Към съдържанието

Дебелите жени

03.03.2009

Райко Байчев е написал интересен текст за сп. ЕДНО – Харесвайте дебелите жени:

Жените страдат, когато са дебели. После страдат, докато са на диета и отслабват. Наистина отслабват и имат две-три седмици на щастие. Но после страдат, като напълнеят пак. А страданието втория път е по-силно, защото са имали две-три седмици на щастие.

А и нещата стоят малко странно: яж белтъчини и ще се прецакаш. Недей да ги ядеш и пак ще се прецакаш. Пий кафе и ще се прецакаш. Но пък виж – ако съвсем не пиеш кафе, ще се попрецакаш пак. Убеден съм, че ако се съберат всички съвети на едно място, ще се превърнат в учебник по противоречия.

Байчев тегли чертата и призовава да обичаме дебелите жени:

Харесвайте дебели жени! Ако не дебели – поне дебелички. Ако не дебелички – поне пълнички. Казвайте им така: „Скъпа моя, обожавам твоя целулит!“ И така: „Какви прекрасни стрии!“ И също така: „Паласките ти са жестоки“!

Принципно съм съгласна с Байчев… Стандартите за красота, с които се съобразяват повечето жени са жестоки и нереалистични. А съветите, с които ни обстрелват от всички посоки са толкова противоречиви, че ако човек наистина се опитва да ги следва по-скоро би се побъркал. Всеки трябва да се чувства спокоен и уверен в себе си, такъв какъвто е. Или поне да не подчинява идеите си за промяна на повърхности послания от още по-повърхностни източници.

Призивът да обичаме дебелите жени обаче слабо се различава от критикуваната практика да поощряваме жените да са вечно слаби. Той отразява същата тази култура, в която стойноста на една жена се изчислява на базата на това колко мъжко внимание привлича тя. Авторът великодушно призовава за любов на общо основание, въпреки „паласките“ и „големия тезгях“, но дефакто казва, че една жена може да се чувства добре едва когато е „пожелана“ от някой мъж. Спокойно, мили дебели жени, и за вас има надежда. Ще се намери кой и вас да ви „спаси“.

Еми, мерси, ама нямам нужда от подобно спасение.

66 коментара leave one →
 1. Anonymous permalink
  04.03.2009 00:19

  Здравейте!Аз съм от тях,от дебелите.Това,че съм такава прави ли ме лош човек?В същотото време да си мутра,алкохолик, наркоман или каквото и да е друго почти не впечатлява никого.Няма подигравки,няма нападки.Дори не Ви идва наум как се чувства един такъв човек.Явно толерантността не е присъща на нашето общество.С изкл’чение към гореспоменатите ,депутати и други от тоя сорт.Колкото си по лош,толкова повече се котираш.А тези,които са уязвими…..нека да ги тъпчем!Останете си със здраве.
  Дори си мисля,че хората които им се подиграват са много по-лоши от тях.

 2. Longanlon permalink
  04.03.2009 02:05

  от текста на Байчев личи, че си няма и понятие от правилно хранене и здравословен живот…

 3. voxy permalink
  04.03.2009 02:59

  този Байчев определено се гаври с пълничките жени, не че не го заслужават, но е тъпо

 4. Anonymous permalink
  04.03.2009 04:25

  Скрита мания по пълни жени. Мъже стигат и до крайности
  http://e-vestnik.bg/4496

 5. mr. ice permalink
  04.03.2009 05:23

  Хей, ама списание Едно използва за фундаментална концепция оптимизма. Как може да си оптимистичен без да си повърхностен? В дълбините винаги цари мрак.

  Лайфстайл-а определено не се връзва с дебели жени в днешни дни. Няма го вече Рембранд да оцени красотата им. Парадоксално, но в дни на масирана пропаганда за формата на женската фигура, жените стават все по-дебели.

 6. komitata permalink
  04.03.2009 05:47

  А на какво се базира цялото човешко общество и въобще съществуването на биосфера на Земята? — „Той отразява същата тази култура, в която стойноста на една жена се изчислява на базата на това колко мъжко внимание привлича тя“

 7. Yoana permalink
  04.03.2009 06:15

  komitata каза: „А на какво се базира цялото човешко общество и въобще съществуването на биосфера на Земята?“

  За кой ли път, вторачване в човешката природа и игнориране на човешката култура. Привлекателността може да е фундаментална за възпроизводството на човешкия род, но в днешната цивилизация човекът не е просто биологична единица и има добавена стойност – изцяло, 100% културна – на човешко същество. В това число влизат и жените и следователно на тази плоскост – културната – те (поне теоритично) са ценни сами по себе си, а не само толкова, колкото тяхната привлекателност за мъжките им позволява.

  Защото по твоята логика стойността на един мъж трябва да се изчислява само на базата на това колко сигурност и протекция може да предложи на женската и евентуалните малки – преведено на съвременен език, на това колко печели. Ама срещу тази идея всички силно и шумно протестирате, нали?

 8. Ena permalink
  04.03.2009 08:49

  Имам приятелки, които са дебели според съвременните стандарти и чувстват, че това се отразява лошо на личния им живот. Имам и други, също толкова дебели, които имат успешни връзки и винаги са били много харесвани. Вторите са с по-силен дух и с лекота разграничават самооценката си от дебилни социални послания. Убедена съм, че много мъже не виждат дали една жена е привлекателна (а то това е и субективно), а виждат дали се държи като привлекателна. Би било страхотно, ако медиите престанеха да създават едностранчиви стандарти, но това е утопия. Предразсъдъците вървят добре на пазара. Гъвкавото и критично мислене като че ли е единствената оправия.

 9. Биляна А. permalink
  04.03.2009 11:39

  Не знам Рембранд ли, Рубенс ли трябва да се роди… да възроди култа към здравото тяло, което не е изтормозено и с цвят на пепел и пепелно-русо отгоре, което не е толкова омаляло от старание да се харесва някому, че да се побира в №34.
  Не разбрах защо дебеличките жени „си го заслужават“ и изобщо защо всяка уязвима група хора, едва ли не си „го изпросва“ от идеалните форумно-блогърски драскачи, коментатори и наблюдатели.

 10. Ena permalink
  04.03.2009 11:55

  Сигурно си го заслужават, защото не са цапардосали мухльовците, които си позволяват да коментират вида им.

 11. Yana permalink
  04.03.2009 13:51

  Ne e nuzhno da si debela, za da imash celulit ili strii. Ama avtoryt prosto se podvezhda po stereotipa, che slaba li si, znachi si perfektna i hubava. I ottam skumriite, koito vizhdame po ulicite, s istyniala kosa ot dietite, s dve klechki za kraka, sys siva kozha, nikakyv muskul.

 12. Василена permalink
  04.03.2009 15:10

  На мен текстът на Райко Байчев ми хареса. Е, малко залита в крайност, говори за „жените“ като че ли всички са едно цяло, но главната му идея да се помогне на много жени да не се измъчват толкова в името на външния си вид е супер. Защото тези, които се подлагат на мъчения, за да изглеждат кльощави, наистина го правят, за да бъдат желани и харесвани.
  Харесва ми идеята за помагането просто.

 13. Wynche permalink
  04.03.2009 18:05

  Ма той не е открил топлата вода този човек. Много мъже си харесват именно пълнички жени, независимо дали си го признават пред себе си и пред останалите или не.
  Моят собствен вкус за жени е същият – въпреки цялата пропаганда и налаганият отвсякъде образ на слабата жена, определено повече ми допадат по-пухкавите.
  Разбира се, както Яна отбеляза по-горе, допълнителните екстри като целулит и стрии могат да засегнат както дебелите, така и слабите жени.

 14. hazel permalink
  05.03.2009 04:11

  Нормалните жени изглеждат дебели по съвременните стандарти. 9-годишната ми дъщеря гледа откъс от „Флашданс“ и каза укорително:
  „Тази никак не е слаба.“ Аз отговорих, че през 80-те така изглеждаха красивите тела…

 15. Таня Джекова permalink
  05.03.2009 04:40

  Да коментираш отвисоко недостатъците във външността на другите и след това с облекчение да се самоуспокоиш пред широката аудитория, че ти не си като тези – дебелите, е признак за нищо друго освен за мижавата същност на човек, неспособен да развие вътрешните си качества като мъдрост, ум, доброта, интелект и затова се опитва да наваксва този си протуск, като се гордее с качества, за които в повечето случаи единствено майката Природа има заслуги, а не самият той или самата тя.

  За мен лично човешката глупост, лакомия и жажда за слава, гарнирани с високомерие и самочувствие са повече достойни за присмех, отколкото дебелината или грозотата на даден човек.

  Не за да коментирам и аз външност, а for the sake of justice и понеже този въпрос никъде не е засегнат, да попитам защо се коментират само проблемите на дебеличките жени, но не и за дебеличките мъже. Тази тема винаги остава някакси скрита-покрита, а моите лични наблюдения са, че в България има и много дебели мъже с пилешки мускули и увиснало шкембе. Тъй като липсват подобни съпоставки, ми се струва, че основната цел на този пост е търсенето на популярност и по този начин задоволяване на някакво тщестлавие, а това от своя страна поставя под съмнение смисъла изобщо на цялата статия.

  Статията на Байчев е глупава и присмехулна, защото е опит за оригиналничене на чужд гръб. Горкият човек как се е изложил…

 16. размишльотини permalink
  05.03.2009 09:02

  Четох преди време едно изледване, според чиито резултати дебелите жени са маргинализирани в обществото при намиране на работа, партньор, приятелски кръг, социално приемане. А дебелите мъже не страдат от такава дискриминация.

 17. Лъчезар П. Томов permalink
  05.03.2009 09:31

  Съгласен съм, това си е контра-дискриминация. Особено смешно е да се обича само по даден признак, или обичаш, или не, то не пита, когато удря :)

 18. komitata permalink
  05.03.2009 15:23

  Yoana, искаме или не искаме, сме хора, т.е. комбинация от природа и култура. Природата е към 90-95%, културата е в останалите 5% (и дали не я завишавам културата, се питам), това означава, че 90-95% от избора на мъжете ще се дължи на природата им, а 5% на културата им. Със съответните последици за пълните и слабите жени. Да продължавам ли? Стига смешен плач за това, че слънцето изгрява от изток. Имаше наистина едно общество, което се стремеше да замени човешката природа само с „култура“ — комунизмът. Не повтаряйте грешките му.

 19. petya permalink
  05.03.2009 15:42

  Да говорим за съвременните хора преди всичко като за биологични единици е доста странно. Няма нищо биологично обосновано в това мъжете да харесват слаби жени. За справка можеш да проследиш начинът, по който се изменят стандартите за красота през годините… И разбиранията за красота и привлекателност в различните култури.

 20. gimli permalink
  05.03.2009 16:04

  Най-злобните коментари, които съм чувала по адрес на не изключително слаби жени (нарочно не казвам дебели, защото не винаги тази дума е била уместна), са били от жени.
  Наблюденията ми са, че за успеха на жената сред мъжете, много по-голямо значение има как тя самата се възприема, отколкото дали се вписва в конкретната мода.
  Например да вземем така модерният напоследък маникюр. Сигурна съм, че никой мъж не си избира жена по това, дали ноктите и са изрисувани в най-модерните цветови комбинации, ако изобщо забелязва в какво са изрисувани. Само че за жените това е адски важно. Те са убедени, че рисувайки си цветчета и пеперудки по ноктите, се разкрасяват. Мъжът обаче забелязва, че жената излъчва самочувствие на красива и това е, което е от значение за него.

  Иначе не съм съгласна с извода, че авторът се приравнява с модата на кльощавите жени, съветвайки мъжете да харесват дебели, понеже излиза, че жените се чувствт добре само, ако са оценени от мъж. Това е тълкование, изваждащо думите му от контекста. Той все пак започва с обяснение, че жените се измъчват от диети, за да влязат в някакъв стандарт и казва, че всички ще са много по-щастливи, ако този стандарт го нямаше или поне ако мъжете не обръщаха внимание на невписващите се в него качества на жените.
  А фактът, че жените се измъчват с диети (де да беше само това!) е много показателен колко важно за самочувствието и щастието им е мъжкото внимание, така че няма смисъл да отваряме тази тема.

 21. Ena permalink
  05.03.2009 19:50

  Комита,
  Слабите жени идват на мода в Европа някъде през 20 век. В Сага за Фортсайтови, например, една от героините, неомъжена, си мечтае как ще напълнее и ще си намери мъж. Има и много други примери. Това за 95% природа просто не е вярно.

 22. Ena permalink
  05.03.2009 19:51

  ПП. Сага за Форсайтови излиза през 1906 г.

 23. Denia permalink
  05.03.2009 22:20

  komitata каза…
  90-95% от избора на мъжете ще се дължи на природата им, а 5% на културата им…

  Защо ли ми се струва познат този аргумент… Сигурно защото съм го чувала безброй пъти във всеки спор на подобна тема. Няма ли да измислите нещо ново бе, хора?

  @Комитата – така е, ти си просто един роб на гените и инстинктите си, какво да се прави. Сигурно природата ти те принуждава и лично да убиваш храната си, щото първобитните хора така са правели. Освен това в първобитното общество е било пълно с млади, слаби жени с неестествено големи гърди и тънки, гладко обръснати крайници – като например Вилендорфската Венера и други предисторически красавици.

 24. Yana permalink
  05.03.2009 22:36

  Вероятно природата на хората в Мавритания е различна, защото там на почит са дебелите жени. Колкото по-дебела, толкова по-привлекателна. Тъпчат всяко момиче от рано, а мъжете и дума не дават да се издума за отслабване. Та толкова за природата.

 25. mr. ice permalink
  06.03.2009 03:21

  Дайте да не разделяме природа от култура – това са две лица на едно цяло. В Мавритания не знам как е, макар да са една развита култура трасираща космоса, не знам и в Атлантида как е, обаче е видно, че в развитието си човек става по-висок и по-слаб. Това се случва при нормално хранене. Например да сравним топ-феминистките тук с Вилендорфската Венера – мисля че изглеждат като извънземни в сравнение… Дебелите хора днес, както и обратните, са жертва на определени избори направени преди много време и повторени н-пъти през поколенията, затвърждаващи генетичната обремененост. Ай’м сори, ама така стоят нещата. Но докато гейовете са разнообразие за света, дебелите са просто ужасни – да, грозни са. Не ме интересува как е било при австралопитека, в днешни дни няма място за тях. Ебаси – аре стига псевдохуманизъм – малолетните у нас (без значение от пола) вече са супер тлъсти и непрекъснато дъвчат нещо, което е най-малкото нездравословно. Митът за красивата българка се дължеше именно на комунистическото ни минало когато нямаше какво да се яде и всички бяха слаби – когато западняк стъпеше тук се удивляваше – по трамваите пълно с манекенки. Сега сме като тях – свине. Щото поглъщаме в стотици пъти повече калории от необходимите за съществуване – красота, а?

 26. Anonymous permalink
  06.03.2009 04:37

  Това с „природните“ аргументи винаги ме е разсмивало, защото хората си въобразяват разни неща и си мислят, че много ги разбират, ама всъщност хич не е така. Прави са всички по-нагоре, когато споменават променящия се идеал за красота. Значи до преди 50-тина години и по българските села за красиви са се смятали дебелите жени. Изведнъж за такова кратко време така са се изменили тези „природни“ особености на мъжа, че взел да харесва кльощавички моми. Как става тая работа по „природен“ начин?
  @Mr Ice: Далеч не всички дебели хора са такива заради тъпчене с храна. Имам позната, която има здравословен проблем и цял живот обикаля лекари, без особен ефект. Трябва ли заради нещо, което не е по нейна вина, да слуша определения за себе си от рода на „свиня“?

 27. Anonymous permalink
  06.03.2009 04:41

  Дебелите жени са грозни. Точка. Грозни са от естетическа гледна точка. Или ако се прецизирам, защото критериите за красота или грозота са субективни – те са грозни според критерия за красота на повечето мъже.

  Естествено има мъже които харесват дебели жени. Както има мъже, които харесват необичайно млади или необичайно възрастни жени, животни, предмети или просто други мъже. Очевидно проблемът е , че повечето мъже не са такива.

  Аз харесвам слаби жени. Уважавам дебелите ако имат други качества – нямам нищо против тях като колеги, приятели, консултанти и подобни, но не биха ме заинтересували от гледна точка на любов и сексуалност.

  Ако за тях е важно да имат любовна и сексуална връзка с мъж – нека да са слаби.

  На контрааргументите, че сигурно и аз не съм Аполон – да така е. Докато на света има мъже, които са доволни от биологически красива жена, дори когато няма потенциал за нобелова награда и жени, които са доволни, ако партньорът има други качества, а не да е Мистър Мъжка Красота, това няма да е проблем.

 28. Denia permalink
  06.03.2009 09:00

  Никой не се опитва да ви накара насила да харесвате дебели жени.

  Жените, дебели или слаби, не съществуват, за да ви се харесват и за да ви привличат секуално или естетически.

  Това, че една дебела жена не се харесва сексуално на някого, не я превръща в не-човек и не извинява дискриминацията срещу мея. Обратното на дискриминацията не е да се хвърлиш да правиш секс с човека, а да го възприемаш като човешко същество с човешки права. Иначе дайте да късаме Хартата за правата на човека или да добавим отдолу: „Важи само за млади, здрави и красиви хора“.

  Това, което се опитваме да постигнем тук е, да декриминализираме излишните килограми, които нито са въпрос на избор, нито на естетика. Никой не се опитва насила да сватосва дебелите жени с вас.

 29. Yoana permalink
  06.03.2009 13:08

  Анонимен каза: „Докато на света има мъже, които са доволни от биологически красива жена, дори когато няма потенциал за нобелова награда и жени, които са доволни, ако партньорът има други качества, а не да е Мистър Мъжка Красота, това няма да е проблем.“

  Какви качества? Мъжете до съвсем скоро (не повече от 3 декади) разчитаха на единственото си качество, че са мъже. Нали те са висшата цел за всяка жена, за какво са им качества? Жените трябва да са доволни, че въобще някой мъж ги е взел. За жалост и срам, като погледна около себе си, виждам тази ситуация все още жива и процъфтяваща. Обаче в по-развитите (културно!) части на света жените вече не се задоволяват с това. Те искат не да бъдат взети, а да намерят партньор, който действително да има определени качества, в зависимост от конкретните нужди/представи/желания на дадената жена. И мъжете като разбраха това, надодоха вой: жените искам само пари, искат само незнамсикакво мъже, защо не си избират добри, свестни момчета вместо това (разбирай: средностатистически с нищо неблестящ мъж) – точно това оплакване лично съм го чувала. Брей, а вие защо не си избирате добри, свестни момичета, а държите да имате ходещ вариант на надуваема кукла?

  Светът се променя. Дай боже, скоро единственото качество „мъж“ няма да е достатъчно на жените, както вече не е достатъчно на работодателите (поне на теория…)

 30. petya permalink
  06.03.2009 13:15

  Йоана,
  Абсолютно съм съгласна с теб.

 31. Yana permalink
  06.03.2009 13:54

  Az li gresha, ili edin anonimen po-nagore sravni zhenata s predmet?

 32. Anonymous permalink
  07.03.2009 09:24

  Е и какъв е проблемът – дебелите жени имат и собствени качества и не им е необходим мъж за да имат пълноценен живот. ОК, ние ще си пием кафето или водката с дебелите и ще спим, ще се женим и ще правим деца със слабите. През това време дебелите ще пишат книги, ще рисуват картини, ще правят научни изследвания, сериозен бизнес и изобщо всичко, за което не е необходим мъж до тях. Всички са доволни.

 33. Ena permalink
  07.03.2009 11:20

  Моля всички щастливо омъжени жени с наднормено тегло да се разведат и да се захванат само и единствено с „научни изследвания, сериозен бизнес и изобщо всичко за което не е необходим мъж до тях,“ за да уйдисат на теорията за теглото и света, изложена от анонимния по-горе.

 34. Anonymous permalink
  07.03.2009 13:36

  Е, не прекалявай. С жената до себе си свикваш и в края на краищата може и да се примириш, че е напълняла. Обаче ако нарочно си търсиш дебелана е извращение. Т.е. уважаеми дебели жени – ако нямате мъж до себе си, трудно ще намерите. Така, че – препоръчвам изброените дейности, защото както казаха вече феминистките – за съвременната жена не основно да е с мъж до себе си.

 35. Yoana permalink
  08.03.2009 03:30

  Наблюденията ми противоречат на теорията ти. Много дебели жени са имали и имат интимни приятели. Освен това, определението на извращение не е „всичко, което аз не разбирам“, не е дори „отличаващ се от предпочитаното от мнозинството“. Не всяко малцинствено предпочитание е извращение и е обидно да го наричаш така – както за жените, така и за мъжете, които ги харесват.

  Аи да уточним нещо – какво значи „дебела“? Аз съм висока 166 см и тежа 60+ кг. Дебела ли съм? Ако според твоите разбирания съм, то тогава съм поредното изключение от твоя възглед за света, защото никога не ми е било особено трудно да си намеря мъж. Не сте толкова трудни за намиране, колкото си мислите…

 36. Anonymous permalink
  08.03.2009 07:35

  Хах, и моите наблюдения показват обратното. Даже в момента не мога да се сетя за пълна жена, която да е самотна. Пък познавам не малко пълни жени и мъже.

 37. Калин permalink
  09.03.2009 03:48

  Много е интересно когато се започне една такава тема – бързо се разбира кой с каква фигура е
  Бих искал да попитам колко от вас спортуват 2-3 пъти седмично поне по час?
  И да Бойчев се гаври с дебелите и има право зашото:
  „България е на първо място по смъртност от инсулти в Европа. В челната класация сме и по инфаркти и сърдечно-съдови заболявания. Причината за това е добре известна – българите обичат мазни, солени и сладки храни и въобще не спортуват.“,
  „Близо 60% от сънародниците ни са с наднормено тегло, а 20% – със затлъстяване, съобщи доц. Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация за изучаване на затлъстяването и свързаните заболявания. Всяко пето българско дете има излишни килограми. Най-застрашени от болести обаче са хората с мастни натрупвания около талията. Те са в риск както за сърдечни страдания, така и за диабет, обясни доц. Ханджиев. Добрата новина според него е, че Европейската комисия се е заела с проблема.“
  Давате ли си сметка че с изказвания в зашита на дебелите всъчщност възпитавате бъдещи болни деца?
  Лятото плажовете приличат на колония от морски слонове
  И да Кейт Мос изглежда много по-здрава от Катрин Зита Джоунс (просто пример)

  Ще повярвам че наистина че някоя жена е ОК с фигурата си ако лятото на плажа не си увива заднига със шалчета, кърпи и тн за да прикрие гледката

  Поддържането на фигурата е грижа за тялото и отразява хигиената на човека – както си мием зъбите, къпем се и тн. Не мога да разбрера как може да се пропангандира това да си задръстиш отганизма с мазнини е нешо хубаво

 38. Калин permalink
  09.03.2009 06:43

  @Yoana

  Не надаваме вой че жените искат пари – това е ясно. Негодуването е че не со казват в прав текст. Дори използването на думата „партньор“ иде да рече че гледаш на тези отношения като на сделка – аз с партньорите си не спя, спя с жената която обичам( в общия случай).
  Иначе никога не съм крил че харесвам слаби жени със спортна фигура и нямам притеснения да го казвам.

 39. Anonymous permalink
  09.03.2009 08:30

  Калине, да твърдиш, че Кейт Мос изглеждала здрава, е малко абсурдно. Освен ниското й тегло, да не напомням и скандала с вземането на наркотици и изтеклите снимки, на които си личи колко „здравословни“ навици има точно тя. Да се набива в главите на подрастващите, че точно това трябва да им е идеала, е меко казано погрешно. И не, не си вади прибързани заключения за това кой какво тегло имал. Аз лично никога не съм тежала повече от 53 кг, здрава съм, привлекателна, със спортна фигура и не съм страдала от липса на мъжко внимание.
  България страда от затлъстяване, но ако си беше направил труда да провериш по-добре, щеше да видиш, че е заради мъжете. Да, точно така – по нашите земи мъжете са по-тлъсти от жените. Статистически доказано.

 40. Калин permalink
  09.03.2009 08:55

  Стига глупости
  Един милион и половина българи страдат от затлъстяване. Съотношението на затлъстелите жени и мъже е 3 към 2. България е на пето място в Европа по брой пациенти с наднормено тегло.

  И да въпроса „Дебела ли съм?“ е риторичен. Въпросът е защо не ви харесва отговора

 41. Anonymous permalink
  09.03.2009 09:45

  Калинчо, айде стига с твоите глупости: „Мъжете са по-дебели от жените, сочи още изследването. 52% от силния пол са с повече килограми от нужното. При българките този дял е 46%. “ Това сочи национално социологическо проучване, направено от агенция МБМД в периода 30 март-4 април 2007 г. Анкетирани са 1302 граждани над 14 години. Ти цитираш думите на един единствен доктор. Аз ти давам статистика.
  А колкото до другата крайност, от друго изслеване: „При жените на възраст 18-30 години тези с поднормено тегло са 17%, а при младите момичета под 18-годишна възраст – 8%.

 42. Yana permalink
  09.03.2009 13:02

  Az sportuvam 2-3 pyti sedmichno, pot se lee. I yam neshta mnogo dalechni na bylgarskata kuhnia.

  No standartite za krasota otdavna sa preminali v nezdravoslovnoto. S moya rezhim mozhe da sym zdrava, no niama nachin da stana tynka kato veyka s golemi cici i byuna kosa.

 43. Ena permalink
  09.03.2009 15:48

  Спортувам по един час дневно пет или шест пъти в седмицата. Правя го, защото работя много часове седнала на бюро. Генетично имам фигурата, която е модна днес, но ми харесва изключително много италианският тип фигура. На прима виста се сещам за три мои близки приятелки с наднормено тегло (достатъчно наднормено, за да застрашава здравето им, поради което правят усилия да го контролират). И трите срещнаха мъжете, за които в момента са омъжени, след като бяха напълнели. Умните мъже харесват интелигентни жени. Те са наясно, че е по-лесно да свалиш наднормени килограми, отколкото да натрупаш интелект, индивидуалност и чувство за хумор. На писалите тук пубертети (по възраст и по акъл): нека ви се падне жена, каквато търсите.

 44. Ena permalink
  09.03.2009 15:54

  Още нещо: Чудя се как ли изглеждат и колко е акъла на тези, които коментират тук теглото на жените. Защото един мъж с качества и самочувствие не се старае да се изтъква, правейки негативни коментари за околните.

 45. Yoana permalink
  09.03.2009 17:38

  Калин каза: „Не надаваме вой че жените искат пари – това е ясно. Негодуването е че не со казват в прав текст. Дори използването на думата „партньор“ иде да рече че гледаш на тези отношения като на сделка – аз с партньорите си не спя, спя с жената която обичам( в общия случай).“

  Не, не означава, че аз лично гледам на тези отношения като сделка, а че използвам често използвана за обозначаване на един от двамата участници в романтична връзка дума – партньор. Думата е използвана достатъчно често в този смисъл и е достатъчно разпознаваема, за да развие допълнително значение и да изгуби всякакви конотации със сделки и други делови отношения. Ако не партньори, как наричаш двамата участници в една такава връзка?

  А и не съм съгласна с теб. Много, много мъже съм чувала да надават вой именно защото жените не оценяват дълбоката им душевност (чети: не се навиват да спят със средностатистически мухльо, само защото е благоволил да им обърне внимание), а търсят пари, меркантилни са и пр. простотии. Горките вие, че ви търсят заради пари, но че нас ни търсят заради определена форма задник или обем цици, това е в естествения ред на непогрешимата Вселена.

  „Иначе никога не съм крил че харесвам слаби жени със спортна фигура и нямам притеснения да го казвам.“

  ОК, но това е също просто лично предпочитание и не виждам как накланя везните в полза на едната страна в дискусията… Всеки си мисли, че светът е точно такъв, какъвто той го вижда.

 46. Yana permalink
  09.03.2009 18:49

  И аз да споделя за моя позната: хич не е слаба, има си по повечко от всичко, и най-вече от сексуални партньори и ухажори, в пъти повече отколкото аз имам. То не е бурен секс някъде си, не е обяснения в любов от не знам си кой си. Хич не й е скучно.

 47. Anonymous permalink
  10.03.2009 02:43

  Уважаеми феминистки, много са ми интересни мненията ви. Вие сте като някакви сектанти – пуритани от 17 век, които съвсем точно знаят кое е правилното, моралното и угодното на бога и са готови да наложат нъзгледите си на всички други дори с камшик и глад.

  Много моля Петя да отвори тема, която май не е засягана, но изключително интересна от феминистка гледна точка – темата за и против легализирането на проституцията.

 48. Моника permalink
  10.03.2009 06:55

  Чета редовно и внимателно, много се кефя на блога и си мисля, че успявам да стана малко по-добър човек след осмисляне на писаното тук. А и също така успях да откиря, че съм „феминистка под прикритие“, но както някой беше написал в един коментар в по-ранен пост, явно мъжката съпротива наистина е успяла да наложи стигма на този термин … Признавам си, че преди да изчета написаното тук за мен „феминистка“ беше мръсна дума – но никога не съм се замисляла защо …

  Конкретната тема ми е много болна, защото и аз съм с по-голямо земно притеглене, отколкото ми се иска. Независимо от проблема, с който се боря с помощта на редица лекари от сумати време (да, здравословен проблем, а не целенасочено тъпчене с вредни храни), винаги съм била много харесвана от всички, освен от себе си. Изпитвам ужас, когато имам нужда от дрехи, защото трудно си намирам нещо, което хем да е хубаво, хем на мен да ми стои добре (готините дрехи просто не се правят за хора с наднормено тегло …)

  Абсолютно съм съгласна, че не трябва да се обиждат хора на тема тегло (или каквото и да била друга тема – кой по дяволите ни дава право да обиждаме!!!), но и подкрепянето на тези хора е сложна тема. Моето виждане е, че хората с наднормено тегло трябва да се насърчават да го свалят – не, не да станат като Кейт Мос, но да влязат в здравословни норми. Тъй като е абсолютен факт, че надномерното тегло води до редица здравословни проблеми – то и термина от там: над нормата…

  Но това е аргументът – не, за да се харесаш на някого – мъж, жена, оществото като цяло, похотливия дзъркел на минувача по улицата и т.н., а за да си а) здрав и б) да се харесваш сам себе си.

  Щото аз сутрин пред огледалото далеч не съм най-щастливото момиче на света …

  Публикувам коментара с малко резерви и страх, защото колкото и хич да не ме касае мнението на околните, от нападките и грубостите по-горе ми стана доста криво и обино.

 49. Моника permalink
  10.03.2009 07:26

  (Хм … горното, поради бързина и емоция, беше публикувано със завиден брой правописни грешки, за които се извинявам.)

 50. Denia permalink
  10.03.2009 07:28

  Моника, бих ти препоръчала този сайт kateharding.net и от сърце ти пожелавам да се чувстваш по-добре със себе си.

 51. Anonymous permalink
  10.03.2009 07:42

  Моника, не премай нападките лично. Десет пъти казах, че не харесвам пълнотата само от гледна точка на сексуалната привлекателност. За съжаление тя се определя от ирационални мотиви. И именно за това тя е лична територия в която политкомисарстващите цензорки нямат право да се бъркат.

  Естествено никога няма да обидя някоя жена, че е дебела и дори и няма да и го споменавам. Но горчивата за жените с наднормено тегло истина е, че наличието му сваля много точки от рейтинга им в очите на срещуположния пол и често останалите качества не са достатъчни да ги забележи мъжът, койте те биха искали. А никой не обича да се задоволяв с „каквото е останало“.

 52. Anonymous permalink
  10.03.2009 08:38

  Моника, пожелавам ти успех! Не обръщай внимание на пуберските коментари на някои от хората тук – човек, който не може да се постави на мястото на другия, не си струва да се обсъжда дори. Плюещите по пълните хора не се и замислят колко много причини има за това, и че утре един хормонален дисбаланс може да им докара същото това наднормено тегло, на което се присмиват днес.
  Наистина ти пожелавам да се чувстваш удобно в собствената си кожа и да не ти е неприятно, когато се погледнеш в огледалото.

  me

 53. Anonymous permalink
  10.03.2009 09:52

  Кой се присмива – съчувствам им.

 54. Ena permalink
  10.03.2009 10:14

  До анонимния, писал по-темата за проституцията: Няма единна феминистка гледна точка по темата. През осемдесетте в САЩ либералния феминизъм се обявява срещу проституцията, но не и феминистите в САЩ и другаде като цяло. Книгата на Elizabeth Bernstein „Temporarily Yours: Intimacy, Authenticity, and the Commerce of Sex“ (U. of Chicago Press, 2007) е еднографско изследване на практики на проституцията в Сан Франциско и Амстердам. Анализът е от гледна точка на материалистичния феминизъм.

 55. Ena permalink
  10.03.2009 10:16

  Моника,
  Мога да си представя колко ощетена може да се чувства една жена, за която е проблем да си намери дрехи на българския пазар. Този пазар наистина е много ограничен и постоянно натрапва посланието „не си стандартна.“

 56. Ena permalink
  10.03.2009 10:32

  Не знам колко годишни са Калин и други изказали се тук за теглото на жените. В моят приятелски кръг в България вече сме около и над трийсет-годишни и се набива на очи контраста между елегантни жени и мъже със шкембенца. Голямата част от жените изкарват заплати, равни на мъжете си или по-високи. Вероятно е съвпадение някакво. Даже една от познатите ми във въпросната компания сложи мъжа си на диета с абсурдното от моя гледна точка обяснение, че баша й никога не е имал шкембе и на нея мъжете със шкембе и се струват непривлекателни. Сигурна съм, че Фройд би имал много да каже по въпроса. За сведение: мъжът й винаги е обичал да спортува, а тя не, въпреки че е много елегантна. На всички мъже, които накараха пишещи тук жени (мен включително) да се отчитаме колко спортуваме и как изглеждаме: някой ден може да се отзовете в сценария, в който попадна мъжа на моята позната, сценарий който свежда мъжа до некачествен предмет. Имате личен интерес това да не се случи. И ми се струва, че е във ваш интерес да не участвате в културата, която гледа традиционно на жените, но все повече и на мъжете като на предмети.

 57. Anonymous permalink
  10.03.2009 10:46

  Когато бях на 19 – търсех жена, каквато и да е. Нямах особен избор – не съм Аполон и не бях с много пари. Попаднах на относително дебела. От сегашната ми гледна точка – поносимо пълна, но от тогавашна – дебела. Доста години бяхме заедно, но през първите няколко от тях гледах на нея като на заместител, докато успея да намеря нещо по-добро. Знам, че не е честно, но беше истината. После естествено си платих, защото тя ме заряза по най идиотския начин тогава, когато вече наистина бях влюбен в нея, независимо от това колко килограма има. Вероятно в това е имало някаква справедливост.

  Никоя от следващите ми момичета не беше пълна. Просто защото вече можех да си позволя да избирам. Все пак умни, забавни и интересни жени има и измежду слабите.

  Преди няколко дни вечеряхме с приятелка на настоящото ми гадже. Горкото момиче е умно, забавно, независимо, с относително добро материално положение, но сама от години. Беше поне 75 кг. Няма шанс, независимо колко е умна и т.н.

 58. Ena permalink
  10.03.2009 11:04

  Анонимен, не бих казала, че това, че момичето си е тръгнало, тъкмо когато си се влюбил в него, е въпрос на справедливост или несправедливост. Хубавото в тази история е, че си я оценил като индивид преди тя да си тръгне.

  Да, действително, има умни и забавни мъже и жени и сред манекенски изглеждащите и сред неманекенски изглеждащите. Вярно е и че сексуалното привличане може да противоречи на принципите ни. Но в България, стандартите за добър външен вид са прекалено ограничаващи. Силата на общопритетите норми да се намесват зловредно в отношенията ни с другите за мен е ясен признак за провинциалните ни нагласи. 75-килограмовото момиче, за което пишеш, не би било сметнато за непривлекателно въз основа на теглото си в Чикаго, макар тук да има много слаби хубавици. Просто в Чикаго, поради многообразието на етноси, няма изключителен стандарт за красота нито за жените, нито за мъжете. Ако в България повечето килограми не се смятха непременно за грозни и не предизвикваха коментари „Гледай го тоя/ гледай я тая с каква дебела жена/дебел мъж е тръгнала“, всички бихме имали по-голяма свобода при избора на партньор. Стандартите ограничават не само тези, чиито тела не съвпадат с тях.

 59. Yana permalink
  10.03.2009 11:30

  Kolko li myzhe sa zariazali zhenata na zhivota si zaradi podigravkite na priyatelite im, che e debela…

  Monika, mnogo se radvam, che izmezhdu myzhkite glasove tuk se chu tvoyat glas. Mnogo ot zhenite tuk niakoga sa smiatali, che „feministka“ e mrysna duma. Blagodaria, che se obadi. Pokazva, che blogyt raboti! :)

 60. Ena permalink
  10.03.2009 11:44

  И колко ли жени са се отказали от мъжа на живота си, защото не е достатъчно някакъв си, според стандартите?

 61. Wynche permalink
  10.03.2009 11:52

  @Monika:
  Ще изляза от темата, само за да ти кажа, че диета помага и при хормонални причини за наднормено тегло. Майка ми имаше проблем от такова естество след операция от рак и последващи усложнения, лечение със съответните хормонални медикаменти и в резултат на това – очаквания хормонален дисбаланс. С диетата на Дюкан свали 23 килограма и изглежда и се чувства много по-добре.
  Наш семеен приятел пък, мъж, не знам по какви причини с наднормено тегло, но беше 150 кг и до този момент е свалил около 40 (целта му е да стане 100).
  Много хора имат успешен опит с тази диета и ако не си я проучвала, просто ти казвам да знаеш.
  И най-важното: лесна е за спазване, защото не те държи гладен. И резултатите идват бързо. Ако искаш, пробвай.

 62. Моника permalink
  11.03.2009 04:52

  Благодаря на всички за милите думи и окуражаването, на Denia за препоръката за сайта и на Wynche за съвета!

  В крайна сметка идеята беше, че Байчев призовава „Харесвайте дебелите жени!“. Да приемем призива за чиста монета, въпреки че мен иронията малко ме подразни, но това е без значение.

  От своя страна Анонимен казва, че дебелите/пълните жени не го привличат сексуално. В крайна сметка в това няма нищо толкова лошо – не можем да го виним или осъждаме за личните му предпочитания и качествата, които го привличат в срещуположния пол.

  Но бих предложила да си стиснем ръцете, че „[…] горчивата за жените с наднормено тегло истина е, че наличието му сваля много точки от рейтинга им в очите на срещуположния пол и често останалите качества не са достатъчни да ги забележи мъжът, който те биха искали“ не важи за 100% от мъжете.

  Слава богу има и изключения, които гледат отвъд преходните (въпреки усилията на няколко индустрии) качества на жените, с които избират да прекарат живота си – или поне част от него. Моят скромен опит се състои от няколко връзки с различни мъже – всички невероятни личности, умове и характери, независимо от факта, че половината не бяха кой знае какви Аполоновци в очите на другите. За мен тези хора бяха изключително красиви, моята любов към тях ги правеше такива в моите очи.

  С част от тях сме коментирали проблема, но отношението им винаги е било, че аз самата бих се чувствала по-добре в кожата си ако бях Х кг по-малко, а по-този начин ще съм по-щастлива, а и те покрай мен – но не, защото им е било неудобно, че се разхождат навън с пълничка девойка, а защото ако аз като човек се чувствам добре, то тога ще мога да застана по-щастлива до човека до мен и следователно самата връзка би била по-пълноценна. А ако някой спомене на останалата част, че Моника е с наднормено тегло биха зинали от почуда, тъй като на мен са гледали като на човек, а не съвкупност от форми.

  На свой ред пожелавам на Анонимен да бъде до красива и слаба жена, която ще му радва окото, но която ще има много повече, с което да прави връзката им щастлива един ден, когато примерно не дай Боже понапълнее. :)

 63. gimli permalink
  11.03.2009 11:19

  Аз винаги съм се чудела и не съм успяла да си отговоря на въпроса как е възможно външният вид да бъде основа на една връзка.
  Просто не мога да си представя как можеш да обичаш някого заради това, че е хубав. Умът ми не го побира, сигурно ми е малко и затова!
  И за какво си говорите всяка вечер след работа? Или само се гледате в огледалото колко сте красиви и така минават годините!?
  Започвам да приемам, че аз нещо съм сбъркана, но съм забелязала, че ако някой човек ми е неприятен, ми се вижда грозен, дори да е мистър България. А ако ми е приятен, ако ще да е грозник, аз го виждам красив.
  Не съм забелязала друг да си признава това в прав текст, но факт е, че всеки човек има някакви недостатъци. Дали наднормено тегло, дали рядка коса, дали криви зъби или нещо друго. Идеални хора няма, а повечето все успяват да накарат поне някой да се влюби в тях. Значи външният вид наистина не е всичко, щом всеки от нас е способен да преглътне недостатъците на любимия човек.

  И това за биологияята е глупост. Вкусовете във външния вид са си жива мода и нищо друго. Преди няколко години четох мнение във форум на младо момче, гласящо „Ако ще да е най-красивата и чаровна жена на света, като се съблече гола, ако не е напълно обезкосмена навсякъде, просто ще повърна!“
  Зачудих се дали да не му кажа, че ако който и да било от прародителите му беше биологично програмиран да повръща при вида на гола жена, него сега нямаше да го има. Но е факт, че козметичната индустрия измисля всякакви норми, които да карат мъжете да приказват такива глупости.
  Ако не е кльощава като чироз, ще повърна!
  Ако няма гърдите на Памела Андерсън, ще повърна!
  Ако няма устните на Мария, ще повърна!
  Ако няма безцветно руса коса, ще повърна!
  Ако има целулит, ще повърна!
  Ако има и една бръчка, ще повърна!
  Докато жените не заприличат на пластмасови чудовища. То вече си е страхотия да им гледаш изкуствените коси, гърди, устни, нокти, зъби и перманентен грим.
  Аз съм сигурна, че не вкусовете на мъжете създават тези извращения, защото и на мъжете по същата схема им се насаждат вкусове. Просто жените, както и да изглеждат, непрекъснато имат чувството, че не се вписват в идеала и продължават ъпгрейдите в непрекъснат стремеж да се впишат в пустия идеал.

 64. Yoana permalink
  11.03.2009 13:37

  gimli каза: „Аз винаги съм се чудела и не съм успяла да си отговоря на въпроса как е възможно външният вид да бъде основа на една връзка.“

  Според мен рядко е основа, но често е решаващ фактор, защото връзката, освен лична, има и голямо социално значение за индивида – партньорът често е показател за собствения статус. Или поне такива са посланията около нас. Затова много хора се чувстват почти bullied into getting an attractive partner, и засрамени, ако човекът с тях, колкото и да го обичат, издава нежелани сигнали относно собствената им личност.

 65. Anonymous permalink
  22.03.2009 08:52

  iskam da vi kaja 4e az sam debela ne mi puka haresvam se i sam haresvana ne se zadovolqvam s prosto nqkakav si maj toi trqbva da e nai ve4e 4 godini imam vraka i sam 6tastliva mili jeni ne si mislete 4e palnotata vi e pri4inata za lipsa na maj pri4inata ste si vie zashtoto ste se vmania4ili v kilogramite si vseki ima nqkakav defekt no tova ne ozna4ava 4e nemoje da ste 6tastlivi

 66. Anonymous permalink
  29.04.2009 04:14

  аз съм една дебелана,щастливо омъжена от 15 години с дете, което си е направо в манекенски норми.Мисля си,че много мой приятелки – превземки си останаха стари моми, независимо от идеалната си визия. и то поради простичкия факт,че не умеят да излязат от ролята си на принцески и да се посрижат за друг освен за себе си. твърдя, че съм жена с добра кариера и с още по-добро семейство, благодарение на познанията, образованието и уменията си и се гордея, че съм харесвана и уважавана, нвзависимо от килата! Дебелани, не се комплексирайте, развивайте се!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: