Към съдържанието

Виж кой говори?!

03.04.2009

Повод за този постинг е последната медийна изява на Боян Расате в НОВА Телевизия и ужасяващо просташкото отношение демонстрирано от водещата Лора Крумова към ЛГБТ проблематиката. Българският Активистки Алианс изпрати писмо до медиите, ръководството на Нова телевизия и собствениците на телевизията, MTG. Пълният текст на писмото можете да прочетете при Мъдрите Момичета.

Това което се питам аз в случая е защо българските медии продължават да легитимират Боян Расате за коментатор по ЛГБТ проблеми. Особено след миналогодишните изцепления покрай Гей Прайд Парада…, че и в ареста беше човека. Да каниш Боян Расате да коментира ЛГБТ проблематика е като да сипеш една бира на Хитлер, за да го предразположиш да ти разкаже какво мисли за евреите. Колеги журналисти, айде, малко така по-сериозно?!

Сред българите цари пълна дезинформация спрямо това какво е сексуална практика, какво е сексуална ориентация, какво е да си гей или как изглежда живота на един нехетеросексуален човек в България. На запад, тези разговори са водени през 70-те и 80-те години на миналия век, при нас по очевидни причини не са се случили. Ще говорим сега, то се вижда. Но като ще се говори, добре е все пак да се иска мнението на хора, които все пак са информирани. Нека който има интерес да говори с правозащитници (Джемини, БХК), с ЛГБТ активисти (Мъдрите момичета, Сталик), със сексолози или въобще хора, които са показали някакво разбиране по проблемите (слагам себе си в това число, Бай Далай, Илия Марков, Лонганлон и др. блогъри). То не е чак толкова сложно, всъщност. Нужно е маааалко повече мисъл и отвореност към света.

Силно се надявам този път да не си губим времето в обсъждане на мнения, които откровено не се нуждаят от коментар. По-правилно е, както казваше бившата ми шефка, всички да се върнем обратно в първи клас и да си преговорим основните понятия. Като си припомним що е то човешко достойнство, лична неприкосновеност, толерантност и многообразие… току виж сме заслужили да вдигнем малко нивото на разговора и да говорим за по-сложни неща като плурализъм, демокрация и защита от дискриминация.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: