих вчера и веднага скочих да ти пиша, но ни беше спрял нета.

  Порази ме статията за ефекта на development и културните предразсъдъци към жените в Индия и Китай.

 2. Yoana permalink
  23.08.2009 11:48

  А според мен тази статия (която спомена Яна) не казва нищо ново. Това е известно отдавна и със сигурност не е някакъв специален индийски феномен. Това например: So for parents, investing in a daugher is truly, in the Hindi expression, planting a seed in the neighbour's garden го има и в България – "дъщерята е чуждо чедо". Научих го когато четях за българските празници и обичаи доста отдавна.

 3. Yana permalink
  23.08.2009 13:26

  Йоана, да, обичаите са известни, но това, което аз научих, е, че проблемът не изчезва в по-образованите и по-заможни семейства. Статията казва, че досега се е смятало, че предразсъдъците могат да бъдат унищожени като се инвестира в образованието и автономията на жените. В Индия това се оказва недостатъчно.

  Например: Researchers at the International Food Policy Research Institute have found that while increasing women's decision-making power would reduce discrimination against girls in some parts of South Asia, it would make things worse in north and west of India. "When women's power is increased," wrote Lisa C. Smith and Elizabeth M. Byron, "they use it to favor boys."

  What Das Gupta discovered is that wealthier and more educated women face this same imperative to have boys as uneducated poor women – but they have smaller families, thus increasing the felt urgency of each birth. In a family that expects to have seven children, the birth of a girl is a disappointment; in a family that anticipates only two or three children, it is a tragedy.

 4. petya permalink
  23.08.2009 17:05

  На мен също ми беше интересен абзаца за богатите семейства, защото това е един от основните аргументи, използвани от хората, които не искат да ги е грижа за положението на жените. Всякакви опити за разговор с такива хора биват парирани с реплики от рода на "това е така, защото са бедни" или "това е така, защото жените са неграмотни" и пр. Женското подчинение не винаги е предизвикано от социално-класови деления.

  Погледнето ето това интервю с адс. Геновева Тишева от Български Център за Джендър Изследвания: http://tinyurl.com/l73myt

 5. Yoana permalink
  24.08.2009 04:21

  Извинявайте за може би пресилената реакция. Аз съм живяла в Индия и може би затова не ми се вижда като някаква новост. Там горят булки и в най-заможните и образовани фамилии – за един такъв случай ни разказа една от преподавателките ни там, случило се е в нейното семейство – семейство, в което една жена преподава във висш институт и се издържа сама цял живот (тя беше неомъжена), друга я убиват след сватбата заради малка зестра.

  Мен много ме впечатли заглавния материал – където авторът признава, че и той и съпругата му в началото са подхождали към проблемите на жените като към soft issue, жирналистически – важно, но периферно; и как разстрела на 800 бунтовници е на първите страници по света (с право, разбира се), а фактът, че толкова момичета умират ВСЯКА СЕДМИЦА в Китай преди да навършат 5 години, не получава и два реда в световните издания. ПОразително е, според мен, че тези гигантски престъпления в Китай и Индия (ако съдим по броя жертви), които продължават от векове, не са смятани за толкова важен или достоен за публикуване въпрос, колкото международната търговия или разпространението на оръжия (примери, дадени от автора на статията – мъж, между другото).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: