Към съдържанието

Мъжът и жената… интимно

18.03.2009

В най-новия брой на Canadian Journal of Human Sexuality е публикувано много интересно проучване за промяната в обществените нагласи относно мъжката и женската сексуалност.

Изследвани са представите на 104 канадски студенти относно 33 сексуални практики: мастурбация, хомосексуални фантазии, воайорство, покорен секс и т.н. Основният извод на учените е, че въпреки че от мъжете се изисква и очаква да имат силно изразен сексуален нагон, те имат много малко свобода в леглото. Обратното е валидно за жените.

Според проучването, обществените нагласи към:

  • мъжете, които не се интересуват толкова много от секс
  • мъжките хомосексуални фантазии
  • мъжете, които обичат да бъдат доминирани от жените в леглото

са по-скоро негативни, докато същите тези практики се смятат за напълно нормални сред жените.

Не мога да намеря пълния текст на статията, така както е публикувана в академичния журнал и не знам дали очевидните проблеми, които виждам в нея са изследователски или по-скоро журналистически грешки. Притесняват ме най-вече три неща:

  1. Струва ми се малко смело да се говори за промени в обществените нагласи след проучване, проведено сред 104 човека.
  2. Всички участници в проучването са студенти, което повдига доста въпросителни относно сексуалния им опит и общовалидноста на техните представи.
  3. [*** Статията поставя знак за равенство между сексуална практика и сексуалност, което е изключително неправилно. Сексът е акт, практика. Сексуалноста е много по-широко понятие, което включва такива неща като идентичност, ориентация, себеусещане… Сексуалноста е свързана с физиологията, но не се изчерпва от нея. Проявява се по милиони различни начини, които в повечето случаи всъщност нямат нищо общо с правенето на секс. ***]

Така. Въпреки тези пропуски, на мен ми се струва, че темата е интересна за дискутиране. Моите лични наблюдения горе-долу съвпадат със заключенията на социолозите. Традиционните социални роли, които се отделят на мъжете оказват сериозен натиск върху това, какво се очаква от тях в леглото (или там където се случва магията). От друга страна, обаче, това, че за жените е прието да имат повече свобода да бъдат себе си по време на секс, съвсем не означава, че върху жените не се оказва сериозен натиск относно начините, по които демонстрират своята сексуалност навън в обществото. Изследването е интересно, защото показва как традиционните джендър роли водят до ограничения в най-различни аспекти на живота, както на мъжете, така и на жените.

Това обаче е голяма тема…, която ще подхвана в отделен постинг (специално за моя приятел Бойчев).

Айде, слушам ви.

P.S. *** Изследването НЕ поставя знак между секс и сексуалност. Статията разглежда обществените нагласи към това какво хората смятат за нормална и ненормална сексуалните практики за мъжете и съответно за жените. Третата ми критика по-скоро не важи, но я оставям, защото разграничението е важно.

Извинявам се, ако този постинг е малко объркан… не мога да намеря оригиналния текст на това изследване и различните „преразкази“, на които попадам не са напълно ясни.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: