Към съдържанието

БГ Активистки Алианс vs. Нова ТВ

17.04.2009

Български Активистки Алианс, чийто член и съосновател съм и аз, вчера постигна един сравнително малък, но не и незначителен успех. Както може би си спомняте, на 1 април Нова Телевизия излъчи едно доста тъжно предаване… , в което не само че основен гост беше Хитлер-wanna-be-Расате, но и беше водено по начин, който е по-подходящ за кръчмарски разговор между нео-нацисти.

Тогава Български Активистки Алианс изпрати писма до Нова Телевизия, шведските собственици на канала и представители на българските медии, в което сигнализира за бруталното невежество на водещата и многобройните нарушения на Етичния Кодекс на българския медии, които правят продуцентите. Всичко това, в комбинация с гост, който е известен с призивите си за физическа агресия към ЛГБТ общноста е толкова обидно, опасно и неприемливо, че определенo не бива да се повтаря и категорично би следвало да бъде санкционирано.

Вчера получихме официално писмо от MTG, в които шведите се извиняват и казват:

[…] въпреки, че ние силно подкрепяме редакционната независимост, надявам се разбирате, че ние не приемаме излъчването на програми като тази, която посочихте на нашето внимание. Затова предприехме действия да гарантираме, че едностранно шоу като това няма да бъде излъчено отново.

Имайки предвид традициите на шведите в провеждането на про-активна ЛГБТ политика, силно вярваме, че извинението и поетите ангажименти в него… макар и не особено детайлни, наистина ще доведат до някакви конкретни промени в начина, по който работи Нова Телевизия.

***

Реакциите на българските медии към момента са спорадични и предсказуеми. Борислав Кандов е написал хубаво резюме по случая в блога на в-к Капитал. Което ми дава повод да спомена, че публикациите на Икономедия като че ли са единствените адекватни коментари по ЛГБТ проблематиката в българското медийно пространство.

Генка Шикерова от БТВ пък ни изпрати следния мейл в отговор на прес съобщението, с което информирахме за безпрецедентната реакция на MTG:

Уважаеми колеги,

не желая в пощата си да получавам подобни „съобщения“ нито на кирилица, нито на латиница.Още повече, че „скандалът“ очевидно е само във Вашите глави.

Успех с рекламата на организацията Ви!
С уважение,
Генка Шикерова,

Щом социален репортер на BTV, прочита текст на правозащитна организация, в който се обяснява как еди-коя-си ГОЛЯМА корпорация се е извинила и е предприела мерки за промени в един от трите най-големи телевизии в България и вижда в това „реклама на организацията“…. аз пък ще продължа да чета Капитал и да гледам re:TV. Пък на Генка Шикерова й обещавам ама най-сериозно никакви мейли повече да не й изпращам. Господ ми е свидетел, че не искам такива като нея да коментират усилията на правозащитниците в България.

13 коментара leave one →
 1. Пламен permalink
  17.04.2009 06:03

  Хах, поредното доказателство, че bTV са по-зле дори от Нова.

 2. voxy permalink
  17.04.2009 06:08

  лелеееее ма тва да се прати мейл на Генка Шикерова трябва да се криминализира ако не й хареса… толкова тъп отговор малко журналисти биха сътворили, изключителна простащина

 3. Longanlon permalink
  17.04.2009 07:15

  хех стана пък и тя голямата журналистка…

 4. Васи permalink
  17.04.2009 07:32

  О, Боже! Определено съм учудена от неадекватната реакция на Генка Шикерова! Това е много късогледо отношение от страна на журналист, на когото все пак „му се налага“ да отразява този сектор.

 5. Моника permalink
  17.04.2009 08:57

  Наистина адски неадекватен отговор.

  A oсобено ме учудва акцента „нито на латиница, нито на кирилица“. WTF??? Това ли за нея има значение???

 6. Yana permalink
  17.04.2009 08:57

  Аз пък за пръв път чувам за тази жена. Явно има защо.

 7. Anonymous permalink
  17.04.2009 11:11

  Да ви кажа право, хич не ме учудва отговорът на Генка. За съжаление толкова им е професионализмът на по-голямата част от нашите журналисти. Тя и колежката й Бенатова от същата телевизия ловеше лош блогър-терорист наскоро.

 8. Anonymous permalink
  17.04.2009 11:47

  Журналистката Генка явно не може и да пише. Тъй като обръщението „колегИ“ е в множествено число, „Ви“ и „Вашите“ трябва да са с малка буква.

 9. Anonymous permalink
  17.04.2009 13:23

  Вай то педлите и лизачките наистина били нежни души, щом и кака Генка ви разчуства.

 10. Ina permalink
  17.04.2009 15:32

  моля последния анонимен читател да насочи коментарите си към форумите на news.bg, където можеш да се чувстваш адекватно и в свои води.

 11. Anonymous permalink
  27.04.2009 07:54

  Нали Генка е са приятелка с Лора Крумова……

 12. Anonymous permalink
  27.04.2009 08:01

  Две стари моми са приятелки. В това няма нищо лошо. Ха ха

 13. Yoana permalink
  09.05.2009 12:29

  Някой от вас гледа ли ВИП брадър? Там правят сцени от „Забранена любов“. Подбират гей сцените – заради „комичния ефект“, както казва Ица Хазарта. Дават дискусията межу останалите съквартиранти – героят на Кристиян от сериала е наричан „педерунгел“ и „педераст“ от Мария Гроздева, Ицо Хазарта, а Део определя сцената между Кристиян и Валери като „педалски истории“. Нищо от това не се цензурира, но щом Мария Гроздеа използва думата „еба“, тя е цензурирана.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: