Към съдържанието

Само не и пред очите ми

19.06.2009

На хората, които продължават да настояват, че нямат нищо против гейовете, стига да не се натрапват, искам да кажа две приказки: Позицията ви практически не е възможна.

Не е възможна, защото сексуалната ориентация на един човек не е нещо, което може да се крие. Тя не е просто сбор от позволени физически актове (секс: отпред, отзад, къде?!). Въпреки че физическия контакт и сексуалния акт са основен аспект от нея, човешката сексуалност има и емоционални, интелектуални и социални измерения. Тя определя начина, по който човек контактува с хората около него, външния му вид, поведението, фантазиите му, социалния му живот. За да разбереш, че едно момче е хетеро, не е нужно да видиш с очите си как той се чука с приятелката си. Достатъчно е да го чуеш да говори за нея и то в контекст, който няма нищо общо с физическия акт „секс“.

Хората изживяват своята сексуална ориентация лепейки плакати на голи мацки по стените на детската си стая, заглеждайки се по красиви непознати по улиците, докосвайки небрежно обекта на своя интерес, четейки еротична поезия, купувайки си списания, в които ни учат как да бъдем по-привлекателни за любимия човек, носейки високи токчета и къси полички и, да, правейки секс: орален; анален; стандартен; скучен; секс, след който и съседите си казват “ееееех, дай да запалим по цигара.”

В едно хетеронормативно общество като българското, където всички по презумция си падаме по хора от срещуположния пол, е обяснимо хората да не обръщат внимание на непрестанните “признаци” на хетеросексуалност, но това не означава, че те не са навсякъде около нас. Лято е, млади влюбени двойки се натискат по пейките в парка, романтични хора се разхождат хванати за ръка, добре облечен господин поръчва питие и смело флиртува с девойката зад бара, нощните заведения кипят от живот и хората разменят ли телефонни номера, разменят. Не само че всичко това се случва, то е прието и по тази причина никой не го забелязва.

Според средностатистическият български гражданин, обаче, понеже да „парадираш със своята сексуална ориентация“ е „неприлично“, подобни „опасни демонстрации“ не бива да бъдат позволявани на ЛГБТ хората. Само че, когато осъзнаеш, че сексуалната ориентация на един човек не се изчерпва само с физическия акт “секс”, тогава става ясно, защо позицията “нямам против, но да не го правят пред очите ми” на практика е абсолютно безсмислена. Защото да изискваш от един човек да прикрива своята сексуална ориентация е равносилно на това да го накараш да се скрие някъде далеч от всички и, на практика, да спре да живее.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: