Към съдържанието

Дончев, continued.

13.03.2009

Докато чакаме Комисията по гражданското общество и медии да публикува стенограмата от заседанието, в което Владимир Дончев изрази притеснението си от гей-лобитата… искам само да изясня, че тук не става въпрос за вече приет и функциониращ закон. От материалите в Стандарт и Новинар това не се разбира.

Дискусията в Комисията е по повод законопроект за лобистката дейност, внесен от Любен Дилов и Ася Михайлова. Коментарите на Дончев са във връзка с чл. 4 от законопроекта, където се разглеждат положенията, при които се забранява осъществяването на лобистка дейност. Т.1 от въпросния чл. 4 в момента гласи „Забранява се лобистката дейност, насочена срещу суверинитета, териториалната цялост на страната, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда или към нарушаване на правата и свободите на гражданите„. Според Дончев е необходимо към този списък от забранени дейности да се добавят и такива, които застрашават „обществения морал“. Предложението му е добавено към текста на проектозакона, но предстои да се обсъжда и на следващото заседание на Комисията следващата седмица. Т.е.:

  1. Съвсем не е сигурно, че този текст ще мине на гласуване в Парламента.
  2. Даже, да бъдем съвсем честни, по-скоро ще бъде премахнат още по време на разискванията вътре в Комисията, защото е а) прекалено отворен за интерпретация, б) в разрез с български и в) в разрез с европейски нормативни документи.

Това, което трябва да ни притеснява (поне за момента) е, че българските депутати не се притесняват открито да говорят по начин, който насажда вражда към групи от хора, които тъй или иначе са подложени на ежедневна дискриминация. Днес Дончев се е изказал срещу гей общноста, утре на същия принцип ще забрани дейноста на жени с къси поли, защото и те нарушават обществения морал сигурно. После ще забрани дейноста и на хора, които в някакъв момент са били забелязани на публични места в нетрезво състояние. Проблемът с дискриминацията е, че нарушаването на правата на един човек, създава прецедент и потенциална възможност да се нарушат правата на много други хора, по най-различни други причини.

Дори да нямате отношение към проблемите на гей общноста в България, хомофобията на депутатите и наглоста, с която нарушават основни принципи на равноправието и човешките права са и ВАШ проблем. Защото не се знае утре пък вие в какво „опасно“ и „неморално“ лоби ще попаднете.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: