Към съдържанието

За кого да гласувам 101

27.05.2009

Мейл от Василена:

Яне Янев каза в предизборното си участие в „Стани богат“, че „мястото на обратните не е в политиката, защото на тях може да им бъде въздействано по други начини“, цитирам по памет колкото чух, беше шумно около мен.


В България, ако човек иска да гласува трябва да има много ниски критерии. В други държави, средностатистическият гласоподавател следи позициите на политиците по теми, които са важни за него. Например, ако България беше нормална държава, аз сега трябваше да се интересувам от това каква е позицията на еди-кой-си по промените в Семейния Кодекс. Щях да се интересувам каква е позицията на него и на опонента му по проектозакона за регулиране на лобистката дейност. Щях да се интересувам какви промени предвиждат в здравната, образователната и социалната сфера. Има и други важни въпроси, но изброените по-горе са моите въпроси и за мен би било важно да гласувам за политик, партия или коалиция, с адекватни позиции по тях, които одобрявам и подкрепям.

Но понеже гласувам в България, схемата за определяне за кого да гласувам е далеч по-проста. За всяка една партия задавам един единствен въпрос: Партия Х лансира ли расисти, сексисти, хомофоби или обикновени престъпници? Не знам дали е смешно или трагично, че на базата на този критерий, повечето български политически формации отпадат отволе, а за останалите няколко човек бая трябва да се замисли.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: