Към съдържанието

Иначе… немилост

24.03.2009

Дълго време не писах за скандала около Риана и Крис Браун. Не исках да участвам в медийната сергия, която се развихри по случая. Днес обаче попаднах на статия, която излага доста по-деликатен анализ на случилото. Точно както е необходимо.

И така… Крис и Риана. Целият свят има мнение по въпроса… особено след като стана ясно, че Риана е решила да се върне при Браун и да не повдига обвинения към насилника си. Хората са възмутени, защото тя е модел на подражание за много млади момичета и като такава би трябвало да се замисли върху това как нейното примирение с насилието се отразява върху тяхната психика. Ако в началото за нея се говореше като за жертва, в момента за нея се говори като за предател. Как може?! Какво си мисли?! Как така?! И освен всичката лична драма, през която неминуемо преминава, момичето трябва да живее и с публичното презрение и критика. Очевидно Риана не е била добър модел за подражание. Сега пък не е „добра“ жертва.

Както пише авторът на статията, медиите или не могат или отказват да разгледат случилото се в дълбочина. До вчера Риана беше Доброто Момиче на американския шоу бизнес: никакви наркотици, никакви психо-драми или странни бременности, секси, но не вулгарна, нищо общо с Линдзи Лохен или Бритни Спиърс. Медиите очакваха от нея тя да стъпи върху новия си пиедестал на Мис Жертва. Щом отказва да говори публично за насилието в живота си, обаче, значи е Глупава. И като такава, не заслужава съжаление, заслужава да понесе и метафоричните ритници на разочарованите фенове. Хората много обичат да видят как една хубава жена, как едно добро момиче пада стремглаво надолу и с настървение следят провала й.

Защо Риана избира да се върне при мъжа, който я прибива от бой е сложен въпрос. Причини има много, тук вече сме имали дълги разговори за това защо, жените жертви на насилие много често остават при насилниците. Това, което е по-притеснително от нейния избор е начина, по който медиите реагират на случилото се. Посланието, което достига до всички нас, особено онези, които са били или са жертви на домашно насилие е, че жертвите на насилие заслужават съчувствие и загриженост само при определени условия: ако избягат от насилника си, ако говорят открито за случилото им се, ако подведат насилника си под наказателна отговорност.

Иначе… немилост.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: