Към съдържанието

Подценяването на женския труд

24.03.2009

Business Week – България имат изчерпателен материал относно икономическата равнопоставеност на мъжете и жените в България и ЕС. С две думи: по-ниско заплащане, по-малко жени на високи позиции, най-очевидна дискриминация сред високо квалифицираните кадри. Нищо, което не сме обсъждали тук и преди. Отбелязвам, защото материала е написан добре и е хубаво да се говори повече за тези неща. Нищо, че лошите новини са все същите.

Много бих искала да помоля жените, които четат този блог да поговорят с познати… кой какво работи и какви заплати получава… за да имате представа доколко вашия труд е оценен подобаващо. Знам, че по принцип това е конфиденциална информация, но всеки има приятели, с които не се притеснява да разисква и по-деликатни въпроси. От опит знам, че много жени по-скоро не подозират, че тяхното заплащане е по-ниско от това на колегите им мъже. А ако не знаем, че има такъв проблем… малко трудно можем да работим по неговото разрешаване, нали така.

Също така, ако случайно има HR-и сред четящите в този блог… можете ли да обясните точно как един служител може да се поинтересува за нивото на заплащане във фирмата, в която работи… без да разчита на слухове и подобни. Въобще има ли такава възможност?

***
Благодарности на Магда за линка.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: