Към съдържанието

Dell изобрети машина на времето

13.05.2009

Dell стартират нова кампания, с която маркетират компютрите си на жени. Направили са специален мини-сайт по случая, даже са му дали име като на момиченце— Della.

Разгледайте сайта. Ще научите как се маркетират компютри на жени в три прости стъпки:

 1. Наблегнете на дизайна. Понеже, то е ясно, жените са естети по душа и обичат най-вече всичко около тях да е красиво. Абстрахирайте се от подробности като технически спецификации, процесори, памети, али-бали. Жените ценят формата, не съдържанието.
 2. Избягвайте „серизни“ мотиви в кампанията. Сложете една снимчица там на някое хубаво момиченце с очилца, за да изглежда все едно работи, за всеки случай, но да е усмихната. Иначе покажете, че компютрите са много FUN и няма причина жените да се страхуват от тях.
 3. Илюстрирайте нагледно колко са леки самите машини. Жените са деликатни същества и колкото и да харесват някоя конфигурация, може да се откажат от нея, защото тя е прекалено тежка за техните крехки рамене.

Абе то лошо няма… само дето всичко звучи и изглежда така сякаш не маркетират лаптопи, а машина на времето. И тази същата машина ни е изпратила не къде да е, а в епогея на викторианската епоха.

Моето предложение към Dell е следното: с всеки поръчан женски лаптоп, да подаряват и малки шишенца камфор. Така, ако дамата вземе да припада, защото я е стегнал прекалено много корсета… някой да й го завре под носа, за да и просветне.

32 коментара leave one →
 1. Anonymous permalink
  13.05.2009 07:57

  Cmon

  Overreacting something ?

  При всичките проблеми, около ни. Тоя сайт точно ?!?

 2. petya permalink
  13.05.2009 08:09

  Както преди няколко седмици казах на Тишо… разговорите за „дребните“ проблеми, които обсъждаме в този блог не означават, че не смятаме други по-големи такива за маловажни. Ако на теб не ти е интересно такова дребнотемие, мога да те насоча към други блогове, които разискват по-големите проблеми.

 3. Евелин permalink
  13.05.2009 08:21

  малко хейтърски звучи наистина :) пък и наистина съм чувал „да е розов“ когато съм питал какъв компютър иска някоя девойка. сайтчето е готино – само на тех дейта момичето е с очила :)

 4. Anonymous permalink
  13.05.2009 08:35

  Когато си купих първата кола, действително първия въпрос на тогавашното ми гадже беше какъв цвят е?

  Слава богу, вече не съм с нея

 5. petya permalink
  13.05.2009 08:36

  Аз мразя с мен да се държат като с празноглава кукла, само защото съм жена. Ако това е „хейтърско“… прав си, хейтърско е.

 6. Anonymous permalink
  13.05.2009 08:38

  И аз имах едно гадже, което имаше изисквания какъв цвят да си лакирам ноктите. Ама, както казва колегата-анонимен, слава богу, вече не съм с него.

 7. Anonymous permalink
  13.05.2009 09:03

  Въпросът е, че има достатъчно много Овци, които действително ще лапната на примамката „розов е“, „мъничък е“ и дори защо не „обсипан е с кристали сваровски“ или „има пухчета на чантата“ значи маркентинговият ход е логичен и оправдан.

  Факт, е че средно жените са по-неграмотни технически.

 8. petya permalink
  13.05.2009 09:20

  Чакай малко сега, това че искам компютърът ми да е розов и да бъде обсипан с камъни сваровски, не означава, че не се интресувам от техническите му спецификации. Още по-малко означава, че не мога да ги разбера. А пък ооооооще по-малко означава, че като си го купя този компютър (розовия, с пухчета и панделки), ще го използвам, за да търся рецепти и да си броя дневния приток на калории, както ме съветват в секцията Тech Tips на сайта.

  Проблемът не е в перата и кристалите. Проблемът е, че там е САМО пера и кристали.

  Относно техническата грамотност… не знам точно какво имаш предвид. Да си технически грамотен, не е задължително да можеш да сглобиш една машина от състваните й части. И да можеш… браво на теб,ама какво от това?! На кой офисен служител му се налага да го прави?! Или на кой студент?! Да си технически грамотен, означава да можеш да използваш технологиите, които са необходими за работата и живота ти. И ако не знаеш нещо, да знаеш къде и как да потърсиш информация, че да разбереш.

 9. Моника permalink
  13.05.2009 09:25

  @Анонимен: Моят приятел ми подари мъничк розов компютър. Страхотно много му се кефя.

  А, и да: Факт е, че съм напълно наясно с всичките му параметри. Но явно съм си Овца, щом се кефя на розовото :) Чудесно е, че се намира кой да ти отвори очите, задължително с изречения от типа „Факт е, че …“

  Малко по-късно ще погледна сайта, че определено ми стана интересно.

 10. Anonymous permalink
  13.05.2009 09:26

  Петя, сори малко стана redundant моя коментар, но не бях видяла твоя отговор преди да публикувам.
  М

 11. цвети permalink
  13.05.2009 10:05

  Има различни категории жени и не виждам причина компаниите да не се целят точно в определени таргет групи. Аз работя в сферата на ИТ и съм много наясно с компютрите, обаче примерно не мога нито да шия, нито да плета. Такива като мене се нуждаят от просто обяснение кое как се прави, без излишни подробности. Колкото да мога да си закърпя чорапите, не да шия гоблени, нали? Същото е…

 12. Anonymous permalink
  13.05.2009 10:20

  Изпод дългите нежни пръсти на дъщеря ми наднича страховит на вид лаптоп – от него гледа Смъртта. Такъв е дизайнът, който си е избрала тя. Техническите му характеристики са още по-страховити – като за човек, който се занимава със софтуер отдавна, а тя прави точно това от доста отдавна и го прави добре, нищо, че е само на 21.
  Е, майка и е по-назад. Но не отказва такъв дизайн на компютъра си http://www.vamosbrigade.com/images/torontotrophy.jpg
  Хора разни :) :) :)

 13. Ena permalink
  13.05.2009 10:26

  Петя,
  страхотно си го написала. Умрях да се хиля. Но в интерес на истината, първият ми лаптоп Compaq, който ми го избра брат ми, защото тогава вдявах от техника още по-малко, отколкото сега, отговаряше на критериите на Della: заобленичък дизайн и толкова малко памет, та много скоро установих, че освен за украса и за пишеща машина не става за нищо. Вторият вече си го избрах сама след по-пространни консултации.

 14. Ena permalink
  13.05.2009 10:34

  Чак сега видях коментарите, че статията на Петя била хейтърска и колко по-сериозни проблеми имало на света. Мили люде, споделили тези мнения, чудесно е, че сте толкова технически грамотни (ако сте) и едва ли не социално ангажирани (много съм любопитна кои от сериозните социални проблеми се опитвате да разрешите). Ама не е лошо да се поограмотите и хуманитарно, особено по въпроса що е това политика на репрезентацията. Защото настоящите ви мнения са точно като пухчетата, перцата и розовкото, на които се хилите.

 15. Моника permalink
  13.05.2009 10:49

  ОК, хвърлих един бърз поглед на мини-сайта. Личното ми професионално мнение е, че е перфектно таргетиран.

  Петя, те не ти говорят като на празноглава кукла – те просто не говорят на теб. Това, че си жена не е достатъчно, за да попаднеш в таргета, за който е предназначен този сайт. И ти мисля го знаеш това добре ;)

  От мен thumbs up за Dell(a). Ще ми е интересно да видя данни за ефективност на комуникацията и продажби, но ми се струва, че ще са доста високи. Винаги има малък риск да обидиш някого с комуникацията си, но мисля, че от тяхна гледна точка в конкретния случай е пренебрежим.

 16. petya permalink
  13.05.2009 11:03

  Tech Tips:

  Use your mini to track calories, carbs and protein with ease.

  Find recipes online, store and organize them, and watch cooking videos.

  Знам, че не съм таргет на тази кампания. Както и знам, че не може такова нещо да ме обиди. Причината, поради която се възмущавам е, че докато технологиите продължават да се маркетират като „мъжки“ интерес, хоби или сфера, жените ще продължават да затъват все по-дълбоко и по-дълбоко в нетехнологичното гето, в което много от тях тъй или иначе се намират. А това е конкретен пример за това как социалните стереотипи (жените не разбират от технологии), водят и до много конкретни материални, професионални загуби.

 17. Yana permalink
  13.05.2009 11:43

  Аз досега не съм срещала жена, която да попада в аудиторията на тоя сайт.

 18. С. permalink
  13.05.2009 15:13

  Може би са се усетили Dell за грешката, защото сайтът вече не се отваря :-)

 19. razmisli permalink
  13.05.2009 15:18

  Аз съм чувала – може би пък да не е вярно – че принципно компютрите имат дизайн, за който някой се грижи и който после сериозно се рекламира в крайния продукт. Чувала съм характеристики като sleek, clean, elegant, etc. Но явно този дизайн е универсалият, нормалният и затова няма да се хващаме за него, а розовият цвят и кристалите са частният случай – женският – и за него си трябва отделен сайт.

  Мисля си, че Дел не се целят в определена таргет група, а в групата на жените по принцип.‌ Не виждам на сайта нещо, което да я специфицира като нещо различно освен просто „жени“. Петя може би не попада в тази група ако се занимава с компютри по-професионално, тогава може би би трябвало да попада в групата на „мъжките момичета“? Не знам, аз съм хуманитарист (който обаче знае какви технически спецификации ми трябват в един компютър, както всичките ми познати от женски пол) – ако има нещо в сайта, което да ми показва, че и аз не попадам в тази група, споделете. Защото ако се обърна към Дел за нов компютър и ме посрещнат с такъв сайт, ще потърся друга марка, без да се обиждам.

 20. Моника permalink
  13.05.2009 15:51

  @Яна: не се и съмнявам, че не познаваш такива жени. Аз ако се понапъна ще се сетя за една-две максимум. Което изобщо не означава, че няма много, много такива. Tъй като се занимавам с реклама мога да кажа, че често ми се случва да участвам в изработването на кампании, които и аз и обкръжението ми никак да не харесваме. Което обаче не означава, че те не работят, тъй като са правени не за нас, а за определена целева група. В случая се сещам първосигнално за your regular American high-school chick, но съвсем не мисля, че конкретния таргет се изчерпва с тях …

  Изобщо не ми минава през ума да подценявам ресурсите, които Dell отделят за проучвания – в частност, за да създадат този сайт.

  @Размисли: ти сама казваш, че знаеш какво искаш от един компютър. За това вероятно няма и да си търсиш новата машина с key words от рода на cute computer или нещо в този ред на мисли. Но отново – това не означава, че няма такива жени. За това и не мисля като теб, че Dell се целят в жените като цяло. По-скоро се целят в жените, които не разбират от компютри. ОК, друг е въпросът защо не се целят в мъже, които не разбират от компютри.

  Но най-вече съм съгласна с Петя, че комуникация от този сорт „не помага на жените да излязат от нетехнологичното гето“. Но за сметка на това сигурно ще генерира много продажби в тази ниша …

 21. razmisli permalink
  13.05.2009 16:17

  Мисля, че трябва да разберем – и което може вече да е късно ако наистина са затрили сайта – по какъв начин той е линкнат или свързан с основния сайт на Дел. Дали е имало банер на главния сайт чрез който да се стига до Дела, какво е пишело на него, въобще как е бил структуриран и подобни. Така ще разберем каква е тънката маркетингова мисъл зад кампанията. И наистина, да помислим и защо не се целят в мъже, които не разбират от компютри. Никога не съм виждала специални сайтове или продукти за такива мъже.

  Така като гледам и като сравнявам с други подобни реклами, образът не е regular American high school chick, а млада жена на 25, предполага се уражняваща професия. Те още като студентки всички са с лаптопи и не могат без тях, знаят за какво да ги използват и го правят добре.

  :) Поздрави

 22. Yana permalink
  13.05.2009 19:06

  Дел са променили някои неща на сайта. Editors Note: Some of you have read this article over the last several days & will notice a few modifications. You spoke, we listened. Thank you for your ongoing feedback.

  Това е нагледен пример, че феминизмът и бизнесът могат да вървят ръка за ръка.

 23. десислава permalink
  13.05.2009 19:31

  чудя се какво трябва да работи някой, за да има полза от такъв компютър. нямам никаква идея какви са цените на dell, но ако специално тези са по-скъпи, за какво ти е да си купуваш нещо по-скъпо, само за да си проверяш пощата? не разбирам логиката като цяло.

  аз лично уча архитектура и ми трябва машина, която не забива като отворя едновременно една кад програма, една векторна програма, фотошоп и разбира се кю. ако е розов и е мак, още по-добре, хах

 24. Benedetto permalink
  14.05.2009 02:45

  Аз пък не виждам проблем. Все пак за жените не е затворена страницата със техническите характеристики на компютрите. Всеки има избор. Явно DELL са преценили, че имат доста потенциални купувачи (предино жени), които се интересуват само от цвета и размера на компютъра. И в това няма нищо лошо.

  Така че ако тази страница се задържи повече от месец, явно е полезна за някой.

 25. Benedetto permalink
  14.05.2009 03:09

  Сега прочетох и коментарите и да добавя: Съгласен съм напълно с Моника – този сайт има за цел да продава, а не да „вади жените от технологичното блато“. Нещо което според мен, няма и как да стане (зорлем).

  @Десислава: Тези компютри по принцип са за жени, които не работят. :)
  Иначе за логиката – защо хората купуват мерцедес или бмв, като един опел или рено ще им свършат същата работа?

 26. nmmm permalink
  14.05.2009 03:13

  На жена ми подарих подобен делл, с бяло/зелен „капак“. Но се ръководехме първо от спецификациите, после от цена. „Капака“ беше последното.

  B.t.w. Розов лаптоп е яко, един приятел му гръмна лаптопа и 2 месеца бачкаше точно на такова :-)

 27. Anonymous permalink
  14.05.2009 09:01

  Аз съм работил в компания, разработваща софтуер и съм консултирал по телефона клиентки (по стечение на обстоятелствата, дами ползваха най-вече продукта ни), на които две минути съм им обеснявал къде се намира Start бутона им в Уиндоус (отсреща първоначално твърдяха, че НЯМАТ такъв), за да можем да продължим нататък с пускането на програмата ни… Така, че кой би могъл да се сърди на Dell, че предлагат продуктите си на дадена таргет група, съобразно нейните критерии за стойност, дори и ако това изглежда сексистки ;)

 28. десислава permalink
  14.05.2009 10:46

  проблемът не е в това, че делл искат да продават компютри на жени, които явно не ползват компютри (в противен случай какво би търсил човек на този сайт?!), а че очевидно жените не разбират от компютри и затова по цял ден си броят калориите и се мотаят.

  @benedetto: когато си купуваш кола, независимо дали мерцедес или рено, трябва да можеш да я караш и в двата случая. и ако имаш пари си купуваш мерцедес, а не рено, защото няма как да спориш с немците за качество и сигурност и да излезеш прав:)
  когато си купуваш лаптоп, не е нужно да можеш да пишеш компютърни програми с него. понякога стига и да знаеш откъде да си провериш пощата и как да си пуснеш музика. ето в това е разликата, според мен.

 29. mr. ice permalink
  15.05.2009 02:44

  Хех, радвам се че не съм само аз този който пише повърхностни небрежни текстове, джъст фор фън… Вярно, че не е много красиво от страна на Дел да игнорират десет процента от момиченцата, но останалите деветдесет със сигурност са в десетката на таргета. Защо лековатата розова женственост да е част от викторианската епоха? Аз мисля че е част от генетична селекция правена с векове от класически стереотипни мъже. Със същия успех може да заклеймите картинка на която е изобразена двойка мъж-жена, в която жената е по-ниския човек. Колко двойки познавате в които жената е по-висока от мъжа? Въпреки че някакви сложни процеси са прехвърлили част от розовостта в мъжете, няма да се учудя ако двете групи са разделени от златното сечение (както често става в природата), тоест несъвсем поравно. На коя вероятност ще заложи гонещият печалби? И защо физическа слабост и страх от технически спецификации да означават празноглава кукла? Аз познавам една празноглава кукла която си инсталира сама уиндоуса, познавам и умни момичета изпитващи неприязън от техника. То и аз изпитвам, макар да съм от бранша. Уродлива е. Като повечето конструкции създадени от човека.
  Извод: да си модерен е едно, да жертваш бизнеса си заради това – съвсем различно.

 30. Anonymous permalink
  15.05.2009 05:39

  Абе ясно е, че се целта им тук е да продават, но е дразнещо въпреки всичко. И както много пъти се е коментирало, рекламата може да има за цел да продава, а не да възпитава, но всъщност прави и двете. Когато по телевизора поне 10 пъти докато си гледаш филма те бомбардират с реклами за розовки телефони и домакини, обявили война на микробите в банята, оставаш с впечатление, че всяка една нормална жена много обича розовки телефони и да чисти банята си всеки ден.
  Ами мен ме дразни да отивам да си купувам телефон и продавачът да се обръща към мъжа ми. В такива случаи просто бива разбиван с въпроси от моя страна и ако въпреки всичко продължи с глупостта си, просто си излизам и отивам в друг магазин. При положение, че цените и характеристиките са горе-долу еднакви навсякъде, няма да гледам как някакъв глупак автоматично решава да ме сложи в общия кюп. Случвало ми се е дори да кажа на някои многознайковци да си гледат работата и да си изляза от магазина им, следвана от викове „ама чакайте, моля, чакайте…“
  Между другото, аз пък не познавам жена, дори и такава която не разбира много от компютри, която да си избира компютъра по цвета. Не казвам, че няма такива, само се чудя защо аз не съм ги срещала. И не, не общувам само с 10-те процента.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: