Към съдържанието

Горещи медийни събития

19.03.2009

Горещите медийни събития от последните ден-два:

 1. Клетият министър: Министърът на Социалната Политика в България говори за човек с увреждане като за неодушевен предмет. „Клетото създание“ не е първата изцепка на г-жа Масларова. „Изцепките“ са по-скоро основното правило, на което са подчинени нейните изказвания. За г-жа Министър, хората в неравностойно положение, бедните, социално слабите, пенсионерите са хора втора ръка, които тя третира подобаващо… Без никаква загриженост за достойнството им, без да прави опити за водене на целенасочана социална политика с дългосрочен ефект.
 2. Клетият депутат: Владимир Дончев, който няма нищо против гейовете. Само ако има как да не му казват какво да говори и с кого да говори. Той ще говори с когото си поиска, когато си поиска. И ще се отмята от първоначалните си изказвания като фурнаджийска лопата. А който иска да знае какво аджеба е казал и не е казал депутата, ще има да си чака с месеци за стенограми от заседанията на парламентарните комисии.
 3. Клетите репортери на 24 часа: Които са толкова впечатлени от предразполагащите диванчета по „хомозаведенията“, че пишат за „обратните“ като за криминално проявени, а текстът им звучи като крими-новела… Повечето гей заведения са разположени в каре в централната част на столицата. А един от клубовете се намира точно срещу централа на голяма партия. КОНСПИРАЦИЯ! Дайте сега да разберем коя е и партията, за да видим после дали ръководството й е инфилтрирано от хомосексуалИСТИ, които пък целят да лобират срещу хетеросексуалИСТИТЕ и да оронят морала на иначе така целомъдрената ни република.

На мен всичко това ми идва малко в повече. Не знам какво друго да направя освен да си налея едно по-силно питие и да се опитам да забравя, че живея в бананова държава, където няма нищо по-наивно от това да зачиташ достойнството на хората.

41 коментара leave one →
 1. Anonymous permalink
  19.03.2009 11:00

  „Музиката е на макс, като звучи най-вече чалга.“

  Аз мислех, че българските хомосексуалисти имат по-добър вкус.

 2. Peter Rabbitson permalink
  19.03.2009 11:05

  Не знам какво друго да направя освен да си налея едно по-силно питие и да се опитам да забравя, че живея в бананова държава, където няма нищо по-наивно от това да зачиташ достойнството на хората.

  Е, няма нужда от питие. Просто излез на улицата и веднага ще се усетиш, че всъщност не живееш в клетата бананова държава. Апропо, постоянната зелена карта изпратиха ли ти я вече? :)

 3. Nicodile permalink
  19.03.2009 11:50

  Просто се чудя как не си станала хомосексуалИСТКА още, с тия предразполагащи диванчета ще те обърнат за нула време :) (С това искам да кажа „ай сиктир“)

  Peter Rabbitson – не си прав. Никак.

 4. Anonymous permalink
  19.03.2009 13:21

  Е, то може ли да мине толкова време и Зайо да не се обади :) Явно щом живееш другаде, трябва да спре да ти пука за мястото, където си роден, израсъл, живял. Може би си предател, много е популярно по тези земи да се говори така.

 5. Longanlon permalink
  19.03.2009 13:28

  хъхъхъ ти от 24 часа кво очакваше? те всичките им статии звучат като крими-новели. даже трябва да се радваш според мен, че в случая не са дискриминирали гей-заведенията ами са ги описали със същия лумпен-пролетариатски език и стил, с които пишат за всичко друго… ;)

 6. Peter Rabbitson permalink
  19.03.2009 13:31

  @Nicodile

  Би ли пояснил? Може и лично – rabbit@rabbit.us

 7. Nicodile permalink
  19.03.2009 14:43

  Нищо особено – просто това, че някой прекарва повечето си време извън България не го прави сляп за проблемите, нито го лишава от право на мнение. Чувството за принадлежност към дадено общество няма много общо с географията.

  Петя говори за важни неща по един особено добър начин, така че заяждането със „зелената й карта“ намирам неуместно. Та по въпроса за „клетите същества“ да кажа: по-добре да се говори отдалече отколкото да се мълчи от близо.

  Със здраве!

 8. lazy permalink
  19.03.2009 15:30

  Мда. Явно това „живея в бананова държава“ можело да се тълкува като „принадлежност“ и тем подобни. Не, не може. Живея != принадлежа, както и определено не е „да спре да ти пука за мястото, където си роден, израсъл, живял“. Живял == живея, живея == принадлежност??? Не, от моя гледна точка няма нищо общо и пояснението, че мацката, която пише не е в БГ определено е валидно, тъй като от постовете никога не се разбира къде аджеба се подвизава. Но, отново забележките към хората несъгласни с кралицата майка са под ножа, все тая какво искат да кажат, но в рояка винаги има мир, хармония и разбирателство, отностно не какво е казано, а какво някой (може би)се е опитал да каже. Къде беше въпроса за мъжемразието и невероятен потрес от това (дискриминацията, майна)? Който не е на нашето мнение, е враг, а който е с нас, е с нас и това е. Не беше ли целта да се говори, а не надменно да се заявява „абе, я ходи се гръмни“

  @Nicodile
  малко по конкретен въпрос към теб. Учил си във ФМИ, но от доооста време нямаш много общо с това учебно заведение до колкото ми е известно. По логиката от коментара ти, още ли учиш там? Или си учил? И когато отидеш да пиеш кафе дали е в гнусната лафта във ФМи или не точно.

  Малко дребнаво, но не мога да кажа, че не беше предизвикано. Весел ден на ранобудните хора живеещи презокеански в БГ

 9. Ena permalink
  19.03.2009 15:36

  Lazy,
  Какво всъщност е мнението ти за предложението на Дончев, както и за приемането на това предложение?

 10. размишльотини permalink
  19.03.2009 15:37

  lazy, а какво значи живея? Колко дни в годината минимум трябва да пребиваваш физически на едно място, за да се смята, че живееш? И върху какъв период от време трябва да се прави изчислението – на година ли всъщност, на месец или на пет години?

  Ученето във ФМИ няма нищо общо, защото ученето в едно учебно заведение е свързано с неизбежно дипломиране. Но и тук границите са много размити, защото много хора празнуват 8 декември цял живот.

 11. Yana permalink
  19.03.2009 15:41

  И да не живее в общия смисъл на думата кво от това? Кой е казал, че отдалече не може да ти пука, не можеш да знаеш за какво става дума? Очевидно е, че Петя, Никодил, епистемик са по-осведомени за България и прекарват повече време в мислене за нея от средностатистическия Петърчо от Люлин, който всеки ден яде баничка на спирката на 72.

 12. Nicodile permalink
  19.03.2009 16:31

  @Lazy: Нещо много се засегна. Не знам как и дали Петя трие коментари, но мисля че нас и вас няма. Аз поне никак не вярвам в това. Кои са „нас“? Погледни нагоре и ще видиш че има много хора, като мен, които за някои неща се съгласяват с Петя, за други не.

  По-общо: „нас“ и „вас“ като хората в България срещу тези извън. Ами честно да ти кажа, не знам в коя от двете категории съм, но знам, че прекарвам в България горе-долу толкова време, колкото много хора, които живеят в София и пътуват по работа.

  Второ: Нямам идея откъде си запознат(а) с биографията ми, не че има значение. Не вече не уча във ФМИ, отписах се. Но не съм се отписал от България. И да, пия кафе в гадната лаф(в)ка, въпреки че кафето наистина е доста гадно :)

  Мисля следното (и го мисля сигурно понеже така ми изнася): няма значение къде си, няма значение и кой си. Има значение дали казваш нещо смислено или не. И в съгласие с това си правило, спирам да пиша понеже се получи един дълъг, безсмислен коментар.

  Със здраве!

 13. lazy permalink
  19.03.2009 17:17

  @Ена
  мнение за Дончев? Мисля, че има две други теми по повода. Нямам категорично такова – мога да застана както зад него и да изложа моята интерпретация за „морал“, както и да му сложа думи в устата и да застана срещу него. Не вярвам много на преразкази без факти и стенограми и не мога да сложа равното между не-морално и не-хетеро, така че предпочитам да остана за сега настрани.

  Коментара ми е предизвикан не от това кой къде живее (не ме засяга), а от това, че блога отдавна се е превърнал на борба срещу ВСИЧКО дето мърда и е несъгласно с авторката. Предразсъдъците и неправдите не трябва да се оборват само на думи, а и на малките дела. Изслушвайте и се опитайте да комуникирате. Тоест правете, каквото парадирате, че се възмущавате, че не се прави.

  Но определено: „Само ако има как да не му казват какво да говори и с кого да говори“ съм ЗА. Всеки има право на мнение и на глас. Даже и депутатите, колкото и несправедливо да се вижда от Петя

  @размишльотини
  хубаво е човек да се заяжда, ама чак пък да се правиш, че не знаеш какво значи „живея“? А после и какво значело да живееш някъде, то математики то глупости… По желязната ти логика, аз живея във всички държави, посетени от мен? Иха!

  А за ФМИ беше по конкретезиран и min пример. И никой не спомена документ и още по малко дипломиране. И да, ако живееш някъде, получаваш документ. Един от които е споменат във въпроса на Rabbitson.

  @Yana
  Да, мила Яна, кой го е казал? Не знам между какви редове и от къде го прочете!?! Нищо не беше споменато от моя страна за
  „средностатистическия Петърчо от Люлин, който всеки ден яде баничка на спирката на 72“

  Ще взема да се заяждам и аз тогава. ПетърЧО не знам дали е средностатистически, но ако така говориш за хората в БГ нещо май куца! Нямаш право да принизяваш хора, които не познаваш и за които говориш наизуст! И какво против Люлин имате бе хора? Че човек е нещо повече или по малко като е от там? После дискриминации, тинтири-минтири. Срещу моите или срещу твоите ще се бориш? Аз поне не скачам до тавана претендирайки, че нямам. И как може някой да излезе от стереотипа с транспорта и баничката… Не ми се е случвало, но след като казваш, ще ти повярвам, че по спирките това се ядяло. Все пак имаш значително повече опит явно от мен :)

  После пак ли ще има недоволни и несъгласни с пренебрежителния тон и създаването на общи стереотипи, в които давай да набутаме всички. Или всички сме съгласни с казано от лидера или на сапун :)) Или още по точно: Абе нямам ли си друга работа, та се боря срещу вятърните мелници на инерцията?

 14. Yana permalink
  19.03.2009 18:29

  Аз нищо не съм казала срещу Люлин! Между кои редове го прочете?

  Но имам някои мнения за 72. Мога ли да принизявам 72, ако представя списък колко пъти и в кой час на деня съм се возила? И за баничката имам да кажа някои неща, мога да представя доказателства, че пряко я познавам! Приятели, хайде да комуникираме по въпроса и да стигнем до консенсус! Искате ли, мили ребята?!

 15. ngc7293 permalink
  19.03.2009 19:27

  http://www.youtube.com/watch?v=4w9EksAo5hY

  Да живее свободата, да живее либерализма, да живее глупостта!

 16. Ena permalink
  19.03.2009 19:31

  Lazy,
  Ако толкова те дразни блога на Петя, защо му отделяш време?

  На мен едно мнение „не съм видяла стенограма и мисля, че е прибързано да съдите Дончев, ако и вие не сте я видели,“ би ми порзвучало аргументирано.

  Даже и блогът да се е превърнал „в несъгласие с всичко, което дразни авторката,“ това е личен блог и изразява лични мнения. Не задължава никого с тях.

 17. Longanlon permalink
  20.03.2009 01:56

  кво се занимавате с тролове бе…

 18. Yoana permalink
  20.03.2009 02:55

  Според мен lazy бърка несъгласие с дадено мнение и неприемането му. Естествено, че всеки (вкл. депутатите) има право на мнение, но и всеки друг има право да изрази несъгласие с него – каквото прави Петя в този пост, доколкото разбирам. Аз лично не виждам нищо лошо в критиката, напротив, според мен разнодушното и безкритично приемане на всякакви мнения със свиване на рамене и нулево отношение е далеч по-вредно от заемането на критична позиция и изразяването на несъгласие – особено когато за това са предоставени основания!

 19. lazy permalink
  20.03.2009 03:16

  Според мен пък, нищо такова не е казано. Нямам нищо против човек да има мнение, даже съм твърдо ЗА. Против имам само едно нещо, което малко май се губи, ако човек се опита да пише смислено:

  Не приемам двойните стандарти!

  Това е най краткото, което можах да измисля. Макар и не точно. Мога да ги толерирам в хора, които осъзнават, че ги имат. Това е! Всичко останало е пълнеж и примери.

 20. Estranged permalink
  20.03.2009 04:20

  @Yoana – Longanlon има в блога си тема „Толерантни към нетолерантността“

 21. epistemic murk permalink
  20.03.2009 05:25

  добре, къде отиде обсъждането на депутатската простотия??
  петя не е малко дете и може да се защити сама, а сега покрай „обвинненията“ на някви двама кретени има 20 коментара откровени глупости, нямащи нищо общо с темата, която е СЕРИОЗНА.

  как един път нямаше разговор тук фокусиран върху темата без спам!?!?!?!!?!?!? петя и ти имаш вина, защо не триеш разводняващите коментари?

  е, ще си говорим ли за гафовете на властта или не?

 22. ngc7293 permalink
  20.03.2009 07:47

  @epistemic murk

  не

 23. Anonymous permalink
  20.03.2009 09:03

  От това по-гореща новина има ли?

  http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2009/03/20/693049_mis_bulgariia_2009_imam_silikon_spia_s_bogati_muje/

 24. Anonymous permalink
  20.03.2009 09:27

  това не е новина

 25. Пич permalink
  20.03.2009 11:05

  Lazy, се е изказал доста добре.

  Наистина, за жалост лесно човек може да мине границата и да се превърне хетерофоб, като си мисли, че всички, които като се приберат в къщи и целунат съпругата си са „задръстени“.

  Мен например много често ме нападат хетерофоби, само ако изкажа мнение, дори със йота малко по различно от мнението, което има дадения човек. И то винаги нападките са на лична основа, никога аргументирани.

  Пак бих казал, че Толерантността, всъщност е едно голямо лицемерие.

  Прикритата хомо или хетерофибия.

  Any intolerance will not be tolerated!

  С една дума, толерантен ли си към някой, винаги ще си нетолерантен към друг. :-).

 26. Yoana permalink
  20.03.2009 11:34

  Пич каза: „С една дума, толерантен ли си към някой, винаги ще си нетолерантен към друг“

  Защо? Наистина ли не можеш да се сетиш и един пример, в който толерантността не води със себе си непременно нетолерантност към нещо друго. Какво ще кажеш за хетеросексуалните хора, които са толерантни към хомосексуалните? Каква нетолерантност и лицемерие са закачени за тяхното отношение?

 27. Peter Rabbitson permalink
  20.03.2009 12:18

  Защото в този блог не се събират „хетеросексуални хора които са толерантни към хомосексуалните“. Тук болшинството са активисти, пропагандиращи екстра-толерантност. От една страна имам обща алергия към активизма, като занятие на скучаещи интелектуалци. Освен това активизмът на Расате (например) ми звучи горе-долу толкова логичен, колкото и вашите доводи.

  Yoana: А ето и задачката, аз като неутрален читател, идвам тук и бивам запознат както с платформата на Петя, така и с платформата на Расате (покрай вашите проблеми). Как мога да толерирам две позиции които изискват взаимна анихилация?

  epistemic: Говорят тези които виждат гаф в поведението на управляващите. Аз виждам откровен гаф в оригиналния пост – говоря за него.

  Ein Kreten :)

 28. Denia permalink
  20.03.2009 12:26

  Напълно съм съгласна с epistemic murk – тук е пълно с откровенни тролове, които правят невъзможно да се получи конструктивна дискусия и направо си плачат за модерация. 

  Една статия в подкрепа на тази теза – особено коментарите.

 29. Yoana permalink
  20.03.2009 13:01

  Peter Rabbitson каза: „А ето и задачката, аз като неутрален читател, идвам тук и бивам запознат както с платформата на Петя, така и с платформата на Расате (покрай вашите проблеми). Как мога да толерирам две позиции които изискват взаимна анихилация?“

  Но аз не попитах за пример, в който толерантността към нещо означва нетолерантност към нещо друго, а попитах дали наистина човекът, към когото беше адресиран постът ми, не може да се сети дори за една ситуация, в която толерантността към едно не означава задължително нетолерантност към друго. И дадох за пример хетеросексуалните хора, които подкрепят хомосексуалните бракове, да речем – има и такива, които не са активисти.

 30. Yana permalink
  20.03.2009 13:46

  Rabittson: „аз като неутрален читател“…

  Откога? Едно от хобитата ти е да пишеш ехидни коментари на лична основа тук, да ровиш за точни цитати, да четеш личните блогове на хората, които пишат тук и да внасяш написано в тях. Личи си от километри, че сме ти неприятни. Обиждал си Петя, мен, Василена, някой да ме допълни, ако пропускам. Неутрален си като цъфнат налъмите.

 31. Ena permalink
  20.03.2009 13:53

  Питър Рабитсън,
  Да настояваш за равни граждански права, независимо от пол, сексуална ориентация и етнос, не е есктра-толерантност. А да отказваш равни права въз основа на такива разлики, както правят Дончев, Расате и пр., в демократичния свят, към който се стремим, се третира като дискриминация. Дончев може да се изказва, както си иска, докато неговите изказвания не се превърнат в закони и разпоредби, ощетяващи политическото участие на хора, от които нито Дончев, нито други представители на мнозинството са пострадали.

  Lazy,
  За никакви двойни стандарти не става дума. Аз съм хетеросексуална и нямам нищо против Дончев да плещи, каквото му е на сърцето, но не искам Дончев да взима дебилни решения от мое име, нито да ме задължава по друг начин със собствените си разбирания за морал. По същия начин, по който аз отстоявам феминистки позиции, но не държа нито ти, нито някой друг да е съгласен с мен.

 32. Ena permalink
  20.03.2009 13:55

  Яна,
  Ама ти не знаеш ли, че ако си критикар, всичко, което кажеш е политически неутрално?

 33. Yana permalink
  20.03.2009 14:35

  Ена, ма разбира се!

  Коментарът ти ме връща към проблема „клето създание“. Тук-там видях мнения, че ние, които сме против хората с увреждания да бъдат наричани клети създания, сме просто лицемери, които предпочитат политическата коректност от едната суета. Тоест, не може НАИСТИНА да ти пука за нечие достойнство.

 34. Peter Rabbitson permalink
  20.03.2009 15:03

  @Yana

  1) Аз бях неутрален читател когато дойдох тук от любопитство. Сега свързвам движението феминизъм с излиянията в този блог, и… виж точка 3.

  2) Ако мислиш че седя по цял ден пред някакъв reader и си водя бележки, се заблуждаваш. За добро или за лошо имам по добра от средното памет. Не изисквам никакво усилие да си спомня за писание от преди година две и да го свържа с това което чета в момента (е, трябва да намеря точните цитати, но като знаеш какво търсиш е лесно). Та идеята ми е, че не седя специално тук да ви тровя живота – просто „историческата истина“ е грозна, а аз имам малко по-лесен достъп до нея.

  3) Няма спор неприятни сте ми. Не заради каузата за която се борите (както казах, беше ми интересно да видя какво и как). Побеснявам от лицемерния и безскрупулен начин по който се борите, тип африканска демокрация: „Като сме съгласни да става тяхната, като не сме – да стане нашата“.

  4) Колкото и да сте ми противни обаче, нито веднъж не съм се изтървал да обидя някой (тип кретен, изрод, и тем подобни). Това че ви кипват лайната, като се изкаже откровенно цинична (светът Е циничен) гледна точка – проблемът май не е в мен.

  Трябва да бягам сега, ще допълня по късно защо продължавам да идвам тук като толкова не ми харесва.

 35. Yana permalink
  20.03.2009 15:23

  Благодаря, че потвърди, че не си неутрален, нито към авторите, нито към темата на блога. Щом намираш времето си, прекарано в сталкване на хора, които са ти неприятни, за смислено – моля, бъди ни гост.

 36. Anonymous permalink
  21.03.2009 08:59

  Зайо, и други хора освен теб имат добра памет. Казваш, че никога не си нарушавал добрия тон и не си обидил никого. Аз пък имам следното в доказателство на противното:

  „Peter Rabbitson каза…

  Калин,
  Раждането и отглеждането на деца не е някакво хоби, а е абсолютно необходимо за физическото оцеляване на всяка човешка общност.

  Хм интересно. Според мен е много по близо до хоби отколкото до работа, която забележете е необходимост *сега*. Инак утре няма да имаш ток и вода.

  За общността не можем да говорим защото там мнения много. Аз например съм доста обезпокоен от това, че на старини ще съм обграден от хора възпитани от акционерките в този блог. И тъй като сме тръгнали да се исказваме как мислим, че е най добре – за благото на обществото (така както аз го разбирам) най добре е точно ти Василена да нямаш деца. Това разбира се си е мое мнение и не е нито повече нито по малко валидно от твоето.

  Поздрави на кърмачето
  Февруари 09, 2009 5:53 PM „
  Тролските ти изказвания отсега нататък трябва да остават игнорирани.

 37. Peter Rabbitson permalink
  21.03.2009 09:36

  @Yana
  Потвърждавам че имам определено отношение към пишещите тук, продължавам да твърдя, че съм доста неутрален относно самата тематика. Съжалявам, че не можеш да разделиш отношението ми към теб от отношението ми към въпроса за елементарни човешки права.

  @Анонимен:
  Хм… дайте да се разберем за понятията. Под обида разбирам някакъв „degrading“ коментар, тип: простак, изрод, кретен, трол, и т.н.

  В по горната цитата аз изразявам добре обосновано (поне за мен мнение) – бих желал моите деца да не трябва да се чудят как да се справят с активизма на тези на Василена. Затова заявявам какво мисля (и не си взимам думите назад) – предпочитам тя да няма деца.

  Паралел за да стане по ясно – въпреки че съм big government democrat, не намирам „I want Obama to fail“ нито за неуместно, нито за обидно. Според мен даже е доста изящно – хем кратко и точно хем умерено скандално.

 38. Anonymous permalink
  21.03.2009 10:41

  Хм, значи щом не е „простак“ не е обида? Плоско, много плоско.

 39. Anonymous permalink
  21.03.2009 11:35

  Щом е добре обосновано, значи не е обида?!

  „Аз искам ти да нямаш деца“ не било обидно, дами и господа.

 40. Anonymous permalink
  21.03.2009 11:41

  И забележете че същия споменава „елементарни човешки права“ по-горе.

 41. eneya permalink
  21.03.2009 18:18

  Ок, аз ще го кажа. Живеем в много сбъркана държава, с ужасно много рпоблеми, с неадекватни политици, абсурдни закони и объркано, озлобено общество.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: