Към съдържанието

БХК съди Министерството на отбраната за дискриминация към жени

18.07.2009

Български хелзинкски комитет (БХК) съди военното министерство за дискриминационна наредба, която позволява жените да не бъдат допускани до отдаване на почести в Националната гвардейска част – Наредба № 14 от 18.10.2005 г. за дейностите при изпълнение на кадрова военна служба, за които поради тяхното естество или условията, при които се осъществяват, полът е съществено и определящо професионално изискване по смисъла на чл. 7, ал. 1, т. 2 от Закона за защита от дискриминация.

Делото се завежда пред Върховния административен съд, от името на две студентки. БХК иска Съдът да направи запитване до Съда на европейските общности дали общностното право позволява такова дискриминационно изключване.

Подробности по-късно.

via БХК

One Comment leave one →
  1. Dessislava permalink
    18.11.2009 11:13

    Аз не съм феминистка, но като чета коментарите, не мога да не се намеся!Най-първо не съм съгласна, че трябва да има ограничение за подобна работа, независимо от причините, които се изтъкват. Ако наистина е тооолко трудно и тежко, нека дамите си преценят. Предполагам, че сами биха се отказали. Въпроса е по скоро принципен. Факт е че в доста държави няма подобни ограничения, а дамите не са болнави или изкривени, каквито притеснения имат някои. Нещо повече самата структура на женското тяло, предполага да са по-издръжливи от мъжете на подобен тип натоварвания. Коментарите за цикли и т.н., считам за просташки и ще ги подмина. Ако някой мъж се притеснява, че някоя дама ще вземе да се гътне, докато си изпълнява задълженията, може да си организираме експеримент. Аз лично съм съгласна да се включа (ако трябва ще си дам е-майл). Събираме се някоя събота или неделя и аз лично ще стоя на „стойка”, по графика на гвардейците, в предишните коментари е описан. Нямам и капка съмнение, че бих се справила, а също мисля, че поне 8 от 10 жени – също. Даже ще ми е интересно и някой от „много разбиращите” мъж да се включи…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: