Към съдържанието

БГ Активистки Алианс vs. Нова ТВ

17.04.2009

Български Активистки Алианс, чийто член и съосновател съм и аз, вчера постигна един сравнително малък, но не и незначителен успех. Както може би си спомняте, на 1 април Нова Телевизия излъчи едно доста тъжно предаване… , в което не само че основен гост беше Хитлер-wanna-be-Расате, но и беше водено по начин, който е по-подходящ за кръчмарски разговор между нео-нацисти.

Тогава Български Активистки Алианс изпрати писма до Нова Телевизия, шведските собственици на канала и представители на българските медии, в което сигнализира за бруталното невежество на водещата и многобройните нарушения на Етичния Кодекс на българския медии, които правят продуцентите. Всичко това, в комбинация с гост, който е известен с призивите си за физическа агресия към ЛГБТ общноста е толкова обидно, опасно и неприемливо, че определенo не бива да се повтаря и категорично би следвало да бъде санкционирано.

Вчера получихме официално писмо от MTG, в които шведите се извиняват и казват:

[…] въпреки, че ние силно подкрепяме редакционната независимост, надявам се разбирате, че ние не приемаме излъчването на програми като тази, която посочихте на нашето внимание. Затова предприехме действия да гарантираме, че едностранно шоу като това няма да бъде излъчено отново.

Имайки предвид традициите на шведите в провеждането на про-активна ЛГБТ политика, силно вярваме, че извинението и поетите ангажименти в него… макар и не особено детайлни, наистина ще доведат до някакви конкретни промени в начина, по който работи Нова Телевизия.

***

Реакциите на българските медии към момента са спорадични и предсказуеми. Борислав Кандов е написал хубаво резюме по случая в блога на в-к Капитал. Което ми дава повод да спомена, че публикациите на Икономедия като че ли са единствените адекватни коментари по ЛГБТ проблематиката в българското медийно пространство.

Генка Шикерова от БТВ пък ни изпрати следния мейл в отговор на прес съобщението, с което информирахме за безпрецедентната реакция на MTG:

Уважаеми колеги,

не желая в пощата си да получавам подобни „съобщения“ нито на кирилица, нито на латиница.Още повече, че „скандалът“ очевидно е само във Вашите глави.

Успех с рекламата на организацията Ви!
С уважение,
Генка Шикерова,

Щом социален репортер на BTV, прочита текст на правозащитна организация, в който се обяснява как еди-коя-си ГОЛЯМА корпорация се е извинила и е предприела мерки за промени в един от трите най-големи телевизии в България и вижда в това „реклама на организацията“…. аз пък ще продължа да чета Капитал и да гледам re:TV. Пък на Генка Шикерова й обещавам ама най-сериозно никакви мейли повече да не й изпращам. Господ ми е свидетел, че не искам такива като нея да коментират усилията на правозащитниците в България.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: