Към съдържанието

Изцепки и изпервазвания

20.03.2009

Във връзка със странното предложение на Владимир Дончев за забрана върху лобистката дейност по каузи, които застрашават обществения морал и по-специално притесненията му, че по този начин законът би дал възможност на гей организациите да лобират за озакононяването на гей връзките:

Ви каня да помогнете с изготвянето на Списък от ДЕПУТАТСКИ (министерски и т.н.) дела и думи, които нарушават обществения морал. Списъкът с обществено неморалните изцепки и изпервазвания ще бъде изпратен до Комисията по гражданско общество и медии, както и персонално до Владимир Дончев.

Целта е да изразим своето гражданско несъгласие както с конкретния текст в проектозакона, така и с цялостното депутатско невежество, двуличност, безотговорност и…ъъъ…. липса на морал.

Започвам списъка с цяла поредица от бисерни дела и думи, изготвен от Яна Бюрер Тавание, Аксиния Генчева, Станимир Панайотов, Яна Домусчиева и моя милост:

 1. Случаят in vivo/in vitro: Дайте да ви направя едно in vivo (на живо), като не можете ин витро” – депутат от Комисията по здравни въпроси в Народното събрание. Упорито се говори, че това е д-р Емил Константинов от БСП, той отрича.
 2. Гласуването с чужди карти: И цитат на Пирински по повода: „Понякога се появяват обяснения във връзка с космически лъчения, които проникват под ъгъл в пленарната зала, друг път се появява обяснение, че еди кой си пулт изведнъж по необясними причини започва да дава на късо.“
 3. Дирижираното гласуване: Често, за да не стават грешки, при приемането на сложни закони, управляващата коалиция «дирижира» гласуването в парламента. Това става като някой – я депутат, я парламентарна секретарка, показва червен или зелен маркер в зависимост от това дали трябва да се натисне червеното или зеленото копче върху пулта за гласуване.
 4. Ние колко работа вършим, а вие как не ни оценявате: Преди няколко месеца Георги Пирински призова Съвета за електронни медии и прокуратурата да се самосезират заради медийните атаки срещу парламента. Тогава БНР предаде, че според Пирински е недопустимо Народното събрание да бъде обект на безскрупулна, безогледна кампания на охулване.
 5. Коледните премии: В края на миналата година на Председателски съвет представители на всички парламентарни групи обсъждаха въпросa дали е редно депутатите да вземат коледни премии при положение, че повечето български граждани няма да получат такива – решението бе, че парламентът е свършил огромно количество работа и е работил извънредно.
 6. Депутатска пенсия: Предложението на 11 депутати от „Атака“, БСП и Българска нова демокрация, за депутатска пенсия от 1400 лв.
 7. Мързи ги: „Част от работодателите преекспонират въпроса с очакваната безработица. Преди дни имах среща с бизнесмени от сферата на услугите. Казват ми – непрекъснато търсим персонал, но хората не искат да работят. (…) Мързи ги.“ Масларова в интервю за в. „Труд“
 8. Масларова за пенсионерите: „Един път плачете, как живеят [пенсионерите], като взимат по 80-90 лева. Сега, когато можем и даваме, и казваме критериите на базата на какво ги разпределяме, вас това ви притеснява“. Емилия Масларова, социален министър, цитирана от „Капитал“.
 9. Невъзпитаните журналисти: „Всички журналисти искате много от държавата. Държавата може да даде само подслон, по-добри условия за живот, храна, лекарства, да подготви кадрите… Но много трудно може да даде любов и семейна топлина.“ […] „Много ще се радвам следващия път да ме интервюирате за политиката на пазар на труда. Там сме постигнали немалко и затова изобщо никой не ни пита как става, а би трябвало, защото оттам идват големите пари, с които решаваме социалните проблеми.“ Емилия Масларова, социален министър, за условията в домове за деца с увреждания, в интервю за „Капитал“
 10. Социалното подпомагане: „Ако там е заровено кучето, заповядайте. Нямам нищо против. С удоволствие бих предоставила на най-желаещите да се занимават с проблемите на социалното подпомагане.“ Емилия Масларова, министър на труда и социалната политика, на въпрос на „Капитал“ как гледа на идеята министерството й да се раздели на две – на труда и на социалната политика.
 11. Депутати подтикват към физическо насилие: „Гейовете се знаят кои са, да излязат мъжете да се покажат кои са, и да се покажат, че са мъже, и да им хвърлят един бой на гейовете и ще се оправят нещата.“ Депутатът Митко Димитров от АТАКА в коментар относно миналогодишния Гей Прайд парад в София.
 12. Расисткият скандал в Европейския Парламент: Депутатът Димитър Стоянов от „Атака“, който е и български наблюдател в Европарламента, предизвика расистки скандал в Страсбург, след като разпространи имейл с личната си оценка за евродепутатката Ливия Ярока: „…на българските пазари могат да се намерят по-красиви циганки за по 5 хил. евро“ писа Стоянов в мейл, изпратен до всички депутати в ЕП.
 13. Продажбата на Халите и...: Стефан Софиянски е даден под съд за продажбата на Халите. Той се спасява от съдебно проеследване, като става Народен представител.
 14. Оферирай!: С тази си директна реплика, отправена към наместника на СИК в Русе Илиян Пенев-Мацола, прокурорът Николай Ганчев влезе в най-новата история на българската съдебна система. via Капитал.

От нас толкова засега. С нетърпение очаквам и вашите попълнения.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: