Към съдържанието

Краят на мачизма

29.06.2009

Ако краят на мачизма, все още не е факт, то поне със сигурност вече се вижда. Това твърди Рейхан Салам в един провокиращ размисъл текст във Foreign Policy. Салам описва мачистката култура на доминираният от мъже финансов сектор и как точно тази мачистка култура е създала условията за глобалната криза, в която се намираме.

От един мачо се изисква да е агресивен, да поема големи рискове, да бъде уверен, дори когато няма причини за това. Във финансовия свят, това води до прекалено високо-рискови инвестиции, real estate балон и подобни хубавини, които сърбаме всички ние в момента. Салам цитира изследване на Барбър и Одийн, в което икономистите показват, че „of all the factors that might correlate with overconfident investment in financial markets—age, marital status, and the like—the most obvious culprit was having a Y chromosome.“

Салам сочи избора на Йоханна Сигурдардотир за министър председател на Исландия, избора на Даля Грибаускайте за президент на Литва и фактът, че повечето уволнени работници в резултат на кризата са мъже, като доказателство за променящата обществена позиция относно кой и как управлява нас и парите ни. Описаните събития, настоява Салам, не означават, че наблюдаваме края на капитализма или края на финансовия сектор. Наблюдаваме края на мачо културата и очакваме последиците от този край. Имаме избор или да се адаптираме и да прегърнем идеята за егалитарен свят или да се противопоставим.

Прочетете пълният текст на статията, в преразказа си пропускам интересни детайли.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: