Към съдържанието

Music ъъъъ… Idol?!

15.03.2009

Искам да ви кажа, че покрай този сезон на Music Idol ще ми се задръсти пощенската кутия. Аз предаването не го гледам, обаче, приятели и познати, които са в България го следят и след всеки следващ епизод започват да валят мейли със subject: Няма да повярваш!!! Простотията на Иван и Андрей явно не е по-различна от обикновено, както и неразбираемото спокойствие, с което Фънки коментира външния вид на участниците.

Това, което явно малко променя динамиката на съдийския екип този път е присъствието на певицата Мария, която освен да оценява певческите способности на кандидатите, обича да се отклонява и в социални коментари. От нея, например, разбираме че за да може едно 18-годишно момиче да стигне до голямата сцена, трябва да е по-така и да е „по-секси за мъжете„. В петъчния епизод пък, според разказите на Йоана, Мария е споделила истинско учудване от факта, че 4 хубави жени не само са се сработили, но и са свършили работата, за която са се събрали както трябва. Ако не се лъжа, Мария е описала това странно и невиждано явление като „чудо на чудесата.“ Като се добавят и хомофобските и расистките изблици на някои от неуспелите състезатели… чудесно шоу се заформя. Да цитирам Мара… чудо на чудесата!

При положение, че Music Idol е едно от най-гледаните предавания в момента, а възрастовия диапазон на зрителите и потенциалните участници е някъде между 18 и 30 годишна възраст… Нека продуцентите на предаването знаят, че освен да печелят бързи пари, те възпитават и бъдещите строители на нова България. За тях (строителите), една жена ще бъде оценявана подобаващо единствено, когато 25% от телесната й маса е изпълнена със силикон, а на българските мъже няма да им се налага да се състезават с такива дребни мръсни видове като някакви си цигани, турци и педали , които освен всичко останало са по-лоши даже и от жените.

Music Idol в България освен машина за пари е и машина за ретроградни, сексистки, хомофобски, расистки възгледи. Съжалявам, че толкова много момичета и момчета, които са отхвърлени от участие заради това, че не се вписват в патриархалните идеи за женственост и мъжественост на журито, ще си помислят, че грешката е в тях.

За вас… въпрос. Освен индивидуални зрителски реакции… има ли някакъв друг механизъм, по който да oбърнем внимани на продуцентите на предаването, че продукцията им е лайт вариант на интернет форума на БНС и на една ръка растояние от дълбоко-балканска трагедия?!

СЕМ, БКЗД…?!

35 коментара leave one →
 1. Ena permalink
  15.03.2009 22:35

  Гледах клипа на сайта, към който си дала връзка, и се сетих за Моканина и мъката.

 2. Додо permalink
  15.03.2009 22:56

  adski tyjno

 3. nervousshark permalink
  16.03.2009 02:01

  Тези органи могат да се сезират, но е твърде съмнително дали изобщо ще има някакво движение по случаите.

  Тъжна реалност.

 4. voxy permalink
  16.03.2009 02:48

  аз искам красиви, секси, привлекателни, атрактивни и с някакви гласови данни кандидат-идоли, който иска дебели и грозни, да гледа Марта Вачкова – не е достатъчно да можеш да пееш и компромис с външността може да се допусне само при гениално пеене
  За 4-те жени – самата истина е, още от училище са масови двойките, не тройките или четворките при красивите момичета, винаги е било така, просто това си е факт, където има повече от две жени има драстично повече интриги

  Прекалено лесната употреба на думи ги обезсмисля – „Music Idol в България освен машина за пари е и машина за ретроградни, сексистки, хомофобски, расистки възгледи. „

  къде видя расизъм, за хомофобски – една реплика на Мария е достатъчна явно :) и не смяташ, ли че едно нещо е по-добре да го гледаш отколкото да коментираш на база мейлове, някак доста несериозно си подходила

 5. Димитър permalink
  16.03.2009 02:49

  Всичко е съзнателно търсен ефект в битката за повече SMS-и. За съжаление България все още е държавата, където различността предизвиква нездрав сеирджилък.

 6. Сашо permalink
  16.03.2009 03:06

  то вчера и едно момче отпадна, след като му съобщиха, че не е достатъчно атрактивен за жените (разбирай за Мария)… иначе бил страхотен музикант и страшен пич, и дано имало повече като него…

 7. Anonymous permalink
  16.03.2009 04:43

  Открай време, но още повече откакто има телевизия, за разни певци и певици е важно освен да може да пеят, също и да имат сексуално атрактивен външен вид.

  Това си е изискване на професията. Просто хората купуват песни и искат да гледат клипове на красиви хора, а не на грозни.

  Случаите, когато дебели, инвалиди и всякакви други, невписващи се в един усреднен критерии за красота са музикални „идоли” са крайно редки и доколкото ги има са характерни по-скоро за един сравнително елитарен жанр като операта, имащ доста ограничен успех от комерсиална гледна точка.

  В България почти единственият жанр, който има шанс за комерсиален успех е именно чалгата, а по нейните закони сексапилът, дори във вулгарно курвенска форма е напълно задължителен.

  Мария откровено казва истината, а вие както обикновено бихте искали под страх от дела за обезщетения и т.н. да я накарате да ЛЪЖЕ, като лицемерно наричате лъжата „политкоректност”. Повдига ми се от това!

 8. Anonymous permalink
  16.03.2009 05:10

  „Открай време, но още повече откакто има телевизия, за разни певци и певици е важно освен да може да пеят, също и да имат сексуално атрактивен външен вид.“
  И по-точно кой от музикантите в журито отговаря на тия условия?

 9. Anonymous permalink
  16.03.2009 05:37

  Мария. Фънки въобще не е „звезда“, Дони вече не е.

 10. Wynche permalink
  16.03.2009 06:21

  Като се даде трибуна на простакеси да се изявяват по телевизията, не можем да очакваме, че ще ръсят друго освен простотии.
  Но затова е демокрацията и свободата на словото – да има чуваемост и за тях. Нека си говорят каквото им е на душата.
  Проблемът не е в Мария, проблемът е в потребителите, които СА СИ такива и това е, което искат да получават…

  Но специално за Айдъл мисля, че е допустимо такова отношение, както впрочем и в шоуто на Тайра Банкс, за което също си споменавала – на същия принцип. Кандидатите за Айдъли знаят много добре, че ще бъдат оценявани както певческите им способности, така и външният им вид, и би трябвало предварително да са в мир със себе си от тоя факт. Все пак става дума за шоу бизнес… Ако някой от тях има заблуди по отношение на собствената си атрактивност или на значението й за успеха му в избраното поприще, по-добре Мария да го резне отсега, отколкото да го научи впоследствие по по-бавния и труден начин.

  Все едно да вземат кандидатките за Миски да се сърдят, че журито коментира външните им дадености. Нещата са много подобни в двата типа конкурси.

  Ако някой музикант в днешно време пробие въпреки неатрактивната си външност, това ще се дължи на многократно по-големи усилия и многократно по-голям музикален талант.
  Но не можем да държим самата индустрия отговорна за това. Хората са тези, които изискват и консумират тези продукти. Каквито хората, такива и идолите им.

  Спомням си, че в Норвегия преди няколко години с огромна преднина Идол стана един смотано изглеждащ дебеланко, Kurt Nilsen… след това стана и World Idol :) Просто който си може, си може. В следващите години, за идолите след него, не се шумя и наполовина толкова, отколкото за него. Да си красив и да пееш добре е стандартно… не е новина :)

  Така че аз нямам голямо съчувствие към кандидатите в такива конкурси. Искат да се харесват на максимален брой хора? – Добре, но си има правила за това.

 11. petya permalink
  16.03.2009 08:21

  voxy:
  Хомофобски и расистки са изказванията на отхвърленото момче. Виж видеото.

  anonymous & wynche
  Съгласна съм, че външния вид на един музикален изпълнител е важна част от цялостния продукт, който представя. НЕ съм съгласна с описаните изказвания по две причини:

  1) Дефиницията на красота и привлекателност, лансирана от Мария в частност и музикалната индустрия в България като цяло е изключително тесногръда. Съгласни ли сте, че момичето от клипа, който показва Яна е грозно?! Съгласни ли сте, че за да наречем една жена красива, тя задължително трябва да бъде „провокативна спрямо мъжете“? Ясно е какво има предвид Мария… големи цици на показ, силикон където може и колкото поема, поведение като на професионална секс работничка. Това означава ли, че момичетата, които искат да бъдат певици в България трябва да бъдат красиви по този начин?! Нямам абсолютно нищо против открития сексапил, нямам нищо против да ми лъха на секс, просто не мисля, че дефинициите на Мария са единствения начин, по който това да се постигне. И не мисля, че единствената причина, поради която една жена би искала и би могла да демонстрира сексуалност е, за да провокира мъжете. Кого провокира една лесбийка например?!

  2) Сашо е писал, че вчера и някакво момче е отпаднало по повод външния си вид (много съжалявам да го чуя), но като цяло натиска върху жените участнички и жените в индустрията да моделират външния си вид е много по-жесток. Ако повечето мъже могат да са спокойни, че една нова прическа и един make-over на гардероба е достатъчен, за да подобрят „имиджа“ си… стандартите за жените вече все повече и повече изискват хирургически намеси.

  Разбирам, че външния вид е индустриален стандарт.
  Разбирам, че аудиторията е такава.
  Разбирам, че не бих могла да очаквам повече от жена, която с радост е приела прякора „Отварачката“.

  Въпреки това, не мога да се съглася, че няма смисъл да се протесира или пък да се изказва неодобрение. Не искам моята дъщеря да расте в такава среда и съм длъжна да направя всичко, което е по силите ми, за да не го позволя.

 12. Anonymous permalink
  16.03.2009 08:28

  И аз искам световен мир и щастие за всички, а също и морето да е от кисело мляко.

 13. petya permalink
  16.03.2009 08:30

  На който доколкото му стига въображението.

 14. Bruce Wayne permalink
  16.03.2009 08:33

  не знам Мара с тези грозни и изкривени от силикон устни що за пример може да е на подрастващите момичета. и гласчето й не е от силните

  Иван и Андрей си купиха кайени с успеха на миналия сезон, за това надали им е до препълнената поща на Петя :)

 15. rahenna permalink
  16.03.2009 08:37

  Значи е става дума за проповядване на ужасно лош вкус от екрана, а не за проповядване на нетолерантност. Което също не е малко. Ужасно лошият вкус е не по-малко травмиращ.

  Колкото до нетолерантността, много може да се каже за проявите й от страна на разни „нестандартно красиви“ люде към по-стандартно красивите и то в съвсем стандартни житейски ситуации.

 16. petya permalink
  16.03.2009 08:55

  Bruce Wayne:
  И понеже имат кайени, ние трябва да им ръкопляскаме. БРАВО, БРАВО!

 17. Wynche permalink
  16.03.2009 09:06

  @петя:
  До последния абзац сме на едно мнение, мисля, че различията ни са само накрая:
  „Въпреки това, не мога да се съглася, че няма смисъл да се протесира или пък да се изказва неодобрение. Не искам моята дъщеря да расте в такава среда и съм длъжна да направя всичко, което е по силите ми, за да не го позволя.“
  Да, и аз не искам децата ми да растат в такава среда. Но аз не мисля, че е възможно и реалистично тя да се промени бързо и кардинално. Може с течение на много време да се промени лекичко. Не мъжете или жените, а хората като цяло трябва да се променят, да се цивилизоват, за да се научат да се възприемат един друг не само на база сексуално привличане (а сексуалното привличане, от своя страна, с цивилизоването и окултуряването на човека също се обогатява като преживяване: трябва да признаем, че дълбокото, напращяло деколте със силиконови бомби в него е далеч напред в еволюционно отношение спрямо „дупка между краката“, понеже е много, много по-фин начин да се каже „хайде да се съвокупляваме“ :) ).

  Моето основно несъгласие е с протестирането. Ние изразяваме неодобрение, това да; изразяваме несъгласие с изказаната позиция – това да. Осмиваме Мария, наричаме я тъпа, гледаме на нея снизходително и освен всичко друго, обясняваме дори, че според нашите стандарти за красота тя самата е грозна. Аз мисля, че това е напълно достатъчно. Тя има право на мнението си и има право да го изразява, а очевидно мнението й е ценено от продуцентите, след като са я поканили да оценява кандидатите. Няма нищо за протестиране тук. Не можем да протестираме, че някой си бил тъп :) Можем само да го обявим за тъп и да внимаваме до децата ни да стига такъв поток от информация и оценки, че те да чуват достатъчно и от нашето мнение, не само от това на преобладаващите околни. Мисля, че това ще е достатъчно.

  Протестирането най-много да доведе до насилствено налагане на някакви стандарти на изразяване, които да са „политически коректни“ и които няма да изразяват променено отношение у хората, а само лицемерно ще избягват потенциалните проблеми с протестиращите. Отношението, остане ли си същото, ще намери начин да си пробие и през политически коректния изказ. Според мен е излишно да вкарваме прекалено много условности в езика. Човек може да е расист и без да нарича негрите „чернилки“; да е нетолерантен и без да нарича хомосексуалните хора „педали“; да е сексист и без да изисква от момичето „провокираща външност“ – някой с 2 капки акъл повече би могъл да каже „артистични способности“ и „магнетично присъствие“ и пак да има предвид същото. Като се стремим да регулираме езика и изказванията, само си навличаме повече проблеми, защото помагаме на неприемливото отношение да се прикрие така, че да е по-трудно разпознаваемо.

 18. voxy permalink
  16.03.2009 09:07

  Петя, отново хвърляш на посоки какво искала Мария без да си видяла класиралите се участнички, за какви цици говориш, нито една не прилича на чалгаджийките от Планета

  иначе цялото Music Idol е ужасяващо пошло, самият факт, че безвкусицата достигаща гавра с циганина и турчина е продължават(тя не е защото са циганин и турчин, защото имаше и трети – българин, но се отказа, а заради менталните им проблеми и простащината която излъчват)
  Отделно това не е шоу за намиране на някаква си звезда, защото дори да се намери такава, като няма кой да й пише песните ще е поредната Невена Цонева, просто шоу за задоволяване нисшите страсти на публика падаща си по евтини забавления, цинизма, вулгарността, присмиването, осмиването…. но на всичко и всеки, а не на гей, жени, цигани или …. конкретно

 19. petya permalink
  16.03.2009 09:29

  Wynche:
  Не мисля, че ако накараме Мара мислено да редактира коментарите си това ще доведе до някаква революционна трансформация в манталитета на чалга-поколението. Мисля, че протестите, разговорите, писмата до СЕМ и дебатите относно езика са ценни, защото ще накарат хората да се замислят за неща, които като цяло приемат за даденост. В България расте поколение момичета, за които сексапил=чалга и в това не е вложена никаква мисъл, никакъв избор. Ако простотиите на Мара бъдат публично окачествени като „сексизъм“ (каквито всъщност СА), то тогава може би точно тези момичета ще изберат нещо друго за себе си. Или не.

  voxy:
  Въобще не е „на посококи“. Говоря за конкретен случай, цитирах Мария и сложих линк към клипа, така че всеки де може да го види. Не съм гледала всички епизоди, но съм гледала случаите, които описах. За качеството на „конкурса“… виж коментара в Цветно. Абсолютно съм съгласна, че в името на евтините сензацийки, бТВ правят лоша услуга на участниците.

 20. Додо permalink
  16.03.2009 09:56

  neveroqtno mnenie na anonimen:

  „Случаите, когато дебели, инвалиди и всякакви други, невписващи се в един усреднен критерии за красота са музикални „идоли” са крайно редки и доколкото ги има са характерни по-скоро за един сравнително елитарен жанр като операта, имащ доста ограничен успех от комерсиална гледна точка.“

  kakyv e usredneniq kriterii?
  koi sa invalid (nevalidni)? spored men mariq e.
  debelite i horata v neravnostoino polojenie mogat da peqt samo nqkakva tam opera?

 21. Ena permalink
  16.03.2009 10:08

  Дискусията ми напомня за един мой познат, англичанин и почитател на пънка, защото в пънка според него важното е да можеш да пееш, а не как изглеждаш.

 22. gimli permalink
  16.03.2009 10:13

  Мислех, че темата е по-скоро за неща от този сорт – http://www.vbox7.com/play:4e3d876e отколкото за красотата и дали тя е необходима на хората в шоубизнеса.

  Предаването Music Idol е толкова огромна тъпотия и цирк, че нямам думи. Всяко нещо в него изглежда абсолютно непрофесионално, а изборът на финалистите за малките концерти е подигравка с всички зрители. Искрено се надявам тази година приходите им да паднат под нивото на разходите, защото аз не познавам нито един човек, който да харесва това, което предаването представлява в момента и дори и едно положително мнение по форумите не съм срещала.

 23. размишльотини permalink
  16.03.2009 14:06

  С риск да прозвуча като някоя бабичка, седнала на пейката на припек и спомняща си колко по-добре беше преди, трябва да кажа, че не, не е реалистично да очакваме нещата да се променят бързо и кардинално в положителна насока. Защото те са се променили бързо и кардинално в негативна посока и все още вървят в същата тази посока. Нямаше никаква пречка те да се променят бързо и кардинално в момента в който пазарът в атавистичната му форма започна да диктува всичко: какво гледаме по телевизията, какви реклами има по улицата, какво се промотира. Очакването постепенно и безболезнено те да се променят в положителна посока просто ако се подсмихваме на някоя тъпа Мара е съвсем нереалистично, защото такова подсмихване досега е довело нещата да са по-зле отпреди. С това не възхвалявам колко хубаво беше едно време; просто давам пример, че нещата спокойно може да си стават по-зле, противно на очакваното от нас всесилие на универсалния прогрес.

  Все пак това, което се гледа по телевизията е двояко: то не отразява просто „търсенето“ (в смисъл на това, което се харесва първосигнално, сексапилното и предизвикателното) а и на свой ред формира стереотипи. Така че да, има смисъл от протести.

 24. десислава permalink
  16.03.2009 15:51

  имаше някъде в началото на предаването някакъв случай, в който изгониха едно момиче без да й дадат да пее, само защото не била отслабнала 9 кг както била обещала, а тя обясняваше, че точно е родила и няма как да отслабне толкова бързо. изгони я онзи селянин фънки.

  всички знаем защо се получава така. мария е ебаси селянката, фънки е страхотен простак без абсолютно никаква култура и образование, ама то половината нация няма адекватно образование всъщност, защото няма държава, която да й го осигури. хората всъщност са оставени на автопилот и чалгата културата им дава точно това, което искат: шоу. а и е много по-лесно да си прост.

  в този ред на мисли мюзик айдъл въобще не ме изненадва. бих се изненадала ако беше по-различно от това, което е в момента.

 25. Yoana permalink
  16.03.2009 16:05

  Размишльотини, страхотен пост. Напълно съм съгласна.

 26. Anonymous permalink
  17.03.2009 02:18

  Този същия анонимен

  Поздравления за Wynche – прекрасно е изразила и моите мисли. Предаването може да е тъпо колкото си иска – това не е повод да протестирате, да искате намесата на СЕМ и т.н. Свободата на словото е БЕЗКРАЙНО ПО-ВИСША ЦЕННОСТ от чувствата на някоя/някой, който е грозен и са му го казали в лицето.

  Додо каза…
  neveroqtno mnenie na anonimen:

  „Случаите, когато дебели, инвалиди и всякакви други, невписващи се в един усреднен критерии за красота са музикални „идоли” са крайно редки и доколкото ги има са характерни по-скоро за един сравнително елитарен жанр като операта, имащ доста ограничен успех от комерсиална гледна точка.“

  kakyv e usredneniq kriterii?
  koi sa invalid (nevalidni)? spored men mariq e.
  debelite i horata v neravnostoino polojenie mogat da peqt samo nqkakva tam opera?

  Додо, кое от написаното по-горе не разбра? Погледни рекламите по списанията, билбордовете по улиците и видеоклиповете по телевизията и ще видиш усреднения критерий. И въобще не ми пука дали ти харесва думата инвалид, та да я иронизираш. Ако предпочиташ „сакат“ – така да е. Това не променя нещата. Да, сакатите са в неравностойно положение и да, „хората“ нямат желание да ги гледат по телевизията, съответно и нямат шанс да станат „идоли“, така че най почтено е да им се каже – сори, много си грозен, откажи се.

  С „някаква си опера“ предполагам, че се опитваш да иронизираш не операта, а мен. Не си уцелил. Почти не слушам опера, но само „почти“, а не въобще, но все пак я уважам и цена, както и други „елитарни“ жанрове. Но от гледна точка на изгледите за комерсиален успех – тя е точно „някаква си“.

 27. Yoana permalink
  17.03.2009 13:41

  Как можеш да цениш нещо, което изобщо не познаваш?…

 28. Anonymous permalink
  18.03.2009 00:48

  А ти защо реши, че изобщо не я познавам? Нескромно ще заявя, че имам доста широка обща култура.

 29. Yoana permalink
  18.03.2009 04:21

  Понеже каза, че въобще не слушаш опера. Музикалните жанрове се опознават предимно чрез слушане. Само със знаене ще е то опера едва ли би могъл да я опознаеш толкова, че да вземеш информирано решение дали и защо я цениш, според мен.

 30. Yoana permalink
  18.03.2009 05:48

  O… извинявай, казал си „почти не слушам“, а не въобще.

 31. Yoana permalink
  18.03.2009 07:48

  Забелязах и още нещо – употребата на прилагателното „мъжки“ като похвала за поведението ан някои от участниците. Дони каза на Виктория (момичето, ослепяло вследствие на системен побой от страна на приятеля си), че понася ситуацията си „мъжки“. Какво значи това, че издръжливостта, волята и оптимизма са ексклузивно мъцки качества ли? Когато едно друго момче свири на пиано, за да акомпанира на конкурента си, отново нарекоха постъпката му „мъжка“. Въпреки че най-малко 2 квартета и 1 трио, съставени изцяло от жени, се сработиха и си сътрудничиха безпроблемно, въпреки че също бяха преки конкуренти. На мен никак не ми харесва употребата на „мъжки“ като комплимент за достойно поведение, защото това предполага (и по този начин подхранва съществуващия стереотип), че достойното поведение е мъжки приоритет. Което очевидно не е така, както нагледно показаха голяма част от жените в същото това предаване!

 32. gimli permalink
  19.03.2009 10:38

  Който смята, че протестирането и изискването за намеса от страна на СЕМ е преувеличено, ще го помоля да ми обясни хумора в следната ситуация. Аз не съм я гледала, така че цитирам преразказ, публикуван във форум:

  Добре, а какво ще кажете за коментарите на водещите?
  Например: пее онова момиченце, на 13 години…пее хубаво, притеснява се и т.н. След като Фънки й каза, че прилича на какаду с прическата си, Бойко Борисов продължи с това, че щяла да плаши Станишев, а Андрей сложи черешка с изказването си, че те може и да не я харесват, но Владо Кузов щял със сигурност да я хареса….

  Моля за коментар защитниците на иванандрейския хумор.

 33. Yoana permalink
  25.03.2009 16:33

  Забелязахте ли, че на кастингуте се явиха много повече жени, съответно и сред избраните най-добри жените са повече от мъжете. Обаче това не се отрази във финалната селецкия и Рут, която според мен безспорно е и по-добра, и по-популярна от Пламен, трябваше да си тръгне в името на баланса между двата пола. Знам, че ще е безинтересно, ако са само момичета или само момчета… но принципно погледнато, и в Мюзик айдъл има квота за мъжете, както в университетите, да не би да остане някой отрасъл (или ТВ шоу) без мъже, че светът ще се срути ако жените бъдат оставени да се вихрят сами в някоя област. Мн се разочаровах.

 34. elle permalink
  16.07.2009 03:14

  Проблемът според мен – на Петя, на тези, които я разбират, и моят включително – с Мюзик Айдъл, не се състои в това какви ценности лансира самото предаване. Проблемът е, че няма други предавания, които да му противодействат. Няма, примерно, осмиващо МАйдъл предване. Няма публична конкуренция. А такава няма, защото няма достатъчно потребители на такава, очевидно. Ако приемем, че МА изразява нечие монополистко мнение и ценности, примерно, на продуцентите, можеше да има продуценти, които да решат да правят бързи пари на базата на алтернативни ценности, и да привличат аудитория като Петя и мен. Но ако приемем, че такава има, и то в достатъчен размер, тогава бихме отрекли факта, че в България има свобода на словото.

  Ето защо трябва да се примирим с очевидното: в България няма достатъчно голяма конкуренция на пазара (на медии), защото българите все още са твърде хомогенни, твърде конформистки, и твърде страхливи да изразяват себе си публично. А и всички знаем, че капиталът, който е нужен за публично противодействие, е съсредоточен в ръцете на едно доста хомогенно малцинство. Културното наследство на една нация е, уви, генома на нейните граждани.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: