Към съдържанието

"После открих, че съм хубава"

14.06.2009

Получих мейл от Мартин, любимият ми икономист-подстрекател, който беше попаднал на интервю с унгарската манекенка Мариан Фогарази във 7 дни спорт. Ако се чудите защо такова интервю намира място в страниците на спортен вестник, веднага обяснявам. Мариан се спряга за гадже на Дейвид Бекъм. Той отрича, но това вече е съвсем друга тема, за друг тип блог. Вижте обаче първия въпрос в интервюто:

Репортер: Скакво точно се занимавате в живота?
М. Фогарази: Започнах да работя като модел на 12-13 години. Като малка исках да управлявам влакове, да стана космонавтка. После открих, че съм хубава. Винаги съм мечтала да дойда в Италия – заради слънцето, храната, хубавите мъже…


Четейки това интервю, Мартин се сеща за нещо, което един млад мъж бил написал във форум за адвокати в Канада:

Тя си мислеше, че е най-добре за нея да остане с най-силния мъж, който намери, без значение как се държи с нея защото той ще може да плаща храната и дрехите й и ще се разправя с други мъже, които са груби с нея. Много спорихме за това. После тя каза, че би се обзаложила, че на мен цял живот родители, учители и приятели са ми казвали колко съм умен. После добави, Да, само че някои от нас чуват единствено ‘Ти си толкова хубава’

Изстинах. Никой никога не беше казвал на това момиче, че е умна, че е способна, че е силна – просто, защото е „толкова хубава“.


Мисля, че и друг път сме подхващали темата за „хубавите жени“, но мисля, че тези два цитата са особено интересни и дават повод за разговор. Ясно е, че много жени страдат от дихотомията хубава-vs-умна. От която и страна на vs-то да се намираш, все си някак неудобно пристегната. Ако си хубава, по подразбиране нямаш ум за 5 стотинки. Ако си умна, самостоятелна, силна… това някак намалява потенциала ти за сексапил. Може би си привлекателна, но не си „HOT“. Мъжете (особено напоследък) също са подложени на натиск да изглеждат особено добре, но красивите мъже определено не могат да се оплачат, че хората не ги приемат насериозно, просто защото са хубави. При мъжете външният вид по-скоро подсилва подразбиращия се интелектуален капацитет, докато при жените, изключва наличието на такъв.

Благодарности на Мартин (който току-виж се окаже феминист под прикритие) за интересната тема. А от вас чакам още коментари. Ако имате да споделите лични истории… още по-добре.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: