Skip to content

Music ъъъъ… Idol?!

15.03.2009

Искам да ви кажа, че покрай този сезон на Music Idol ще ми се задръсти пощенската кутия. Аз предаването не го гледам, обаче, приятели и познати, които са в България го следят и след всеки следващ епизод започват да валят мейли със subject: Няма да повярваш!!! Простотията на Иван и Андрей явно не е по-различна от обикновено, както и неразбираемото спокойствие, с което Фънки коментира външния вид на участниците.

Това, което явно малко променя динамиката на съдийския екип този път е присъствието на певицата Мария, която освен да оценява певческите способности на кандидатите, обича да се отклонява и в социални коментари. От нея, например, разбираме че за да може едно 18-годишно момиче да стигне до голямата сцена, трябва да е по-така и да е „по-секси за мъжете„. В петъчния епизод пък, според разказите на Йоана, Мария е споделила истинско учудване от факта, че 4 хубави жени не само са се сработили, но и са свършили работата, за която са се събрали както трябва. Ако не се лъжа, Мария е описала това странно и невиждано явление като „чудо на чудесата.“ Като се добавят и хомофобските и расистките изблици на някои от неуспелите състезатели… чудесно шоу се заформя. Да цитирам Мара… чудо на чудесата!

При положение, че Music Idol е едно от най-гледаните предавания в момента, а възрастовия диапазон на зрителите и потенциалните участници е някъде между 18 и 30 годишна възраст… Нека продуцентите на предаването знаят, че освен да печелят бързи пари, те възпитават и бъдещите строители на нова България. За тях (строителите), една жена ще бъде оценявана подобаващо единствено, когато 25% от телесната й маса е изпълнена със силикон, а на българските мъже няма да им се налага да се състезават с такива дребни мръсни видове като някакви си цигани, турци и педали , които освен всичко останало са по-лоши даже и от жените.

Music Idol в България освен машина за пари е и машина за ретроградни, сексистки, хомофобски, расистки възгледи. Съжалявам, че толкова много момичета и момчета, които са отхвърлени от участие заради това, че не се вписват в патриархалните идеи за женственост и мъжественост на журито, ще си помислят, че грешката е в тях.

За вас… въпрос. Освен индивидуални зрителски реакции… има ли някакъв друг механизъм, по който да oбърнем внимани на продуцентите на предаването, че продукцията им е лайт вариант на интернет форума на БНС и на една ръка растояние от дълбоко-балканска трагедия?!

СЕМ, БКЗД…?!

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: