Към съдържанието

Сигурно е спала с шефа

05.03.2009

Като някоя жена започне да се издига в кариерата си, винаги ще се намери кой да отбележи, че професионалните й успехи се дължат на това, че е спала с който трябва.

Какво казва Глория Стайнем по въпроса? Ако наистина жените можеха просто да спят с някой, за да стигнат до върха, щеше да има много повече жени по върховете. Стайнем добавя, че няма против една жена да използва сексапил, за да постига професионални успехи, в случаите, в които иначе би умряла от глад. И също така, ако наистина повишението й зависи от това дали ще спи с някой… съвета й е първо да изчака да я повишат и тогава да спи, с когото трябва.

Това последното е майтап, разбира се. Прочетете цялото интервю на Софи Шеварнадзе за Russia Today тук.

9 коментара leave one →
 1. Denia permalink
  05.03.2009 14:55

  На същия аргумент попаднах и аз наскоро – ако демонстрирането на сексапил беше „empowerful“, света щеше да бъде управляван от млади, леко облечени жени, а не от върастни костюмирани мъже.

 2. cuteater permalink
  05.03.2009 15:08

  кой каза, че светът е управляван от възрастни костюмирани мъже?

 3. gimli permalink
  05.03.2009 15:16

  Не разбрах защо когато умира от глад е оправдано, а когато например не може да си плати наема, да не е оправдано. И въобще къде е границата?
  Факт е, че професионалните успехи не винаги се дължат на качества, строго свързани с професионализма. До голяма степен е въпрос на това, как човек се ‘продава’. Чаровните и комуникативни хора се издигат по-бързо и по-лесно, отколкото затворените и мълчаливите, независимо каква е професията им. Също така хората, които излъчват самоувереност, по-често убеждават околните, че наистина знаят за какво става дума, отколкото тези, които изглеждат неуверени в себе си, пак независимо от конкретните професионални умения.
  Не виждам по какъв начин използването на сексапил е по-лош метод от демонстрирането на самочувствие или чар. И в двата случая не се оценяват необходимите за изпълнение на професията качества, а по някакви субективни критерии се избира по-приятния за този, който прави избора.

  Относно Аргумента, според мен няма много логика в него. Първо, не всяка жена може да преспи с някого и да се издигне, независимо дали иска или не. Някои просто нямат този шанс.
  Второ, светът не се управлява от млади и леко облечени жени, защото се предполага, че като преспиш с някого, той те повишава от там където си, до малко по-нагоре, а не до над собственото си ниво. Все пак, ако качествата на въпросната жена се изчерпват с това, че спи с шефа, някой трябва и да я ръководи тази фирма.

 4. Denia permalink
  05.03.2009 15:30

  И продължението на този аргумент: “Ако жените управлявахме света със сексапила си, щяхме ли да си отредим повечето домакинска работа и по-ниското заплащане? Толкова ли сме тъпи?”

  И още по темата – ако красивите, млади жени управляваха света, защо живота на старите жени е толкова тежък? Никой не си утежнява живота нарочно. Ако жените държахме цялата власт на света в ръцете си, защо сме си отредили такава тежка старост? Защо един остаряващ мъж може да бъде сексапилен до смъртта си, а една жена след 40 е невидима?

 5. petya permalink
  05.03.2009 15:50

  cuteater:
  Снимка от среща на европейски политически лидери, проведена през декември 2007 в Лисабон. Обърни внимание на броя жени на снимката и имай предвид, че ЕС е лидер в половата равнопоставеност в глобален мащаб. ;)

 6. petya permalink
  05.03.2009 15:55

  gimli:
  Абсолютно си права, естествено. Стайнем се опитва да изобличи двойния стандарт в отношението към жените-кариеристи. Много мъже са безскрупулни, когато става въпрос за издигане в кариерата им, но никой не е тръгнал да ги обвинява, че не заслужават постигнатото, защото някой субективно е решил, че са по-приятни, нали така.

 7. cuteater permalink
  05.03.2009 16:47

  не, не, петя. въпросът беше: кой каза, че светът е управляван от възрастни костюмирани мъже?

  :)

 8. Anonymous permalink
  05.03.2009 17:10

  Зависи от човека за когото се прави това подмятане. Понякога той е толкова авторитетен, че тези номера просто не минават. Светът се управлява от хора, които искат да правят това, което правят. Това може да са възрастни костюмирани мъже, а може и да са красиви уверени в себе си жени. Колко красиви и млади мъже са на върха и какви са коментарите по този въпрос от страна на техните не толкова млади и не толкова издигнали се колеги ??? Колко възрастни жени са на върха, а коментарът за тях какъв е ? Освен това не всички жени са готови заради кариерата да си легнат с шефа или пък да си зарежат семейството в името на кариерата. Не ме интересува как някой извърта нещата в своя полза само и само да успокои собствените си притеснения и да избие комплексите си за малоценност. Това е негов личен проблем. Докато има комплексари и комплексарки на този свят, както и връзкари и т.н. възползващи се от дадена ситуация, винаги ще има злобни подмятания и намеци…които в някои случаи обаче се оказват отговори на създалата се ситуация.

 9. Denia permalink
  05.03.2009 21:57

  cuteater каза…
  не, не, петя. въпросът беше: кой каза, че светът е управляван от възрастни костюмирани мъже?

  Смея да твърдя, че аз го казах.

  Как изглежда шефът ти? Как изглежда неговия шеф? Как изглежда шефът на фирмата? (преполагайки хопотетично, че работиш в голяма организация) Как изглежда народният представител за твоя регион? Как изглежда кметът на мястото, където живееш? Как изглежда президентът на държавата, в която се намираш?

  Хващам се на бас, че поне две трети от гореизброените отговарят на описанието „възрастни костюмирани мъже“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: