Към съдържанието

Music ъъъъ… Idol?!

15.03.2009

Искам да ви кажа, че покрай този сезон на Music Idol ще ми се задръсти пощенската кутия. Аз предаването не го гледам, обаче, приятели и познати, които са в България го следят и след всеки следващ епизод започват да валят мейли със subject: Няма да повярваш!!! Простотията на Иван и Андрей явно не е по-различна от обикновено, както и неразбираемото спокойствие, с което Фънки коментира външния вид на участниците.

Това, което явно малко променя динамиката на съдийския екип този път е присъствието на певицата Мария, която освен да оценява певческите способности на кандидатите, обича да се отклонява и в социални коментари. От нея, например, разбираме че за да може едно 18-годишно момиче да стигне до голямата сцена, трябва да е по-така и да е „по-секси за мъжете„. В петъчния епизод пък, според разказите на Йоана, Мария е споделила истинско учудване от факта, че 4 хубави жени не само са се сработили, но и са свършили работата, за която са се събрали както трябва. Ако не се лъжа, Мария е описала това странно и невиждано явление като „чудо на чудесата.“ Като се добавят и хомофобските и расистките изблици на някои от неуспелите състезатели… чудесно шоу се заформя. Да цитирам Мара… чудо на чудесата!

При положение, че Music Idol е едно от най-гледаните предавания в момента, а възрастовия диапазон на зрителите и потенциалните участници е някъде между 18 и 30 годишна възраст… Нека продуцентите на предаването знаят, че освен да печелят бързи пари, те възпитават и бъдещите строители на нова България. За тях (строителите), една жена ще бъде оценявана подобаващо единствено, когато 25% от телесната й маса е изпълнена със силикон, а на българските мъже няма да им се налага да се състезават с такива дребни мръсни видове като някакви си цигани, турци и педали , които освен всичко останало са по-лоши даже и от жените.

Music Idol в България освен машина за пари е и машина за ретроградни, сексистки, хомофобски, расистки възгледи. Съжалявам, че толкова много момичета и момчета, които са отхвърлени от участие заради това, че не се вписват в патриархалните идеи за женственост и мъжественост на журито, ще си помислят, че грешката е в тях.

За вас… въпрос. Освен индивидуални зрителски реакции… има ли някакъв друг механизъм, по който да oбърнем внимани на продуцентите на предаването, че продукцията им е лайт вариант на интернет форума на БНС и на една ръка растояние от дълбоко-балканска трагедия?!

СЕМ, БКЗД…?!

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: